stokrotka_beauty 09.07.13, 17:17 bardziej się cieszyłyście? Mniej stresu było? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stokrotka_beauty Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 09.07.13, 18:55 audrey2 napisała: > A myslisz o tym? Czasem tak. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 09.07.13, 19:17 radość podobna; stres podobny w nasileniu ale inny w tematyce jeśli chodzi o niemowlę to już mniej więcej wiadomo czego się spodziewać ale za to jest odpowiedzialność za to, żeby nie było perturbacji w relacjach w rodzeństwie; dużo włożyłam zaangazowania w to, żeby starszego przygotować na pojawienie się brata i cały czas trzeba trzymać rękę na pulsie, żeby te relacje były dobre a miłość rodzicielska podzielona sprawiedliwie Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenas9 Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 09.07.13, 21:07 spokojniej....ale bardziej swiadomie. porod szybszy i "przyjemniejszy", o ile mozna tak w ogole napisac Odpowiedz Link Zgłoś
mamuniaolunia Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 09.07.13, 21:21 Tak samo fajnie, tyle, że więcej już wiesz. Stres przed porodem - owszem, tylko tematyka inna, bo wiesz, czego się spodziewać. Opiekę nad noworodkiem masz już oklepaną. Rzeczywiście najwięcej pracy i zachodu kosztuje przygotowanie pierwszego dziecka na przyjście drugiego, no i dbanie o ich relacje już po porodzie. Ach, no i to poczucie, że "rodzina w komplecie" jest bezcenne Odpowiedz Link Zgłoś
agata.redakcja Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 10.07.13, 08:14 Moja koleżanka, która 3tygodnie temu urodziła dziecko, w domu miała już 2 letnią bardzo aktywną i pochłaniającą uwagę dziewczynkę Powiedziała, że jest więcej obaw, czy starsze dziecko, zaakceptuje to młodsze. Niestety z dziećmi bywa różnie, akurat w tym wypadku jest ciężko, bo mała jest na etapie "moje" i bardo się złości, jak młodsza siostra coś otrzymuje. Myślę, że tutaj umieszczony jest ten największy stres rodzina, czy rodzeństwo się pokocha? Jakbyś myślała o drugim to polecam Ci fajny wywiad z psychologiem, o tym jak przygotować dziecko na rodzeństwo Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
02kaja Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 10.07.13, 09:46 drugi raz zostać mamą to kolejne cudowne uczucie. Ciąża była bez komplikacji, więc do samego końca czyli do końca maja chodziłam z córką dwa razy dziennie na spacer, jak zawsze do tej pory - córka w chwili pojawienia się brata miała 2,4. Tydzień przed pójściem do szpitala tatuś przejął kontrolę nad córką, szybko się przestawiła, że to nie tylko mama może z nią robić różne rzeczy. Ja najbardziej obawiałam się rozstania z córką na około tydzień pobytu w szpitalu, bo nigdy tak długo nie była bez mamy. Była dobrze przygotowana na przyjście brata, sami z nią rozmawialiśmy, nie stresowaliśmy jej rozłąką szpitalną, dzień przed pójściem do szpitala jej powiedziałam i to wystarczyło, nie było płaczu, była bardzo dzielna, bardziej niż ja. A po powrocie dostała mały prezent od braciszka. No i sam braciszek był na tyle interesujący, że ciągle przy nim chciała być. Na szczęście synek był spokojnym dzieckiem, zasypia sam, więc miałam czas dla córki wieczorem, jak karmiłam to córce czytałam bajkę, a na gorsze momenty kupiłam chustę, wtedy miałam wolne ręce. Organizowałam samotne wyjścia z córką popołudniami, wtedy z synkiem był np. tata. Dla niej to było dużo. Jak miała ochotę to przychodziła do naszego łóżka w nocy. Później był etap, że chciała mieć tą samą zabawkę, więc wyrywała z rączki, ale teraz już bawią się super razem. Były małe sceny zazdrości, ale bez szału, dało się to opanować, to było tylko zwracanie na siebie uwagi. Wszystko jest kwestią organizacji. A opieka nad drugim dzieckiem dużo łatwiejsza, szybsza, człowiek się tak nie cacka, nie czytałam już tak wiele, nie sprawdzałam schematów żywienia itp. nie ma na to zwyczajnie czasu. Za to zawsze czas mamy na dwa spacery, przed południem i popołudniu. i zawsze jest czas na przytulanie i wspólną zabawę. Odpowiedz Link Zgłoś
drzewachmuryziemia Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 10.07.13, 11:43 zdecydowanie mniej stresu generalnie luz, wiesz o co chodzi, wiesz jak szybko to wszystko mija i bardziej cieszysz się chwilą - ale zapie...większy, bo dwójka małych dzieci jak zostaję w domu tylko z jednym, mam wrażenie, że nie mam nic do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
02kaja Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 10.07.13, 22:41 mam takie samo wrażenie, a najgorzej jak młody idzie spać, a córa z mężem gdzieś poza domem, nie mogę się doczekać kiesy wrócą, nie wiem co robić, nagle czasu mam za dużo, ale nie potrafię wykorzystać go np. na drzemkę, a to byłoby najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 10.07.13, 14:54 bardzo fajnie, ale roboty jest od ch......... Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 11.07.13, 09:49 Drugie macierzyństwo jest bardziej świadome, a więc na pewno mniej stresu, przez co większa radość z opieki nad niemowlęciem Odpowiedz Link Zgłoś
pyniolka13 Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 11.07.13, 16:03 łatwiej, mniej stresu że człowiek sobie nie poradzi, szczeście ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 11.07.13, 18:12 Czy z drugiej ciąży tak samo się cieszyłyście jak z pierwszej, czy bardziej, czy może mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
02kaja Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 11.07.13, 19:01 bałam się cieszyć, córka urodziła się z piątej ciąży, synek z siódmej. Jak tylko jeden dzień córka się nie ruszała to zaczynałam panikować, synek na szczęście był wiercipiętą i ruszał się non stop, czy dzień czy noc. To jeśli chodzi o sam brzuszek, ale oczywiście cieszyłam się, że noszę dziecko pod sercem. Przy córeczce byłam od początku na L4, więc czasu na czytanie, ale też zamartwianie miałam dużo, przy synku zwyczajnie o tym nie myślałam, bo miałam czas wypełniony zajęciami z córką. Tak to już niestety jest, jak ktoś doświadczy straty to strach towarzyszy na każdym kroku, ale serce się raduje. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac 02kaja 17.07.13, 09:32 Bardzo proszę o zmniejszenie sygnaturki do regulaminowych 4 linijek tekstu. Możesz się ograniczyć do jednego suwaczka, albo postarać się je ułożyć obok siebie w jednej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
02kaja [...] 23.07.13, 00:13 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac 02kaja 23.07.13, 07:38 w dalszym ciagu masz za duza sygnaturke. forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451881.html Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 12.07.13, 10:00 >> Czy z drugiej ciąży tak samo się cieszyłyście jak z pierwszej, czy bardziej, czy może mniej? Z obu szaleńczo - z tym, że córka to była wpadka, a o synka staraliśmy się od listopada do maja, więc przy pierwszym dziecku - element niespodzianki, drugie - wyczekiwane. Ale cieszyłam się tak samo mocno Odpowiedz Link Zgłoś
kubraczek79 Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 12.07.13, 08:26 jeszcze nie zostałam mamą po raz drugi, czekam. mój maluszek urodzi się w styczniu. ale już teraz widzę pewne różnice: nie pieszczę się z sobą, ciąża czy nie swoje trzeba zrobić, przy starszym dziecku być, do pracy pójść itp. a w pierwszej ciąży: boli głowka, bolą nóżki, ojej usg itp. teraz zupełnie o tym nie myślę, jedyne co mam w głowie to żeby było zdrowe i żebym ja mogła jak najdłużej funkcjonować a co będzie potem? będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 12.07.13, 09:24 Większy stres przed porodem. Ciężej znosiłam ciążę (pierwsza bezobjawoa, druga z całym spektrum dolegliwości) A już z dzieckiem- mi było łatwiej, jakoś tak byłam spokojniejsza, bardziej opanowana, bardziej zorganizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatomika Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 12.07.13, 21:39 Pierwsza ciaza to jak zrobic prawo jazdy, druga to jak kupic sobie wlasny samochod! Mniej na siebie uwazalam bo nie mialam czasu. Corka wtedy 2,5 roku bardzo sie cieszyla na braciszka. Balam sie tylko jak to bedzie z nia jak pojde rodzic bo ona to mamusi coreczka. Przyjechala moja mama w tym czasie i tak jak mialo byc uspalam mala i pojechalam do szpitala. Maly urodzil sie o 0.06 a na sniadanie o 10tej bylam juz w domu. Mala byla zdziwiona jak rano wstala a ja z bulkami i braciszkiem wrocilam do domu. Zazdrosci nigdy nie bylo bo pozwalalam jej wszystko robic ze mna i byla dumna ze jest duza siostra. Tak jest do dzis. Ale przy dwojce dzieci jest i podwojna robota i wydatki, to trzeba miec na uwadze. Ale moje skrzaciki sa super! Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 12.07.13, 23:58 Mniej się kocha, wszystko już było, nudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 13.07.13, 01:23 A Ty skąd to gazeta wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 13.07.13, 01:24 Kusicie dziewczyny, kusicie.... Odpowiedz Link Zgłoś
aguu17 Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 15.07.13, 22:00 O, a ile dzieciaczków masz? Może pora na kolejne, skoro się nudzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 15.07.13, 22:46 jedno dziecko mam. Odpowiedz Link Zgłoś
aguu17 Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 15.07.13, 21:58 Baaardzo fajnie być po raz kolejny mamą. I o dziwo mam więcej czasu, niż gdy byłam lub czasem jestem tylko z jednym dzieckiem Radość ta sama, a może i większa, doświadczenie większe, świadomość co do porodu - jak być powinno też większe Odpowiedz Link Zgłoś
dorot10 Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 15.07.13, 22:29 Więcej luzu, mniej jestem przemęczona bo mniej się stresuje i nie staram się być idealna. Jak starsze w przedszkolu a młodsze ma drzemkę to się nudzę Jestem znacznie lepiej ogarnięta. Przy pierwszym byłam strasznie zmęczona, wyczerpana. A teraz pomimo ze zajmuje sie dwójka 24 h na dobę w zasadzie sama mam czas na bieganie, czytanie itp. Dojrzałam do 3 dziecka choć nie sadzilam ze kiedyś to powiem Odpowiedz Link Zgłoś
levoonia Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 17.07.13, 00:33 z tym mniejszym przemęczeniem to nie każdemu wychodzi.. ja ogólnie wspominam sobie czasem,że z jednym to była plaża można było się zdrzemnąć np jak spał. przy dwójce już mi to nie wychodzi więc po ciężkich nocach niedobory snu czasem wykańczają. poród, szpital - to było prostsze bo znane i oswojone. okres noworodkowy to dla mnie podobny stres i z jednym, i z drugim był bo drugi okazał się alergikiem. ale patrzenie na to jak wspólnie się teraz bawią, jak się cieszą na swój widok, jak tulą itp.. wynagradza wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
ambrozja Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 23.07.13, 21:16 Inaczej ale jak dla mnie fajniej Nie ma tego stresu, spokojnie czekasz na kolejne etapy rozwoju. Bzdurami sie nie przejmujesz, " dobrymi radami ". Zmęczenie jest ale u mnie przynajmniej nie jakieś straszne. Wiele zależy pewnie od partnera. Ja polecam drugie dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
melsi79 Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 03.08.13, 04:37 Jest super!!! Obie córcie wyczekane i wypracowane . Różnica wieku między dziewczynkami to 6 lat. W pierwszej ciąży czułam się super, mimo problemów z jej utrzymaniem na początku i na końcu, czułam się świetnie. Starsza córka urodziła się w 35 tyg przez szybkie cesarskie cięcie po którym nastąpiły poważne komplikacje. Małej nic nie było, trafiła do inkubatora, mnie ratowano. Nie myśleliśmy o drugim dziecku, bałam się. Dopiero po 3 latach przyszła tęsknota za maluszkiem i rozmowy z lekarzami czy mogę ryzykować. W drugiej ciązy czułam się strasznie. Od początku problemy z ciśnieniem, serce wariowało (jestem po operacji serca), cukrzyca ciązowa, żylaki, bóle brzucha. Do tego stres czy dobrze zrobiłam ryzykując i jak przygotować starszą córkę (ukochaną księżniczkę dla wszystkich) na przybycie maleństwa. Cesarka zaplanowana na konkretny dzień, ale Mała miała inne plany. W 36 tyg zaczęłam obficie krwawić (łożysko zaczęło się odklejać), godzinę po przybyciu do szpitala Maluszek już był na świecie. Oczywiście mojego ginekologa, znającego całą moją historię, nie było przy porodzie. Wyjechał na kilka dni i zabronił rodzić hehe. Miałam i mam dużo szczęścia. dziewczynki zdrowe, ja też. Starsza nie była ani przez chwilę zła, zazdrosna czy odstawiona na boczny tor. Kochają się jak szalone. jak patrzę na nie to jestem przeszczęśliwa. W opiece nad drugim maluszkiem jest zdecydowanie łatwiej, mniej stresu. Jestem bardziej wyluzowana pod względem ubierania czy strasznych zarazków czających się wszędzie . Polecam !! Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Jak to jest drugi raz zostac mamą? 03.08.13, 11:34 Mniej stresu spowodowanego niewiedzą i niedoświadczeniem, mniej trzęsienia się nad tym że kupka, ze karmienie, że taka marka czy inna, ale więcej odpowiedzialnością za dwie małe istoty. Drugie dziecko urodziło się z problemami zdrowotnymi i w moim przypadku nie miałam stresu nt: " o Boże żeby starsza zaakceptowała młodszą" tylko " o Boże żeby starsza nie miał kataru lub gorszego bakcyla, żeby ktokolwiek przyjechał się nią zająć na czas wizyt u kolejnego lekarza, lub żeby zachowywała się w miarę spokojnie, nie uciekala i się nie darła na ten czas". Różnica 2lata i 2 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś