Dodaj do ulubionych

robot kuchenny

19.03.13, 10:09
Nie chciałam się podpinać w wątku o blenderze z Lidla, bo w sumie mam inne pytanie.
Nie znam się na robotach kuchennych, czy istnieje taki, który jednocześnie wymiesza ciasto, ubije pianę i utrze kartofle na placki? Oczywiście z misą. I nie będzie kosztował 2 tys...
Jak dotąd nie trafiłam na taki, który robiłby wszystkie te funkcje.
Obserwuj wątek
    • demonsbaby Re: robot kuchenny 19.03.13, 10:19
      No ja w sumie też bym bardzo chciała Thermomix`a. Funkcje, o których mówisz pełni w moim domu z kilkuletnim już stażem robot zelmera. Ma rożne nakładki, rożne mieszadełka, noże, itp. Połowy to i chyba tak nawet nie używam.
    • irima2 Re: robot kuchenny 19.03.13, 10:26
      Ja mam Siemensa MK55300 i ma te trzy funkcje.
      • morgen_stern Re: robot kuchenny 19.03.13, 10:37
        Przeglądałam opinie na temat tego Siemensa i ma sporo kiepskich. Jesteś zadowolona, często używasz?
        • irima2 Re: robot kuchenny 19.03.13, 10:54
          Jestem zadowolona ale nie używam jakoś bardzo często, ciasto robiłam kilka razy, bo nie lubię piec. Ziemniaki uciera rewelacyjnie, szatkuje kapustę, mięso, cebulę, robię bułkę tartą, blender jest dobry. Do zwykłego użytkowania jest ok.
    • joxanna Re: robot kuchenny 19.03.13, 10:35
      0, to mój aktualny temat. Tylko, że ja chciałabym jeszcze mielenie mięsa.

I w zasadzie rozważam Bosch MUm seria 54...., bo ma dobre opiniesmile, ale jest duży, i wizualnie dużo bardziej podoba mi się moulinex masterchef gourmet 414, ale mam poczucie, że nigdzie go w sklepach nie ma i nie wiem co się dzieje. No i mało opinii.

oba kosztują poniżej 1000.
      • morgen_stern Re: robot kuchenny 19.03.13, 10:39
        Też się zastanawiałam na Boschem, ale nie widzę takiego z tarciem ziemniaków - np. numer 54240 nie ma.
        • moni_ka30 Re: robot kuchenny 19.03.13, 11:03
          Ja mam boscha 4 serii. I dokupilam tarcze do tarcia ziemniakow- koszt ok 40zl. Nie zaluje, mieli, sieka, ubija piane i robi suuper kaktajle owocowe. Ciasto drozdzowe podobno tez zagniecie, ale nie probowalam.
          model 4856- kosztowal ponizej 1tys.
          • morgen_stern Re: robot kuchenny 19.03.13, 11:07
            Właśnie, dlaczego trzeba osobno dokupywać tarcze do kartofli? Dla mnie to wyciąganie z klienta kasy.
            • skarolina Re: robot kuchenny 19.03.13, 16:22
              Jak dla mnie - nie trzeba smile - najlepsze placki są nie z miazgi kartoflanej, tylko z ziemniaków startych na bardzo drobne wiórki, a taką tarczę wszystkie MUM-y mają w komplecie.

Jak dla mnie - MUM jest znakomity. Zwłaszcza od kiedy dokupiłam sobie tarczę julienne i drugą miskę.

Używam bardzo często do różnych rzeczy, nie wyobrażam sobie kuchni bez robota.
    • sinusoidaa Re: robot kuchenny 19.03.13, 10:46
      od 12 lat używam robota firmy MPM, Kasia się nazywa.
      Ściera, uciera, trze, sieka, krawaty wiąże - takie koło gospodyń wiejskich.
      Używam praktycznie codziennie. Od tylu lat działa bezawaryjnie, choć obecnie zdradza objawy wstępnej agonii.
      Kosztuje mało, a sprawdza się. Polecam.
      Wkrótce pewnie będę musiała wymienić wysłużoną Kaśkę na nową. I kupię również model Kasia firmy MPM.

www.saturn.pl/robot-mpm-kasia-116,id-49001?gclid=CNug2vi-iLYCFVEwzQodLE4ATg
    • adellante12 Re: robot kuchenny 19.03.13, 10:53
      Nie wierz w bajki Morgen... Tu niestety nie ma kompromisów i za 2 tysie też bedzie ciężko coś dobrego znaleźć... Ja sie czaję COOKING CHEF KM086 ale cena mi zawsze tłumaczy ze moze jutro , że dzisiaj jeszcze sobie bez niego poradzę smile))) Ale jest cacko...
      • morgen_stern Re: robot kuchenny 19.03.13, 10:58
        No bez przesady, bo to by oznaczało, że roboty kuchenne powinni kupować tylko najbogatsi. Sorry, ale naprawdę nie każdego stać na taki drogi sprzęt. Nie oczekuję cudów, ale wydaje mi się, że do 1000 będzie można znaleźć coś w miarę przyzwoitego.
        • adellante12 Re: robot kuchenny 19.03.13, 13:14
          Wszystko co ogladałem do 2 tys ma plastikowe napedy... A "zmielenie" napedu nie podlega gwarancji i jest w 99% nienaprawialne bo ślimak jest integralnym elementem silnika i koszt wymiany jest równy kosztowi zakupu nowego. Dokładnie ten sam schemat działa w tanich elektronarzedziach...
          Szkoda zachodu.
          Niestety dobre roboty sa diablo drogie.... Gdyby tanie były dobre już bym miał , a tak wciąż się ślinie.. Ale bede miał.. smile
    • mruwa9 Re: robot kuchenny 19.03.13, 11:01
      IMHO to slepa uliczka, taki kombajn wszystko w jednym. Wielki grat, nieporeczny, montaz trwa godzine, bo zmontowany zajmuje pol kuchni i zwykle niespecjalnie ozdabia blat kuchenny. Ja jestem z opcji: kilka mniejszych, prostszych i szybszych w uzyciu sprzetow. U mnie: mikser Zelmer z koncowka blendera i dzbankiem koktajlowym (mam odfajkowane ubijanie i ucieranie ciasta, koktajle, blender). Plus maszynka do miesa zelmer Diana z przystawka-szatkownica (teraz jeszcze pojawily sie opcje z wyciskarka cytrusow). I mam odfajkowane funkcje: mielenia miesa, ucierania ziemniakow na placki, tarcia warzyw na surowki, szatkowania kapusty, wyrobu kruchych ciasteczek, mielenia maku, nawet tuleja do wyrobu kielbas jest. Czego wiecej trzeba? Sokowirowki nie ma. I wcale mi tego nie brakuje. A montaz zajmuje chwile, mycie takoz, cenowo w sumie wychodzi tez duzo taniej, niz thermomix czy inne wydumane cuda. Tez zestaw sprawdza mi sie od nastu lat Tyle, ze moj mikser nie ma miski (w niczym mi to nie przeszkadza, mikser moge trzymac w rece, w koncu produkcji przemyslowej nie praktykuje).
      • mruwa9 i jeszcze 19.03.13, 11:05
        znam kilka rodzin, ktore pokusily sie na taki duzy, wypasiony sprzet kombajnow-robotow. Zaden z nich nie jest uzywany, bo rozmiary sprzetu oraz cala logistyka, zwiazana z wyciagnieciem go oraz przygotowaniem do uzycia skutecznie do tego zniecheca. Ich wlasciciele wola juz wyciagnac tarke i utrzec warzywa recznie, zamiast przez pol godziny montowac maszyne. A wlasciciele robotow tylko szukaja jeleni, chetnych odkupic prawie nieuzywany sprzet..
        • irima2 Re: i jeszcze 19.03.13, 11:07
          To prawda. Gdyby nie to, że mąż mi w spiżarni zamontował mały blat, na którym stoi robot zawsze gotowy do pracy w życiu nie chciałoby mi się go wyciągać.
        • morgen_stern Re: i jeszcze 19.03.13, 11:10
          Do starcia dwóch marchewek na pewno nie wyciągam sprzętu wink Interesują mnie właściwie tylko te trzy funkcje - mieszanie ciasta (także "twardego", więc moc jakaś musi być), ubijanie piany z białek i tarcie ziemniaków. Żebym mogła sobie przy robieniu ciasta włączyć mieszanie i zająć się innymi sprawami, zamiast stać z mikserem ręcznym i mdlejącą ręką.
          • ka_thy Re: i jeszcze 19.03.13, 11:28
            Ja też polecam Bosch Mum z serii 4. Ja płaciłam ok 500zł ale musiałam dokupić jeszcze tarczę do ziemniaków. Poza tym drugą miskę ale to już dla mojej wygody. Mum jest nieduży, w dodatku się składa - u mnie stoi non stop na blacie. A misek używam w kuchni nie tylko z robotem.
        • princesswhitewolf Re: i jeszcze 19.03.13, 14:11
          Mruwa porzadne "roboty" nie sa czyms co sklada sie godzinesmile)))
          Mam Thermomix i KitchenAid. Nie trwa montowanie godziny w zadnym z nich. To kwestia 2 sekund.
          • kropkaa Re: i jeszcze 19.03.13, 23:31
            Thermomixa nie mam więc się nie wypowiem, ale KA stoi na blacie i nic nie trzeba składać. Zmieniasz końcówkę, ale to jest kwestia sekund, dokręcasz tarkę - tak samo.
            Mycie jest też proste i szybkie.
            Żadnego wyjmowania, składania, skręcania nie ma.
    • cottonka Re: robot kuchenny 19.03.13, 11:17
      Ja też mam Kasię MPM smile ma ponad 10 lat. Nie działa mi niestety trzepaczka do białek i blender. jakiś czas temu się starły gwinty, albo coś w tym stylu. Mocno użytkowany przeze mnie. Uzywam sokowirówki, wyciskarki, ścieram ziemniaki i robie sama bułke tartą. Nie mówie już o krojeniu warzyw smile Ciasta nie wyrabiałam jakos w nim nigdy. brakuje mi w niej maszynki do mielenia i silniejszej mocy daltego zastanawiam się nad Bosch ale MUM 8 smile Wychodzi mocno ponad 2 tysiące, bo trzeba dokupować dostawki smile
    • starobrno Re: robot kuchenny 19.03.13, 12:00
      Ja mam philips cucina. Nigdy nie przejawialam checi posiadania duzego robota, ale teraz nie wiem, jak moglam bez niego zyc. Dostalismy uzywany, bo ktos z rodziny sie przeprowadzal, na zasadzie, jak wam sie nie spodoba to wyrzucicie. Uzywamy codziennie (najczesciej mieszam ciasto, robie pasty do kanapek, tre warzywa do surowek i na frytki, w lecie koktajle owocowe). Miski wrzucam do zmywarki, noze myje recznie.
    • morgen_stern Re: robot kuchenny 19.03.13, 13:27
      No dobra, kupiłam smile Boscha MUM 52120 z tarczą do ziemniaków. Znalazłam bardzo tanią ofertę, aktualnie jestem w ekstazie smile
      • wuika Re: robot kuchenny 19.03.13, 13:40
        Gdzie kupiłaś tanio? Internetowo może?
        • morgen_stern Re: robot kuchenny 19.03.13, 13:55
          Wysłałam ci linka na priv smile
          • wuika Re: robot kuchenny 19.03.13, 14:00
            Oka smile
            • xxagaxx Re: robot kuchenny 19.03.13, 14:05
              miałam MPM Kasia, blender Brauna
              kupiłam niedawno Bosch Mum - no wymiata po prostu wink nigdy lepszego robota nie miałam
              • morgen_stern Re: robot kuchenny 19.03.13, 14:16
                Lejesz miód na moje serce smile
      • pitahaya1 Re: robot kuchenny 19.03.13, 19:58
        A podzieliłabyś się namiarem, bo mi się zachciałobig_grin
        • morgen_stern Re: robot kuchenny 20.03.13, 12:18
          Wysłałam linka na priv!
          • pitahaya1 Re: robot kuchenny 20.03.13, 15:38
            Dzięki i niech Ci się dobrze kręcismile
      • kropkaa Re: robot kuchenny 19.03.13, 23:34
        Za rok nie będziesz wyobrażać sobie życia bez niego smile Miłego użytkowania!
        • morgen_stern Re: robot kuchenny 20.03.13, 12:18
          Dziękuję smile
    • tin_t Re: robot kuchenny 19.03.13, 13:43
      www.okazje.info.pl/okazja/sprzet-agd/moulinex-masterchef-5000-fp519.html#opinie
      używam codziennie. każda część myje się w zmywarce, oprócz silnika, oczywiście.
      robię placki ziemniaczane, ścieram marchewkę, cukinię na tartę, wszystkie inne warzywa do sałatek w kilka sekund. łącznie z mieszaniem.
      robię w nim też ciasto na pizzę, biszkopta etc.
      na naleśniki też.
      oprócz tego oczywiście miksuję zupy na kremowe oraz robię koktajle owocowe dla syna.
      bez niego moje życie byłoby katorgą. nie było w sklepie wtedy, ale z chęcią dokupiłabym maszynkę do mięsa do niego. smile
      • tin_t Re: robot kuchenny 19.03.13, 13:43
        +wyciskarka do soków, oczywiście.
        • ella_nl Re: robot kuchenny 19.03.13, 13:48
          Ja mam Zelmera, który spełnia wszystkie wymogi Morgensmile
          Ma 5 lat, świetnie się sprawdza. Robię ciasta (na pierogi też), ubijam pianę, trze ziemniaki, robi koktajle, itp.
          Polecam.
    • misiowamama-2 Re: robot kuchenny 19.03.13, 14:56
      mam Thermomix . Jest świetny. Mój mąż mówi, że ma tylko jedną wadę... nie robi...fajki big_grin big_grin
      • demonsbaby Re: robot kuchenny 20.03.13, 12:08
        to Ci "zazdraszczam szczerze" ... jak dla mnie cena jest zaporowa.
    • kkalipso Re: robot kuchenny 19.03.13, 15:03
      Ja mam ten ,robi to wszystko łącznie z utarciem ziemniaków na placki,robiłam ostatnio po raz pierwszy i poszło błyskawicznie.Nie wiem ile kosztuje dostałam w prezencie.
      https://efaktory.pl/img/products/19/1/412_max.jpg
    • solejrolia Re: robot kuchenny 19.03.13, 20:13
      mam od niedawna bosch Mum, jestem bardzo, bardzo zadowolona
      • naturella Re: robot kuchenny 20.03.13, 05:53
        Mam Thermomixa juz kilkanaście lat. Nie dzieje sie nic. Wiec bez obaw można kupić używanego - moja ciocia kupiła w jakimś komisie za 800 zł.
        • schiraz Re: robot kuchenny 20.03.13, 07:44
          Mam bosch MUM, śmiga jak pszczółka. Co drugi dzień zagniata mi ciasto na chleb a na co dzień zaprzęgam go do wielu innych prac. Bardzo go chwalę, choć ma swoje minusy - nie ubije piany z jednego białka, z dwóch też średnio ale już z trzech nie ma problemu. Tarcza do ziemniaków dostępna jest w sieci sklepów, które reklamował Michał Wiśniewski, praktycznie od ręki, taniej niż na allegro bo za 35 zł.
          • carmita80 Re: robot kuchenny 20.03.13, 08:16
            Do miksowania skladnikow na wypieki, wyrabiania roznego rodzaju ciast mam kenwooda, dodatkowo ma blender (nie korzystam w tym urzadzeniu) i maszynke do mielenia (korzystam). Reszte czyli moksowanie, scieranie, szatkowanie, blendowanie, pure itd wykonuje russell hobbs. Jestem z nich bardzo zadowolona i korzystam bardzo czesto. Latwe w korzystaniu czyli mycie itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka