prophetess.pl Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 07:29 Może problemem jest córka a nie suknia i to ją powinnaś wymienić, bo skoro "ładnemu we wszystkim ładnie" a dziecku w kreacji ładnie nie jest? Poszłabym tym tropem... Skoro już jesteś pusta to choć udawaj, że chodzi o coś więcej niż ładna sukienka. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 07:41 Prawo kościelne w żaden sposób nie reguluje kwestii strojów komunijnych, decyzję o tym powierza proboszczom. To ksiądz według własnego "widzimisię" nakazuje jednolite stroje, bądź też dopuszcza dowolność. Dlaczego w takim razie trzeba dostosowywać się do czegoś, co w świetle odgórnych przepisów (możnaby rzec, prawa boskiego) nie istnieje? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi.1 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 10:08 wyłamywac to się trzeba było na etapie wyboru sukienki..., szczególnie, że takich niezadowolonych osób było więcej, z tego co piszesz, teraz to trochę bez sensu, ale jeżeli jestes b. zdeterminowana, żeby sukienka była inna, to poszukaj grupy osób myślących podobnie, znajdzcie krawcową/firmę, która Wam te jednakowe sukienki uszyje i poślijcie dzieci w innych sukienkach, nikt z tego powodu komunii dzieciom nie odmówi... Odpowiedz Link Zgłoś
yoko0202 a po co robić demonstrację? 19.03.13, 10:57 było się wcześniej wyłamywać, gdy ustalano fason kiecek. teraz to już po ptokach, albo się wyłamcie wszyscy albo jakoś przełknijcie temat. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka55 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 10:58 nie rozumiem " sukienka jest typu "ala alba", z tandetnej żorżety z wielkimi bufkami. nikomu s > ię nie podobała prze i po odebraniu też większości się nie podoba. " serio nie rozumiem my sie spotkaliśmy ,podyskutowaliśmy i wybraliśmy ubranka które które się podobały dziewczynki mają 2 rodzaje sukienek (ale bardzo podobnych ) chłopcy jednakowe ,ci co mają po starszych dzieciach ubranka robią drobne przeróbki materiał tez wybieraliśmy (nie żorżetę ) nie rozumiem problemu..... Odpowiedz Link Zgłoś
bramanka Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 13:07 mloda idzie do do komunii w innej sukience. bo ja dostalismy. u nas nie ma problemu. inna sprawa- jek by sie kazda sukienka podobalo, bo ona malo w sukienkac chodzi jakis kosmos z rodzicami, ktorzy sie nie odzywaja. po porstu wyslalabym dziecko w innym mijescu- jak takie jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 16:24 sukienka jest takiego typu: niestety nie będę dyskutować, czy moja córka jest aż tak brzydka że w niej wygląda źle. u znajomych dziewczynki były wszystkie w sukienakch takiego typu: i tu bym nie dyskutowała. coś ala tiul jest, ale całość skromna i ślicznie wygląda. nie wiem czemu niektóre osoby uważają, że na komunii dzieci powinny być ubrane najlepiej w jakiś strój pokutny, przecież to radosny dzień. i czy ktoś widział choćby ksiedza w tym dniu ubranego w zwykłą szatę do mszy, oj nie.... z sukienek jakie znalazłam to: jednak chyba w ciemno nic nie kupie.... został jeden sklep, sukienka z satyny (chyba matowej), góra i dół gładki, w pasie wstążka z różyczkami wg życzenia, minimalny rękawek z tiulu (nie znam się na materiałach) i tiul lekki na dole. całość wygląda skromnie.... wątpliwości ciągle mam niestety. i nie przekonuje mnie to, że w tym dniu strój się nie liczy. to święto jak chrzest, czy ślub. wielkie święto dla całej rodziny. i alby to dla mnie nie strój na takie święto. te dzieci nie idą do zakonu. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 17:13 Czyli jednak moda ślubna króluje w co niektórych damskich głowach . To mi bardziej przypomina prom dress dla młodszych panien niż sukienki komunijne. A co do pierwszej sukienki, w samym modelu nie widzę nic szpetnego, jest stosowna na kościelną uroczystość i podkreśla jej sakralny charakter. Z małą uwagą - prawdopodobnie krawiec coś spiep... przy szyi, źle tam leży i sprawia niewygodne, niedopasowane wrażenie. Ale to już niestety taki "urok" rzeczy szytych na zamówienie dla grupy. W klasie mojej córki np. nie ma dziewczynki, której byłoby dobrze i wygodnie w spódnicy od mundurku, są oszczędnie uszyte, a miara była brana bardzo pobieżnie. Ale niewłaściwe dopasowanie zawsze można poprawić, nawet u krawcowej. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 17:46 hehe, emmi mariage widzę ich niektóre sukienki są ładne, sama je przeglądałam - ale reszta tego, co pokazałaś nie bardzo mi się widzi - faktycznie, takie przebrane dzieci za małe panny młode. ta wasza nie jest taka zła, dorzuć na halkę falbanę z tiulu, będzie sie lepiej układać. dopasuj sukienkę dobrze, i będzie ok. moja córka ma bardzo podobną, tylko bez tych lamówek błyszczących. spodziewałam się super paskudnej kiecki, a tu się okazało, że jednak trochę przesadziłaś z tą szpetnością Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 18:03 Bo to jest sukienka źle uszyta, niedopasowana, co wynika pewnie z tego, że ktoś niedbale brał miarę i kiepsko szyje. Tu znalazłam coś w bardzo podobnym stylu, ale różnica wykonania i dopasowania jest zasadnicza: www.ubiory-komunijne.pl/1sk I powiem szczerze, że zła byłabym z powodu kiepskiego wykonania, jeżeli faktycznie sukienka dusi pod szyją albo zwisa z ramion. Ale co do prostoty kroju, ma to jak najbardziej uzasadnienie. After all this time? - Always Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 18:38 Kamire12 wcale ci sie nie dziwie, ta sukienka wyglada jak koszula nocna z poczatku ubieglego stulecia, okropna, naprawde sukienki na zdjeciach ponizej jak najbardziej, ani zbyt skromne ani zbyt strojne, w sam raz. Na twoim miejscu nie wahalabym sie, kupilaby corce ladna sukienke, aby wygldala normalnie a nie jakby zablakana sierotka z przed 100 lat co to lunatykowala w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
budyniowatowe Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 23:07 lily-evans01 napisała: > Bo to jest sukienka źle uszyta, niedopasowana, co wynika pewnie z tego, że ktoś > niedbale brał miarę i kiepsko szyje. Ciekawe czy pani, co szyla te sukienke, wyspowiada sie z grzechu zaniedbania . I jestem w szoku, ze wiekszosc uwaza, ze w tak waznym dniu, dziecko moze isc do kosciola w takim byle jakim i niechlujnym stroju. Rozumiem, ze mama ma towarzyszyc w poplamionym fartuchu, tata w rozemlanej koszuli roboczej, a dziadek w gumofilcach prosto z pola, bo przecierz stroj nie jest wazny. Rozumiem, ze na uroczystosci dla Was wazne tez sie ubieracie byle jak i niechlujnie. Moze powklejacie zdjecia ze swoich slubow, rozdania dyplomow, wznych prezentacji, chrzcin i pogrzebow. Pewnie nikt nie wklei, bo sie okarze, ze stroj byl wazny i kazdy byl odpicowany Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 09:33 Ty nic nie rozumiesz, czy tylko udajesz. Alba to niechlujny strój. Litości. A ubierz sobie w te burakowe tiule, drapowania. To rzecz gusto po prostu i tyle. Nikt nie pisze o niechlujstwie, tylko o skromności. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 09:55 Widzę, że każdy rozumie wszystko wybiórczo, na zasadzie, żeby tylko znaleźć motywację dla swoich intencji i punktu widzenia,. Więc jeszcze raz, łopatologicznie - uważam za świństwo niedbale i byle jak uszyć sukienkę komunijną, na zasadzie, że dziecku jest niewygodnie, coś za ciasne, a coś zwisa. Pieniądze zostały przez panią krawcową wzięte, więc powinna dobrze przyłożyć się do miary, kroju i szycia. U nas w szkole zamawia się mundurki, więc wiem niestety, co byle jaka krawcowa potrafi zrobić z tymi spódnicami, które są ciasne i niewygodne - a wcale nie tanie. Natomiast co do propozycji modeli z jakimiś tam falbanami, tiulami, szerokimi spódnicami - uważam, że prostota kroju podkreśli charakter religijny bądź co bądź tej uroczystości. Sukienki, które autorka wątku pokazała ze 3 wypowiedzi wyżej owszem są ładne, ale sprzeczne z duchem uroczystości sakralnej, jak dla mnie. Jeśli nadal nie rozumiesz, to wklejam jeszcze raz, o co mniej więcej mi chodzi - to są sukienki o kroju typowo komunijnym, nie założysz ich gdzie indziej, a fajnie leżą i wyglądają wyjątkowo wygodnie: www.ubiory-komunijne.pl/1sk Dziewuszka na tym zdjęciu naprawdę wygląda uroczo, bo rzecz jest po prostu starannie uszyta. Zresztą wystarczy wpisać "sukienki komunijne", pojawia się pełno adresów i zazwyczaj zaczyna się od skromnych, stonowanych opcji, aczkolwiek ładnie i starannie wykonanych. Nie wiem, po co ta argumentacja o brudnych i poplamionych ciuchach. Rzecz ma być uszyta dobrze, starannie, ale nie wyglądać, jakby dziecię szło na bal (choć wnioskuję z histerycznego tonu autorki wątku, że ta balowa oprawa jest bardziej istotna niż wymiar duchowy, ale to już jej sprawa i gajowego). W sukienkach podobnego rodzaju to moje dziecko gania ze mną do opery na przykład. Ale jak widać, widowiskowo-obrzędowa odmiana polskiego katolicyzmu wciąż trzyma się dobrze w narodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 10:17 lily-evans01 napisała: > Widzę, że każdy rozumie wszystko wybiórczo, na zasadzie, żeby tylko znaleźć mot > ywację dla swoich intencji i punktu widzenia,. > Więc jeszcze raz, łopatologicznie - uważam za świństwo niedbale i byle jak uszy > ć sukienkę komunijną, na zasadzie, że dziecku jest niewygodnie, coś za ciasne, > a coś zwisa. Pieniądze zostały przez panią krawcową wzięte, więc powinna dobrze > przyłożyć się do miary, kroju i szycia. U nas w szkole zamawia się mundurki, w > ięc wiem niestety, co byle jaka krawcowa potrafi zrobić z tymi spódnicami, któr > e są ciasne i niewygodne - a wcale nie tanie. To ja ci to wytłumaczę łopatologiczne ,pewnie masz w takim wieku dziecko ze jeszcze nie przystawiło do komunii. Alby się zamawia zawsze wcześniej ,z dzieci bierze się najpierw miarę a potem przymiarka.Jeśli jest coś nie tak krawcowa poprawia !Alby zmawiane są z katalogu model wybierają rodzice,jeśli się nie podoba jednej osobie a w grupie jest 30 osób to powinna się dostosować do większości.Tak jest prawda ,bo jeszcze się taki nie narodził co by każdemu dogodził.Alba to nie worek pokutny ,wyraża skromność i czystość!Dziecko nie idzie do ślubu,przyjmuje Boga do serca .Musi zrozumieć ze komunia to nie prezenty i pawie pióra !Ale prawda jest taka ze takie właśnie "mamuśki " same nie rozumują znaczenia tego sakramentu i takie są efekty.... Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 12:03 Pani skarżyła się, że ubranie jest przy szyi za ciasne i coś tam poprawiała - do tego się odnoszę. U nas krawcowa wzięła miarę na mundurki, spódnice zostały uszyte z minimum materiału, jednej pannie od razu spódnica się rozdarła. A nie były to mundurki tanie i z założenia mają "eksponować charakter szkoły" (zwrot użyty przez dyrekcję, broń boziu nie przeze mnie . Tak więc z tym krawiectwem i poprawkami rozmaicie bywa . Co do reszty, zgadzam się w zupełności i też uważam, że strój powinien być skromny i akcentować sakralne przesłanie tego dnia, plus powinien mieć umieszczone na sobie motywy i akcenty religijne. Ale jak widać, niektórzy żyją głównie tą otoczką na 2 m-ce przed komunią... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 19:20 OMG paskudna,ze rekawy to z wzorowania sie na batmanie?za to b.podoba mu sie za 1zaraz pod tym paskudztwem. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 21:47 [url=http://m.krakow.gazeta.pl/krakow/1,106511,13558742,Atelier_Amaro___pierwsza_polska_restauracja_z_gwiazdka.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=maintopic]Tekst linka[/url] Dziwny ten Papież. Przecież to JEDYNA okazja. I film nagrywali, zdjęcia.... A dziś odmówił włozenia korony. I buty nosi zwykłe, choć mógłby czerwone. Prowokator. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 21:48 Pochrzaniłam linki . Sorry. wiadomosci.wp.pl/martykul.html?kat=1515&wid=15416256 Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 22:19 ale nie bardzo rozumiem... ubrał się jak chciał, uważał że tak będzie lepiej wyglądał. miał wolną wolę, a innym się zabrania.... i? żadna prowokacja, to tylko takie osoby jak Ty szukają sensacji w takich rzeczach.... Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 22:29 Doskonale rozumiem, że nie rozumiesz. Naprawdę. Zresztą Jego strój przypomina te ohydne alby. Fuj. Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 22:33 no aż brak słów.....! to jest papież. ma albę, taki strój to WŁAŚNIE strój dla księży!!! dlaczego kobiety nie mogą być kapłanami, a w albach mają chodzić? ta dyskusja jest bez sensu, bo nie rozróżniasz podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 22:49 Absolutnie. Muszę się podszkolić w istocie Wiary. W kontekście sukienek, wideofilmowania, tiulu i koronek. Odpowiedniej oprawy dla uroczystosci. Zdaje się, że Papież jeszcze też nie rozumie. Za to biskup Głódź mógłby Go wiele nauczyć. I ojciec Tadeusz. Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 19.03.13, 22:50 A swego czasu niejaki prałat Henryk . Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 08:46 kamire12 napisała: > no aż brak słów.....! to jest papież. ma albę, taki strój to WŁAŚNIE strój dla > księży!!! > dlaczego kobiety nie mogą być kapłanami, a w albach mają chodzić? > ta dyskusja jest bez sensu, bo nie rozróżniasz podstaw. Ja ci coś powiem ty naprawdę nie rozumiesz niczego .Nowy Papież złożył zwykłą szatę i na palec złożył srebrny pierścień i pomyśl sobie dla czego !le jak na razie widać myślenie nie jest twoja dobra stroną Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 08:48 zawsze-w-drodze napisała: > [url=http://m.krakow.gazeta.pl/krakow/1,106511,13558742,Atelier_Amaro___pierwsza_polska_restauracja_z_gwiazdka.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=maintopic]Tekst linka[/url] > Dziwny ten Papież. Przecież to JEDYNA okazja. I film nagrywali, zdjęcia.... A d > ziś odmówił włozenia korony. I buty nosi zwykłe, choć mógłby czerwone. Prowokat > or. Ty prowokujesz a do tego nieudacznice Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 12:10 Naprawdę nie dostrzegasz ironii? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 11:04 sukienka od "znajomych" jest bardzo ladna , wasza nieszczegolna ale jezeli wszystkie dziewczynki beda tak ubrane to ujdzie w tlumie. Wydaje mi sie , ze w tym wieku lepiej sie nie wyrozniac. Twoja rola jest przekonac dziecko, ze wyglada ladnie i to jest odpowiedni stroj. Mozesz jej kupic ekstra kiecke na po kosciele. I jakies ladne bolerko, ktore troszke ukryje te sukienke. Niestety czlowiek, a szczegolnie kobieta, nawet mala kobieta lubia sie zazwyczaj ubierac i pomimo faktu, ze ja nie lubie sie stroic z zadnej okazji (moje dziecie podobnie) to jestem w stanie to zrozumiec. Ladny stroj nie przeszkadza w skupieniu i modlitwie, popatrzcie na wszystkich dotychczasowych papiezy, nawet Franciszek ma gustowne ubranie (chociaz skromne), uwazacie ze Jan Pawl II i Benedykt XVI stroili sie i przez to ich modlitwa byla mniej wazna?? Odpowiedz Link Zgłoś
lily-evans01 Re: komunia wyłamanie się 20.03.13, 12:08 Ale mama swoją postawą i wypowiedziami pokazuje dziewczynce, że modlitwa jest mniej ważna niż ten strój... Strój do komunii nie jest kreacją balową ani nie będzie tam pokazu mody, ot, po prostu chodzi o to, żeby dzieci wyglądały jednakowo i żeby taka prosta suknia podkreślała sens tej uroczystości. I tak bym to przedstawiała dziecku, dla mnie to po prostu z igły widły. Jeśli coś źle leży, uwiera, opada, po prostu trzeba lepiej dopasować i cześć pieśni. U nas w szkole nosi się mundurki, bluzki pod tym prawie nie widać, córka z niczym nie dyskutowała, tylko codziennie ubiera się i już - a też lubi ładne ubrania, bluzki z jakimiś tam motywami, wzorami itp. Piątek zrobiono dniem bez mundurka, ale większość dzieci już się do tych granatowych kamizel tak przyzwyczaiła, że w piątek i tak je noszą. A mówimy też o nastolatkach, np. 11, 12-letnich. Odpowiedz Link Zgłoś