Dodaj do ulubionych

Luksusowe marki

24.02.13, 14:17
Tak mnie naszło... Było już na forum parę tematów typu "na czym nie oszczędzacie", "czego nie opłaca się kupować taniej" itp. Pójdę dalej - kupujecie produkty tzw. marek luksusowych? Załóżmy, że bierzemy na tapetę "sztandarowe", najczęściej podrabiane firmy - Chanel, Miu Miu, Dior, Louis Vuitton, Versace, Burberry, Fendi itd. Macie coś tych firm, kupujecie tego typu produkty? Jeśli tak, to widzicie jakąś różnicę (poza logiem wink) w jakości, zestawiając np. torebkę LV za 1000€ z torebką innej, mniej znanej firmy za (przykładowo) 100-200€? Czy uznajecie "ponadczasowość" takich modeli jak sławetna Chanel 2.55? smile

Przyznam że pytam z ciekawości, bo sama jak na razie nie mam nic z tych marek w swojej szafie. Zastanawia mnie skąd tak duża ilość osób, które są w stanie wydać naprawdę dużo na jakiś ciuch czy dodatek konkretnej firmy - ale czy to jest snobizm, czy cena realnie idzie w parze z jakością? W życiu "macałam" tylko torebki LV i według mnie są naprawdę ładne i wyglądają porządnie, ale zastanawiam się, czy cenę podbija głównie monogram, czy te rzeczy naprawdę są SUPER. Sama kiedyś chciałabym taką mieć, ale głównie ze względów estetycznych, a podrabiania nie popieram. Jeśli macie jakieś doświadczenia, to podzielcie się proszę smile
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 14:32
      Nie mam nic z tych marek- nie stać mnie- bo wg mnie taka marka wymaga całej jednak "oprawy" i spójności. Za to ostatnio widziałam panią- styl bazarkowy- z torebką "LV"- logo waliło po oczach big_grin
      Mam za to perfumy Versace, miałam Chanel.
      • franczii Re: Luksusowe marki 24.02.13, 14:39
        Torebki Lv pasuja do stylu bazarowego.
        I tylko takiego. Logo Lv jest tak oklepane i opatrzone ze gdybym miala przeznaczyc na torebke 600E to na pewno tej marki bym nie kupila.
        Podobnie slawna kopertowka Chanel na lancuszku.
        • girl.anachronism Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:12
          franczii napisała:

> Torebki Lv pasuja do stylu bazarowego.
          > I tylko takiego.

Łee, nie zawsze smile W tym wydaniu nie kupuję:
          designerbagcatalog.com/wp-content/uploads/2009/05/celebrity-star-celebs-lil-kim-speedy-30-multicolore-lv-black-bag.png
          Ale tu? Mniam.
          www.pursepage.com/wp-content/uploads/2010/09/Kristin-Cavallari-Louis-Vuitton-Bag.png
          • franczii Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:16
            W centrum miasta w ktorym mieszkam co druga kobieta tak wygladabig_grin
            Wydawac kilkaset euro zeby wygladac jak klon?
            • stuletnia_stokrotka Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:22
              szczerze mówiąc to kompletnie nie kumam co babki widzą w tej torebce..
              • franczii Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:28
                Ja tez nie rozumiem fenomenu.
                Z szalem na te torebki sie spotkalam pare lat temu na polskim forum. Nie wiem czemu akurat na te marke padlo. W kazdym razie ciesze sie ze mnie to ominelo. teraz bym sobie plula w brode bo naprawde we Wloszech co druga babka nosi torbe z tym logo.
            • bi_scotti Re: Luksusowe marki 24.02.13, 19:23
              franczii napisała:

> W centrum miasta w ktorym mieszkam co druga kobieta tak wygladabig_grin
              > Wydawac kilkaset euro zeby wygladac jak klon?

Same here. Dodam jeszcze, ze kobieta w okreslonym wieku i o okreslonym stylu - tak cos pomiedzy dorabiajaca studentka-recepcjonistka-swieza rosyjska imigrantka z pieniedzmi-Chinka z mainland China (prawdziwe elegantki z Hong Kong sa bez porownania bardziej subtelne smile ).
              Co kto lubi, wszystko jest dla ludzi. Live and let live.
          • aandzia43 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 22:08
            Ale ona właśnei JEST bazarowa! Bez względu na to, kto ją założy.
        • xyxzza Re: Luksusowe marki 24.02.13, 18:07
          Tekst linka

się mi skojarzyło a propos logo LV wink
          • burina Re: Luksusowe marki 25.02.13, 01:50
            I jeszcze pewna polska dosyć znana firma:
            3.bp.blogspot.com/-HCUlCY2GMlE/UGMWW2cec1I/AAAAAAAAAJw/knEIKKLeKyI/s1600/sowa6.jpg
        • kamelia04.08.2007 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 21:55
          franczii napisała:

> Torebki Lv pasuja do stylu bazarowego.

czyżby ta torebka była w stylu bazarowym?

> Podobnie slawna kopertowka Chanel na lancuszku.

a co jej można zarzucic poza sławnoscia?
          • franczii Re: Luksusowe marki 25.02.13, 04:19
            > czyżby ta torebka była w sty
            > lu bazarowym?

Niestety logo ktore wali po oczach to dla mnie bazar.

> a co jej można zarzucic poza sławnoscia?

To ze nosi ja prawie kazdabig_grin
            Tak juz mam, ze jak mi sie opatrzy to przestaje byc atrakcyjne. Jest mnostwo innych marek przeciez nie? Za cene torebki LV czy chanel wole kupic cos mniej oklepanego.
            • kamelia04.08.2007 Re: Luksusowe marki 25.02.13, 09:33
              franczii napisała:

> Niestety logo ktore wali po oczach to dla mnie bazar.

w porzadku, tylko ze powiedziałas o swoim zdaniu, w szerokim kontekscie. Ja pytałam o konkretny egzemplarz i nie mów, że wali logiem po oczach.
              Zreszta, jesli chodzi o logo, to akurat ten znaczek, jest bardziej wzorem, niz konkretnym logiem, cos a la kratka Burberry. To juz bardziej badziewiasto wyglada ta blacha Prady.

> > a co jej można zarzucic poza sławnoscia?
              >
              > To ze nosi ja prawie kazdabig_grin
              > Tak juz mam, ze jak mi sie opatrzy to przestaje byc atrakcyjne. Jest mnostwo in
              > nych marek przeciez nie? Za cene torebki LV czy chanel wole kupic cos mniej okl
              > epanego.

ale to już wchodzimy na to co jest w twoim guscie, a co nie jest. Nie wszystko co sie tobie podoba jest gustowne, i nie wszystko, co odrzucasz jest badziewiem.
              To, że przysłowiową kopertówke chanel na łańcuszku nosi sporo kobiet, to nie znaczy, że to jest be. Nie lubisz oklepanych wzorów, w porządku, nie mniej jednak noszenie klasyków nie swiadczy o bezgusciu (znaczy, że Grace Kelly, Audrey Hebpurn, czy Jacqline Kennedy były xle ubrane).
              • franczii Re: Luksusowe marki 25.02.13, 09:55
                Wzor firmowy Lv to dla mnie jak logo. I jest bazarowy. Ma ko kazdy. Podobna awersje mam do kratkitongue_out Nawet co drugi piesek nosi plaszczyk burberry.

Nie lubisz oklepanych wzorów, w porządku, nie mniej jednak
                > noszenie klasyków nie swiadczy o bezgusciu (znaczy, że Grace Kelly, Audrey Heb
                > purn, czy Jacqline Kennedy były xle ubrane).

Tylko ze w czasach w ktorych G.Kelly czy Hebpurn te torebke nosily to ona nie byla oklepana a wrecz przeciwnie. Gdyby nosily model spotykany WTEDY na kazdym kroku i w powszechnym obiegu od ponad pol wieku to co innego.

• stuletnia_stokrotka Re: Luksusowe marki 24.02.13, 14:37
      nie kupuję bo mnie zwyczajnie nie stać
      ale nawet jakby mnie było stać to na pewne rzeczy chyba nie wydałabym wielkich pieniędzy-nie widzę szczerze mówiąc sensu w wydaniu iluś tam tysięcy na torebkę czy apaszkę ale na porządne dżinsy,buty czy perfumy jak najbardziej.
      szkoda,że biedna jestem tongue_out
      • echtom Re: Luksusowe marki 25.02.13, 08:32
        No właśnie. 1. Nie stać mnie 2. Nie mam potrzeby luksusu. Gdybym miała dużo pieniędzy, wydawałabym je na coś innego niż luksusowe ciuchy, torebki czy kosmetyki.
    • przeciwcialo Re: Luksusowe marki 24.02.13, 14:41
      Mam torebkę Burberry, dostałam , nie nosze bo mi jakos nie pasuje. Pozbyć się jej nie wypada wink
      • stuletnia_stokrotka Re: Luksusowe marki 24.02.13, 14:43
        przeciwcialo napisała:

> Mam torebkę Burberry, dostałam , nie nosze bo mi jakos nie pasuje. Pozbyć się j
        > ej nie wypada wink

ee tam-nie wypada..wywal na allegro,laski się o nią pozabijają big_grin
        • przeciwcialo Re: Luksusowe marki 24.02.13, 14:45
          Właśnie zerknęłam na allegro, ceny z kosmosu.
          • stuletnia_stokrotka Re: Luksusowe marki 24.02.13, 14:48
            no widzisz? chwili nawet bym się nie zastanawiała big_grin
    • 18lipcowa3 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:25
      Z luksusowych marek to kupuję tylko perfumy ( aha czaję się za zegarek ale się okaże ).
      • marzeka1 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:31
        Wg mnie jednak takie marki wymagają spójności ubraniowej, bo jeśli to tylko jedna rzecz: apaszka, torebka itp., a reszta to ubrania "no name"- ta droga rzecz będzie podejrzewana o to, ze jest podróbą.
        • franczii Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:35
          Ale ubranie moze byc przeciez markowe ale nie bic metka po oczach.
          Podobnie torebka nie musi miec takiego agresywnego logo
          • paliwodaj Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:44
            nie , nie kupuje. Podchodze do tego racjonalnie i gdy ostatnio kolezanka zamowila sobie za maly plaszcz Burberry i chciala mi odsprzedac bo kupila okazyjnie, zasmialam sie i powiedzialam ze mialabym ekstra godzine tanca dla corki na caly rok, albo dodatkowe pol godziny jazdy konnej dla syna.
            No sorki, mam inne priorytety w zyciu, a "ponadczasowa"kratka jakos mnie nie neci, no bo przeciez 5 lat nie bede chodzic w jednym plaszczu bo jest ponadczasowy
        • drinkit Re: Luksusowe marki 24.02.13, 18:10
          marzeka1 napisała: (...)

no właśnie nie, cały myk polega na tym żeby zgrabnie połączyć wysokopółkowe elementy z ciuchami z sieciówek. Da się i efekty bywają oszałamiające.
        • kamelia04.08.2007 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 22:04
          marzeka1 napisała:

> Wg mnie jednak takie marki wymagają spójności ubraniowej, bo jeśli to tylko jed
          > na rzecz: apaszka, torebka itp., a reszta to ubrania "no name"- ta droga rzecz
          > będzie podejrzewana o to, ze jest podróbą.

no własnie nie masz racji. Po pierwsze, kto się zna, to sie pozna. Po drugie, dlaczego nie można sobie kupic cos drogiego, jednej jedynej rzeczy? np tylko rolexa, czy tylko hermesa?
          Przecież można nosic zwykłe rzeczy, nawet tanie i posród tej zwyczajnosci miec jedna rzecz wysokiej warrtosci. Nie swiadczy to ani o złym guscie, ani o "niespójnosci ubraniowej".
          W modzie nie ma zasady "albo wszystko, albo nic".
    • volta2 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:41
      parę moich znajomych miało luksusowe marki na sobie, rzeczywiście - jak jest spójność to może coś takiego fajnie wyglądać.

ja byłam bliska etapu, gdy torebkę burberry za 2500 uznałam za taką całkiem niedrogą - ale to wynikało z tego, że o tych torebkach się pisze tak, że myślałam że kosztują 10 tysięcy zeta.

powoli przymierzam się do markowych okularów - ale słońca w polsce jest tak niedużo, że jeszcze to przemyślę.

na ubrania tego typu nie wydałabym, bo po prostu jest to za drogie, za to upolowane w lumpeksie cieszy bardzo(spodnie armani junior mnie powaliły, kupiłam, choć dziecko było o jakieś 3 lata za małe do nich)
      • edelstein Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:01
        Markowe okulary,na jednych usiadlam,drugie zgubilam,odechcialo mu sie,choc nie powiem korci mnie,by kupic znow,tylko man przeczucie,ze trafi je po raz kolejny szlag😃
    • angazetka Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:46
      Mam perfumy Burberry, liczy się? wink Gdyby było mnie stać, to kupowałabym też ich ubrania, no ale nie stać.
    • edelstein Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:58

Mam pare rzeczy tych marek,od siebie dorzuce Chloe,czy sa lepiej wykonane i trwale?przy czestym uzytkowaniu niszcza sie jak i no name tylko wolniej,LV raczka pokryla sie patyna,w srodku podszewka ma rysy od nie zamknietego dlugopisu.Chloe,na rogach skora sie przetarla od stawiania,fakt mam ta torebke juz bardzo dlugo.Ogolnie to najlepiej wypadaja markowe perfumy.Poniewaz torebki u mnie sluza do noszenia,a nie postawienia na polce to przerzucilam sie na tansze firmy (GGL,Fossil)i przynajmniej nie zaluje jak dokonaja swego zywota.
      Co do tego,ze torebka musi wspolgrac z reszta to jakos wszyscy,ktorych znam i ktorych stac niekoniecznie kupuja wylacznie marki luksusowe.Zara plus LV tez fajnie razem wspolgra,zalezy od materialu i wykonania,a nie metki.Moj chlop tez ma ulubiona marke,wyzsza polka,tez sie zuzywa,strzepi,robia dziury mimo metki.Design mu pasuje tej firmy bardzo,wiec kupuje i wybieram te rzeczy,ktore sa lepiej zrobione jako kompromis.Roznice jakosciowa widac wylacznie w dziececych rzeczach,plamy sie spieraja,nix sie nie dziurawi,zastanawia mnie czemu taki rozrzut w jakosci jest miedzy ciuchem dla doroslych a dziecka tej samej firmy.
      “ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
      Autorem powyzszego zdania jest Moofka.
    • vivaluna Re: Luksusowe marki 24.02.13, 15:59
      Mam sporo rzeczy Moschino Cheap and Chic. To ciuchy pięknie skrojone, z cudownych materiałów - miękkiej wełny, kaszmiru itd...Nie niszczą się, nie wychodzą z mody. Kupiłam je jak na rzeczy tej klasy niedrogo bo na wyprzedażach.
      Mam też torebki Chanel, Lanvin, Pollini itd. sporo apaszek, okularów przeciwsłonecznych, biżuterii Chanel, Diora, Givenchy...Kosmetyków, perfum, kosmetyczek pełna szafa. To prezenty. Wiele lat współpracowałam z "wysokimi" markami i w ramach prezentów świątecznych dostawałam ich produkty. Wszystkie te rzeczy są niezwykle trwałe. Niektóre mam wiele lat i ciągle wyglądają jak nowe.
      Raczej bym ich nie kupiła bo mnie nie stać. Może na okulary, perfumy to jeszcze ale na torebki to niezbyt. Myślę, że jakbym była bogata to kupowałabym te produkty. Zachwyca mnie jakość i dobry projekt. Oczywiście nie brałabym wszystkiego jak leci i jest modne tylko to co mi się podoba.
      Uważam, że jak ktoś szczególnie marzy o jakimś produkcie a go na niego nie stać to powinien uzbierać kasę i spełnić marzenie. Nie popieram jednak postawy "zastaw się a postaw się" . Nie ma się co oszukiwać wysokie marki są dla bogatych i marnowanie kasy aby znaleźć się w tym zaklętym kręgu to bezsens. Bogacze nie afiszują się z markami ciuchów, raczej poznamy ich po drogich samochodach, domach. Ciuchy to tylko kropka nad i.
      Co do LV- to świetna firma. Pisałam kiedyś dla nich teksty o produktach. Wszystko z pięknej skóry, mocne, można powiedzieć że będzie służyć do śmierci. Niestety podróby i skwarki paradujące z nimi całkowicie zniszczyły prestiż marki. Jak widzę laskę w tramwaju z tym niby LV na ramieniu to dostaję gęsiej skórki. Baby w sklepach z tanią odzieżą wyszarpują sobie podróby z rąk myśląc, że to oryginały. Jak kiedyś powiedziąłam że to podróby to mało mnie nie zlinczowały. Osobiście , jak mnie nie stać wolę kupić skórzaną torbę np. z Zary czy H&M niż jakąkolwiek podróbę .
      • edelstein Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:07

-Nie zgodze sie,LV wydal tez sporo bubli,torba LV sprzed 30lat a torba LV teraz to roznica.Wyszla limitowana kolekcja LV,nie skorzana,porazka na calej linii,z tego co wiem rzucili najwiecej na Emiraty,chyba w Europie byla dostepna w nielicznych sklepach.W kazdym razie mialam okazje ja nosic i ekhm zachwytu nie bylo.Teraz LV z reszta az tak luksusowy nie jest Noe i speedy mozna dostac so 800€.-
        “ja jestem bezmezna -maz pije sluzbowo 3 dzien i ma kompletnie w nosie co ja mam na sobie“
        Autorem powyzszego zdania jest Moofka.
        • mama1dawidka Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:48
          ja zakochana w guess jestem smile
          Choc torebke mam z gucci (prezent od m)
          Rzadko ja nosze bo ja z tych zyjacych beztorebkowo
          Okulary gucci uwielbiam
          A ubrania lubie Camp David
          I Tommy Hilfiger
          Szieciom czesto kupuje ale uzywkil lacoste tomka i armaniego
          Ale w sieciowkach hm tez sie ubieramy
          A torebki lv mi sie bardzo podobaja
          Ale jak juz ktos wspomnial "oklepane sa"
          Noi 800 euro wole wydac na ubrania bo jak wspomnialam ja z tych beztorebkowych
          Jedyne z czego nie do konca jestem zadowolona
          To garnitur meza bossa nie za bardzo jakosc idzie z cena
          Oczywiscie garniak orginalny kupiony w sklepie bossa smile

• tezee Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:12
        Nie zawsze jest ta relacja cena jakość, jednam mam swoje marki ktore nigdy mnie nie zawodzą wiem że jak wydam wiecej warto i bede zadowolona. Kazdemu z czystym sumieniem bede polecała kolorówkę Armaniego i spodnie j brand.Warto tu zapłacić nawet te 350 zł za podkład czy 120 za kredke do oczu , bez sciemy...
        • tezee Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:15
          Dla odmiany wiekszosc produktów z kolorówki np Chanel jest nie warta nawet 50 zł niestety.
        • black-cat Re: Luksusowe marki 24.02.13, 18:09
          Kolorówka Armaniego mi w ogóle nie odpowiada, podkłady to dla mnie porażka, za to kocham Mat Lumiere Chanel i róże do policzków tejże firmy. Obawiam się, że ile osób tyle opiniismile
    • kroliczyca80 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:11
      Miałam trochę kosmetyków (kolorówka, pielęgnacja) topowych marek, głównie Shiseido. Były dobre, bardzo dobre, ale moim zdaniem spokojnie można znaleźć dla nich dużo tańsze odpowiedniki. Pewności nie mam tylko w przypadku kremów, bo słabo się znam na tym, co tam w tych mazidłach siedzi w środku i jak wpływa na skórę (długofalowo).

Z garderoby miałam dwie luksusowe rzeczy: torebkę Gucci (prezent) oraz kraciastą koszulę Burberry. Torebkę wyrzuciłam (z wielkim żalem), bo wylało mi się trzymane w niej atramentowe pióro. Przeciekło na zewnątrz, pranie nic nie dało. Ale to nie wina samej torebki, więc się chyba nie liczy. Za to koszula jest z tak paskudnego, sztywnego lnu, że po pierwszym praniu jest niemal nie do użytku. Nie umiem jej porządnie rozprasować, może żelazko parowe coś by wskórało? Leży, marnuje się, a sprzedać żal, bo pójdzie za grosze.
      • tezee Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:29
        A torebkę nosze Mulberry ,kosztowała jakies 4,5 tys
        nie sadze by ktokolwiek wiedział co tez mam na ramieniu i ile to kosztuje, na prawdę na nikim nie robi zadnego wrazenia,na paniach z Sephory tez nie
        i na mnie samej tez srednio wink
      • black-cat Re: Luksusowe marki 24.02.13, 18:12
        Jeżeli chodzi o mazidła to w tych najdroższych najczęściej nie siedzi nic ciekawegosmile W przypadku drogich, drogeryjnych kremów kupujemy sobie marzenia o wiecznej młodości i tylko marzenia.
    • jolunia01 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:29
      Kupuję czasem tylko perfumy albo wodę toaletową. Nie przywiązuję się do konkretnego zapachu. Z "ubraniowych" mam spodnie YSL (prezent) i szalik Burberry (też prezent).
    • kkalipso Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:47
      Mam sporo rzeczy.Uważam ,że warto i niekoniecznie muszą kosztować kilka tys.
    • myelegans Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:50
      Zalezy od priorytetow. Buty, torebki nawet najwiekszych luksusowych firm mnie nie ruszaja, za to sprzet sportowy i rzeczy, ubrania, buty sportowe to juz insza inszosc, wtedy marka jak najbardziej bo za tym idzie jakosc.
      • bi_scotti Re: Luksusowe marki 24.02.13, 19:33
        myelegans napisała:

> Zalezy od priorytetow. Buty, torebki nawet najwiekszych luksusowych firm mnie n
        > ie ruszaja, za to sprzet sportowy i rzeczy, ubrania, buty sportowe to juz insza
        > inszosc, wtedy marka jak najbardziej bo za tym idzie jakosc.

smile Oh, blagam, nie daj sobie tego wmowic, please smile Kupuj, bo Ci sie podobaja i lubisz ale nie wierz w to, ze dobrze biegac mozna tylko w koszulce Lululemon choc kupujac ja wspierasz przemysl kanadyjski wink Ilezja juz butow hiking/trekking zaliczylam i z reka na sercu moge powiedziec, ze cudow nie ma - jest ten przedzial kilometrow i zaliczonej temperatury, gdy wszystko zaczyna szwankowac a roznice czasowe nie sa warte extra $$$$. To samo z plecakami, snowshoes etc. Patriotycznie kupuje od lat wiekszosc produktow w MEC (www.mec.ca) ale glownie ze wzgledu na popieranie swoich. Na pewnym poziomie produkcji to wszystko jest ten sam "shit" (pardon my French wink ). Jedno co widze to to, ze tzw. marki sportowo-wyprawowe typu North Face, Patagonia czy Arcteryx (umilowane przez mojego Najmlodszego) robia ostatnio furore - nawet zamozniejsi emeryci chodzacy przy pomocy balkonikow lubia sie przyodziac w takowe. Fun smile
        • hanalui Re: Luksusowe marki 24.02.13, 20:40
          bi_scotti napisała:

> Na pewnym poziomie produkcji to wszystko jest ten
          > sam "shit" (pardon my French wink ).

No tylko zależy jakie poziomy porównujemy i jak sadze nie bierzesz pod uwagę np butow z CCC czy tym podobnych

Jedno co widze to to, ze tzw. marki sportowo
          > -wyprawowe typu North Face, Patagonia czy Arcteryx (umilowane przez mojego Najm
          > lodszego) robia ostatnio furore - nawet zamozniejsi emeryci chodzacy przy pomoc
          > y balkonikow lubia sie przyodziac w takowe. Fun smile

No ale tshirt z Patagonii czy North face niczym sie nie różni o Zary wink. O kurtkach nie wspominam bo to klasa
        • myelegans Re: Luksusowe marki 24.02.13, 20:59
          Ae ja to wszystko TEORETYCZNIE wiem, ze od pewnego pulapu to wszystko to samo, ale po prostu podoba mi sie i mam swoje ulubione marki. Nic nie poradze, ze lubie Patagonie, Marmot i lulu tez i Craft i wszelkie, Sorrell, Merril, czy Spyder, Arcteryx, Descente, a moim ulubionym sklepem jest REI. A z biegajacych Brooks, Saucony, Mizuna i Asics
          Butow do biegania mam wiecej niz innych razem wzietych, ale tu mam sprawdzone modele, ktorych kupuje kilka par, na zas, bo ciagle je zmieniaja. Ot, taka slabostka.
          Wiecej grzechow nie pamietam wink
    • anmoko Re: Luksusowe marki 24.02.13, 16:57
      Ostatnio zaczelismy jezdzic czesciej z mezem do Berlina na zakupy i dzieki temu moje horyzonty dot.marek luksusowych znacznie sie rozszerzylysmile "Mikołaj" postanowil kupic mi torebke - jaka tylko sobie wybiore. Wybralam MCM - nie Gucci z logo na pol metra ani zadne LV, ktore podobno ma 80% Japonek (tak gdzies wyczytalamsmileWybralam taka, jaka mi sie autentycznie podobala i portfel do kompletu. Lubie rzeczy luksusowe, ale takie, gdzie metka/logo nie "wali" po oczach. Tak po prostu, dla wlasnej satysfakcji. Rzeczy luksusowe zwykle sa dobrej jakosci, ale nie oszukujmyu sie - i tak najwiecej placimy za markesmile
      • patunki Re: Luksusowe marki 24.02.13, 17:08
        Metki mnie kompletnie nie interesują. Zresztą ja w ogóle nie lubię kupować, a już drogich rzeczy w szczególności. Na mojej (drogiej, ale warto, bo dobry sprzęt) siłowni jestem jedną z niewielu kobiet mających do ćwiczeń zwykłe dresowe niemarkowe spodnie, takież buty i zwykły t-shirt kupiony za grosze na allegro. Wolę kupić sobie np. roślinkę do ogrodu niż nabijać kabzę projektantom.
    • anika772 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 18:16
      Z górnych półek kupuję jedynie ( a i to czasaaaaami) perfumy i mascary.
    • black-cat Re: Luksusowe marki 24.02.13, 18:27
      Kosmetyki kolorowe, zapachy, okulary kupuję z tzw. górnej półki. Chociaż ostatnio kupiłam okulary przeciwsłoneczne za 200 zł u dobrego optyka (nie sieciowego) i okazały się lepiej wykonane od tych za 1200 zł. Torby i ciuchy - kupuję markowe (oczywiście nie tylko), ale tylko na wyprzedażach. Torby LV kojarzą mi się z podróbkami, które noszą przypalone panny ze skunksami na głowie.
      Zwracam uwagę na jakość. Niestety z tym różnie bywa, nawet w przypadku megadrogich rzeczy od znanych i lubianych. Wolę kupić sobie kaszmirowy sweter mało znanej firmy niż trzy razy droższe akrylowe g...o od Versace.
    • altz Re: Luksusowe marki - okiem faceta 24.02.13, 18:37
      girl.anachronism napisała:
      > Pójdę dalej - kupujecie produkty tzw. marek luksusowych?

Muszę przyznać, że panowie nie zauważają kobiecych marek. Liczy się całokształt, to tak, ale która rzecz jest z jaką metką, to już nie jest ważne. smile
      Panowie, którzy się na tym znają, najczęściej też wolą panów. To taka moja mała obserwacja.
      Wynikałoby z tego, że kobiety stroją się dla kobiet i mają jakieś zawody, które tylko kobiety rozumieją. smile
      • adellante12 Re: Luksusowe marki - okiem faceta 24.02.13, 18:45
        Bzdura! Totalna bzdura.
        To że nie masz pojecia i sie nie zna nie znaczy ze wszyscy inni też się nie znaja...Czasem warto ruszyć własne 4 litery i pójść z żoną na zakupy. Zdziwiłbyś sie wówczas ilu facetów zna zainteresowania własnych żon...
        Moja mała obserwacja że nie warto być ignrantem wobec własnej żony!!!! To tez rada na przyszłość.
        • edelstein Re: Luksusowe marki - okiem faceta 24.02.13, 19:29

Za pozno ade,on jest rozwiedziony😃
          • adellante12 Re: Luksusowe marki - okiem faceta 24.02.13, 20:50
            Nie dziwię się....
          • altz Re: Luksusowe marki - okiem faceta 24.02.13, 22:00
            edelstein napisała:
            > Za pozno ade,on jest rozwiedziony😃

Nie miałem ani jednej sympatii, której by zależało na metkach.
            Zależało im na dobrej jakości, ale na metkach niekoniecznie. Panie widziały i rozpoznawały dobrą jakość. I tyle na ten temat. O ile się dobrze orientuję, obecnie też tak mają, nie wyrzucają pieniędzy bez sensu, mają wyobraźnię i potrafią je sensowniej dla siebie wykorzystać. Jeśli ktoś wydaje za metki, mi nic do tego, skoro lubi... Ani mnie to grzeje, ani ziębi.
        • altz Re: Luksusowe marki - okiem faceta 24.02.13, 21:52
          adellante12 napisał:

> Bzdura! Totalna bzdura.
          > To że nie masz pojecia i sie nie zna nie znaczy ze wszyscy inni też się nie zna
          > ja...Czasem warto ruszyć własne 4 litery i pójść z żoną na zakupy. Zdziwiłbyś s
          > ie wówczas ilu facetów zna zainteresowania własnych żon...
          > Moja mała obserwacja że nie warto być ignrantem wobec własnej żony!!!! To tez r
          > ada na przyszłość.

Staraj się, staraj, bo z takim poziomem agresji, jaką prezentujesz, za długo żony mieć nie będziesz. smile
          • adellante12 Re: Luksusowe marki - okiem faceta 24.02.13, 22:03
            kolejny domorosły psycholog wróżbita... smile
          • edelstein Re: Luksusowe marki - okiem faceta 25.02.13, 09:18

Co ty nie powiesz?akurat znam ade i ostatnie co o nim möge powiedziec to,ze jest agresywny.Nawet Jak sie rozwiedzie w co watpie to ja chetnie go przygarne😃
        • aandzia43 Re: Luksusowe marki - okiem faceta 24.02.13, 22:19
          .Czasem warto ruszyć własne 4 litery i pójść z żoną na zakupy. Zdziwiłbyś s
          > ie wówczas ilu facetów zna zainteresowania własnych żon...
          > Moja mała obserwacja że nie warto być ignrantem wobec własnej żony!!!! To tez r
          > ada na przyszłość.

Jezu, ostatnią rzeczą, jakiej chciałabym od mojego męża byłoby towarzyszenie mi w zakupach! Już niech się on zajmuje męskimi sprawami zamiast tracić czas na oglądanie szmat (wystarczy, że ja muszę, żeby ładnie wyglądać) i podziwia gotowy produkt czyli żonę już ładnie przystrojoną. Za gogusia nie wychodziłam i niech tak zostanie. Poza tym skąd ci przyszedł do głowy pomysł, żeby zamiłowanie do łażenia po galeriach nazywać "zainteresowaniami"? wink
          • franczii Re: Luksusowe marki - okiem faceta 25.02.13, 06:44
            > Jezu, ostatnią rzeczą, jakiej chciałabym od mojego męża byłoby towarzyszenie mi
            > w zakupach! J

Mam tak samo. W dodatku u mnie zakupy w towarzystwie faceta z automatu oznaczaja zakupy z 2 dziecibig_grin Najlepsze co moj maz moze zrobic kiedy ja ide na zakupy to zabrac gdzies dzieci.
      • edelstein Re: Luksusowe marki - okiem faceta 24.02.13, 19:27
        Nie zgodze sie.Moj facet zna sie na markach,na ma swoje ulubione.Prawda natomiast jest,ze ubrania dzieli na podoba sie,nie podoba sie i Malo go interesuje jaka metka jesli jakas rzecz jest wg niego paskudna😃
        Malo jest typowo kobiecych marek wymieniony LV czy Hermes,Chanel Maja kolekcje dla panow.
    • adellante12 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 18:41
      Ja osobiście nic takowego nie posiadam bo albowiem jako facet nie przywiazuję zadnej wiekszej wagi do marki jeżeli chodzi o ciuchy... Co innego opony, wciagarki, czy wyczynowe zawieszenie smile)))))

Żonie kupiłem ostatnio szpilki Louboutina. Stwierdziła tylko jedno : " wiem dlaczego nazywają go królem szpilek. Warte sa swojej ceny"
    • varna771 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 18:54
      Jak tylko mój budżet pozwoli kupię kuferek LV. Posiadam torebkę moschino love oraz CK, apaszkę Pierre Cardin, zegarek DKNY, a z perfumów to Kenzo, Eternity, Moschino oraz DKNY.
      • myelegans Re: Luksusowe marki 24.02.13, 19:16
        Cytat Posiadam torebkę moschino love oraz CK, apaszkę Pierre Cardin, zegarek DKNY, a z perfumów to Kenzo, Eternity, Moschino oraz DKNY. to sie pod sieciowki podpina, nie pod luksusy, mocno srednia polka, przynajmniej tu gdzie mieszkam
        • bi_scotti Re: Luksusowe marki 24.02.13, 19:39
          Znajome z mojej strony granicy namietnie kupuja produkty Coach gdy jezdza do Was na zakupy - dla mnie to jest zagadka nie do rozwiazania dlaczego akurat TO sie podoba ale ... de gustibus ... wink
          Osobiscie to ja jestem sobie ta srednio-nizsza polka w gustach ubraniowo-butowych i dobrze mi z tym. Tyle swiata do zobaczenia, bilety na samoloty wciaz drogie, zal by mi bylo kupowac cos na grzbiet w cenie przelotu dokads tam wymarzonego smile
          • myelegans Re: Luksusowe marki 24.02.13, 21:02
            Mam bardzo podobnie. Wole taniej, a czesciej i bez zalu wyrzucic po sezonie, zamiast nosic latami. Mnie sie szybko ciuchy obnosza. A torebke taka na codzien do pracy mam jedna, jak sie zedrze kuouje nastepna. Nie wyobrazam sobie czestego przepakowywania, bo w srodku wyglada tak jak Chmielewskiej. Mozna prace archeologiczna przeprowadzac.
            Portfel mam ten sam od 20 lat.
        • varna771 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 20:21
          myelegans napisała:

> Cytat Posiadam torebkę moschino love oraz CK, apaszkę Pierre Cardin, zegarek
          > DKNY, a z perfumów to Kenzo, Eternity, Moschino oraz DKNY.
          to sie pod
          > sieciowki podpina, nie pod luksusy, mocno srednia polka, przynajmniej tu gdzie
          > mieszkam

toteż napisałam, że jak budżet pozwoli to kupie LV.
    • a.nancy Re: Luksusowe marki 24.02.13, 19:36
      myślę, że o ile istnieje wyraźna różnica w jakości (użyte materiały, staranność wykonania) między torebką za 50 PLN z bazarku a torebką za 200€, to już torebka za 200€ od takiej za 1000€ różni się wyłącznie metką. oczywiście jeśli komuś ta metka potrzebna do szczęścia, to proszę bardzo. mnie wystarczy, że rzecz jest dobrej jakości, solidna i ładna - a to można mieć i za 100€ jak się dobrze poszuka smile
    • goodnightmoon Re: Luksusowe marki 24.02.13, 19:58
      Buty Prada się liczą? Mam 2 pary, kupione na wyprzedaży - uważam, że było warto. Bardzo wygodne, długo nie traciły formy.
      Ale za pierwotną cenę w życiu bym nie kupiła smile

Z ubrań miałam kostium Chanel i pare ciuszków Dior po znajomej, która już nie chciała. Bardzo dobra jakość wykonania, super skrojone, przyjemnie się nosi. Ale też, nie stać mnie na wydanie 4.000,00 € na kostium.

Uważam, że warto kupować, jeśli kogoś na to rzeczywiście stać. Jeśli ma to być okupione głodem i chłodem, to lepiej się zadowolić czymś tańszym a też dobrym wink
      • claudel6 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 23:54
        > Buty Prada się liczą?

pytasz się?? Prada to jest kultowa marka!
        osobiście nie rozumiem kupowania toreb czy apaszek firm luksusowych, ale ciuch czy buty - uou - są tacy projektanci, których każda kolekcja zwala mnie z nóg. Prada do nich należy.
        • goodnightmoon Re: Luksusowe marki 25.02.13, 00:27
          claudel6 napisała:

> są tacy projektanci, których każda kolekcja zwala mnie z nóg. Prada do nich należy.

To polecam Harrods smile Nie wiem, jak teraz, ale kilka lat temu buty Prada, Dior w posezonowej obnizce kosztowaly 150 ... 200 funtow. A niektore modele faktycznie sliczne!!!
    • alfabetta Re: Luksusowe marki 24.02.13, 20:41
      Kupuję torebki, okulary i szaliki/apaszki. Większość służy mi wieki. Unikam marek oczywistych, chętnie podrabianych. Mam uraz po tym, co widzę na ulicysmile Więc jakiś fajny model Chloe, Mulberry czy Celine - jak najbardziej. I też nie za często, raz na kilka lat.
    • beataj1 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 20:41
      Gdyby było mnie stac (a nie jest) jedna jedyna luksusowo markowa rzecz którą bym chciała to Birkin bag Hermesa. Faktycznie ponadczasowa klasyka - choć te wszystkie gwiazdki holyłud wiecierające się z Hermesem nieco obniżyły status tej marki.
      Co do reszty. Nie ma nic bardziej smutnego niż ciuch kupowany NA LATA. I potem trzyma sie już takie ciuchy/buty dawno niemodne i pociesza sie że przecież klasyka sie nigdy nie starzeje. Klasyka sie faktycznie nie starzeje ale jest takich rzeczy może kilkanaście. Reszta się starzeje i wygląda żałośnie.

Co do kosmetyków. Markowe faktycznie są lepsze. Ale nie czarujmy się krem za 200 zł nie jest dziesięć razy lepszy od tego za 20. Uważam że kupowanie bardzo drogich kosmetykow ma w sobie więcej samooszukiwania się niż rzeczywistej jakości. Takie trochę drogie placebo wklepywane w ciało. Ale jeśli komuś to sprawia radość to czemu nie.
      Ja sama jestem snobką i gadżeciarą i czasem wydam majątek na nową super hiper rzecz. Ale głównie dla przyjemności posiadania a nie dlatego że wierzę w cudowne jedyne w swoim rodzaju właściwości.
      • heca7 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 22:18
        Parę rzeczy chyba markowych mam wink I są naprawdę dobrze zrobione. Buty baaardzo wygodne, z pięknej dobrze wyprawionej skóry.
        Lakier do paznokci HR kosztujący ponad 100zł za buteleczkę okazał się tak cholernie wydajny i trwały, że nie spodziewałam się. Tzn spodziewałam się przyzwoitego produktu ale jego jakość i tak mnie pozytywnie zaskoczyła wink
    • carmensitas Re: Luksusowe marki 24.02.13, 22:30
      Podczas poszukiwania sukienki do ślubu obeszłam chyba wszystkie butiki w Warszawie. Cena w pewnym momencie była mi już niemal obojętna, więc wchodziłam również do wszystkich luksusowych. I doszłam do wniosku, że nie marka się dla mnie liczy, a oryginalność. Oryginalność połączona z bardzo dobrym wykonaniem. I na to byłabym w stanie wydać bardzo dużo.
      Można porównać torebki:
      www.ekstratorebki.pl/torebki/oryginalna_torebka
      i to

Jestem ogromną fanką tych ostatnich, ale żeby mi się nie znudziły, musiałabym kupować coraz to nowe. A potem przerzucić się na coś zupełnie innego. A na to mnie nie stać sad
    • aandzia43 Re: Luksusowe marki 24.02.13, 22:37
      Luksusowych nie kupuję, bo mnie zwyczajnie nei stać. Nie wiem też, czy gdyby było, to kupowałabym. Poza tym, co to znaczy "stać na coś"? Znałam dziewczynę, która wydawała duże sumy na ciuchy i kosmetyki, ale na jedzeniu, spaniu, przystrajaniu się i obnoszeniu z markami na grzbiecie kończyły się właściwie jej potrzeby. Było ją stać, nie powiem, ale ja z tych pieniędzy zrobiłabym inny użytek. Zaraz, przecież ja mam do dyspozycji chyba podobne, co ona pieniądze! No tak, czyli stać mnie, ale wydaję kasę inaczej smile
      Dobre jakościowo, eleganckie (w moim rozumieniu oczywiście) buty i torebki po kilkaset złotych wystarczają mi do szczęścia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka