Dodaj do ulubionych

jak znaleźć chomika???

27.12.12, 16:34
Znacie się na psach i kotach to może pomożecie w sprawie chomika?
Wróciliśmy po 2 dniach, a jego nie ma w klatce, otworzył sobie klatkę (choć nigdy tego nie robił) albo dzieciaki nie domknęły. Znaleźliśmy kilka śladów jego obecności w pokojach (kupy i uskubane papiery), ale znaleźć jego samego nie możemy. Nie słychać, nie widać, podejrzeń co do kryjówki brak. Raczej nie mógł uciec z mieszkania. Więc albo się gdzieś ukrył, albo nażarł się czegoś i padł uncertain
Problem, że nie jest za bardzo oswojony, bo ma problemy z oczkami i w związku z tym jest "agresywny", gryzie i raczej nie bawimy się z nim biorąc na ręce itp.
Co robić?
Jak znaleźć?
Jakieś rady?
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 16:39
      Posiedziec w ciszy i po ciemku kazde w innym pokoju, pewnie wyjdzie bo chomiki to nocne zyjatka. A jak juz zlokalizujecie pomieszczenie, to lapanka zalezy tylko od waszego sprytu i pomyslowosci.
    • twoj_aniol_stroz Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 17:07
      Jeśli mieszkacie w bloku to wcale nie byłabym pewna tego, że z mieszkania nie zwiał. My kiedyś znaleźliśmy chomika w naszym koszu na śmieci. Jakież było nasz zdziwienie, gdy na ogłoszenie o znalezionym chomiku zgłosili się sąsiedzi pięć pięter niżej i po przekątnej ogromnego korytarza. Czyli napisałabym ogłoszenie, że zawierza wcięło i jeśli ktoś znajdzie to czekacie na informację.
    • alienka20 Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 17:13
      Mój się ukrywał pod stertą ubrań, które leżały w okolicach klatki, ale mógł równie dobrze gdzieś za szafę powędrować a i do kosza na śmieci smakołyków poszukać wink. Mieliśmy niezłego stracha z powodu psa, który miał na niego apetyt, ale spryciarz schował się też przed nim wink.
    • kawad Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 17:34
      Poszukaj w ciemnych zakamarkach. Nasz schował się pod łóżkiem syna i spał zwinięty w skarpetce, która się tam zaplątała smile
      • ala_willa Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 17:46
        nasz ostatnio uciekł trzy razy. raz schował się w gąszczu kabli za szafką tv (dobrze,że nic mu się nie stało) i dwa razy pod szafą, tak sprytnie za nóżką, żeby go nie bylo widać. łapanka wyglądała w ten sposób, że jedna osoba go wypłoszyła a ja miałam miskę i go nią nakryłam. potem maly kartonik pod miseczkę i z kartonika do klatki. mały jest dziki bo to roborowskiego, inaczej nie udałoby się go złapać. mamy jesczze syryjskiego, jest przekochany i nigdy nie ucieka, zasypia w rękach, tuli się, nie to co ten, dzikustongue_out
    • jowita771 Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 17:39
      Nam kiedys zaginął, po paru godzinach się odnalazł, a wieczorem dowiedzielismy się, jak spędził ten czas, jak wyciągaliśmy pościel i zaczęło pierze fruwać po pokoju.
      • aanna6 Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 17:47
        mi na szczescie nigdy nie zwiał ale kolezance tak i podobno na zapach nalesnika wylazł(porozstawiała kawałki nalesnika po domu ) , miała tak kilka razy ale ja nie wiem czy to działa ;-]
    • tanebo Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 17:54
      Popytać sąsiadów. Mój pierwszy chomik był znaleźny - piąte piętro, duży wieżowiec. Po drugie - chomiki lubią ciepłe dziurki. Sprawdzić komputer, nie włączać odkurzacza bez sprawdzenia worka. Mógł schować się za meblami. By uniknąć zwichnięć i naciągnięć męskiej części populacji domowej powstałych podczas odsuwania szaf gdańskich można wdmuchnąć dym papierosowy pod.za nie.
    • zolla78 Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 18:18
      Sama nie miałam okazji sprawdzić, ale też słyszałam o naleśnikach, że wyciągają chomiki z ukrycia.
      • em_em71 Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 18:21
        Mój wyszedł na zapach świeżego ogórka.
    • asia_i_p Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 18:24
      Poczekajcie na wieczór, aż się ożywi i nasłuchujcie szelestów za szafkami. Miejcie na podorędziu latarkę, żeby zaświecić w oczka, po pierwsze odbicie światła od oczu ułatwi lokalizację, po drugie światło go powinno oszołomić i łatwiej będzie go zgarnąć.
      Miejsca podejrzane - skrzynie tapczanów (lubią sobie drążyć tunele), tył szafek kuchennych, tył biblioteczki, wnętrze pianina, jeśli macie. Jeżeli mieszkacie w bloku, mógł uciec z mieszkania wzdłuż rur - moja mama i moja ciotka doznały kiedyś szoku i zwątpiły, czy to, co piją, to na pewno kawa, kiedy na środek kuchni wylazł im chomik, zdecydowanie nie ich własny. Tak, że zapytać sąsiadów też nie zaszkodzi.
      • ga-ti Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 18:37
        Buszował po domu 2 dni, przeszukaliśmy wszystko ale widocznych oznak szkód malutko, kilka kupek i oskubany kawałek ściany pod oknem balkonowym (wyskubał trochę styropianu) i styropianowa strzałka młodego. Podejrzewam, że się najadł, bo na stole obok klatki leży woreczek z karmą,z którego sporo ubyło.
        Wieczorkiem (zwykle budził się między 20 i 21) będziemy nasłuchiwać, planuję postawić w widocznych miejscach jedzonko. Najważniejsze to go zlokalizować.
        Ale złapanie nie będzie łatwe, bo bardzo słabo oswojony uncertain
        Dzięki za pomoc.
        Jutro spróbuję z naleśnikiem, a w ramach desperacji poproszę kuzyna o dym papierosowy smile
        • kannama Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 19:09
          może kupcie żywołapkę?
    • lolinka2 Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 18:43
      łóżka, wersalki, kanapy - od środka oczywiście.
      • tanebo Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 18:44
        Ważne! Ostrożnie z otwieraniem wersalek, kanap i sof. Tak zszedł mój drugi chomik.
    • foringee Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 19:17
      pożycz kota od sąsiada, wpuść do mieszkania i czekaj co złapie wink
    • ga-ti odnaleziony :) 27.12.12, 21:57
      Około 21. zgasiliśmy światło, zachowywaliśmy się cichutko i zobaczyliśmy drania, jak wychodzi z za szafki u dzieciaków w pokoju.
      W łapaniu pomogliśmy sobie rękawicami kuchennymi i miską wink
      Raczej nic mu się nie stało, pazurki ma tylko starte i spragniony był bardzo.
      Dzieciaki szczęśliwe, a ja odetchnęłam z ulgą.
      Dziękuję za rady!
      • asia_i_p Re: odnaleziony :) 27.12.12, 22:06
        Gratuluję i bardzo się cieszę, uwielbiam happy endy.
    • kanna Re: jak znaleźć chomika??? 27.12.12, 22:02
      W młodości chodziłam na Kółko zoologiczne. Tam był cały zwierzyniec, który regularnie uciekał. Sposób odławiania był jeden - wiadro z ziarnem, do którego robiło się pochylnię z deski drewnianej. Zwierzak właził po desce, wskakiwał do wiadra i nie mógł wyleźć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka