Dodaj do ulubionych

Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać?

08.05.13, 22:28
Nie wiem, czy z powodu wiosny, czy po chorobach, ale strasznie wypadają mi włosy. Po każdym myciu głowy pełno ich w umywalce. Kiedy przeczeszę rozpuszczone włosy ręką, zawsze kilka zostaje mi w dłoni.
Możecie polecić dobre pigułki typu włosy/skóra/paznokcie? Kiedyś kupowało się Merz Special, ale jakiś czas temu zmienili recepturę i już nie warto (podobno).
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • graue_zone Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 08.05.13, 22:34
      Smarować Vichy Dercos Aminexil w ampułkach. Pomaga bardzo. Albo zwykłym olejkiem rycynowym, leciutko podgrzać, np. w umywalce z ciepłą wodą, wetrzeć w skórę głowy, zawinąć ręcznikiem na 2-3 godziny i zmyć. I tak trzy razy w tygodniu. Działa wolno, ale fenomenalnie.

I zrobić badania podstawowe i tarczycowe.
    • sylki Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 08.05.13, 22:37
      kupiłam biotebal, w sumie uratował mnie od wylysienia wink
      choć szukałam tez przyczyny
      • mazia14 Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 08.05.13, 23:54
        Ja stosowałam Seboradin szampon i lioton,pomogło smile
    • wildenthal Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 00:12
      Ja stosowalam wszystko co sie da, i szampony i masci i tabletki, ale nic nie pomoglo, dopiero endokrynolog wykryl mi drobne wahniecie testosteronu. Mialam kuracje hormonalna przez 8 miesiecy. Efekt - rewelacja, nie tylko piekne, geste, mocne wlosy ale i cera taka jakiej nigdy w zyciu nie mialam. Wiec jakby Ci nie pomogl Merz czy inne pigulki to polecam konsultacje u endokrynologa.
      • daisy Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 10:22
        Czy możesz powiedzieć, na czym polegała ta kuracja hormonalna?
        • angela10086 Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 10:27
          nie tabletki tylko zbadaj morfologie oraz poziom zelaza w organizmie, zrob hormony tarczycy. Dopiero pozniej bierz suplementy.
        • wildenthal Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 12:22
          U mnie bylo tak jak u Kocianny - dermatolog wyslala mnie go endykronologa ze specjalnoscia ginekologa rowniez. Zrobil mi badania na tarczyce i wszystko inne mozliwe. Przepisal leki antykoncepcyjne plus leki na wyrownanie nadwyzek hormonalnych (testosteronu o ile pamietam, ale czegos tam jeszcze chyba), te leki to konkretnie androcur, pabi-dexamethason i spironol. Do tego dorzucil witamine PP i E (Tokovit E). Nabralam sie troche tego, ale efekty byly naprawde super.
    • marzeka1 Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 10:34
      Też tam miałam jak Daisy- mi pomogło mycie włosów szamponem Dermica (apteka) do wypadających włosów + łykanie tabletek Silica (przez pierwszy tydzień w zwiększonej dawce)- włosy nie tylko przestały wypadać, ale widać, że odrastają nowe.
    • kosmitka06 Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 10:36
      Ja w zeszłym roku w grudniu miałam tak samo. Zakupiłam sobie Bellisę, od dermatologa dostałam takie coś do smarowania skóry głowy co wieczór i zakupiłam szampon w aptece. Po ok 1,5mies zauważyłam różnicę.
      Teraz jest tak samo albo jeszcze gorzej. Czuję po włosach że jest ich mniej i wszędzie pełno. Ważne też czy nie masz mocno spiętych? Np. ścisło w gumce przez cały dzień? To też osłabia.
      • daisy Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 10:47
        Obchodzę się z nimi jak z jajkiem.
        Dzisiaj przy rozczesywaniu wylazło mi tyle, że prawie się rozpłakałam. sad
        Robiłam morfologię, jest nie najgorsza, chociaż trochę poniżej normy. Łykam żelazo, takie z witaminami B6, B12, C, kwasem foliowym. Odżywiam się skromnie, ale zdrowo.
        Za chwilę będę łysa. sad
    • kocianna Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 10:53
      A może dermatolog + ginekolog/endokrynolog?
      Mi na wypadanie włosów pomagała li i jedynie antykoncepcja hormonalna. Do ginekologa poszłam, bo mnie tam dermatolog wysłała. I miała rację.
    • pieskuba Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 10:58
      Koniecznie sprawdź, czy nie masz niedoczynności tarczycy smile
    • pieskuba I odpowiedź na pytanie, co łykać. 09.05.13, 11:00
      Silicę smile
    • bri Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 11:12
      Cholina i inozytol. Można dostać w jednej tabletce. Możesz też jeść siemię lnianie namoczone w wodzie.
    • alba27 Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 11:43
      Z powodu chorej tarczycy straciłam polowę wlosów, nie pomogły apteczne specyfiki ale olejek rycynowy uratował mnie przed totalnym załamaniem. Stosowałm 2 razy w tyg, po 2 miesiącach włosy przestały wypadać, a potem zaczęły odrastac, minęło 1,5 roku, olejek nakładam 1 w tygodniu i wlosy mam już dużo gęstsze.
      • agniesia1973 Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 12:25
        U mnie przyczyną jest niedoczynność tarczycy (Hashimoto). Jest znacznie lepiej, ale włosy jeszcze wypadają - być może dlatego, że jestem w trakcie dopasowania dawki optymalnej tyroksyny.
        Zgadzam się z dziewczynami, że morfologia, hormony w pierwszej kolejności trzeba zrobić.
    • damajah Re: Koszmarne wypadanie włosów. Co łykać? 09.05.13, 13:16
      Ja (oprócz badań ale pewnie już to ktoś napisał) bardzo polecam dercos aminexil vichy ampułki
      Mnie kilka razy w życiu BARDZO wypadały włosy - głównie stres i choroba nie bardzo dająca się wyleczyć póki co. Zawsze mi pomaga (co jakiś czas robię kurację kilkutygodniową)
      Teraz trochę się zagapiłam - jestem w ciąży, zazwyczaj włosy gęstnieją, niestety u mnie poleciało ich bardzo dużo, załapałam dopiero jak na zdjęciach zobaczyłam. Najpierw kuracja przeciw wypadaniu (już nie wypadają) i teraz próbuję nowości - kuracji na odrastanie (nie wiem jeszcze czy działa bo za krótko stosuję)
      • e-milia1 zbadaj tarczyce 09.05.13, 13:53
        j.w.
    • mimka23 Re: Nic nie łykaj. 09.05.13, 19:20
      Zdobądź Olejek Łopianowy ze skrzypem polnym z Green Pfarmacy. Cena ok. 6-7 zł za 100ml. Wciera się to cudo 2 razy w tygodniu w cebulki i trzyma 30-60 minut potem myjesz głowę delikatnym szamponem. Działa cuda, mojej koleżance uratowało włosy, a była już prawie łysa na czubku głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka