marzeka1 16.12.12, 18:20 Czytam, jak to pan ciągle i ciągle z wyjściem z cienia żony pogodzić się nie może; ale wiem jedno: to musi być "święta" kobieta, że z takim facetem tyle lat wytrzymała. Biedaczek- chleb musi sobie sam ukroić Żale pana W. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
followthesun Re: Żale Wałęsy 16.12.12, 18:23 To lepsze: ' Jestem zły, bo wydałem z pięć książek i wszystkich razem nie sprzedałem tyle, ile ona jednym ruchem. ' Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Żale Wałęsy 16.12.12, 18:25 On jest najzwyczajniej w świecie zazdrości - gdyby pozostała na pozycji kuchty, byłoby -wg niego- ok: miałaby chleb pokrojony, herbatę podaną, obiad pod nos podstawiony.... Odpowiedz Link Zgłoś
followthesun Re: Żale Wałęsy 16.12.12, 18:32 To prawda A buntu nie przewidział. marzeka1 napisałan jest najzwyczajniej w świecie zazdrości Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 19:45 i w lodowce pusto prezydencka emerytura i nie stac go na gosposie )) Odpowiedz Link Zgłoś
emilka_x Re: Żale Wałęsy 16.12.12, 18:40 Zamiast mieć żale to powinien tą kobietę na rękach nosić, tyle ryzykował, tyle razy go internowali i tam miał lepiej niż ona w domu z gromadką dzieci, on miał wszystko podane pod nos, ona musiała walczyć o węgiel, o jedzenie, o jakieś warunki bytowe dla siebie i swoich dzieci. Czytałam jej biografię i jednocześnie jestem pełna podziwu dla tej kobiety, że w tak ciężkich sytuacjach dawała sobie radę, jak również zła na nią za to że sama doprowadziła do takiej sytuacji, zamiast tupnąć nogą to ona się na wszystko zgadzała, wszystkim się za męża zajmowała nie słysząc nawet słowa "dziękuję". Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 17:35 Ona o nic nie musiała walczyć, wszystko maila z dostawą do domu. Rodziny opozycjonistów były bardzo wspierane żywnościowo i finansowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaand Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 22:21 Szaleństwo po prostu. Dostawali używane ciuchy w paczkach, albo mogli je sami wybierać w piwnicach kościołów. Czasem nawet dostawali paczki z jedzeniem, np. zupki w proszku (mogły wprawdzie być źle przechowywane i zalęgły się w nich jakieś robaczki, ale nie przesadzajmy, w końcu były za darmo). Czasem nie powiem były prawdziwe czekolady, kawa, mydło. To tak w zastępstwie za rodzica, który w tym czasie żył na koszt państwa (to nic, że nie zarabiał i nie pomagał rodzinie). Złote życie po prostu, znam je z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Żale Wałęsy 16.12.12, 18:55 Po prostu wylazl z pana prostak i tyle. Zamiast sie cieszyc, ze ksiazka zony byla sukcesem, bije z niego zawisc. No i mmay mu wspolczuc, ze odzwyczail sie robic sobie herbate i kroic chleb??? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Żale Wałęsy 16.12.12, 18:59 Szkoda, ze zadne z doroslych dzieci nie potrafi znalezc checi/sposobu zeby mame i tate posadzic przy jednym stole i ich zachecic do (proby) cywilizowanych kontaktow w domowym zaciszu a nie za posrednictwem bezwglednych mediow i spragnionej sensacji publiki. To jest dwoje starzejacych sie ludzi, ktorzy zapewne ostatnie dekady zycia i tak przezyja wspolnie, bo religia, bo cos tam - lepiej zeby umieli znalezc zgode niz toczyc publicznie boje o to kto sprzedal wiecej ksiazek a kto komu nie zrobil herbaty. Na 8 dzieci zadne nie ma wystarczajaco szacunku i czulosci dla rodzicow zeby ich troche poratowac samych przed soba? Szkoda ... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Żale Wałęsy 16.12.12, 19:03 Mnie szokuje jednak to zestawienie "historycznego wizerunku", czyli LW to ten, "który obalił komunę"(mówiąc duuuużym skrótem), ma swojego miejsce w historii, a okazuje się takim miernym, małym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Żale Wałęsy 16.12.12, 19:12 Bo ja wiem ... Ciezko byc marmurowym posagiem w kazdej sytuacji w zyciu. Gdzies/kiedys trzeba miec to swoje miejsce, w ktorym kostium/maske mozna zdjac i sie ... rozplakac, zaklac, puscic baka, nie skomentowac, wkurzyc sie, polenic, byc human ... z calym bagazem humanizmu a wiec i tym, co w nas male i niskie. Przeciez to nie jest tak, ze my (spoleczenstwo) nie wiedzielismy do tej pory, ze LW jest prostym czlowiekiem i dosc limitowanym poziomie refleksji a szczegolnie auto-refleksji. Ale ta jego prostota i brak komplikacji intelektualnych to bylo "to", co znioslo z powierzchni ziemi komunizm w PL - robotnik obalil panstwo robonicze - coz lepszego moglo sie przytrafic ironicznej Historii? Ludziom w jego otoczeniu bylo dlugo wygodnie miec go takim jakim on jest - prostym, agresywnym, bez niuansow. Wiec i taki byl. A teraz sie okazuje, ze powinien byl sie "skomplikowac" i stac sie ... bo ja wiem ... mniej robotniczy (robolski). No nie stal sie i zapewne sie juz nie stanie. Przeciez Danuta tez sie nie obudzila wczoraj zaskoczona, ze ten facet jest jej mezem. Przez lata byla u jego boku, rodzila te dzieci i tez nie szukala sposobu na to zeby sie "rozwijac" - oboje przyjeli kiedys tam pewne role zgodne z oczekiwaniami rodzinno-spolecznymi. A teraz sie okazuje, ze kostiumy przyciasne i ze swiat sie zmienil a im sie trudno dogadac. Kiepsko sie to obserwuje z boku, bo cokolwiek by nie powiedziec o dzisiejszym Walesie, to ten z 1980 roku symbolem wolnosci byl i pozostal. A teraz rzeczywistosc skrzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 13:52 Jak to klasyk mówi "wszystko płynie". Pomniki też ewoluują, co ciekawsze okazuje się, że w obecnym kształcie dużo ciekawsze jest to, co ma Wałęsa do powiedzenia o żonie a żona o nim, niż ów "pomnik" o polityce . Politycznie pan W. jest od dawna figurą woskową, podejrzewam, że świadomość tego ma jak najbardziej. Wałęsowa podpięła się ze swoimi żalami pod bycie osobą publiczną i trafiła w dziesiątkę - tysiące takich "sprzętów domowych" by chciałaby swój życiorys wykrzyczeć, tylko kto ich słucha? Poza tym bardzo chętnie oglądamy/czytamy historie o spieprzonych życiorysach i uważamy je za pouczające - a o kanale typu "cień męża" raptem nie wypada opowiadać? Tak jak do niedawna bita żona powinna unikać wychodzenia na dwór ze zbyt fioletowym sińcem, żeby ludzi nie drażnić i wizerunku rodziny nie kalać, a nie broń Boże mleć ozorem Z wyników sprzedaży wcale nie wychodzi, że to nudna historia. Może i porąbana, ale z punktu widzenia dobrej historii im bardziej, tym lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 14:34 Tyle że śmieszy to połączenie manii wielkości z frustracją: nie doceniają, panie, nie doceniają - ja 5 książek i cisza, a żonka - 1- i szum taki. No i ten chleb, którego nie umie kroić, lodówka pusta Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 14:41 Takie akcje pokazują, że po prostu król jest nagi. Bo jak może być ikoną, wzorem do naśladowania, bożyszczem młodego pokolenia człowiek, którego przerasta prosta przyziemna czynność jaką są zakupy na śniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 19:59 i. Ale ta jego prostota i brak komplikacji intelektualnych to bylo "to", co znioslo z powierzchni ziemi komunizm w PL - robotnik obalil panstwo robonicze - coz lepszego moglo sie przytrafic ironicznej Historii? powaznie w to wierzysz ze 1 czlowiek jakis walesa obalil komunizm??))))))) Zabawna jest ta wersja historii i to ze ludzie w nia naiwnie wierza. To jego legenda jaka o sobie propaguje. To ze komunizm roztopil sie nie jest wynikiem cudownego dzialania Walesy ale znacznie powazniejszych czynnikow. Jeszcze 15 lat wczesniej taki Walesa zostal utrupiony z innymi wystepujacymi jak to mialo wielokrotnie miejsce i bylby tylko jednym z setek takich jak on. ( pomijajac fakt ze niejaki Zbigniew Bujak byl znacznie bardzej aktywny, charyzmatyczny i sensowny w wypowiedziach wowczas niz Walesa, ale nie wyciagnal reki po wladze jakakolwiek) W ZSRR nastapila odwilz wraz z Gorbaczowem. To w Rosji nastapil taki kryzys gospodarczy, chec wzbogacena sie partyjniakow( stali sie biznesmenami pozniej w Rosji), ze czas byl na stopniowa przemiane i reformy i stad ich zezwolenie na jakies kroki w kierunku prozumienia z opozycja. Okragly stol nie byl zadnym wydarzeniem w jakim Walesa cokolwiek osiagnal. TO BYLA UMOWA. Zmowa: my wam damy wladze, a wy nam dacie pierwszenstwo w prywatyzujacej sie gospodarce. I tak wszelakie tajniaki, partyjniaki w latach 90tych pierwsze dorwaly sie do zlobu na drodze prywatyzacji i calkiem niezle sie dzis maja jako biznesmeni albo akcjonariusze. Tylko male partyjne plotki nic nie zyskaly na okraglym stole. historia jest pisana przez tych niestety ktorzy w niej uczestnicza i najglosniej krzycza... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 21:08 ??? nie rozumiem totalnie argumentu ja mam byc to dziecko czy jak?? Masz 72 lata jak moja mama czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love hołota wprowadziła władzę "ludową" i hołota ją 17.12.12, 12:48 obaliła. Dlatego starochińskie powiedzenie mówi: Chińczycy w 1989 roku rozjechali swoją hołotę czołgami na placu Tian'anmen, Polacy swoją wpuścili do Sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 19:47 Po prostu wylazl z pana prostak i tyle. alez nic nie wylazlo. Walesa zawsze byl prostakiem. To nie bylo ukryte Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: Żale Wałęsy 16.12.12, 19:34 Chlip Baba zapomniala, kto jest jedyna gwiazda na niebosklonie? No, to zbiera teraz werbalne kopy, kara byc musi, kuchta ma znac swoje miejsce w szeregu. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 10:25 Omujbosze żywy pomnik czasem musi zrobić zakupy, bo żona mu się (celowe sformułowanie) wyemancypowała. Odpowiedz Link Zgłoś
a.nancy Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 12:37 myślę, że wielu facetów w podobnej sytuacji tak by zareagowało. ba, jestem w stanie go na jakimś tam poziomie zrozumieć - świat mu się wywrócił do góry nogami, nic dziwnego, że jest w szoku niesamowite jest to, że Wałęsa tak wprost o tym mówi. nie zdając sobie sprawy, jak brzmi - i jak jest odbierany. Wałęsa nie mówi: "miejsce baby jest w domu", tylko: "gdyby tak było od początku to co innego, ale zawsze było inaczej". dobrze, że książka powstała, ale doskonale rozumiem, że to dla niego trudne, że to wielka próba dla ich związku. przez 50 lat nie rozmawiali o swoich relacjach i priorytetach, i nagle on dowiaduje się z książki, co jego żona myślała i myśli. hardcore. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 14:38 Niech się cieszy że ona jeszcze go z hukiem nie rozwiodła. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 14:40 On jest z innego pokolenia, od wielu lat przyzwyczajony do tradycyjnego podziału ról w domu. Nie widzę w tym nic dziwnego, że trudno mu się po kilkudziesięciu latach przyzwyczaić, że może być inaczej. I chyba nie był przygotowany na to, że na żonę, do tej pory aktora 2-giego planu nagle spadło tyle splendoru. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 17:41 > że na żonę, do tej pory aktora 2-giego planu nagle spadło tyle splendoru. tylko szkoda ze ten splendor to tak naprawde na jego plecach czy ktos bylby zainteresowany zalami jakiej kobieciny gdyby nie byla przypadkowo zona walesy Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 17:54 Właśnie w tym jest problem, że nikt. I że "kobiecina" znalazła się na świeczniku, co sprawiło, że jej historię chciał ktoś spisać i wydać. A twój komentarz i stosunek do takich "kobiecin" wskazują, że do Wałęsy ci niedaleko. Ale nie tego z pomnika, tylko tego żałosnego od pustej lodówki i niezrobionego śniadania. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 18:00 > A twój komentarz i stosunek do takich "kobiecin" wskazują, że do Wałęsy ci nied > aleko. Ale nie tego z pomnika, tylko tego żałosnego od pustej lodówki i niezrob > ionego śniadania. czyzby czy w przypadku leniwej nie pracujacej kobiety i tego ze musi ja utrzymywac maz nie pojawia sie zawsze argument ZE SIE TAK UMOWILI to oni sie umuwili na cos 50 lat temu ona ta umowe lamie i jest jeszcze bohaterem forum jak zawszenie zawodne w wybiorczym postrzeganiu rzeczywistosci Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 18:09 Wiesz, ludzie dojrzewają, zmieniają się, wyciągają wnioski, przekazują je innym... Ona przeżyła życie matki-Polki i uznała, że ten scenariusz jest do doopy. Może jak był młoda, nie było nic ponad to - większość kobiet z jej otoczenia tak żyła. Miała odwagę zrobić szczere podsumowanie, a ponieważ jest "znana", ktoś tego wysłuchał i okazało się, że to co opisała, boli nie tylko ją. Tak się zawsze zaczynały przewartościowania mentalne - nagle ktoś się ośmielił skrytykować coś co "zawsze działało" i naruszyć jakąś "świętą umowę". I nagle okazywało się, ze to żaden miód, tylko coś, co wymaga zmiany... Wiele osób tak myśli, ale dla nich jest za późno na inne życie, albo - nikt ich nie słucha. Bo są mało istotni, a ich pozycja dla kogoś wygodna. Albo raczej opowieść służy dokumentacji i rozliczeniu - większość młodszych kobiet nie daje sie już w takie bagno zapakować. Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 18:12 I jeszcze jedno - spróbuj być leniem właściwie samotnie wychowując tyle dzieci co ona w tamtych czasach. Tak, wiem, sama sobie winna że jest durną katoliczką i się mnożyła z durnym katolikiem jak królica. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 18:15 szcze jedno - spróbuj być leniem właściwie samotnie wychowując tyle dzieci > co ona w tamtych czasach. Tak, wiem, sama sobie w daj mi milion dolkow w latach 80tych i wsparcie zwiazku to samotnie wychowam 5x liczniejsza gromadke Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 18:18 Rozumiem, że Nobla rozdysponowała Wałęsowa na drobne wydatki? Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 18:23 > Rozumiem, że Nobla rozdysponowała Wałęsowa na drobne wydatki? DROBNE ??? srenia pensja wtedy to okolo 30$ mieskzanie w wawce z 5.k dolarow te drobne na drobne wydatki wtedy to 2800 lat pracy wiec ogranij sie i nie pierdziel farmAZONOW Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 21:42 Nobel to im poszedł na drobne wydatki. Tam większa forsa przepływala niż za Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 21:55 Tam większa forsa przepływala niż za Nobla. owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 18:02 Uważam że sprawę Wałesów dobrze oceniła M. Jaruzelska, cytuję: "Na pytanie, czy żona byłego prezydenta zachowała się nielojalnie, zrzucając na niego winę za samotność, Monika Jaruzelska odpowiedziała: - Tak, bo ona nie byłaby tą Danutą, którą jest obecnie, gdyby nie działalność Lecha. Nie odbierałaby Nobla, nie poznała tych wszystkich wielkich ludzi, nie byłaby tak szanowana. Gdyby był emerytowanym elektrykiem i mieszkaliby razem w jakimś komunalnym bloku, może miałaby do niego pretensje, że nic nie osiągnął. Sądzę, że człowiek, który jest atakowany, o którym pisze się złe książki, rozpowszechnia się plotki, że był agentem, nie powinien dodatkowo dostawać ciosów do żony, nawet jeżeli nie był najlepszym mężem. Współczuję pani Wałęsowej, że czuła się samotna, ale jednocześnie stała się teraz gwiazdą kosztem swojego męża, który oprócz samotności zapewnił jej duży prestiż i dobrobyt." Nie jestem fanką ani tej pani ani pana. Oboje są autorami tego co mają, pani wcale nie w mniejszym stopniu niż pan. Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 18:10 Oczywiście. Co nie odbiera znaczenia jej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 18:14 czyli z jaruzelska sie zgadzasz a z moim dokladnie takim samym pogladem juz nie ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 18:17 Nie zgadzam się z Jaruzelską. Zgadzam się, ze swój życiorys budowali oboje. Ona podsumowała swój. Nie czytałam jeszcze wspomnień Wałęsowej, tylko recenzje. Opisałam, co mi się wydaje ważne w jej produkcji - wcale nie smaczki spod pierzyny . Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 19:02 No, jak by nie bylo, MJ tez zbudowala swoj image publiczny dzieki byciu corka tego a nie innego wojskowego. To bylo przeciez takie cute & spicy wsrod tzw. "elyt" w pewnym momencie zeby sie z MJ "kolegowac", jej teksty drukowac i w ogole byc ponad to, co ten wojskowy uczynil, bo "ona mloda byla i za ojca odpowiadac nie mogla". Czasem lepiej gdy nie tylko czyjes zony milcza ale i corki jak najbardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 21:36 Ale MJ się od tatusia nie odcina i na niego nie pluje. I to jest ta zasadnicza różnica między paniami. Poza tym pragnę zauważyć, że LW od mocno dłuższego czasu zapewnia żonie wysoki poziom finansowy i pani sama swoimi rękami wszystkiego w ich dużym domu i ogrodzie nie robi, więc to nie jest tak że ona w domu wszystko, a on nic. Sam nie robił ale dostarczycielem forsy był. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 19:10 Jaruzelska nie ma racji - zaklada, ze Nobel, slawa i milion dolarow to dla kazdego wielkie szczescie, wiec Walesowa powinna siedziec cicho i sie cieszyc. A tymczasem ona wychodzac za miejscowego elektryka miala prawo liczyc na zycie typu maz pod reka, mala stabilizacja, a nie na to, ze maz zostanie gwiazda swiatowego formatu, a ona jego swita. Zycie jej sie rozminelo z oczekiwaniami, ale to nie ona podmienila nuty, tylko on. Odpowiedz Link Zgłoś
hunkis Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 21:16 Miała na te zmiany wieeeeele czasu. Jakoś się za nie nie brała wtedy, gdy biedę klepała tylko teraz jak dzięki mężowi obrosła w piórka. I gdyby lata temu mężowi zaczęła stawiać warunki i zapędzać by sam sobie obiad gotował bo ona też chce być gwiazdą - to albo Wałęsa by nie miał czasu zostać opozycyjnym guru, albo by się już dawno tak pożarli, że jakaś inna pani by mu gotowała i obecnie chwałę z bycia żoną Wałęsy zbierała i pokaźne kupony od tego odcinała. Najpierw przez dziesiąt lat żona przyzwyczaja męża, że to wyłącznie ona obsługuje kuchnię. A jak mąż już nauczony, że ma podane i gotować nie musi, to pani robi pokazowego focha i zostawia go w kuchni samego nagle mając wymagania, że ma się sam obsługiwać. To tak samo jakby mąż truł żonie ciągle by nie jeździła samochodem, po co jej to, on przecież kieruje, lepiej sam pokieruje.. gdy żona już odpuściła zapędy zostania kierowcą a mąż jej wtedy zaczyna robić awantury "bo ty nawet kierować nie umiesz!" i wymaga by sama od strzała siadała za kierownicę. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 21:23 Ale ona nie ma pretensji o gotowanie; jakby byla zona prostego elektryka, to tez by stala przy garach, tylko elektryk bylby bardziej na miejscu i nie patrzylby z piedestalu. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Żale Wałęsy 17.12.12, 21:24 PS. A tak w ogole to zastanawiam sie, czy Walesa mial kochanki "w swiecie" i czy o to jej tez nie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
josef_to_ja Taki już urok naszego Bolka. 17.12.12, 19:29 Bolek i Olek w jednym spali Belwederku. Anglicy mają Jamesa Bonda, a my mamy swojego agenta-bohatera: Bolka. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Żale Wałęsy 18.12.12, 00:07 A nie wzruszyła cię ta pusta lodówka? . Ani trochę? Odpowiedz Link Zgłoś