Dodaj do ulubionych

Wpółczesny język

22.02.13, 21:08
Wiele jest głosów jak to się szmaci nasz ojczysty język lajkowaniem etc

a tutaj Miodek o zmianach w naszym językusmile

jemu się podoba

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,13435459,_I_co__dzieciaczki__serduszka_juz_wasze_zresetowane_.html#Cuk
Obserwuj wątek
    • maggorlo Re: Wpółczesny język 22.02.13, 21:14
      Miodek tak ma. Tam gdzie inni widzą śmieci on odkrywa brylanty wink
    • nabakier Re: Wpółczesny język 22.02.13, 21:19
      Miodek ma rację, język jest do komunikacji a nie do wyglądania ładnie, czyli estetyzacji.
    • hot_mama30 Re: Wpółczesny język 22.02.13, 21:21
      Już kiedyś czytałam wywiad z nim i podoba mi się co mówi
    • keszurka Re: Wpółczesny język 22.02.13, 21:23
      Jak mawiał klasyk: Szabat jest dla człowieka, a nie człowiek dla szabatu.
    • karra-mia Re: Wpółczesny język 22.02.13, 21:44
      bardzo lubię prof. Miodka
      Człowiek ma odpowiednie podejście. Równiez uważam, że glówną funkcją języka jest komunikacja. jeżeli ktoś rozumie, co mu chcę przekazać bez haczyków, ąę i innych, to znaczy, ze spełnia on swoją funkcję.
    • echtom Re: Wpółczesny język 22.02.13, 22:01
      Językoznawca kocha język, a generalnie wolimy, by to, co kochamy, było żywe. Btw. "zresetowane serduszka" to niezły czad smile
      • lafiorka2 Re: Wpółczesny język 22.02.13, 22:05
        uwielbiam gosmile
        Już kiedyś mówił o tym,że język polski się rozwija i trzeba się z tym pogodzić,a nie temu sprzeciwiać.
    • sumire Re: Wpółczesny język 22.02.13, 22:14
      doceniam fakt, że pan profesor podkreślił wagę oszczędnego używania korponowomowy.
    • thegimel Re: Wpółczesny język 22.02.13, 22:36
      Ja po polonistyce, a purystą nie jestem, też wiele zmian mi się podoba.Na przykład jakże piękne słowo wylaszczyć się smile Chylińska się wylaszczyła.
      Język jest żywy, zmienia się i tyle, co nie znaczy, że nie wkurzają mnie pewne zjawiska - np. bezmyślne kalkowanie z angielskiego (choć właściwie powinnam brać pod uwagę, że kiedyś się kopiowało z łaciny, potem z francuskiego etc)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka