Dodaj do ulubionych

jazda na rowerze a wzrost wagi

02.09.13, 11:35
Czy któraś z Was spotkała się z tym zjawiskiem?
Jezdzę rowerem około 10 km dziennie, czasem robię interwały i po m-cu jazdy zobaczyłam ładniejszą sylwetkę ale i wzrost wagi około 1 kg.. Jem jak zawsze - dieta bez zmian.
Mam 56. 5 kg i wzrost 163 cm, a po treningu rowerowym waże około 57,7 kg. Odstawiłam rower na 2 tyg i waga wróciła ten jeden kg, a gdy zaczęłam jeździć to znów wzrost wagi.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:36
      Wzrost masy mięśniowej, która waży więcej niż tłuszcz.
      • ira_07 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:52
        Od roweru i to rekreacyjnie (ile to jest 10 km? pół godziny jazdy?)ciężko sobie wyrobić wzrost masy mięśniowej, tym bardziej, że po 2 tygodniach niejeżdżenia waga spadła. Więc co, mięśnie spadły?

Tak, po wysiłku waga wzrasta, ja po cięższym bieganiu też zawsze ważyłam więcej.
    • adellante12 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:38
      Kłania się fizyka i biologia ze szkoły podstawowej..
      Weź szklankę wody.
      Wrzuć do niej kawałek schabu
      Wlej do niej łyżke oliwy.

Co ci to da?
      Ano
      Ciało składa się głównie z wody
      Tkanka mięśniowa jest cięższa od wody
      Tłuszcz jest lżejszy od wody.
      Resztę wniosków sama wyciągnij.
    • redheadfreaq Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:43
      Zależy Ci na wadze, czy na sylwetce? Bo nie rozumiem. Ludzie strasznie fetyszyzują masę ciała, podczas gdy mało co mówi ona o faktycznej kondycji organizmu (nie mówię o chorobliwej otyłości). Można być lekkim i dostawać zadyszki przy wchodzeniu na 2 piętro, można ważyć ponad normę i "składać się z samych mięśni".
      • szua6 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:48
        Zależy mi na formie i sylwetce. Mam już 32 lata i czas stare kości rozruszać. Musze uważac co jem, bo mam tendencje to tycia w okolicach brzucha i stąd mój niepokój ze wzrostem wagi.
        • maggi9 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:56
          Ale napisałaś, że zauwazyłaś również lepszą sylwetkę to w końcu jak?
          • vilez Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 12:44
            Nie każdy chce mieć lepszą kondycję kosztem zwiększenia masy mięśniowej. Mnie się np. nie podobają kobiece mięśniaki. Niektóre kobiety mają zwiększoną skłonność do budowania masy mięśniowej, więc czasem warto sobie zadać pytania o rodzaj treningu.
            • thea19 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 13:16
              od 10km dziennie miesniakiem nie bedzie, co najwyzej bedzie mogla zjesc cukierka bez wyrzutow sumienia
    • szua6 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:44
      smile
      Ja tu się już zestresowałam, że powinnam ograniczyć jedzenie, fakt po powrocie z przejażdżki głodna jestem jak wilk. Lecz staram się zjeść coś lekkiego typu serek wiejski, lub pierś z kurczaka z pomidorem.
      Znajoma mnie wystraszyła, że można przybrać jeszcze więcej na wadze, oj tam nie będę się przejmowała. Grunt że super się czuje w swoim ciele a jaki mam humorsmile
      • gryzelda71 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:48
        Bosze jak wy szybko te sylwetki poprawiacie,wszak 10km na rowerze to całe nic.
        • szua6 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:50
          Chodziło mi, o ogólny wygląd smile
    • kiddy Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:55
      Jeśli się ważysz zaraz po jeździe, to nic dziwnego. Masz obrzmiałe mięśnie, w końcu dopływa do nich więcej krwi. Olej wagę, patrz na wymiary i to też nie zaraz po treningu, bo też możesz być obrzmiała.
      • maggi9 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 11:58
        Hmmm tak na chłopski rozum to ta krew się bierze z powietrza czy coś? Bo co za różnica dla wagi gdzie się znajduje ta krew skoro krąży w jednym organizmie?
        • kiddy Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 13:10
          Z powietrza nie, ale woda się przydaje wink. Po paru godzinach, ja się człowiek wysiusia, usunie nadmiar wody z organizmu, a z mięśni zejdzie "nadwymiarowa" krew, to wszystko wraca do normy. Nie wiem, czy zwróciłaś uwagę na to, że jak np. człowiek przez parę godzin intensywnie chodzi po górach, jeździ na rowerze itd., to prawie nie siusia. Wodę wypoci albo zatrzyma jako "budulec" krwi. Jak chodziłam na siłownię, to trenerzy zawsze mi zwracali uwagę, żebym się nie ważyła i nie mierzyła przynajmniej do następnego dnia właśnie z uwagi na przyrost wagi i objętości związany z duży wysiłkiem.
      • doral2 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 20.09.14, 18:59
        kiddy napisała:

> Jeśli się ważysz zaraz po jeździe, to nic dziwnego. Masz obrzmiałe mięśnie, w końcu dopływa do nich więcej krwi..."

a ta dodatkowa krew to niby skąd się wzięła?
        krwi jest w organizmie tyle samo, niezależnie od tego czy się na rowerze jeździ, chodzi, leży czy biega.

a wątkodawczyni najwyraźniej zjada więcej niż potrzeba, tłumacząc to powysiłkowym głodem.
        10 km jazdy na rowerze to jest raptem jakieś 120 kcal.
        tyle mniej więcej zawiera kromka chleba.
    • lacitadelle Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 12:05
      Ważysz się zawsze po obudzeniu i poważnej wizycie w toalecie? 1 kg to jest żadna różnica moim zdaniem, to może być porządniejszy posiłek, więcej napojów, nabieranie wody przed miesiączką, cokolwiek. Mięśnie owszem, ważą więcej, no ale 10 km na rowerze w krótkim okresie mięśni nie wyrobi.
    • vilez Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 12:41
      Napięcie mięśniowe towarzyszące początkowej fazie treningu polega także na nawodnieniu mięśnia. Potem to się normuje, ale przybywa tkanki mięśniowej. U Ciebie zachodzi raczej to pierwsze, niż drugie, zatem się tym nie martw smile
    • maadzik3 Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 13:18
      miesnie sa ciezsze niz tkanka tluszczowa, wiec przy systematycznym wysilku fizycznym mozna byc szczuplejszym, z ladniejsza sylwetka i... ciezszym
    • myelegans Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 13:19
      Pracujace miesnie potrzebuja wiecej wody zeby podtryzmac metabolizm, wiec sie nawadniaja, stad wzost wagi.
      Mnie podczas treningu maratonowego, kiedy biegam na prawde duzo, tez nieznacznie waga rusza do przodu, a spodnie w udach robia sie ciasniejsze.
      Nie zwracaj uwagi na wage, pomierz sie, i nie zarzucaj cwiczen na 2 tygodnie z takiego powodu.
    • langolier_maximus Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 20:31
      Jak to jest ze wszyscy nabieraja dzikich mas miesniowych po minimalnym treningu (10 km na rowerze?tak to dobre na ogolna kondycje, pomysl super, ale ... zadne tam masy miesiowe czy cholera wie co, tak samo jak bieganie 3 km to zadne halo).Ja tam od lat pakuje, podciagam sie na drazku itd. bo mi zalezy na silnej obreczy barkowej ale wcale nie jestem jakas ciezka ( z brakiem wciecia w talii , powyzej 54 kg wygladam jak czlowiek tuba wiec sie staram pilnwac). Tyje jak sie objadam co rzecz jasna sie zdarza w niektorych okresach roku bo jestem lakoma wink, wtedy nawet trening nie pomoze, jak ponim za duzo wrzucam na ruszt.
      Takze osoby dostajace +2 kilo miesni po aerobikach, rowerach i bog wie czym musza byc fizjologicznymi zagadkami.
      • vilez Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 20:47
        Są różne tendencje rozrostu mięśni. Poczytaj o budowie endo mezo i ekto -morficznej budowie ciała.
    • pod.sufitka Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 20:45
      10 km czyli ok 20 min jazdy dziennie i przybrałaś 1 kg mięśni? kurcze wydaje się nie możliwe, zawsze można podejść z pytaniem na forum kulturystów, niech się wypowiedzą eksperci jak to rzeczywiście tak działa to cie ozłocąsmile
    • leeah Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 02.09.13, 21:36
      1kg to pikuś. Ja mam 2kg różnicy w zależności od dnia cyklu.
      • eve-gig Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 19.09.14, 15:05
        A co moi mili powiecie o takiej sytuacji. W maju złapałam bakcyla rowerowego i wypowiadając wojnę ztm jeżdżę zawsze i wszędzie. Praca, sklep, dodatkowe zajęcia, rodzina, spotkania z przyjaciółmi, wakacje. Przybyło mi ok 3kg, ale jak było wspomniane wcześniej - mięśnie ważą więcej niż tłuszcz - wszystko gra. Od prawie 2 miesięcy nie tylko przybieram na wadze, ale i w cm. Rozumiem, że obwód ud mógł mi się zwiększyć, ale talia??? Nawet na pysku się zaokrągliłam a to już "gruba" przesada! Wystraszona zapisałam się na taniec jazzowy żeby porozciągać mięśnie i podejść do tematu "ogólnorozwojowo". Niestety ani w temacie wagi ani w cm nic się nie polepszyło a co gorsza - dosłownie rosnę w siłę. Dziś Dzwoniłam do Instytutu Żywienia gdzie usłyszałam, że mam zadzwonić w listopadzie bo wtedy zaczynają się zapisy na następny rok. To pozostawię bez komentarza. W diecie zmieniłam tylko tyle, że odstawiłam glutem więc odżywiam się autentycznie zdrowiej. Dużo warzyw, owoców, nabiał, kasze, orzechy. Słodycze tylko przy ataku przed okresowym i głównie lody. Nigdy nie przepadałam za tłuszczami, masła ani oleju nie używam w ogóle. Jeśli coś smażę a robię to raz na ruski rok to na max 2 łyżeczkach oleju ryżowego. Na przekwitanie też raczej za wcześnie bo mam 31 lat. Pojęcia nie mam co się dzieje i co z tym zrobić, ale mam nadzieję, że w końcu wszystko się wyjaśni i "tendencje wzrostowe" przynajmniej ustaną. Pozdrawiam wszystkich szczególnie tych z podobną "zagłostką".
        • turzyca Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 19.09.14, 17:08
          A moze po prostu jesz za malo tluszczu i moze rowniez za malo weglowodanow? Policz w ktoryms momencie, ile zjadasz bialek, tluszczu i weglowodanow i sprawdz, czy nie zaburzasz rownowagi. Bo od niedoboru skladnikow tez mozna tyc, mojej znajomej dietetyczka przepisala wlasnie tluszcze - oliwe, avocado, tluste ryby - i nagle waga zaczela spadac, a wczesniej rosla ustawicznie.

Tu przykladowo o tluszczach: fitness.sport.pl/fitness/1,107702,12077882,Tluszczofobia___negatywne_skutki_diety_niskotluszczowej.html
    • turzyca Re: jazda na rowerze a wzrost wagi 19.09.14, 17:02
      > aczyłam ładniejszą sylwetkę ale i wzrost wagi około 1 kg..

Zacznij dodatkowo mierzyc obwody, to powinno byc bardziej miarodajne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka