Dodaj do ulubionych

Wygląd w ciąży

04.10.13, 19:58
Proszę o wypowiedź te matki, po których było widać ciąże i które nie śmigały w dżinsach z liceum do dnia porodu.
Kiedyś byłam gruba, potem chuda,a teraz jestem w ciąży.
18 tydzień i źle się czuję ze swoją figurą. Brzuch taki jakbym się bobu objadła, a nie w ciąży była, biust dobił do 107 cm. Dziś jeszcze wszyscy siedli na mnie, że mam sobie w tyłek włożyć moje diety, bo na badaniach wyszła mi anemia.
Zdrowie dzidzi najważniejsze, ale czuję, że tracę kontrolę nad własnym ciałem. Dodatkowo mam leżeć plackiem, bo szyjka się skraca.
Oj źle mi. Dałam sobie mózg wyprać kultem ładnego wyglądu.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Wygląd w ciąży 04.10.13, 20:02
      no.
      dałaś.
    • jak_matrioszka Re: Wygląd w ciąży 04.10.13, 20:10
      Ciaze sa rozne, w pierwszej smigalam w dzinsach z czasow liceum do porodu (tak zupelnie serio i bez przesady), w drugiej latwiej mnie bylo przeskoczyc niz obejsc. Kiedy osiagnelam 150cm w obwodzie brzucha to przestalam sie mierzyc. W alejkach, ktore wczesniej wydawaly mi sie byc rozsadnej szerokosci, najpierw z trudem sie z kims mijalam, a potem nawet nie probowalam i tylko prosilam zeby sie ktos laskawie przesunal, bo mi trudniej. Kiedys poprosilam o to faceta o podobnych wymiarach do moich, a ten nie odwracajac glowy mruknal "wiem, wiem, trudno mnie obejsc...". Stwierdzilam ze ze mnie akurat tez zadna Sylfida, pan sie obrocil i wyrwalo mu sie "ouc!"
      Urodzisz to sie odchudzisz, teraz nie swiruj i ciesz sie ze masz doskonala wymowke na te dodatkowe kilogramy.
    • agunia777 Re: Wygląd w ciąży 04.10.13, 20:13
      Wejdź na stronę noworodek.pl i sprawdź czy Twoja sytuacja mieści się w normie.
    • mayaalex Re: Wygląd w ciąży 04.10.13, 20:24
      Spokojnie. Ja zawsze bylam szczupla, w ciazy przytylam sporo (15kg, jak na Belgie to patologia), mimo, ze pilnowana przez mojego lekarza bardzo dbalam o zroznicowana, lekkostrawna i generalnie nietuczaca diete (nawet na wyciskane samodzielnie soki patrzyl z niechecia). Moj brzuch byl gigantyczny, pod koniec ciazy mialam wrazenie. Ze sie tocze jak kulka. Pierwszy raz zwazylam sie dwa tygodnie po porodzie, z 15kg zostaly 3. Zniknely dosc szybko, mimo ze karmilam piersia (bo to u niektorych wcale nie pomaga w odchudzaniu).
      Lez i nie stresuj sie pie...mi. Moja mama w ciazy z siostra przytyla 25kg i zrzucila je blyskawicznie. Moze zaloz po prostu, ze teraz przytyjesz, i to nawet sporo - a potem i tak zrzucisz. Wsrod moich kolezanek nie ma ani jednej, ktorej nadwaga wynika z ciazy - jesli sa grube to dlatego ze jedza zle/za duzo a nie dlatego, ze urodzily. Badz dobra dla swojego ciala, pozwol mu troche urosnac ale za to nasmaruj sie jakims dobrym balsamem albo olejkiem, dopiesc sie troche. Jak nie w ciazy to kiedy wink zobaczysz, ciaza przeleci szybko, cialo wroci do formy, nie ma co sie teraz katowac, zwlaszcza ze wplyw na to, jak sie zaokraglisz i gdzie masz niewielki.
    • franczii Re: Wygląd w ciąży 04.10.13, 20:27
      Lekka anemia w ciazy jest zupelnie fizjologiczna bo krwi jest wiecej i jest ona rozcienczona. Mam na mysli np. obnizony hematokryt. A nawet gdyby anemia byla powazniejsza to przeciez nikt nie kaze ci sie objadac kalorycznie tylko jesc wartosciowe i bogate w zelazo produkty: wolowine, ryby, owoce morza, warzywa straczkowe, zielone, jajka. To wszystko akurat ma niewiele kalorii.
    • kikimora78 Re: Wygląd w ciąży 04.10.13, 21:39
      Ja sie tez wypowiem, chociaz w ciazy przytylam prawie... 25 kilo. Maz mnie tak utuczyl, serio big_grin
      Ale tez duzo wody mi sie uzbieralo. Zaraz po powrocie do domu ze szpitala sie wzylam i bylo 7 kilo mniej. A potem zaczelam sikac, i sikac i sikac i jak ta woda zeszla to zostalo mi do zrzucenia jakies 12. I te 12 bez zadnej diety i wysilku, na samym kp, stracilam w rok.

Ale brzuch tez dlugo mialam nie-ciazowy, tylko raczej taki plaski a rozlany, faktycznie jak z przejedznia smile i dupe jak kredens big_grin
    • moonshana Re: Wygląd w ciąży 04.10.13, 21:47
      dajże spokój. jest, jak ma być. i tak jest dobrze.
    • klubgogo Re: Wygląd w ciąży 04.10.13, 21:52
      Po każdym przecież widać ciążę, sflaczałą lub nie, ale widać. Moją znosiłam rewelacyjnie, nigdy w życiu nie czułam się tak dobrze, przytyłam tylko niecałe 11 kg, wyglądałam przepięknie - mały brzuch, cudowne włosy, kwitnąca cera, zadowolenie.
    • vilez Re: Wygląd w ciąży 05.10.13, 07:15
      Duże piersi to akurat hormony. Zaś spory brzuch może świadczyć o ułożeniu w macicy całej zawartości, jak i położeniu macicy w brzuchu- nie o jakichś tam zwałach tłuszczu. Ja byłam chuda w ciążach a brzuch miałam w zasadzie...poza brzuchem (biodra wąskie i wszystko szło poza miednicę). Wyglądałam, jak by mi trzeba było taczkę podstawić na ten brzuch.

Teraz się zajmij tym leżeniem. I niech Ci założą szybko szew na szyjkę- będziesz bezpieczniejsza. Jak się skraca już teraz, to się skróci na maksa. Ja miałam założony szew na własne życzenie już w 12 tyg. i to była najlepiej donoszona ciąża w moim wydaniu.
      • myrtille Re: Wygląd w ciąży 05.10.13, 07:49
        Chyba jestem rekordzistką bo 35 kg przytyłam z synkiem. Wierzyć mi się nie chciało jak patrzyłam w lustro, brzuch miałam jak przy trojaczkachwink 5 mc po porodzie już było ok. Inna sprawa to wygląd skóry, ale w sumie nie spędza mi to snu z powiek.Jem zdrowo, ruszam się i cieszę się że synek zdrowy i córka najszczęśliwsza na świecie, że ma brata wink Pozdrawiam i spokojnej ciąży
      • franczii Re: Wygląd w ciąży 05.10.13, 08:05
        > Duże piersi to akurat hormony. Zaś spory brzuch może świadczyć o ułożeniu w mac
        > icy całej zawartości, jak i położeniu macicy w brzuchu- nie o jakichś tam zwała
        > ch tłuszczu. Ja byłam chuda w ciążach a brzuch miałam w zasadzie...poza brzuche
        > m (biodra wąskie i wszystko szło poza miednicę). Wyglądałam, jak by mi trzeba b
        > yło taczkę podstawić na ten brzuch.

No dokladnie. Mnie tez prawie od razu brzuch wywalilo do przodu bo miednicy szerokiej nie mam, tylek mam wprawdzie ale rozstaw kosci miednicy niezbyt duzy . I w ciazy wszystko roslo na zewnatrz. Kolezanka za to smukla i szczuplejsza ode mnie ale jednak miednice ma bardziej rozlozysta i do porodu jechala z takim brzuchem jak moj w 5miesiacu.
    • kruche_ciacho Re: Wygląd w ciąży 05.10.13, 08:27
      a ja nie zrzucilam wszystkiego po ciazy, a mlody ma juz 5 lat
      i wiesz ze da sie zyc z tym zaburzonym poczuciem kontroli nad wlasnym cialem

w ciazy przytylam 25kg, cale zycie na dietach wiec kiedy w ciazy zaczelam odzywiac sie normalnie, organizm szybko to zmagazynowal
      urodzilam duzego zdrowego chlopca

po 5 latach mam wciaz 8 kg na plusie ale poziedzialam sobie ze anka sprzed ciazy miala rozmiar 38 a anka po ciazy ma rozmiar 40, jestem wysoka wiec te dodatkowe kg nie kluja w oczy, widze je tylko ja bo w dzinsy ze studiow juz nie wejde ale nie strasze wiszacym brzuchem

ale jak patrze na mojego syna, jaki jest sliczny, duzy, zdrowy, najmojszy. smile...... warto bylo
    • ichi51e Re: Wygląd w ciąży 05.10.13, 08:42
      Snemia ci wyszla i masz zlec diete? Pogielo cie? Wlasnie to znaczy ze masz isc na diete... uncertain
      • ca.melia Re: Wygląd w ciąży 05.10.13, 09:24
        A ja cię w pełni rozumiem...

W pierwszej ciązy przytyłam 9 kg, miałam 24 lata,latałam na uczelnie i nie byłam tak "wyprana wagowo", jak jestem teraz.. Ze szpitala na 5 dobę wyszłam w swoich dżinsach - rurkach 36, płaska. Nawet mi do głowy nie przyszło, że mogło być inaczej. Na ową 5 dobę ważyła o kg mniej niż przed ciążą.

Teraz jestem w trakcie 33 tyg, przytyłam 7kg i kompletnie nie mogę sobie z tym poradzić psychicznie. Oczywiście, w porównaniu z niektórymi kobietami jestem niczym "trzcinka" ale ja czuję się fatalnie sama ze sobą. I tak tak, te stwierdzenie, że dziecko i tak dalej. Mam to w głowie bardzo mocno ale nie mogę się doczekać porodu i swoich rzeczy, spodni, sukienek. Szlag mnie trafiał latem, że nie mogłam wejść w żadną własną ( 34/36) i wyglądac jak człowiek, a nie jak słoń na urlopie.

to bardzo trudne ale poradzisz sobie. Tylko się nie odchudzaj... bo takie myśli mogą się pojawić.
        Anemia - krew jest rzadsza więc i hemoglobina jest ciut zaniżona.

Brzuch po ciąży naprawdę znika ( sama to sobie powtarzam tongue_out), bo ilość obowiązków jest tak duża, że nawet nie zauważysz smile

Spokojnie smile

https://fajnamama.pl/suwaczki/rt75bv2.png
    • blond_suflerka Re: Wygląd w ciąży 05.10.13, 09:17
      Idż do terapeuty, żeby jak najszybciej rozwiązać ten problem. Tutaj nie ma czasu na samodzielne działanie bo to może potrwać a czas leci. Teraz dziecko potrzebuje dobrze odżywiającej się mamy. Kształtują się kolejne organy, które potrzebują odpowiednich składników a nie mamy na diecie, która boi się przytyć. Przy całym zrozumieniu Twojego strachu, dziecko nie może czekać.
    • z_pokladu_idy Re: Wygląd w ciąży 05.10.13, 09:44
      Ja strasznie przeżywałam pierwsze miesiące ciąży. Tyle że od zawsze byłam szczupła, tuż przed ciążą wręcz chuda, a tu nagle wilczy głód i kilka kg do góry. Do tego żylaki i brak zrozumienia męża, czemu nie chcę krótkich sukienek nosić. Zmieniłam sposób odżywiania i nie przytyłam w sumie dużo, teraz w 9 miesiącu wystaje mi tylko wielki brzuch. Ludzie patrzą na mnie z popłochem, bo myślą, że to już za moment zacznę rodzić.

Teraz jem dużo jajek i mięsa z surówkami, zapychacze typu chleb i ziemniaki odstawione. A anemii (bo też miałam do tego stopnia, że miesiąc z braku siły w łóżku leżałam) zaradziłam pijąc domowy zakwas buraczany (wiem, brzmi ohydnie, ale nie biorę już żadnych suplementów z żelazem i czuję się świetnie).
    • mozambique Re: Wygląd w ciąży 05.10.13, 20:55
      no to ja , w ciazy doszlo mi 23kg, od poczatku zwolnienie z pobytem w szpitalu , koszmarne rzyganie, potezna przeczulica skórna, pod koniec ciazy kregoslup i miednica odmówily posluszenstwa , juz w 8 mcu to parwie nie chodziłam

do tego tarczyca, cukrzyca, anemia

ciaza byla prawidłowa ale fizycznie to byl dla mnie koszmar a psychicznie wcale nie lepiej

w dodsatku nie jestem HEidi KLum i dzis 9 mcy po porodzie wciąz mam 10 kg extra i to mimo rygorystycznej diety

tez widze ze same siebei wkrelcamy w spirale niemozliwosci i idiotyzmu ) vide HEidi KLum) , ze oczekuje sie zze ciąza i poród wlasciwie nie powinna ( bo to nie wypada) zosatwiac zadanych ale to absolutnie zadnych konsekwencji na wyglądzie i zdrowiu
      a zostawia , czy sie to komus odoba czy nie

takie np BMI inaczej sie okresla dla kobiety nie majacej dzieci i inaczej dla takiej co juz rodziła
    • malwi.4 Re: Wygląd w ciąży 05.10.13, 22:07
      Jedz normalnie. Przecież noworodek po porodzie je odrobinkę. Na anemie pij herbatę z pokrzywy.l

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka