Dodaj do ulubionych

Czy ja przesadzam?

18.10.13, 10:11
Wczoraj odbyło się zebranie w naszym przedszkolu dotyczące cateringu, który wygląda mniej więcej tak:

9.00 pierwsze śniadanie - słodkie płatki z mlekiem, kanapki z wędliną/serem lub nutellą, parówki, omlety, pizza.

10.00 drugie śniadanie - to co zostaje z pierwszego

12.00 obiad - zupa, ziemniaki, surówka, przeważnie nuggetsy, kotlet mielony lub schabowy, czasami naleśniki z serem, pierogi, ryba

14.00 podwieczorek - ciasto (sernik, szarlotka) lub jogurt, RAZ w w tygodniu owoc

Do picia: napój Tymbark, słodzona herbata

W tzw. międzyczasie - podjadanie suchych płatków do mleka

Moje i koleżanki uwagi, żeby do picia była woda (zdarzało się, że była Ice Tea), posiłki były trzy co trzy godziny, do obiadów był kompot i owoc codziennie - spotkały się z ostrą dezaprobatą reszty rodziców i pań nauczycielek. Zostałyśmy zlinczowane uwagami typu "dzieci wody nie piją".

Czy ktoś z was walczył z przedszkolem o lepszy catering? Jakieś rady, czy to walka z wiatrakami?
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:15
      sporo musicie płacić za takie zestawy. Nie wierzę, żeby intendentka zgodziła się na takie zestawienie. Wszak ogłaszając przetarg ma wyraźnie określone normy żywieniowe.
      • maja.london888 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:17
        12 zł za dzień
        • mx3_sp Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:19
          głupot nawypisywałaś. Co to za przedszkole?
          • aqua48 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:22
            To już lepiej dzieciakom po prostu cukier w kostkach dawać...Warzyw i owoców nie jedzą?
        • matyldamoja Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:23
          wow, to naprawdę dużo i takie jedzenie, moja znajoma robi catering dla przedszkoli i ma ustalone menu przez dietetyka dla tej grupy wiekowej, raz w tygodniu jest ryba , raz danie mączne- naleśniki, pierogi itp, mielone, pulpety, kotlet z piersi, do picia herbatka i woda, mój syn nie pije niczego innego niż woda i zawsze ją dostaje. Grunt to żeby większość miała zdanie podobne do twojego , bo sama nie zdziałasz za wiele
          • aneta-skarpeta Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 16:36
            moj chcetniej tez by pił soki, ale pił wodę bez problemu

kazde dziecko w obliczu pragnienia zacznie pic wodę
    • gazeta_mi_placi Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:22
      Śniadanie i deser do kitu. Obiad brzmi sensownie. Niestety też Panie mają rację odnośnie picia, nawet dorosły nie przepada za piciem zwykłej wody, co dopiero dziecko.
      Ja piłam całe dzieciństwo słodzone herbaty (a lubiłam bardzo słodkie tj. 3 łyżeczki cukru) i słodzone kompoty, żadnej wody.
      Zęby mam zdrowe, dentystki pieją nad nimi, że w tym wieku tak zdrowe zęby to wyjątek, zero nadwagi, zero cukrzycy.
      • mx3_sp Litości, który intendent 18.10.13, 10:26
        zleca pizzę na śniadanie. Dziewczyna przerysowała tą opowieść do granic.
      • landora Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:55
        No widzisz, gazeta, a ja od dziecka pije wyłącznie gorzką herbatę i we wszystkich placówkach cierpiałam srodze, bo przecież "dzieci piją słodką herbatę". Kiedyś się nawet dowiedziałam, że jestem rozpieszczona, bo poprosiłam o zostawienie dla mnie kubka herbaty przed dosypaniem cukru.
        Autorka ma rację, menu do kitu. A rodziców pojących swoje dzieci słodkim po prostu nie rozumiem.
      • annajustyna Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 16:14
        Moje dziecko pije tylko wode...
      • guderianka Re: Czy ja przesadzam? 16.10.14, 14:42
        u nas woda, sporadycznie kupuję dzieciakom jakiś sok, mamy też na sezon jesienno-zimowy soki z aronii ( w tym roku)- soki dla smaku i zaspokojenia chęci.
    • atojaxxl Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:25
      Ależ oczywiście, że piją wodę !!! Nasza wszystkożerna i wszystkopijna wnuczka zabiera sobie w plecaku pół litra wody mineralnej i butelka codziennie wraca pusta!!! A dzieci mają dostęp do napojów przygotowanych w kuchni przedszkolnej, np lekka herbata lipowa, miętowa, kompot z owoców przywiezionych z wycieczki na działki. "Sama wypiłaś ? Nie, babciu, Bartusiowi się chciało pić i się podzieliłam".
      Rozbawiło mnie drugie śniadanie : to co zostało z pierwszego... A jeśli nie zostało ?
      Zawalczyłabym o zmianę dostawcy, nie do przyjęcia taki jadłospis.
    • adellante12 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:26
      Gorsze bzdury niż niejedno trollowanie...
      Co to za przedszkole ? Oczywiście na 1000% dane przedszkola sa super tajne i anonimowe..
      • mx3_sp Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:27
        dokładnie, niech autorka poda dane przedszkola to udowodnię, że ściemnia. Dasz?
        • maja.london888 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:34
          Przedszkole publiczne we wsi pod Warszawą, zaraz wkleję menu z tego tygodnia. Trollem nie jestem, piszę tu już od dawna.
          • adellante12 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:37
            Dawaj dane przedszkola, zaraz się sprawę wyjasni...
            A nie biadolisz i wypisujesz jakies karykaturalne farmazony.
            • maja.london888 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:40
              Jak to sprawdzisz?
              • rita75 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:45
                > Jak to sprawdzisz?

Normalnie. Dawaj to przedszkole, trolu hhehe.
              • mx3_sp Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:46
                daj miejscowość, w którym jest to przedszkole i nr jesli jest ich więcej

• maja.london888 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:49
                  Proszę bardzo - Olszewnica Stara. Przedszkole tylko jedno. Sprawdzaj, powodzenia!
                  • rita75 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:00
                    w tym punkcie przedszkonym www.olszewnicaszkola.pl/kategorie/punkt-przedszkolny takie menu? Niebywale <lol>
                    • rita75 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:02
                      jeszcze jeden link www.olszewnicaszkola.pl/oddzial-przedszkolny-20132014
                      • maja.london888 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:05
                        I co sprawdziłaś? Znalazłaś przedszkole i co?
                        • adellante12 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:24
                          Napisałem do szkoły odnosnie informacji rozpowszechnianych nt jadłospisu dla oddziału przedszkolnego - czekam na odpowiedź.
                          Jak bedzie trzeba zadzwonie.
                      • ziarenko-piasku Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:05
                        rita75 napisała:

> jeszcze jeden link www.olszewnicaszkola.pl/oddzial-przedszkolny-20132014

A co wynika z tych linków, bo ja tam nie widzę menu.
                  • zabkiolszewnica Re: Czy ja przesadzam? 16.10.14, 14:36
                    Od jakiegoś czasu widzę, że Panie w przedszkolu albo się ze sobą nie komunikują, albo rywalizują. Opinie na temat dziecka się różnią, każda mówi co innego, a poza tym powoli zaczyna nam się zmieniać dyrektor. Pani M.W. coraz bardziej ingeruje w sprawy oddziału, nie wiem czy ktoś to zauważył? Nie chcę żeby ta grupa znalazła się pod dyktatorskim okiem tej kobiety.
              • ziarenko-piasku Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 10:46
                O masakra...i do tego w jakiej cenie tongue_out
                • emma_me Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:10
                  w naszym przedszkolu w każdej sali stoi baniak z wodą i dzieci piją wodę kiedy chcą, ale do posiłków jest zawsze herbatka lub kompot.
    • maja.london888 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:14
      Mam zdjęcie menu z tego tygodnia na komputerze, ale nie potrafię go tu wkleić (bo nie jest to obrazek http). Jeśli ktoś mi powie jak to się robi, to zaraz go wkleję.

Widzę, że wczorajsza napaść na mnie i koleżankę była i tak niczym w porównaniu, do tego co się u wyprawia. A ja tylko prosiłam o radę.
      • burina Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:16
        imageshack.us/
      • ziarenko-piasku Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:18
        czekaj, może one teraz tam dzwonią, podszywając się pod matkę jakiegoś dziecka i pytaja o menu, tłumacząc to tym, ze nie chcą zrobić w domu takiego samego obiadu tongue_out
        • mx3_sp Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:20
          no nie bardzo da się sprawdzić, gmina jest średnio zinformatyzowana.
    • wuika Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:20
      Kobieto, na głowę upadłaś, że podajesz takie dane? Jeszcze podaj swój adres, numer karty i PIN do niej.
      • adellante12 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:21
        Dobrze się czujesz??? Kolejna nawiedzona histeryczka od danych pseudoosobowych...
      • ziarenko-piasku Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:21
        A co ona takigo podała, nazwę przedszkola?
        Czy cos przeoczyłam?
        • wuika Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:23
          Nazwę przedszkolu, gdzie wywieszona jest lista dzieci. Ile ich jest? Po jakim czasie ktoś dojdzie do tego, jak się nazywa jej dziecko? Ty podałabyś takie dane o swojej rodzinie jak na tacy na takim oszołomskim forum?
          • mx3_sp Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:31
            właśnie nie chciałam o tym pisać. Jakiś wariat może prześledzić Twoje wątki i poskładać wszystko aż do danych personalnych włącznie.
            • kaja5 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 12:07
              mx3_sp napisała:

> właśnie nie chciałam o tym pisać. Jakiś wariat może prześledzić Twoje wątki i p
              > oskładać wszystko aż do danych personalnych włącznie.

I co ten wariat może zrobić?
              • gazeta_mi_placi Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 15:44
                Zgwałcić, zabić i poćwiartować.
          • ziarenko-piasku Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:31
            No wiesz, ja nie podaję, mało tego, nie ma mnie na fb ani innej naszej nk - więc nie istnieję.'
            Jednakowoż, nie uważam, że podanie linka do strony p-la, strony ogólnodostępnej zresztą, jest jakieś tragiczne w skutkach.
            Oczywiście zakładam, ze mogę się mylić!
            • wuika Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:35
              Wszyscy, którym wpadnie do głowy głupi pomysł, mają na tacy: listę dzieci, jest ich kilkanaście. Ile czasu zajmie wyszukanie odpowiedniego dziecka? Autorka ma córkę, czy syna? Może jeszcze gdzieś podała imię? I masz o wiele za wiele danych, jakie rozsądny człowiek poda na ogólnodostępnym, megazłośliwym forum.
              • goodnightmoon Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 15:47
                wuika napisała:

> człowiek poda na ogólnodostępnym, megazłośliwym forum.

Stanowczo się nie zgadzam! Forum jest ogólnodostępne, ale wcale nie megazłośliwe ... może czasem i może troszeczkę, ot co http://emots.yetihehe.com/2/cfaniak.gif
          • maja.london888 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:33
            Tak się składa, że to lista zerówkowiczów, a nie przedszkolaków.
      • majenkir Re: 18.10.13, 14:21
        wuika napisała:
        > Kobieto, na głowę upadłaś, że podajesz takie dane?

Hehe, a to jakies tajne przedszkole jest? big_grinbig_grinbig_grin
        Masz tu link do szkoly moich dzieci hale.nrsd.net/ , tylko zebys calkiem zawalu nie dostala wink.
    • kochamruskieileniwe Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:34

Dla porownania

stawka żywieniowa w przedszkolach samorządowych w Warszawie to około 8-9 złotych, w zależności od przedszkola.
      Niektóre przedszkola zamieszczaja na swoich stronach jadłospis, zwłaszcza te, które maja własne kuchnie.
      tu masz stronę z e stronami przedszkoli :edukacja.warszawa.pl/placowki/przedszkola
      wyklikałam dwa z jadłospisami:
      p212waw.edupage.org/text6/?
      www.p158.przedszkola.net.pl/jad%C5%82ospis.html
      przedszkole89.edupage.org/menu/?
      • kochamruskieileniwe Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:38
        aha, baniaki z woda w kazdej sali .
    • maja.london888 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 11:44
      Proszę bardzo, przepraszam za jakość:

imageshack.us/photo/my-images/713/7er6.jpg/
      • mx3_sp Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 12:00
        no i widzi, przerysowałaś sytuację. Nigdzie nie widać parówek, słodkich płatków ( hmm kaszta i owsiane to nie to samo chyba), nutelli, a e zawsze do śniadania są warzywa.
        • maja.london888 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 12:04
          To jest menu z jednego tygodnia, uważasz że ciągle jest to samo? Parówki, nutellę, płatki czekoladowe i ciasta widziałam na własne oczy. A widzisz gdzieś owoce?
          • rita75 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 12:27
            Parówki, nutel
            > lę, płatki czekoladowe i ciasta widziałam na własne oczy.

nie watpię

> A widzisz gdzieś owoc
            > e?
            porównujac to, co napisalas w pierwszym poscie z menu, ktore wkleilas, mozna wynioskowac, ze lubisz przejaskarwic, posciemniac lub popieniaczyc. Tak wiec trudno ci uwierzyc, ze rzeczywiscie dzieci w przedszkolu nie dostaja owocow, bo pod " deser i napoj" moze sie kryc wszytsko. Aha, a gdzie ta pizza na sniadanie?
            • maja.london888 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 12:36
              Tak się składa, że codziennie pytam co było na podwieczorek i wiem.
    • sinusoidaa Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 12:06
      Łączę się w bólu. Spotkało mnie coś podobnego. Z taką jednak różnicą, ze przedszkole prywatne, nie caterig, tylko kuchnia przedszkolna. Stawka dzienna: 10 zł.
      Na moje uwagi, że pasztetowa, pasztet (produkty gotowe, nie własny wyrób) nie są produktami, które powinny znajdować się w diecie dziecka, zostałam zakrzyczana przez rodziców, ze pasztetową dzieci uwielbiają, że to będzie....uwaga, uwaga.....wspomnienie z dzieciństwa...
      Na kolejną uwagę, że zupa pieczarkowa również nie jest polecana dzieciom, pani dyrektor powiedziała, że to są zalecenia sanepidu i że pieczarki podaje się niemowlętom od 8 m-ca życia...
      Skwitowałam, ze w takim razie podajmy dzieciom na śniadanie chipsy i colę, bo te produkty z reguły dzieci również uwielbiają.
      Aby być całkiem obiektywną dodam, że w menu w tym przedszkolu pojawiają się również fajne dania, ciecierzyca, cukinia pod różnymi postaciami, codziennie jest jabłko.
      • majenkir Re: 18.10.13, 14:24
        sinusoidaa napisała:
        > Skwitowałam, ze w takim razie podajmy dzieciom na śniadanie chipsy i colę, bo t
        > e produkty z reguły dzieci również uwielbiają.

Zebys nie wykrakala wink.
    • przeciwcialo Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 16:01
      Przy takim jadłospisie chyba wolalabym dziecku gotowac i dawać termos z obiadem. Podobnie z reszta posilkow.
      Fakt jest taki że wielu rodzicow ma gleboko w ... co ich dziecko je byle cokolwiek zjadlo.
    • aneta-skarpeta Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 16:34
      rodzice chyba z frakcji, że woda to dla koniwink

menu nawet dla mnie masakryczne

inna kwestia, ze mozna dzieciom dac np wodę z cytryną,aby miala smak, a dzieci lubia kwaskowy smak
      • bsl Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 16:38
        www.mspomnenky.cz/jidelnicek.html
        jadłospis z przedszkola do ktoregochodzil syn wink
        • aggy80 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 16:59
          u nas w przedszkolu i w szkole pije sie tylko wode, i to zimna z kranu sobie nalewaja do kubkow, czekolada i pochodne sa zakazane..ale to Belgia
          • bsl Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 17:02
            woda z sokiem ogolnodostępna przez caly dzien w przedszkolu
            • najma78 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 17:20
              W przedszkolu moich dzieci do picia byla woda i mleko. W szkole jest woda. Herbat nie ma wogole nie mowiac o slodzonych. To menu jest do niczego.
    • inguszetia_2006 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 19:37
      Witam,
      Walka z wiatrakami. Ja walczyłam z batonami czekoladowymi. I ,O mój Boże, pani dyrektor miała taakieee wielkie oczy, przeca dzieciska tak lubio batony. I nie szkodzą te batony. No nie szkodzą, nic nie szkodzi jak jest z umiarem, a nie trzy razy w tygodniu baton, zamiast owoca.
      A inni rodzice? Cóż, całowali po stopach panią dyrektor, że się dostali do państwowego przedszkola i krzyczeli na mnie, że jestem niewdzięcznicą. Nie wszyscy, miałam grupę wsparcia, jasna sprawa, grupę niewdzięczników;-P Wtedy nie było punktów, naboru elektronicznego i tych wszystkich dupereli, pani dyrektor przyjmowała po prawie i po uważaniu. Ja z tego drugiego naboru, czyli po uważaniu, byłam rokująca(sponsor), ale dałam d...y. I z batonami i sponsoringiem. Ton papieru i kubków firmowych, które przyniosłam nie liczę, bo to pikuś. Nie o takie sponsorowanie szło.
      Pzdr.
      Ing
    • anika772 Re: Czy ja przesadzam? 18.10.13, 19:52
      Walka z wiatrakami, odpuść i pilnuj żeby dziecko w domu jadło zdrowiej.
      U nas nie ma cateringu, jest kuchnia i kucharka. Moje zarzuty: pieczywo tylko białe, margaryna zamiast masła, jakieś kremy do smarowania, słodkie płatki, słodzone mleko, słodzona herbata, kompot ulepek (poprosiłam o dawanie córce wody do obiadu, zastosowali się). Za mało warzyw i błonnika, za dużo cukru.
      • bor-ecki Re: Czy ja przesadzam? 22.11.13, 01:32
        Nie ma się co dziwić, bo Dyrektor szkoły proponuje dzieciakom szkolnym ten sam catering. nie dość, że drogo 12 - 15 zł to zestawy do du..y. Ciekawe tylko ile ona z tego ma?, że tak chętnie wciska te obiadki.
        • minerallna Re: Czy ja przesadzam? 22.11.13, 02:11
          Dokładnie.
          Obiad z cateringu to wcale nie aż takie duże kwoty. Tylko dyrekcja musi postarać się i znalezć odpowiednie miejsce do żywienia dzieci.
          A za 12 zł dla przedszkolaka to chyba homary pod krewetkami podają smile
    • guderianka Re: Czy ja przesadzam? 16.10.14, 14:40
      z tego co wiem, w tego typu placówkach menu powinno być ułożone i zatwierdzone przez dietetyka. Może idź do niego i porozmawiaj. Albo wydrukuj menu i napisz pismo do UM (UG)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka