Dodaj do ulubionych

B.Prus biografia i rozbieżności, help.

13.03.13, 08:33
Dziewczyny poratujcie proszę. Syn robi prezentację dot. B.Prusa. Pomagam mu w zbieraniu informacji, bazujemy na zasobach znajdujących się w internecie. Niestety to mało wiarygodne źródło informacji, zwłaszcza w kwestii edukacji pisarza.
I tak w 3 opracowaniach podana jest informacja że Prus po wyjściu z więzienia ukończył w 1866r. gimnazjum w Lublinie, w 3 innych źródłach, że ukończył liceum w Lublinie a w jednym opracowaniu, że ukończył liceum, ale w 1868.
Nie chcę, by syn w prezentacji zawarł błędne informacje....
Może jesteście w stanie podać rzetelną informację z bardziej wiarygodnego źródła, bo stanęliśmy w martwym punkcie....
Obserwuj wątek
    • zywa_legenda Re: B.Prus biografia i rozbieżności, help. 13.03.13, 08:49
      Jestem polonistką, więc pozwolę sobie odpowiedzieć wink.

Różnice najprawdopodobniej wynikają z tego, że Prus jako nastolatek wziął udział w powstaniu styczniowym, co mu opóźniło "biografię edukacyjną" tongue_out. Chorował psychicznie i fizycznie kilka lat po powstaniu, dziś byśmy powiedzieli, że miał traumę. Zmieniał szkoły. Z tego co wiem: pomiędzy ukończeniem szkoły a ostatecznym zdaniem egzaminów maturalnych miał przerwę, dlatego zapewne w jednym źródle podają takie informacje, a w innym takie.

Tak samo studia (matma, "wyższa geometryja") wyglądały niekonwencjonalnie i w końcu nie został absolwentem. Ale to raczej była kwestia biedy i konieczność pracy fizycznej na utrzymanie.

Ale wracając do tematu: najlepiej, żeby syn napisał, że według źródła X tak, a Y - inaczej i skąd te rozbieżności. Zapunktuje - no, u mnie by zapunktował - krytycznym podejściem do literatury przedmiotu.
      • zywa_legenda Re: B.Prus biografia i rozbieżności, help. 13.03.13, 08:51
        Zapomniałabym: Szweykowski np. o tym pisze, ale nie wiem, na jakim poziomie edukacji jest Twoje dziecko i czy to nie za "ciężka" lektura.
        • saszanasza Re: B.Prus biografia i rozbieżności, help. 13.03.13, 09:13
          Dziękuję bardzo za odpowiedźsmile Syn to czwartoklasista, więc poziom merytoryczny całości nie powinien być zbyt skomplikowany, poza tym całość ma zainteresować dzieci a nie ich zanudzić, zwłaszcza zbyt dużą ilością dat. Dlatego te ograniczyłam, natomiast rzetelność informacji jest dla mnie bardzo istotna.
          To ma być konkursowa prezentacja w power poincie, o ile zostanie wyróżniona, przeznaczona do zaprezentowania dzieciom w klasach (3-6) na dniu patrona.
    • mdro Re: B.Prus biografia i rozbieżności, help. 13.03.13, 08:59
      Liceum skończyć nie mógł, bo w zaborze rosyjskim liceów nie było. W Wikipedii było podlinkowane świadectwo maturalne Prusa z 1866 roku, ale niestety serwis dziedzictwo.polska.pl z mnóstwem skanów cennych dokumentów został zlikwidowany, a skany przepadły.

Ale tak, jak wyżej - masz sprzeczne źródła, podaj obie dane z odpowiednią adnotacją (oczywiście pod warunkiem, że źródła są mniej więcej równoważne).
      • saszanasza Re: B.Prus biografia i rozbieżności, help. 13.03.13, 09:20
        Nie bardzo chcę się powoływać na internetowe źródła...
        Może napisać po prostu że Prus w 1866r. ukończył z wyróżnieniem gimnazjum/ liceum w Lublinie?
        • angazetka Re: B.Prus biografia i rozbieżności, help. 13.03.13, 10:11
          Nie, bo liceów w zaborze rosyjskim nie było wink
          A dobre źródło internetowe jest takim samym źródłem jak książka.
          • verdana Re: B.Prus biografia i rozbieżności, help. 13.03.13, 10:37
            Otóż to własnie. Liceum jest znacznie późniejszym wynalazkiem, a wie cPrus nie mógł kończyć żadnego liceum w Warszawie przed reformą jędrzejowiczowską w okresie miedzywojennym. No, chyba, zę kończył Liceum Krzemienieckie - ale to była nazwa własna, nie systemu szkół.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka