Dodaj do ulubionych

Jak się karmi piersią na mrozie?

06.11.13, 21:05
Jakieś praktyczne rady dla matki dziecka urodzonego jesienią? Jeden zimowy miesiac spędzam w PL i az mnie mrozi na myśl karmienia na mrozie. Brrrrr... Jak to zrobić w praktyce?
Obserwuj wątek
    • lajente Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:06
      Karmić w domu?
    • neffi79 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:10
      na mrozie? a co ty w szałasie mieszkasz??
    • ichi51e Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:14
      Normalnie. Pod kurtka. Niemowlaki sa bod tym wzgledem takie slodkie - nie probuja cie rozebrac stanac na glowie czy moze teraz-natychmiast z drugiej piersi....
      • ichi51e Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:17
        A biore koc i trzymam dziecko kocykiem - dobrze oslania i cieplo trzyma :p a w zimie to twoje dziecko bedzie zasysalo krocej bo sie proces do tego czasu ureguluje - 3-4 min i koniec ;p
        • pederastwa Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 08.11.13, 00:07
          W życiu nie udało mi się dziecka "najeśc" w 4 minuty. Absolultne minumum to było 20 minut, jak był już dość duży (10 miesięcy). Przez pierwszych kilka miesięcy jadł po 40-60 minut.
          • ichi51e Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 08.11.13, 02:03
            Dziwne. Moze nieefektywnie ssalo?
            • pederastwa Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 08.11.13, 09:33
              A po czym sie poznaje niefektywne ssanie? Bo przyrosty wagi były bardzo dobre. Zresztą raz była u nas konsultatntka laktacyjna i nic nie mówiła nt. nieefektywnego ssania.
    • lola211 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:14
      Ja staralam sie wrócic do domu zanim przyszla pora karmienia.Albo karmilam w macdonaldzie, bo byl po drodze.Albo sciagalam mleko,chowalam w termos i karmilam butelka.
    • yeerba Podkocem :)) 06.11.13, 21:16
      przepraszam nie mogłam się powstrzymać tongue_out
      • podkocem Re: Podkocem :)) 06.11.13, 21:17
        w sumie dobra rada, koc na dłuższy spacer można wziąć tongue_out
        • zona_mi Re: Podkocem :)) 07.11.13, 10:47
          Pod kurtką, najlepiej, jeśli zapinana na guziki, nie musisz się wtedy rozpinać od góry.
          Można okryć się ponczo, dużym szalem.
          A najlepiej gdzieś wejść, choć to z kolei zmusi albo do rozbierania siebie i dziecka, albo do zgrzania się.
          Zwykle niemowlęta dobrze śpią na dworze (choć mój syn jest antyprzykładem spania poza domem, w wózku itd.) więc może uda się przetrwać ten miesiąc bez zbytniej ekwilibrystyki.
    • bella_roza Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:18
      dzieci na mrozie cudownie śpią, trzeba to wykorzystać a nie striptiz na śniegu robic. zresztą z przyczyn klimatycznych spacery w zimie nie są takie długie.
      albo można też zastosować sposób mojej babci która na wieść o moim jesiennym dziecku stwierdziła "po co ci wózek? i tak do wiosny nie wyjdziesz"
      smile
    • chocolatemonster Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:23
      Mloda pazdziernikowa.Na mrozie nie karmilam nigdy.Nie wiem skad taki pomysl.
    • feleedia Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:23
      Zapytałabym się kogoś mieszkającego w Kanadzie albo Finlandii, gdzie zimy są znacznie surowsze niż w Polsce i karmienie na mrozie jest powszechną praktyką....
      • podkocem Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:30
        sugerujesz załozyć nowy watek pt która ematka mieszka w finlandii albo kanadzie? smile
      • kikimora78 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:32
        To ci odpowiem z Norwegii: wchodzi siė do najbliższej kawiarni, sklepu, muzeum, urzędu, biura i (poza kawiarnią, bo tam się kupuje kawę, siada i karmi) pyta się, czy można nakarmić dziecko. Nigdzie mi nie odmówiono, ba - nigdzie nawet nie wyrażono zdziwienia. Zawsze kierowano mnie gdzieś, gdzie mogę usiąść z boku, nie na przesadnym widoku, i karmiłam. Zawsze też pytano mnie czy potrzebuję przewinąć, coś podgrzać, przebrać dziecko.

Także karmiłam już przedziwnych miejscach, m.in. w operze, kilku muzeach, centrum nobla, urzędzie pracy, kilku biurowcach w centrum miasta na zapleczu u recepcjonistek i niezliczonej liczbie kawiarni, że o centach handlowych nie wspomnę.

Podejzewam, ze jakbym do króla zapukała to też by mnie "do przedpokoju" wpuścili, ale nie było takiej potrzeby nigdy, bo obok jest kino wink
        • kk345 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:58
          > Także karmiłam już przedziwnych miejscach, m.in. w operze, kilku muzeach, centr
          > um nobla

Karmienie w centrum nobla brzmi wytwornie i światowosmile Wpisuj to Wandzie do CVbig_grin
        • iwoniaw Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 09:13
          W Pl karmiłam systemem norweskim kikimory (no, poza Centrum Nobla i przedpokojem króla, z przyczyn oczywistych, za to w Urzędzie Miasta mają nawet specjalne pomieszczenie dla tego celu stworzone), nie było to na mrozie, jako że wszystkie ww. miejsca mają ogrzewanie. wink
    • kai_30 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:29
      Na mrozie zdarzało mi się karmić, owszem - łaziłam z półrocznym mniej więcej niemowlakiem na wielogodzinne spacery nad Bałtykiem, gdzieś po dwóch-trzech godzinach budził się i chciał jeść. No to siadałam na ławeczce, rozpinałam kurtkę, pakowałam pod nią Młodego, podciągałam gruby sweter, wydłubywałam pracowicie pierś z dekoltu tiszerta pod swetrem, rozpinałam biustonosz do karmienia i już można było karmić smile Nie wystawał mi ani skrawek gołego ciała, zaręczam. Jak było bardzo zimno, to jeszcze przykrywałam nas kocykiem smile
    • b.bujak Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:35
      w lesie czy innym buszu to pod jakims przykryciem - nigdy nie miałam potrzeby karmic w takich warunkach;
      w obszarze miejskim korzystałam z jakiegos publicznego przybytku: restauracja, kościół (poza godzinami nabożeństw przewijają się tylko pojedyncze staruszki), urząd jakis....
      • kk345 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 22:03
        > kościół (poza godzinami nabożeństw przewijają się tylko pojedyncze staruszki),

Ostatnio widziałam panią karmiącą dziecko +-2 letnie podczas niedzielnej mszy smile
    • mruwa9 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 22:14
      poszukac cieplego schronienia ( centrum handlowe, kawiarnia, biblioteka).
      Jakos nigdy nie musialam karmic dziecka zima w plenerze, a mam dzieci urodzone zima i pozna jesienia.
      • podkocem Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 22:39
        poszukac cieplego schronienia ( centrum handlowe, kawiarnia, biblioteka).

w lesie? smile Nie po to jadę do Polski na wakacje by w mieście siedzieć tongue_out
        • mika_p Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 15:48
          > w lesie? smile

No to pozostanie ci znaleźć niedźwiedzią gawrę i do spiącego misia się przytulić big_grinDD
    • mayaalex Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 23:05
      Nie karmi sie smile
      Karmi sie przed wyjsciem, na mrozie zasypia, jak sie obudzi to sie wchodzi do jakiegos przyjemnego miejsca i karmi tam.
    • 3-mamuska Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 23:15
      podkocem napisała:

> Jakieś praktyczne rady dla matki dziecka urodzonego jesienią? Jeden zimowy mies
      > iac spędzam w PL i az mnie mrozi na myśl karmienia na mrozie. Brrrrr... Jak to
      > zrobić w praktyce?

Normalnie, przystawiasz dziecko do piersi i przykrywasz siebie i dziecko kocem.
      Kilka razy musiałam młodego nakarmić na ławce w parku , bo przez zaspy smieszne spacer mi sie wydłużył .
      • 3-mamuska * zaspy śnieżne, miało byc n/t 06.11.13, 23:21

• agusiah Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 23:33
      Podkocem, pod kocem nie karm, ja się raz nabawiłam zapalenia piersi przez karmienie w chłodzie, który jeszcze z mrozem nic wspólnego nie miał. Lepiej się schować do jakiegoś ciepełka, piersi są fajne, jeszcze się Tobie i dziecku przydadzą, o reszcie świata nie wspominającsmile.

Za to - choć karmiłam w życiu w sumie przez cztery lata, nigdy mi się nie zdarzyło MUSIEĆ karmić na mrozie. Ludzie życzliwi są wokól, naprawdę wink

Pozdrawiamsmile

• 18lipcowa3 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 00:12
      Mam obie córki jesienno zimowe.nigdy nie karmilam na mrozie.
    • misterni Będziesz mieszkała pod mostem? ;) 07.11.13, 00:15

• wuika Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 10:27
      Łazić w okolicach, gdzie się znajdzie jakieś miejsce cieplejsze wink Zdarzało mi się trafić do teatru, restauracji, przychodni, sklepu. Najlepiej oczywiście, jak po drodze jest centrum handlowe z kącikiem dla rodziców z dziećmi, ale to rzadko bywa.
    • vilez Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 10:38
      Nie karmić na mrozie. A jak już trzeba, to wejść do knajpy czy innej bramy.
    • solaris31 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 10:41
      ja zwykle wchodziłam do jakiejś knajpki, nie było mi wygodnie w tych wszystkuch kurtkach, szalikach i kominach. bałam się też przeziębić pierś.
    • mamma_2012 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 16:23
      Dziwne pytanie. Czy zamierzasz z niemowlakiem urządzać wielogodzinne spacery z dala od cywilizacji? Jakis rodzaj survivalu ze zmienianiem pieluch w zaspie i kąpielą w wodzie sniegowej przy ognisku?
      Jesli nie, to karmisz w domu, w restauracji czy innym miejscu, gdzie Ci pozwolą wejść i posiedzieć chwile.
      Jak jest miło i ciepło mozna ewentualnie posadzić pupe na jakiejs ławeczce i próbować karmić na dworzu, jesli Tobie i dziecku bedzie wygodnie.
      Kocham wypowiedzi w stylu "juz dwa lata mieszkam z dała od kraju, przypomnijcie mi jak sie zachować w tych polskich ekstremalnych warunkach, jak wy tam zimę przetrzymujecie"
    • jehanette Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 16:52
      Nigdy nie miałam tego problemu big_grin córka zimowa, nigdy na mrozie nie zażyczyła sobie karmienia wink zawsze spała jak suseł, im mroźniej tym lepiej wink
    • kaka-llina Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 17:13
      > Jakieś praktyczne rady dla matki dziecka urodzonego jesienią? Jeden zimowy mies
      > iac spędzam w PL i az mnie mrozi na myśl karmienia na mrozie. Brrrrr... Jak to
      > zrobić w praktyce?

Szybkosmile
    • mabingo Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 17:33
      Moje dzieci późnojesienne. Karmiłam w domu przed wyjściem, wychodziłam na spacer z najedzonym dzieckiem, które zasypiało migiem. Po ok. 3 godz. spaceru wracałam do domu, jak dziecko zaczynało się wiercić. Karmiłam w domu. A ile godzin zamierzasz spacerować z niemowlakiem na mrozie, ze planujesz karmienie?
      • podkocem Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 08.11.13, 09:46
        nie wiem, na razie moje dziecko bez żarła nie wytrzymuje godziny
    • memphis90 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 18:04
      Ja wchodziłam do osiedlowej cukierni, był pretekst to zjedzenia drożdżówki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka