Dodaj do ulubionych

Założenie spirali jest finansowane przez NFZ

26.09.13, 10:08
Czy o tym wiecie? Czy da się wykonać zabieg założenia spirali w Waszej przychodni publicznej? Czy też jesteście odsyłane do gabinetu prywatnego?

Pytam w kontekście ustawy antyaborcyjnej. Może warto pomóc kobietom egzekwować ich prawo do antykoncepcji? W naszych przychodniach na pytanie o założenie spirali już panie w rejestracji informują błędnie, że to jest możliwe tylko prywatnie. Jak kobieta ma spiralę, to nie musi sobie abortować płodów. Czy ktoś mógłby przeprowadzić kontrole przychodni, czy nie robią problemu z założeniem spirali?

Gdyby każda z nas zadzwoniła do swojej przychodni i zapytała się o mozliwość założenie spirali na NFZ. A jeśli uzyska błędną odpowiedź, że nie, tylko u doktora prywatnie, to kobieta by zadzwoniła do oddziału NFZ ze skargą, to oni przeprowadzą kontrolę w nieuczciwej przychodni i mogą nawet z nimi zerwać kontrakt.

To jak to wygląda w Waszych przychodniach?
Obserwuj wątek
    • vilez Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 10:11
      No wiesz, taka spiralka hormonalna to czyste ZUO (duszyczki abortuje czy jakoś tak). No to jak ma być państwowo, no jak? wink
      • totorotot Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 10:27
        Ale jest i chciałabym zapytać, czy u Was też jest taki problem z założeniem ich w przychodni na nfz?
        • shellerka Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 10:32
          u mnie to wlasnie sam lekarz mi o tym powiedzial. zaplacilam tylko za sama spirale, ale po cenie takiej jak w hurtowni. tez bylam w szoku.
          • paul_ina Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 10:35
            A jaka to była cena?
            • shellerka Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 10:42
              nie pamietam teraz kolo 200zl bym strzelala. miedzianka. ale ceny sprawdzilam bo chcialam wiedziec czy lekarz przycina. sam pytal czy kupie sama czy chce zeby on kupil
              • paul_ina Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 10:58
                No to ładnie, ja jakieś 4 lata temu za miedzianą w aptece zapłaciłam koło pięciu stówek, razem z wizytą i badaniami w gabinecie prywatnym wyszło koło tysiąca.

To bardzo dobra wiadomość z tym NFZ. Zapiszę się do tutejszej przychodni, a potem zacznę egzekwować smile
                • barbibarbi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:04
                  Ta banda złodziei żeruje właśnie na nieświadomości! Idziesz, płacisz a nawet nie wiesz, że to jest refundowane tak samo jak cytologia. Pewnie do jednej kieszeni biorą kasę od pacjentki, a do drugiej kieszeni spływa kasa z NFZ - za jedną usługę dwa razy płacone.
                  • dziennik-niecodziennik Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:25
                    no ale czyj to problem ze ludzie nie wiedzą? lekarza czy jednak pacjenta?
                    • vilez Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:29
                      Lekarza chyba też, bo powinien uczciwie informować, że jest dostępne także na NFZ. Jak w aptece mają obowiązek informować o tańszych zamiennikach.
                      • dziennik-niecodziennik Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:43
                        tylko że często jest tak że kobiety przychodzą do gabinetu prywatnego i ani słowem sie nie zająkną że wolałyby na NFZ, mimo iż jest taka mozliwosc. jeśli ktoś przychodzi na wizytę prywatną to skąd lekarz ma wiedzieć ze wolałby na państwową?...
                        • totorotot Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:49
                          Mowa o lekarzach w przychodni publicznej, że kłamią w żywe oczy i każą przyjść prywatnie.
                      • vilez Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:44
                        Ps. Ostatnio, gdy byłam prytanie u stomatologa, to powiedział, ze musi mnie poinformować, że ta usługa jest dostępna także na NFZ, ale w innym standardzie (nie te wypełnienia itp).
                    • totorotot Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:37

Przychodnia publiczna, gabinet ginekologa.

Dzień dobry, chciałabym założyć sobie spiralę.
                      Niestety, takie zabiegi są wykonywane tylko prywatnie, zapraszam do mojego gabinetu, kiedy pani pasuje?
                      Słyszałam, że zabieg założenia spirali jest na nfz.
                      To zle pani słyszała. Nfz nie finansuje antykoncepcji.
                      Jednak jestem pewna, że nfz finansuje zabieg założenia. Wiem, że za sama spiralę muszę zapłacić w aptece.
                      No niestety, ja nie założę, bo gabinet nie jest sterylny.

Rejestracja innej przychodni, rozmowa z położną:

Dzień dobry, chciałabym założyć spiralę, na kiedy może mnie pani zapisać do ginekologa?
                      Ten zabieg doktor wykonuje tylko prywatnie. Tu jest wizytówka, proszę zadzwonić i się umówić.

Pacjentki są wprowadzane w błąd. Nfz płaci za zabieg założenia spirali 40zl. Ginekolog prywatnie kasuje ok.400 zł.

• barbibarbi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:42
                        No pewnie że są wprowadzane w błąd! No naprawdę trzeba na głowę upaść, żeby jeszcze sobie wymyślić, że to pacjentka winna, bo nieświadoma! Luuuudzie, przecież to jest zwykła nieuczciwość lekarzy, pazerność i naciąganie na kasę!
                      • dziennik-niecodziennik Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:47
                        zadzwoń do gabinetu lekarza i zapytaj sie czy mozesz założyc spiralę na NFZ. mimo iz w prywatnym gabinecie. jak ma podpisaną umowę to jak najbardziej moze.
                        w recepcjach czesto pracują osoby przypadkowe, bez wiedzy medycznej ani prawnej, ktora zresztą jest im w tej pracy niepotrzebna. niekoniecznie muszą wiedzieć co i jak. a moze i jest tu zła wola, ale ja nie lubię zakładać odgórnie że ktoś takową wykazuje bo ja tak ogólnie za bardzo wierzę w ludzi wink
                        • barbibarbi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:59
                          to jest celowe, one mają tak przykazane jak mają gadać, w jednym przypadku jak dzwoniłam to lekarka stała obok a pielęgniarka podawała mi cenę pytając lekarki. Pazerni na kasę i tyle, żerują na niewiedzy, a nawet jak ktoś jest świadomy to będą łgać w żywe oczy. Znam trochę środowisko lekarskie i wiem jakie to pazerne i aroganckie towarzystwo.
                          • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 12:03
                            >Pazerni na kasę i tyle, żerują na niewiedzy, a nawet jak ktoś jest świadomy to będą łgać w żywe oczy. Znam trochę środowisko lekarskie i wiem jakie to pazerne i aroganckie towarzystwo.

I tu się z Tobą zgadzam, choć znam i wyjątki (dwie sztuki).
                        • nangaparbat3 dziennik 25.11.13, 17:32
                          w recepcjach czesto pracują osoby przypadkowe, bez wiedzy medycznej ani prawnej
                          > , ktora zresztą jest im w tej pracy niepotrzebna. niekoniecznie muszą wiedzieć
                          > co i jak.

Panie w rejestracji mają wlaśnie dokładnie wiedzieć, co i jak, i rzetelnie informować, bo to jest ich praca.
                • mia_siochi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 14:25
                  paul_ina napisała:

> No to ładnie, ja jakieś 4 lata temu za miedzianą w aptece zapłaciłam koło pięci
                  > u stówek, razem z wizytą i badaniami w gabinecie prywatnym wyszło koło tysiąca.
                  >
                  >
                  > To bardzo dobra wiadomość z tym NFZ. Zapiszę się do tutejszej przychodni, a pot
                  > em zacznę egzekwować smile
                  >

Nie za mirenę przypadkiem?
                • beata985 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 15:19
                  paul_ina napisała:

> No to ładnie, ja jakieś 4 lata temu za miedzianą w aptece zapłaciłam koło pięci
                  > u stówek, razem z wizytą i badaniami w gabinecie prywatnym wyszło koło tysiąca.
                  to Cię nieźle ktoś wydoił.....1000 to teraz hormonalna mirena kosztuje,,, z założeniem....
                  a może ma tą hormonalną tylko nie wiesz o tym...???big_grin>
    • barbibarbi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 10:49
      Ja dzwoniłam jakiś czas temu, na jakieś 6-8 miejsc tylko w jednej przychodni otrzymałam info, że założenie jest refundowane i pacjentka nic nie płaci. Pozostałe przychodnie wymyślały cuda wianki, na początku wszędzie twierdzili że taka "usługa" jest płatna, a jak zaczynałam drążyć to wymyślali, że oni wprawdzie mają kontrakt, ale konkretnie na założenie wkładek to nie mają (ha ha), w jednej powiedziano mi że nie mają odpowiedniego sprzętu, ale jak zapłacę to już mają (ha ha). Prawie zawsze rozmawiałam z pielęgniarką, rejestratorką.

Zadzwoniłam do NFZ, powiedziano mi że mogę złożyć w takim wypadku skargę do kierownika przychodni, a to co twierdzi odbierająca telefon pielęgniarka to i tak nie jest żadnym dowodem, bo ona może nie wiedzieć itd. Tak się asekurują złodzieje, na pielęgniarki zwalają, a NFZ też w to graj, bo sprawa się rozmywa, kosztów nie ponoszą i pacjent zostaje sam z problemem. Chamstwo i złodziejstwo! Owszem można próbować robić szum, dociekać, składać skargi itd, ale ja osobiście nie mam cierpliwości ani czasu, ręce mi opadają na takie złodziejstwo i bezczelność lekarzy. Przecież to całe lata tak funkcjonuje i nic się nie zmieniło! Nikt nie ma interesu (poza pacjentami) w tym aby zmienić stan rzeczy, niby jest refundowane, a tak naprawdę nie jest i masz bulić z własnej kieszeni!
    • drosetka Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:16
      what? 500 zł za miedzianke?? owszem za hormonalną lekarz mi zaśpiewał cos koło tej sumy, ale mu pięknie podziękowałam, poszłam do przychodni i bez proszenia się lekarz założył mi miedzianą, zapłaciłam tylko za samą wkładkę 5 lat temu 80zł. Przychodnia pierwsza z brzegu, specjalnie nie szukałam, być może jakbym podzwoniła w inne miejsca usłyszałabym odmowę, ale udało mi się trafić od razu w odpowiednie miejsce, do teraz zresztą korzystam z usług tej przychodni.
    • dziennik-niecodziennik Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:24
      wiemy.
      u mnie w przychodni nie robią, bo u mnie w przychodni nie ma ginekologa big_grin
      ale ginekolodzy w swoich gabinetach mają popodpisywane umowy z NFZ i robią na NFZ bez większych problemów. tyle że terminy, wiadomo - dość odległe.
    • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:33
      Spirala nie jest zdrowa.
      • barbibarbi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:45
        Ta, jasne, pigułki zdrowsze! Albo po co pigułki, co rok prorok najlepiej! Machnąć sobie 16 dzieciaków i żyć na utrzymaniu państwa.
        • totorotot Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:52
          > Ta, jasne, pigułki zdrowsze!
          Albo po co pigułki, co rok
          prorok najlepiej! Machn
          > ąć sobie 16 dzieciaków i żyć na
          utrzymaniu państwa.

Po ostatnich doniesieniach o zatluczonych niemowlakach namawiam kobiety: zabezpieczajcie się i skrobcie niechciane ciąże.
        • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:53
          Pigułki też niezdrowe.
          • lily-evans01 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 28.11.13, 17:06
            Sądzę, że aborcja jeszcze bardziej, nie mówiąc o żadnych "syndromach", ale czysto medycznie, o możliwych powikłaniach, infekcjach czy problemach z zajściem w ciążę po zabiegu.
      • vilez Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:46
        big_grin Gazecia, rządzisz!
      • paul_ina Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:52
        Miedziana jest chyba najbardziej obojętna dla zdrowia ze wszystkich środków, cóż z tego, skoro niejednoznaczna moralnie... w ekstremalnym przypadku uniemożliwia zagnieżdżenie się zapłodnionego zarodka.

Z tym że - w połączeniu z kalendarzykiem małżeńskim - podobno nawet katolik może smile koleżanka ma brata księdza, rozgrzeszył.
        • paul_ina Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:52
          Acha, tak wiem, pękacie ze śmiechu, trudno.
        • chipsi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 13:01
          Moralnie należałoby się rozmnażać w nieskończoność lub nie spółkować. Żadna tych opcji nie jest jak dla mnie nie do przyjęcia. Moralnie także.
    • rosapulchra-0 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:40
      w 1998 roku, po ostatniej ciąży mój gin (prywatnie ofkors) wypisał mi receptę na typową miedziankę, za którą zapłaciłam wówczas coś koło 100 zł. Już wtedy zakładanie spiralek było tylko prywatnie i znacznie drożej. Ja byłam w szoku, że w zwyczajnej aptece na zwyczajną receptę można kupić miedziankę za tak niewielką kwotę.
    • swiecaca Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 11:43
      wieki nie byłam u gina na NFZ bo terminy w mojej przychodni są mniej więcej półroczne. chodzę na abonament ale za założenie spirali które nie było w abonamencie płaciłam 300zł.
    • aurinko Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.09.13, 12:06
      totorotot napisała:

> Czy o tym wiecie?

Wiem.

Czy da się wykonać zabieg założenia spirali w Waszej przychod
      > ni publicznej?

Bez problemu.

> Czy też jesteście odsyłane do gabinetu prywatnego?

Nie jestem odsyłana.
    • pmc29 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 12:54
      https://pokazywarka.pl/cra689/
      • pmc29 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 12:54
        pokazywarka.pl/cra689/
    • chipsi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 13:03
      W gabinecie nie-prywatnym, usługę założenia wkładki potraktowano jako usługę płatną. Za każdym razem.
    • vilez Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 13:06
      Heh, mnie własnie pan doktor z Por. Gin. na NFZ zaproponował Mirenę zakładaną w czasie jego pracy na NFZ za jedyne 1400 zł. Buhahaha big_grin Bo mi rzekomo się przyda- a zwróciłam się zupełnie innym problemem. Tak, że ten tego...
    • a1ma Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 13:28
      Czy rzeczywiście przy wkładce miedzianej krwawienie miesięczne jest dużo bardziej intensywne i trwa dłużej? Bardzo to uciążliwe?
      • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 17:24
        Chcesz się puszczać bez konsekwencji to cierp.
        • a1ma Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 17:42
          Hahahahahahahhahaha.
          Gazeta, poprawilas mi humor na resztę dnia big_grin

Ja nie chce "sie puszczać". Ja MUSZĘ spełniać małżeński obowiązek. I co wtedy? tongue_out
          • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 10:53
            Nie jesteś muzułmanką, nic nie musisz, poza tym jest jeszcze darmowy i bezpieczny pod względem zajścia w ciążę seks analny oraz oralny.
            • a1ma Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 11:12
              Tfu, gazeta! A co na to proboszcz??
              • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 11:14
                Osoby dla których liczy się religia katolicka nie mogą ze względów światopoglądowych używać również i spirali.
                • a1ma Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 11:41
                  Ups, sorka, pogubiłam się w tych zagmatwanych zasadach trochę wink
                  W kazdym razie o mnie naprawdę nie musisz się martwić, uprawiam szczęśliwie seks od jakichś 16 lat i póki co dziecka brak big_grin
    • guderianka Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 15:23
      Nigdy nie byłam u gina w przychodni ale mój gin (prywatnie) za założenie nic nie bierze-kosztuje tylko sama spirala (no i wizyta)
    • naomi19 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 16:02
      To powinno być tak- cytologia na programie z ministerstwa lub na NFZ (darmowo), potem wizyta u lekarza, dobór spirali, wystawienie recepty, udanie się do apteki, tam zakup spirali, miedziana kosztuje coś ok 80zł. Potem wracasz do gabinetu i za darmo masz zakładaną, czyli całkowity koszt to 80zł.
      U mnie jest tak, że owszem lekarz zakłada za darmo, ale SUGERUJE delikatnie mówiąc rodzaj spirali (wszystkim taka sama, co niestety owocuje licznymi ciążami) i sprzedaje ją na miejscu, zarabia na tym sporo, skoro bierze za to 200-300zł.
      Teraz szukam lekarza, który nie tylko nie weźmie pieniędzy, nie zasugeruje jakiejś tam spirali, za którą jedzie na wczasy, tylko chcę profesjonalnie dobrać rodzaj spirali do mojej budowy, bo to ponoc polowa sukcesu.
      • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 17:24
        Dlaczego podatnicy mają fundować czyjeś bezkarne bzykanie się?
        • a1ma Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 17:41
          Bo to tańsze, niż wspomaganie potem rodzin z dziesiątka dzieci.
          • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 10:54
            Problemem współczesnym w całej Europie jest to, że właśnie większość rodzin ma najwyżej jedno lub dwoje dzieci niż więcej.
            • a1ma Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 11:13
              Problemem jest to, że mają dzieci nie te rodziny, które chcielibyśmy, żeby miały.
              I uważam, że matkom 3+ spiralę powinien w całości fundować NFZ, jeśli tylko sobie życzą.
              • plater-2 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 11:27
                Napewno ufunduje najtanszy model . Sa takie do nabycia n rynku. Bardzo tanio bez producenta itd. Zalozenie w cenie uslugi - zachecam.
        • naomi19 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 21:30
          Przecież do różnych leków masz dofinansowanie, również do antykoncepcyjnych, oraz za różne usługi medyczne. Moim zdaniem nawet ta spiralka powinna być darmowa dla najbiedniejszych. Mam znajomą z patologii, która urodziła właśnie 3 dziecko, bo ją nie było stać na gumki, a facet nalegał! Namawiam ją teraz na założenia takiej spirali za 80zł, choć dla niej to duży wydatek, bo papierosy kosztują.
          • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 10:54
            Spirala nie jest lekiem, nie leczy żadnej choroby ani zaburzenia. Wprost przeciwnie, może powodować skutki uboczne.
            • mai-ra3 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 18:23
              9 czy 10 ciąża też może powodować różne problemy. Pomijając, ze państwo zamiast zafundować spiralę za 50 zeta, bedzie musiało zafundować zasiłki, obiady, podręczniki itd. na wiele, wiele lat, bez dużych szans że dana rodzina wyjdzie z patologii.
              • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 19:11
                Można zatem zrezygnować z seksu, seks nie jest niezbędny do życia, naprawdę...
                Inaczej wszystkie samotne kobiety i mężczyźni by szybko wymarli.
                • naomi19 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 21:19
                  Ona jest osobą z patologii, po porodzie ma depresję poporodową, pracy brak, konkubent nie mieszkający z nimi alkoholik bez pracy z problemami z prawem. Naprawdę lepiej byłoby gdyby lekarz podwiązał jej jajowody przy porodzie albo NFZ zrefundowało spiralę za 80zł. Są osoby nieodpowiedzialne, które o antykoncepcji po prostu nie myślą, ale o seksie już tak.
                  • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 27.11.13, 10:48
                    Masz rację, ale czy takiej nieodpowiedzialnej osobie, czasem lubiącej alkohol zechce się umówić i pojechać na umówioną wizytę aby założyć wkładkę, choćby była darmowa?
                    Są kobiety, które przez całą ciążę nie były ani jednego dnia trzeźwe, wierzysz że darmowa wkładka przekona ich do fatygi - umówienia się z lekarzem na konkretny termin, dojazd, wytrzeźwienie na tę okazję itp.?
        • attiya Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 19:51
          lepiej fundować zakładanie wkładek, niż później pracę policji podczas szukania zwłok noworodków
          o fundowaniu leczenia chorych na kiłę, alkoholików i narkomanów nie wspomnę
          • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 20:07
            Noworodki zabijane są też w takich krajach gdzie antykoncepcja jest darmowa, a aborcja darmowa i w pełni legalna np. w Niemczech, we Francji też niedawno było o kobiecie która zabiła kilkoro noworodków.
            Jak ktoś ma potłuczone we łbie darmowa aborcja tego nie załatwi bo jeszcze musi ten ktoś się na to zgodzić, umówić, pójść, załatwić...
    • naomi19 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 16:03
      ostrzegam, że rodzaj wkładki musi dobrać lekarz
    • kanna Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 25.11.13, 17:35
      Jest finansowane, ale gabinetom NIE OPŁACA SIĘ podpisaywać z NFZ umów na zakładanie, więc często tego nie robia.
      • s.q.u.o.n.k Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 13:50
        kanna napisała:

> Jest finansowane, ale gabinetom NIE OPŁACA SIĘ podpisaywać z NFZ umów na zakład
        > anie, więc często tego nie robia.

Kanna, mylisz się i wprowadzasz w błąd. Przy umowie jest pakiet, w którego skład wchodzi właśnie ta usługa. Nie ma żadnych wyłączeń z umowy jakichkolwiek usług w nią wpisanych. Dzisiaj grzebałam w informacjach, nie mogę znaleźć linka, ale nie wierzcie w to.
        • naomi19 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 21:20
          Masz rację.
    • plater-2 apel do milosniczek ekologii !!! 26.11.13, 11:22
      a ja apeluje, zeby wszystkie osoby zainteresowane planowaniem swojej rodziny w sposob przyjazny dla srodowiska naturalnego, zadzwoniły do NFZ z pytaniem:

- czy można dostac refundację na termometr owulacyjny, długopis i zeszyty;
      - czy można na BIOSELF, PERSONE, CYCLOTEST, PEARLY, BABYCOMP albo LADYCOMP
      oczywiscie z trans. USB do transmisji danych !!!!!
      - na kupno i zainstalowanie CTLife;
      - przystawke USG do mojego komputera za pomocą której zamierzam kontrolować
      przezywalnosc moich komórek jajowych;
      - AUTOMATYCZNY TERMOMETR OWULACYJNY ATOs

Bo jezeli nie, to ja zglaszam prokuraturze, ze jestem dyskryminowana z przyczyn religijnych i prosze o odszkodowanie z tej przyczyny.

- PERSONE,

(szczegóły na forum Natura
      • naomi19 Re: apel do milosniczek ekologii !!! 26.11.13, 21:21
        big_grin
        • plater-2 nie nazywam sie Janusz Korwin-Mikke ! 28.11.13, 08:05
          Super sygnaturka w 100 % sie zgadzam z Toba.
          Ja rowniez zamiast "pracowac zawodowo" i "nieustnie podnosic swoje kwalifikacje" na stanowisku Administratorka (niewazne czego dokladnie) generalnie chodzi o "budownictwo mieszkaniowe spoldzielcze" postanowilam poswiecic sie przez lat 10 edukowaniu, wychowaniu i opiekowaniu moimi dziecmi. Uwazalam bowiem slusznie, ze PT Oświata z tych trzech funkcji do ktorej zobowiazuja ja konkretne ustawy wywiazuje sie bardzo cieniacko.
          Sama nauczylam swoje dzieci konwersacji w kilku jezykach obcych, gry na instrumentach klawiszowych, poslugiwania sie internetem orz innych "przydatnych w zyciu przedmiotow" jak logika i podstwy wiedzy o prawie drogowym itd.
          Jezykow obcych uczylam sie w czasie, gdy dzieci w szkole marnowaly czas na nauke rozwiazywania testow i uczenie na pamiec tresci programowych (organa Rady Europy), ktore mozna w domu znalezc bez wysilku w Najswietszej Wikipedii.(o to, bym umiala grac na instrumentach klawiszowych zadbali w dziecinstwie moi Rodzice).

Uwazam, ze moje dzieci sa bardzo dobrze wyksztalcone. Juz mi dziekuja !

Niestety cale te lata gwalcono moja wolnosc obywatelska zmuszajac mnie do placenia podatkow na szkole, ktora pobierala podatki bezpodstawie. Jak wspomnialam , nie wywiazywala sie z funkcji na ktore te podatki przeznaczalam.

Uwazam, ze panstwo powinno mi zwrocic czesc moich podatkow , najlepiej w postaci dodatku do emerytury. Cale lato wyreczalam je w jego funkcjach i nikt mi za to nie podziekowal.
          Pobieralam 10 lat zasilek wychowawczy, ktory wynosil 50% tego, co innym "matkom pracujacym" panstwo dokladalo do oplaty za zlobek i przedszkole refundowane z moich skladek i podatkow. Odszkodowania z pogwalcenie wolnosci obywatelskiej nie bede sie domagac uznajac pokornie jego tragiczna sytuacje budzetowa.

Nie rozumiem dlaczego zasilek wychowawczy dla tzw. "matek samotnych" ktorych koledzy nie wplacali nic do ZUS, byl wyzszy niz moj. Moj maz dwoil sie i troił, zebym mogla pracowac w domu i jego skladki na ZUS byly przeciez bardzo wysokie. Nasze sluszne postulaty, zeby nam tych skladek nie pobierali przymusowo, bo zamierzamy je umiescic na lokacie i lepiej na tym wyjsc, traktowane byly poblażliwie. Pewnie dlatego, ze ZUS prgnal sie nsza rodzin "opiekowac", gdybysmy wszystko przehulli i nasze biedne dieci zmusili do żebractwa i zbierctwa.
          Racja byla niestety po naszej stronie !

• guderianka Re: nie nazywam sie Janusz Korwin-Mikke ! 28.11.13, 16:18
            Niestety cale te lata gwalcono moja wolnosc obywatelska zmuszajac mnie do plac
            > enia podatkow na szkole, ktora pobierala podatki bezpodstawie. Jak wspomnialam
            > , nie wywiazywala sie z funkcji na ktore te podatki przeznaczalam

A jak się płaci podatki na szkołę ?

Wiesz, Twoje życie Twój wybór-przecież nikt Cię do niego nie zmuszał ?
            • plater-2 Re: nie nazywam sie Janusz Korwin-Mikke ! 28.11.13, 21:15
              Szukaj mnie na EDUKACJA bo mi sie nie chce dwa razy pisac !
              • plater-2 Re: nie nazywam sie Janusz Korwin-Mikke ! 28.11.13, 21:19
                orz na forum emerytow i rencistow
            • plater-2 sorry, najwazniejsze pytanie ! 28.11.13, 21:37
              Generalnie w naszym kraju przyjete jest oplacanie szkol poprzez tzw. PIT .
              Uwazam posrednie pobieranie skladek zwanych podatkami na szkolnictwo za skandaliczne szastanie moimi podatkami przez nasz nieudolny Rzad.
              Szanowna Oswiata, która wie lepiej co dla moich dzieci jest dobre, na zebraniach szkolnych traktowala mnie cale lata z poblazliwa wyzszoscia, gdy uparcie zadalam, aby wywiazywala sie z nalozonych na nia zadan.

Mature pozdawaly celujaco - gdyz uprzedzajac dzialania nieudolnej Oswiaty - sama pozyczylam w bibliotece pedagogiczej kilka potrzebnych im ksiazek, ktore w tytulach mialy slowa - "jak sie szybko uczyc", "nowe techniki pracy umyslowej", "jak szybko czytac i jak wyrobic sobie dobra pamiec, ciety styl i bogate slownictwo", "jak sie dobrze sprzedawac i prezentowac bez zbednego lazenia dzien w dzien do szkoly".

Niebawem ukaze sie nowa ksiazka - "Jak rozwiazywac bez zbednego wysilku umyslowego testy". Pisaniem jej zajely sie nasze dzieci wykorzystujac inne ksiazki napisane w obcych jezykach przez inne dzieci, ktore juz sie polapaly jak to działa.

Masz racje - nasze zycie - nasz wybor. Nie wiem tylko, dlaczego grozono nam mandatami za to, ze "nie realizuja.." zamiast po prostu oddac nam nasz kawalek PiT w postaci bonu edukacyjnego, ktory umiescilabym w placowce, ktora zachowuje sie powazniej.
              • guderianka Re: sorry, najwazniejsze pytanie ! 29.11.13, 07:48
                PIT to nie podatek na szkolnictwo-lecisz skrótem myślowym, żadąjąc niemożliwego. Żyjesz w społeczeństwie a nie w enklawie zwanej "plater i jej dzieci" i jako członek tego społeczeństwa jesteś współpłatnikiem. Założę się, że nie płaciłaś za książki , które wypożyczałaś w tej bibliotece prawda ? Korzystasz w sposób mniejszy lub większy czy tez minimalny. Ja nie jestem emerytką a płacę ZUS, płacę na rencistów itd.
                Przykro mi, że szkoły w Polsce nie odpowiadają Tobie i Twoim dzieciom. Nawet jeśli takich jak Ty jest więcej to jesteście promilem w morzu społeczeństwa. Chcesz żyć inaczej-wolna wola, ale nie wymagaj specjalnych przywilejów tylko dlatego, że żyjesz według własnego wyboru
                • plater-2 Re: sorry, najwazniejsze pytanie ! 29.11.13, 10:07
                  A w jaki sposob ja place na szkolnictwo ? Bo zawsze wypelnialam PIT z peryferiami i nikt dodatkowego podatku na szkole nie zadal .
                  • guderianka Re: sorry, najwazniejsze pytanie ! 29.11.13, 10:43
                    No właśnie, nie ma dodatkowego podatku na szkolnictwo
                    Płacisz jeden podatek do budżetu państwa a państwo rozdzieli
                    % płaconej przez Ciebie części szkolnej jest tak żałośnie niewielki -(Ty nie pracujesz, Mąż pewnie milionerem też nie jest a podatek idzie na inne dziedziny społeczno-gospodarcze), że nie powinnaś być oburzona-zwłaszcza, że BEZPŁATNIE korzystałaś z biblioteki i książek-działających i zakupionych z Twojego podatku (dajmy na to że z puli szkolnej)
                  • jola-kotka Re: sorry, najwazniejsze pytanie ! 29.11.13, 13:11
                    Ile ty czasu i energii poświęcasz na te teksty tutaj,chce ci się,co ci to daje?
    • s.q.u.o.n.k Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 13:48
      Droga Autorko, dziękuję za ten wątek, bo do wczoraj nie wiedziałam, że należy mi się coś, czego odmawiano mi kilkakrotnie. Dziś zadzwoniłam i po raz trzeci /wcześniej rozmawiałam z lekarzami, dziś z rejestratorką ginekologii/, że na NFZ można tylko wyjąć. Po poproszeniu namiaru na kierownika do telefonu podszedł lekarz, który mi kiedyś zaproponował swoją cenę i gdy wyłożyłam mu, że wiem, jakie mam prawo, zdecydował się założyć mi wkładkę na NFZ.
      Dziewczyny, nie mogę w to uwierzyć, że oszukiwano mnie w żywe oczy. I że mi w ogóle do głowy nie przyszło, że MAM PRAWO zrobić to nieodpłatnie.

Szukam pomysłu na akcję informacyjną, szkoda mi kobiet /i mężczyzn/ które z niewiedzy ciężką kasę bulą, fundując lekarzom wakacje, odmawiając sobie swoich. Sama 9 lat temu zabulilam 1,3 tysia. Fakt, że za Mirenę ale i tak zdarli za mnie, jak za zboże.

Totorotot, dzieki jeszcze raz!
      Jak mi to faktycznie zrobią za free i kłód pod nogi nie będą rzucać, postawię Ci pifffko!
      • plater-2 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 15:28
        A ja , jak z braku refundacji do sposobu planowania rodziny, jaki nakazuje mi moja religia zajde w ciaze, to oglaszam, ze bedzie to przypadek zlego urodzenia i NFZ ufunowac ma mojemu dziecku dozywotnia rente.
        Bo moja religia nakazuje mi planowac w taki sposob swoja rodzine zeby i sobie i innym nie szkodzic.I nalezy mi sie refundacja na rownych zasadach, jak ateistom.
        • a1ma Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 18:39
          Otóż nie należy Ci się. Bo NFZ płaci za leczenie, a nie za gusła.
          Co ma medycyna do religii?
          • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 19:10
            A z czego leczy wkładka? Z jakiej jednostki chorobowej bo zapomniałam?
            • s.q.u.o.n.k Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 19:23
              gazeta_mi_placi napisała:

> A z czego leczy wkładka? Z jakiej jednostki chorobowej bo zapomniałam

Zapobieganie też się refunduje.
              Np. szczepienia. Czy leki podnoszące odporność.
              Jednym nie pasuje mieć ospę, innym nie pasuje mieć ciążę. Jednostka nr 1 może siedzieć w domu i nie narażać się na bakterie, tak jak jednostka nr 2 ma wg Ciebie się nie seksić. Ale po co, jeśli można zapobiegać skutecznie i nie ponosić ryzyka zakażenia jednym, czy drugim?

• gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 20:03
                Jest też seks analny i oralny, do tego niepotrzebna jest antykoncepcja.
              • naomi19 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 21:23
                jako gorliwa katoliczka powinnaś uprawiać seks tylko z myślą o nowym bejbusiu, także tego...
                • plater-2 ja wierze nawet w preegzystencje moich dzieci 26.11.13, 23:35
                  Ja jestem do tego stopnia odpowiedzialna osoba, ze o moich dzieciach mysle "czy jem, czy pije, czy cokolwiek inego czynie" i jest mi bez znaczenia czy juz sie poczely, czy jeszcze dopiero one planuja sobie sie poczac.
                  • naomi19 Re: ja wierze nawet w preegzystencje moich dziec 27.11.13, 00:25
                    Mogę Cię uspokoić- dzieci nie poczną się bez seksu.
                    • plater-2 Re: ja wierze nawet w preegzystencje moich dziec 27.11.13, 06:51
                      Wiem i dlatego od slubu
                      -jak PRAGNE, zeby dziecko sie poczelo wspolzyje z moim mezem w dni plodne
                      -a jak nie pragne w dni nieplodne

Wolno mi pragnc albo nie pragnac z roznych wzgledow. Ale zostawiam dziecku inicjatywe bo traktuje je powaznie od poczatku. Wszystkim radze to samo.

Jak ci dziecko pewnego dnia powie : "Ja sie na swiat nie prosiłe(a)m" odpowiesz - nie prosiles bo byles na to za maly(a), czyli nie miales technicznych mozliwosci.
                      Mysmy bardzo pragneli ciebie i zaprosilismy cie do nas. Decyzja byla twoj wlasna. Sam zdecydowales sie poczac i prosze nie do nas miec pretensje o zle urodzenie ale samo do siebie.
                      W ten sposob,dziecko nie wytoczy mi odszkodownia, ze nie mialo w pokoju dziecinnym fonatanny z gwizdkiem, jak kolezanka.
                      • olena.s Re: ja wierze nawet w preegzystencje moich dziec 27.11.13, 07:37
                        Decyzja byla twoj wla
                        > sna. Sam zdecydowales sie poczac i prosze nie do nas miec pretensje o zle urod
                        > zenie ale samo do siebie.
                        > W ten sposob,dziecko nie wytoczy mi odszkodownia, ze nie mialo w pokoju dziecin
                        > nym fonatanny z gwizdkiem, jak kolezanka.

Mam wrażenie, że dokładnie tego samego argumentu mogliby użyć każdzi rodzice, bez względu na metodę i okoliczności wyprodukowania potomka.
                        • plater-2 Re: ja wierze nawet w preegzystencje moich dziec 27.11.13, 08:40
                          Byc moze, ale generalnie nie zalecam uzywac sformulowan typu:"zabezpieczac sie", "dni bezpieczne i niebezpieczne", "ryzyko zajscia w niepozdana ciaze", "niebezpieczenstwo zajscia", "skutecznosc zabezpieczania sie", bo nam sie dziecie moze troszeczke zesteresowac albo na nas nieco wkurzyc.
                          Cokolwiek sie robi, przyswiecac temu powinna zasada - "nie szkodze sobie innym i srodowisku".

en.wikipedia.org/wiki/Bayer
                          Yasmin / Yaz birth control pills

The FDA has repeatedly warned and punished Bayer for misstating the benefits of Yasmin (also known as Yaz) while understating its risks.[28][29][30] In 2011, the FDA's panel of experts voted 21-5 that the labeling on Yaz was inadequate and needed more information about the potential risk of blood clots in the legs and lungs.[31] The former president of the Australian Medical Association was nearly killed by a blood clot that resulted from taking the pill.[32] The pill has been linked to 23 deaths in Canada.[33] In April 2012, the FDA ordered Bayer to change its U.S. labeling to reference the increased risk for blood clots.[34]
                  • jola-kotka Re: ja wierze nawet w preegzystencje moich dziec 29.11.13, 04:28
                    Ta laska żartuje czy to serio pisze bo trochę w szoku jestem.
                    • plater-2 nie nazywam sie Rafał Chwedoruk ani T. Chyła ;)))) 29.11.13, 09:14
                      niemniej z zapałem uprawiam gatunek literacki "post krytyczno przesmiewczy" bo wszystkim to wolno, nie tylko Tadziowi Chyle !

Leming to mały gryzoń z rodziny nornikowatych z przypisywanymi skłonnościami samobójczymi). Lemingi zatem bezkrytycznie i na swoją zgubę wierzą, że w Polsce panuje normalna demokracja, że w zasadzie nic Polsce poważnie nie zagraża (...) że kraj zmierza ogólnie w dobrym kierunku (...) są bezmyślnymi konsumentami, zajętymi tylko pracą, karierą, rozrywkami, dziećmi (...), co oczywiście może oburzać i denerwować, zwłaszcza że żadna perswazja ani ideologia nie działa, nie zmienia tej postawy i nie daje pożądanego skutku. Wiem, co mówię, bo mam syna leminga. Ma 34 lata i gdy mówię mu np., że nie będzie miał emerytury (...) Za 10–15 lat nie przychodź do mnie po prośbie. Usiąść i płakać nad tym pokoleniem. To jest to istota, która bezkrytycznie przyjmuje podawaną informację (…wink bezrozumnie konsumuje informacje medialne i daje się propagandzie wodzić za nos".

"Politolog Rafał Chwedoruk w wywiadzie dla „Rzeczpospolitej” powiedział, że grupa społeczna zwana lemingami wynajęła sobie Platformę do reprezentowania swoich interesów i mentalnej postawy. Oznacza to, że tyleż partia Tuska uwodzi wyborców swoimi socjotechnicznymi zabiegami, ileż oni sami traktują ją utylitarnie, ze świadomością atutów i słabości".

!
            • mia_siochi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 27.11.13, 07:27
              gazeta_mi_placi napisała:

> A z czego leczy wkładka? Z jakiej jednostki chorobowej bo zapomniałam?

Mirena stosowana jest przy leczeniu obfitych krwawień. Co nie oznacza, że refundowana.

labeling.bayerhealthcare.com/html/products/pi/mirenapolish_PI.pdf
          • plater-2 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 27.11.13, 00:00
            a homeopatia jest refundowana ???? bo nie wiem
            • a1ma Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 27.11.13, 00:12
              plater-2 napisała:

> a homeopatia jest refundowana ???? bo nie wiem

Mam nadzieję, że nie.
          • plater-2 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 27.11.13, 00:02
            Byli tacy, co uwazali, ze religia to opium dla ludu... W zwiazku z tym konfiskowali na granicy ksiazki o tresci religijnej jako narkotyki.
        • nowabiala1 tylko dwie stuwki 12.01.14, 10:43
          dolinabiotechnologiczna.pl/nowosci/usg-za-niecale-200zl-to-mozliwe/
      • totorotot Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 18:32
        Spirala typu multiload, novotec czy też inne miedzianki są też dostępne bez recepty jakby co.
        Mam nadzieję, że te ku... straca źródełko okradania kobiet.
    • kozica111 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 15:53
      Chyba Polska ma ważniejsze wydatki niż dokładanie do spirali.Wydatki na zdrowie lub leczenie.
      • s.q.u.o.n.k Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 16:12
        kozica111 napisała:

> Chyba Polska ma ważniejsze wydatki niż dokładanie do spirali.Wydatki na zdrowie
        > lub leczenie

A to już inny temat jest.

No, chyba że lekarze oszukują pacjentów w imię tej idei. Ale raczej po prostu doją nienależną im kasę.
        • plater-2 bardzo prosze mi kupic prezent pod choinke ! 26.11.13, 16:35
          Ja zyje w bardzo zdrowy sposob i prosze uwzglednic moje uzasadnione zadania.

"Prawidłowo stosowany Bioself® ułatwia obserwację własnego cyklu menstruacyjnego, co jest istotne dla zdrowia, dobrego samopoczucia i udanego życia seksualnego".

"PERSONA jest bardzo łatwa i prosta w użyciu, po naciśnięciu przycisku monitor podaje dane o bieżącym dniu cyklu. Szczegółowa instrukcja użycia dostarczona jest wraz z zestawem".

"Cyclotest 2 plus został stworzony, aby zaoferować kobietom skuteczną alternatywę dla hormonalnych metod antykoncepcji oraz nie wymagające wysiłku stosowanie naturalnego planowania rodziny".

"Używanie komputera cyklu Lady-Comp, zapewnia ekologiczne planowanie poczęć całkowicie bezpieczne dla kobiety, nie powodującą skutków ubocznych, działającą w zgodzie z kobiecym cyklem"

"Baby-Comp wykrywa nieprawidłowości cyklu".

Pearly to mały komputer cyklu charakteryzujący się skutecznością na poziomie 99,36% potwierdzoną badaniami klinicznymi. Baza danych o ponad 1 milionie cykli kobiet znajdująca się w pamięci urządzenie umożliwia skuteczne wyznaczanie dni płodnych i niepłodnych oraz owulacji.

AUTOMATYCZNY TERMOMETR OWULACYJNY ATOs jest urządzeniem BARDZO skutecznym ktore automatycznie mierzy temperature ciala, gdy ty spisz".

• olena.s Re: bardzo prosze mi kupic prezent pod choinke ! 27.11.13, 07:35
            A niby dlaczego NFZ miałby fundować dla ciebie luksusowe środki? W końcu i spirali nie funduje, tylko ich założenie? Dla ciebie w związku z tym - 1 termometr rtęciowy 1x10 lat.
            A lekarzy oczywiście pogonić, niech zakładają.
            • plater-2 bo jestem "biedna" 27.11.13, 08:54
              i zadam, zeby mi robiono ze wspolnej kasy co miesiac prezent.
              A termometrow rteciowych juz chyba zakzali i slusznie.

jesli sama z wlasnych srodkow kupilam sobie komputer, to czemu nie moglabym wnioskowac o dofinansowanie przystawki USG. Jesli lekarz dostaje na to dofinansowanie, to ja zglaszam, ze umiem sie tym poslugiwac, bo sie samodzielnie tego nauczylam.

Ostrzegam,ze nie dam sie zmusic w NFZ do podpisania zobowiazania, ze w zwiazku z zefundowanym urzadzeniem przestane sie skandalicznie zachowywac (czyt. rozmnazac) i szkodzic w ten sposob biednemu funduszowi, ktory ma dosc sam ze soba klopotow.

On istnieje sam dla siebie i nie wolno mu sie narzucac z nieuzasdnionymi roszczeniami.

• attiya Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 20:02
        ofkors - ważniejsza jest pomoc menelstwu, alkoholikom i innej maści cholers.wu, tak,tak, w końcu nie ma to jak wspieranie patologii
        • naomi19 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 21:27
          Skąd u Ciebie taka niechęć do alkoholików? Wiesz co to jest tzw kapslowe? Wiesz co to jest akcyza? Wiesz ilu ludzi w Polsce jest uzależnionych? Ile lekarzy, profesorów, szanowanych ludzi, często są to ci, którzy ratują ci życie. Uzaleznienie to choroba i dotyczy wielu sfer życia- alkoholu ale też pracy czy seksu. Ja bym mogła powiedzieć, że po ilości wpisów jesteś uzależniona od komputera/ internetu i też leczenie ci się nie należy.
        • plater-2 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 26.11.13, 23:56
          pomagac trzeba fachowo

1. zorientowac sie za pomoca prostych kilku pytan, czy osoba ta naprawde potrzebuje pomocy, czy jej sie po prostu tylko tak wydaje, bo jej sie cos w glowie p...
          2. jesli potrzebuje - ew. uzgodnic, jakiego typu pomocy oczekuje albo poprostu i poinformowac gdzie znajduje najblizsze biuro Caritas, PCK, noclegownia, schronisko br. Alberta, MONAR, Dom Matki Samotnej, MOPS, MOPR na ktore lozymy z podatkow i wspieramy swoimi skladkami (bo zakladam, ze wspieramy i łozymy);
          3. wreczyc ewentualnie monete, (ktora zawsze nalezy nosic w prawej kieszeni) o nominale ok 2-5 zl. na bilet do tego miejsca, wyjasnic, gdzie jest przystanek tramwajowy itd... Wiekszych sum (na "bilet PKP" nie zaleca sie wreczac);
          4. jesli osoba ta potrzebuje pomocy specjalisty, bo wyraznie sie zle czuje, to nie bawimy sie w ratownika medycznego (chyba ze mamy takie uprawnienia i wazny dyplom z pieczatka) bo moze sie zdarzyc, ze ta osoba za kilka dni oskarzy nas o to, ze tej pomocy udzielilismy jej w sposob niefachowy i nalezy sie jej od nas jakas kasa. wzywamy specjaliste, numery powszechnie znane.

5. jesli jest to dziecko - tylko p. 1 i 3 i nie zleca sie glaskac po glowce;

6. jesli okaze sie ze pomocy nie potrzebuje - zaproponowac jej "go home and sleep well". Szybko sie oddalic.

Uwazam,ze zyjemy w kraju, gdzie sluzby pomagania funkcjonuja wystarczajaco, mam oobowiazek wspierc je podatkami i skladkami. Jezeli ktos ma wiarygodne doniesienia, ze jest inaczej, prosze o informacje.
      • kropkacom Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 27.11.13, 07:44
        > Chyba Polska ma ważniejsze wydatki niż dokładanie do spirali.Wydatki na zdrowie
        > lub leczenie.

Oh, oh... Taka dumna wypowiedz. A wiadomo, że chodzi o światopogląd.
        • ewma Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 27.11.13, 08:05
          > > Chyba Polska ma ważniejsze wydatki niż dokładanie do spirali.Wydatki na z
          > drowie
          > > lub leczenie.

Polska to akurat powinna zakładać spirale obowiązkowo... wszystkim patologicznym paniom, aby nie mnożyły się co roku.
          Bo szkoda tych biednych dzieci, a co one winne, że na głupie matki trafiły ...
          • kropkacom Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 27.11.13, 08:09
            Nie, Polska powinna wspierać antykoncepcję. Ta prawdziwą, anie kościołową.
            • plater-2 idzie nasza karawana 27.11.13, 08:46
              Patrz wyzej ! Bayer Wikipedia wersja angielska NIE POLSKA !!!

Jezeli z mojej kasy ma byc komukolwiek fundowana "nowoczesna antykoncepcja" to laskawie prosze ograniczyc te wydatki tylko do UDOKUMENTOWANYCH PRZEZ OSOBE FACHOWA (jak nie ma fahowca uprasza sie stosowac te instrukcje ktora podalam wyzej) ze ta "pomoc" jest niezbednie potrzebna.

A jak juz cokolwiek fundowac pod choinke - to wszystkim rowno !!!

www.desaction.org/faq.htm
            • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 27.11.13, 10:51
              Ale nie ma na to pieniędzy i tyle. Jakby były pieniądze to niech nawet operacje plastyczne każdej jeden zainteresowanej nimi kobiecie fundują.
              Ale pieniędzy nie ma nawet na nowoczesne leczenie niektórych rodzajów raka i innych przewlekłych chorób, w takiej sytuacji niestety, ale lekarstwa dla osób naprawdę chorych są ważniejsze niż fundowanie antykoncepcji.
              • plater-2 bartel 28.11.13, 15:34
                Jesli uchwalimy dofinansowanie do antykoncepcji - zarobi pan aptekrz i pan lekarz od recept. Jesli do spirali itd.
        • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 27.11.13, 10:52
          Ja akurat jestem za dowolną formą antykoncepcji jaką wymyśli sobie kobieta bo to ona zachodzi w ciążę i za możliwością legalnej aborcji, ale uważam że na fundowanie darmowej antykoncepcji każdej chętnej nas po prostu nie stać i leczenie chorych powinno tu mieć pierwszeństwo.
          • plater-2 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 28.11.13, 16:30
            generalnie powinno sie popierac rozwiazania jak najmniej obciazajace srodowisko. Szczegolnie pierwsze naturalne srodowisko dziecka, jakim jest organizm kobiety i jej macica.
    • bbuziaczekk Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 28.11.13, 17:10
      Ja wiem.
      Pytalam po kilku gabinetacj na NFZ i zaden lekarz sie nie zgodzil wmawiajac mi ze nie ma czegos takiego jak na NFZ.
      Nie chciaam sie klocic i zaslaniac przepisami bo potem zlosliwie zalozylby mi ta spirale albo bolesnie albo źle. Zeby se zemscic.
      Poszlam do mojego prywatnego gina u ktorego prowadzilam ciaze i ktory robil mi cc.
      • gazeta_mi_placi Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 28.11.13, 17:14
        Za moje chciałaś się bezkarnie seksić...
    • grave_digger Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 28.11.13, 17:17
      Toto, poszłam do gina prywatnie z prośbą o założenie mi wkładki wewnątrzmacicznej (potocznie zwanej spiralą). Powiedział mi jaki model mam kupić i kazał przyjść do siebie do przychodni, gdzie mi ją założył na NFZ. Kosztowała mnie sama wkladka 40parę złoty. O nic się nie musiałam upominać.
      • grave_digger Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 28.11.13, 17:21
        o, taką mam. zamówiłam ją sobie przez internet. to było 2 lata temu.
        • grave_digger Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 28.11.13, 17:23
          aha, ten sam ginekolog (chodzę do niego tylko prywatnie) usunął mi po drugiej ciąży nadżerkę - na nfz u siebie w przychodni. z a d a r m o.
          • nowabiala1 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 28.11.13, 17:37
            Nie za darmo, tylko ze skladek nas wszystkich. Wyrazaj sie poprawnie.
            A zarobil pan aptekarz i pan producent spirali i sie ciesza.
            • grave_digger Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 28.11.13, 18:14
              sio.
            • naomi19 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 28.11.13, 20:11
              skoro była ubezpieczona to chyba z jej składek
              • plater-2 oj harcerzu nie myslicie ! 28.11.13, 20:37
                „Wszystko należy do kołchozu, wszystko należy do mnie” („Вcе вoкрyг кoлхoзнoе, вcе вoкрyг мoе”[6]) czy "jeden worek do ciężarówki, jeden worek sobie" (мешoк - в кyзoв, мешoк cебеwink ze wspomnień Stalina[7].

pl.wikipedia.org/wiki/Homo_sovieticus
                • marychna31 Re: oj harcerzu nie myslicie ! 28.11.13, 22:33
                  Jak ty dziesięc lat w domu siedzisz i dzieci swoje edukujesz to z czego ty te składki na wkładki grave_digger płacisz i podatki na szkoły publiczne?
                  • plater-2 pnie wisniewski, panie Kowalski ! 29.11.13, 02:37
                    Juz sie wysiedzialam w domu do syta, juz zdazylam isc do pracy i ja chwalebnie zakonczyc. Odcinac zaczynam kupony od mego maternity-kombatanctwa.
                    Co do skladek - wypowiedzialam sie wystarczajaco na wielu watkach.
                    Przypuszczenie ze zylismy z zasilkow na dzieci - troche naiwne....

Panie Kowalski, Panie Wiśniewski,
                    patrz Pan jak miasto rośnie nam,
                    żelazobeton, wapno i deski,
                    wielka budowa szczęścia bram.
                    Jest Pan, Panie, przedmiotem troski,
                    Panie Kowalski, Panie Kwiatkowski.
                    Dla Pana szkoły, dla Pana mosty,
                    dla Pana się rozwija plan.
                    A gdzie Pan mieszka, Panie K.?
                    Czy Pan z ogródkiem willę ma?
                    Czy Pan się ciśnie jak ta mysz?
                    To całkiem nie ma znaczenia,
                    albowiem Panie czyż...
                    Czyż mogą gniewać rzeczy te,
                    kiedy ogólnie nie jest źle
                    i statystycznie żyje się fest,
                    to wszystko wspólna własność jest.

Panie Kowalski, Panie Kwiatkowski,
                    chodź Pan na Ciuchy, niech ja sko...
                    tam od krawata aż do podwiązki
                    tanio Pan kupi, że ho ho.
                    Wyjdziesz Pan stamtąd jak baron czeski,
                    Panie Kowalski, Panie Wiśniewski.
                    Już jesteś lordem i gryziesz pestki,
                    a panny Ci uśmiechy ślą.
                    Jak Pan się nosi Panie K.?
                    Czy Pan z łososia futra ma?
                    Czy Pan jest goły jak ta mysz?
                    To całkiem nie ma znaczenia,
                    albowiem Panie czyż...

Więc czym Pan jeździ, Panie K.?
                    Czy Pan już cztery kółka ma?
                    Czy wciąż w tramwaju, jak ta mysz?
                    Zresztą to nie ma znaczenia,
                    albowiem Panie czyż...

Panie Kwiatkowski, Panie Kowalski
                    Przemysł nam kwitnie, buzi dać.
                    I w całym kraju słychać oklaski,
                    znów się spisała dzielna brać.
                    Widzę też Pana tam profil boski,
                    Panie Kowalski, Panie Kwiatkowski.
                    Dla Pana huty, dla Pana kioski,
                    tylko wybierać, tylko brać.
                    Więc jak Pan żyje, Panie K.?
                    Czy Pan interes własny ma?
                    Czy też Pan w tłoku, jak ta mysz?
                    albowiem Panie czyż...

A jak się nosi Pani twa?
                    Czy modny kołnierz z nurków ma?
                    Czy wciąż te króle a la mysz?
                    albowiem Panie czyż...
                    grunt, że dziewczyny kochają nas
                    a na zmartwienia będzie czas.

Jak skończy się historia ta,
                    czy głębszy morał na dnie ma.
                    Przyniesie usmiech, żal czy łzy.
                    To wszystko nie ma znaczenia,
                    albowiem Panie gdy...
                    Gdy dwoje młodych kocha się,
                    to już w zasadzie nie jest źle
                    i w takim składzie żyje się fest
                    to najważniejszy sekret jest.
                    • jola-kotka Re: pnie wisniewski, panie Kowalski ! 29.11.13, 04:40
                      Ty jesteś psychiczna, mam nadzieję,że te posty to jaja,brzmisz jak jakaś sekta,strach to czytać,takich ludzi powinno się izolować.
                      • plater-2 Re: pnie wisniewski, panie Kowalski ! 29.11.13, 04:47
                        Jestes ofiara manipulacji medialnej.
                        • jola-kotka Re: pnie wisniewski, panie Kowalski ! 29.11.13, 04:54
                          Co ty wymyślasz?
                      • plater-2 Re: panie Wisniewski, panie Kowalski ! 29.11.13, 05:14
                        Generalnie staram sie;
                        1) nie - "podporządkowywac kolektywowi" tyko swiadomie zyc i tworzyc dobra szeroko pojetej kultury i w niej swiadomie uczestniczyc (najpierw wnosic a potem brac);
                        2) staram sie sama dojsc co jest dla mnie dobre, sama o siebie troszczyc, gdyz nauczono mnie, ze narzucac sie komukolwiek ze swoimi problemami, gdy jestesmy w stanie sami je rozwiazac jest to po prostu chamstwo zwane grzeczniej - "ucieczka od wolności i odpowiedzialności";
                        3) nie "kombinuje jak by tu sobie cos zalatwic" ( koniunkturalizm) i zyje wedlug ustalonych zasad (czyli uprawiam antyoportunizm)
                        4) staram sie samodzielnie myslec oraz działac, amiast oczekiwać że "ktoś mi coś załatwi",
                        5) czytam ksiazki z roznych żródeł - zamiast ogladac programy, gdzie myli sie fakty z osobistymi opiniami tzw. panow ekspertow od mojej osoby;

W praktyce chodzi o to, zeby mi nie zabierali przymusowo mojej kasy na rozmaite programy opiekowania sie mna, gdyz wbrew pozorom nie jestem psychiczna i nie przepijam, tego co mam. Nie musi sie mna "opiekowac". Nieudolny ZUS

Co do edukacji: postrzegam ja jako:

1) nauke odkrywanie siebie i innych jako osoby;
                        2) wzbudzenie pragnienia poznawania całej prawdy;
                        3) wyjasnienie w jaki sposob moj rozum skierowac mam na dobro, piekno i prawdę;

"Jak sie tego dowiem, sama sobie poradze".

Technicznie:

dzieci młodsze:
                        nauka czytania na najlepszych wzorach;
                        umiejętność pisania i samodzielnego wypowiadania się w oparciu o najlepsze wzory i reguły;
                        LOGIKA czyli - umiejętność prawidłowego rozumowania

dzieci starsze: arytmetyka, geometria, muzyka, sztuka

młodzież: zdobycie mądrości czyli ogarnięcie rzeczywistości widząc ją w perspektywie najważniejszych przyczyn i zasad:
                        - co to jest ?
                        - od kogo to pochodzi ?
                        – z czego to jest ?
                        - po co to jest;

• naomi19 Re: panie Wisniewski, panie Kowalski ! 29.11.13, 10:31
                          Boję się Ciebie. Najpierw mnie to wszystko śmieszyło, ale teraz się boję. Czuję, że propagujesz jakąś sektę, coś niebezpiecznego.
                          • plater-2 nowa czarna wolga ! 29.11.13, 16:28
                            Czyli jestes do tego stopni zmanipulowana, ze boisz sie nawet postow internetowych smile))))))

Nikogo w nic nie wciagam, nawoluje do przywrocenie logiki w zyciu spoleczenstwa czyli do krytycznego spojrzenia na "innowacja" i zwykla biurokracja ZUS i NFZ

Dysfunkcje modelu biurokracji:

Wśród ograniczeń modelu biurokracji wyróżnić można:

brak sprawnego działania w przypadku sytuacji nietypowych, które nie są uwzględnione w obowiązujących przepisach;
                            problemy z wdrażaniem innowacji, ponieważ one same są sytuacjami nietypowymi i wymagają reorganizacji istniejącej struktury organizacyjnej
                            konflikty między ekspertami, dla których autorytetem jest wiedza i urzędnikami, bazującymi na hierarchii organizacyjnej
                            przemieszczenie celów, które uwidacznia się w tym, że:
                            przestrzeganie przepisów staje się ważniejsze od realizacji celów, do jakich powołana została organizacja
                            skupianie się przez organizację na własnym funkcjonowaniu, zamiast na świadczeniu usług
                            szukanie innych celów przez organizacje, gdy te do których została powołana już są zrealizowane
                            pojawianie sie wewnątrz organizacji NIEFORMALNYCH GRUP, które mają duży wpływ na jej funkcjonowanie, głównie w odniesieniu do zdobywania władzy i realizacji partykularnych interesów.

pl.wikipedia.org/wiki/Biurokracja
          • bbuziaczekk Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 29.11.13, 14:04
            Mnie ginekolog na NFZ w przychodni tez wymrozil nadzerke ZA DARMO
            Ale juz ten sam ginekolog spirali n NFZ zalozyc nie zamierzal!
            I pracujac w przychodni na NFZ chcial mi tez tam ta spirale zakladac prywatnie suspicious
            • naomi19 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 29.11.13, 15:12
              spryciulek wink
            • plater-2 Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 29.11.13, 16:29
              nO I KTO MA RACJE ???????? Tadeusz Chyla !!!!!!!!! i Max Weber .
            • plater-2 troska o pacjenta 30.11.13, 04:30
              Zabiegi w zależności od ich charakteru mogą wymagać różnorodnego sprzętu i kwalifikacji od wykonującego zabieg, a także odpowiednich pomieszczeń. Niektóre zabiegi trzeba wykonywać w warunkach zbliżonych do aseptycznych na sali operacyjnej, inne w tzw. gabinetach zabiegowych, należących do oddziałów szpitalnych. Mniej skomplikowane zabiegi można wykonać przy łóżku chorego, w ambulatorium, a nawet w domu pacjenta.
              Każdy zabieg medyczny niesie za sobą naruszenie nietykalności osobistej pacjenta, dlatego przed wykonaniem zabiegu prawo wymaga uzyskania pisemnej zgody od pacjenta bądź jego rodziny. W przypadku zagrożenia życia, połączonego z utratą przytomności, zabiegi takie jak resuscytacja wolno przeprowadzić bez uzyskania wcześniejszej zgody.Szczególnym rodzajem zabiegu jest operacja - inaczej zabieg chirurgiczny.

Na pewno uwazal, ze jego prywanym gabinecie sa do tego duzo lepsze warunki, bo gabinet pordni K nie gwarantuje aseptyki zabiegu.
              • jola-kotka Re: troska o pacjenta 30.11.13, 04:44
                O ja i znowu się pojawiła. Nie kochana on nie uważał,że miejsce nie spełnia norm on wiedział że jego prywatny gabinet ma kasetkę na kase a on bardzo lubi jak co nieco do niej wpada,nawet wtedy gdy świadomie wyłudził pieniądze bo wiedział że pacjentce się to należy na nfz jak psu buda. Nie wiem czy już wstałaś czy dopiero idziesz spać ale lepiej pozwól temu watkowi już umrzeć śmiercią naturalną,(przepraszam cię autorko),ale myślę że forum to nie jest dobre miejsce na agitację przez sekciare zresztą tu nie ma potencjalnych chętnych jak sądzę więc szkoda czasu i wysiłku tej pani.
                • grrrrw Re: troska o pacjenta 30.11.13, 08:49
                  Moherem jestem…. (na melodię Motylem jestem Ireny Jarockiej)

Moherem jestem.
                  I jest nas więcej.
                  Podajcie mi przyjazne ręce,
                  spotkajmy się w tej piosence...

Moherem jestem. Zostaję jeszcze.
                  Nie odejdę tu me miejsce,
                  nie ucieknę nas jest więcej!

My mohery, my mohery -
                  w sercach płonie afekt szczery
                  do tej, co żyje wciąż.

Dla tej, która nie zginęła
                  płynie nasza pieśń-
                  nadzieja,rośnie serc
                  oddanych gąszcz.

Nigdzie nie pójdziemy precz,
                  bo to nasza Wspólna Rzecz
                  Polska!

Moherem jestem i będę jeszcze.
                  Iskrą jestem i płomieniem,
                  co rozpala polską ziemię,
                  koi ból i łzy osuszy,
                  wlewa spokój w polskie dusze...
                  Moherem jestem
                  i jest nas więcej.

Bądźmy wszyscy jak mohery,
                  niech w nas płonie ogień szczery
                  do tej, co żyje w nas.
                  Niech nas grzeje sierpnia słońce
                  dziś i jutro, i bez końca -
                  póki trwa ziemski czas.

My wciąż jeszcze istniejemy,
                  by rodzinnej bronić ziemi
                  polskiej!
                  Moherem jestem..

• totorotot Re: troska o pacjenta 30.11.13, 09:15
                  Wątek niech żyje, niech jak najwięcej kobiet nie da się oszukać
    • pepitka_cb Re: Założenie spirali jest finansowane przez NFZ 29.11.13, 23:33
      Dla wszystkich szukających podstawy prawnej do bezpłatnego założenia spirali:

portal.abczdrowie.pl/pytania/czy-nfz-dalej-refunduje-zakladanie-spirali
      Pozycja 392 w załączniku nr 3 do Rozporządzenia Ministra Zdrowia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka