Dodaj do ulubionych

obiad w lokalu

24.04.13, 21:43
kobietki robię komunie w lokalu i zaproponowano mi dziś menu, 3 rodzaje mięs, półtorej sztuki na jednego gościa, jak to jest w innych lokalach, jak robiłyście jakieś imprezy, nie pamiętacie, bo mi jakoś te półtorej miesa na gościa wydaje się mało, będzie przypusćmy 5 koteltów, 6 poledwiczek i 5 piersi grillowanych a co jak 8 gosci będzie chciało kotleta??mam powiedziec sorry ale masz pan poledwiczke zamiast schaboszczaka? i na pewno mężczyźni zjedza więcej niż półtorej sztuki.
Obserwuj wątek
    • wuika Re: obiad w lokalu 24.04.13, 21:46
      No to poproś o więcej. Te mięsa pewnie wjeżdżają na półmiskach, ludzie sobie biorą, co chcą, jakoś nigdy nie pamiętałam wielkich tragedii pt: "rety, chciałem jeszcze kotleta, a tu na złość kurczak i rolada, idę się zabić".
      • rhaenyra Re: obiad w lokalu 24.04.13, 21:48
        big_grinbig_grinbig_grin
      • sonia-3 Re: obiad w lokalu 24.04.13, 21:50
        no właśnie dzis zastanawiałam sie nad tym samym. My dopiero w poniedziałek jedziemy ustalać menu,ale myślę jak to będzie. Myślałam nawet, aby obiad był w formie gotowych jednakowych porcji, ale zobaczymy jak to jest praktykowane w restauracji, w której będzie komunia.
    • arwena_11 Re: obiad w lokalu 24.04.13, 21:49
      U mnie na komunii syna wszyscy mieli to samo. Nie było problemu, a porcje były tak ogromne, że część gości sięgnęla po dzecięce. Dzieci po zupie miały dość jedzenia, i czekały na desery. Jedzenia do domu dostałam na następny tydzień.
      Na komunii u córki były przystawki ( poszły głównie swojskie wędliny - kaszanka, salceson itd ) reszta zabrana do domu.
      Na obiad były dwa dania do wyboru - mieso i ryba. Każdy gość mógł wybrać co woli. I wszyscy byli zadowoleni. Nic nie zabrałam do domu.
      NIe wyobrażam sobie takiego układu jak u Ciebie, bo zawsze okaże się, że ktoś by wolał danie x a nie y. A X już nei ma.
      • drosetka Re: obiad w lokalu 24.04.13, 22:02
        dlatego zeby nie robic z siebie dziadówki( hehewink ) poproszę w więcej mięs, tak żeby kazdy miał do wyboru do koloru, wolę chyba doplacić ,niz miec wyliczone. Taka opcja jak u ciebie ze każdy miał to samo też nie była za ciekawa. Ale chciałam wiedzieć ile średnio mięs jest na głowę....
        • wuika Re: obiad w lokalu 24.04.13, 22:06
          Jak robiłam obiad (po)ślubny w restauracji, to były po dwie sztuki na łeb smile Te mniej popularne w mniejszej ilości, te bardziej - niemal dla każdego (jakoś tak, na 23? osoby było 20 typowych kotletów). Na ostatnich większych imprezach, gdzie bywaliśmy, też tak bywało - mięsa na półmiskach, w ilościach >1 na osobę, jak komuś specjalnie zależało na jakimś konkretnym, to chyba ma pychol, żeby się odezwać i wspomnieć, że ma szczególną ochotę na coś tam smile
        • beatulek Re: obiad w lokalu 24.04.13, 22:06
          W ubiegłym roku miałam po 3 sztuki na osobę - także na dzieci - i to było zdecydowanie za dużo. W tym roku zamawiam po 2 sztuki mięsa/ryby na osobę - będę miała 7 dzieci dla których nie przewiduję zmniejszenia porcji - jeśli coś zostanie zostanie ponownie podgrzane i podane razem z kolacją.
        • jak-nie-ja-to-kto Re: obiad w lokalu 24.04.13, 22:09
          Ale to zależy jakie mięsa. Jak schabowe na przykład to powiedzmy 3 takie po 25dag na głowę to trochę za dużo. Ale 2 to niby było by dobrze, jednak jak się trafi chłop co lubi zjeść to i 4 pochłonie.
          • beatulek Re: obiad w lokalu 24.04.13, 22:13
            , jednak jak się tra
            > fi chłop co lubi zjeść to i 4 pochłonie.

Owszem - dlatego ja nie zamawiam mniej dla dzieci. Biorę pod uwagę to, że dziecko zje jeden kawałek ale właśnie za to chłop może i trzy.
    • kikimora78 Re: obiad w lokalu 25.04.13, 10:55
      Co do ilości to nie wiem, ale bez przesady. Jak zabraknie polędwiczek to chyba żaden dramat że ktoś dostanie kurczaka czy tam coś jeszcze.
      • wuika Re: obiad w lokalu 25.04.13, 10:58
        Chyba, że się trafi stara ciotka (stereotyp, nie przytyk do konkretnej osoby smile ), która obgada potem na pół wsi i całą rodzinę, że autorka bieduje, bo ona akurat chciała 2 sztuki tego i nieważne, że mięs było 4-5 rodzajów, to to i tylko to. A nie było! suspicious
    • kklekss Re: obiad w lokalu 25.04.13, 11:21
      W zupełności wystarczy po dwie sztuki mięsa na osobę + 3 lub 4 mięsa ponad to jakby ktoś chciał więcej. Zazwyczaj panie zadowolą się jedną sztuką mięsa.
    • lonely.stoner Re: obiad w lokalu 25.04.13, 12:56
      ja napisze z pozycji wege- dowiedz sie czy ktos w rodzinie nie jest wegetarianinem - bo moze byc zonk jak ja mialam- wczesniej powiadomil gospodarzy a ci lokal w ktorym byla impreza ze 2 osoby beda wege - i wiece co dostalam na glowny posilek? podwojna porcje frytek i salatke big_grin bo jak sie tlumaczyl kierownik: ' oni nie wiedzieli, i ze im zabraklo pomyslu'.
      • wuika Re: obiad w lokalu 25.04.13, 12:59
        Podwójne fryteczki, mniam mniam smile (ciekawe, czy na smalcu wink )
        • aanna6 Re: obiad w lokalu 25.04.13, 13:09
          u mnie beda 2 szt na osobe ale chyba rozszerze do 3 bo mi sie mało wydaje ;-]
          • wuika Re: obiad w lokalu 25.04.13, 13:12
            Dostaniesz potem dużo do domu smile Zjadasz dwie sztuki mięsa do obiadu? Trzy? I tak każdy gość?
            • aanna6 Re: obiad w lokalu 25.04.13, 13:24
              wuika napisała:

> Dostaniesz potem dużo do domu smile Zjadasz dwie sztuki mięsa do obiadu? Trzy? I t
              > ak każdy gość?
              zamroze i bede meza pasła ;-] ja nie zjadam ale szwagierowie i maz tak -wiec wole miec nad stan ;-]
    • ciri_77 Re: obiad w lokalu 25.04.13, 13:18
      Na komunie liczysz do obiadu max 1,5-1,7 mięsa na osobe - tych popularnych wiecej, wydziwianych - mniej. Często jest też tak, ze te porcje sa spore i ludzie dzielą np roladę na pół.

To jest obiad bez alkoholu i tańców, nikt pięciu kawałków nie zje.
      Fajnie ze restauracja sama zaproponowała taki układ (bo przecież w ich interesie jest sprzedać Ci jak największą ilość porcji), to uczciwe z ich strony smile
    • aneta-skarpeta Re: obiad w lokalu 25.04.13, 14:05
      ja miałam na obiedzie dla 60 osób po 1/3 piersi kurczaka w czyms tam, jakies kotlety i ryba- rybe wzielam dla urozmaicenia- ale okazała sie tak wyjatkowo pyszna, ze znikneła w trymiga

nikt z gosci sie nie awanturowa, że chciałby zjesc jeszcze ryby, a ma tylko kotleta

aha np piers kurczaka na osobe przypadała 1 ( jakby 1/2 swieżej), ale była pokrojona w plastry aby kazdy mógł dziubnąc wszystkiego po trochu

a i tak zostało- choc było wszytsko pyszne, ale mało która baba zje prztsawkę, zupe, deser i poł piersi kurzejwink
    • imasumak Re: obiad w lokalu 25.04.13, 14:14
      Na przyjęciu komunijnym mojej starszej córki goście zamawiali na obiad dania z karty - każdy jadł co chciał. Oprócz tego był zimny bufet, owoce, ciasta, tort i lody.
    • kamelia04.08.2007 Re: obiad w lokalu 25.04.13, 16:00
      kto to wszystko zje?
      Peknac mozna od takiej ilosci jedzenia. Mezczyzni ci zjedza po poltorej porcji, ale dzieci juz po pol porcji.

Nie mozesz dla wszystkich zamowic tego samego, tylko "wyzszej klasy"?

A w ogole, to w jakiej kolejnosci bedzie podawane? Zaczniesz od zupy, czy od razu wchodza te miesa?
    • mamusia1999 Re: obiad w lokalu 26.04.13, 10:54
      ja mialam to ustawione tak: menu ustalone jednakowe dla wszystkich, wege i wszystkie inne zyczenia specjalne a la carte. czyli ktos niedojedzony miala cala karte do wyboru. nikt nie skorzystal z rozszerzenia zamowienia, czyli kazdy miesiarz zjadl tylko jedna porcje miesa.
    • kerri31 Re: obiad w lokalu 26.04.13, 11:52
      To zje tylko 6 gości a reszta wmuci, co zostanie...Tyle się wystoją w kościółku, że wciągną konia z kopytami/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka