podkocem 06.11.13, 21:05 Jakieś praktyczne rady dla matki dziecka urodzonego jesienią? Jeden zimowy miesiac spędzam w PL i az mnie mrozi na myśl karmienia na mrozie. Brrrrr... Jak to zrobić w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neffi79 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:10 na mrozie? a co ty w szałasie mieszkasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:14 Normalnie. Pod kurtka. Niemowlaki sa bod tym wzgledem takie slodkie - nie probuja cie rozebrac stanac na glowie czy moze teraz-natychmiast z drugiej piersi.... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:17 A biore koc i trzymam dziecko kocykiem - dobrze oslania i cieplo trzyma :p a w zimie to twoje dziecko bedzie zasysalo krocej bo sie proces do tego czasu ureguluje - 3-4 min i koniec ;p Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 08.11.13, 00:07 W życiu nie udało mi się dziecka "najeśc" w 4 minuty. Absolultne minumum to było 20 minut, jak był już dość duży (10 miesięcy). Przez pierwszych kilka miesięcy jadł po 40-60 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 08.11.13, 02:03 Dziwne. Moze nieefektywnie ssalo? Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 08.11.13, 09:33 A po czym sie poznaje niefektywne ssanie? Bo przyrosty wagi były bardzo dobre. Zresztą raz była u nas konsultatntka laktacyjna i nic nie mówiła nt. nieefektywnego ssania. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:14 Ja staralam sie wrócic do domu zanim przyszla pora karmienia.Albo karmilam w macdonaldzie, bo byl po drodze.Albo sciagalam mleko,chowalam w termos i karmilam butelka. Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Podkocem :)) 06.11.13, 21:17 w sumie dobra rada, koc na dłuższy spacer można wziąć Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Podkocem :)) 07.11.13, 10:47 Pod kurtką, najlepiej, jeśli zapinana na guziki, nie musisz się wtedy rozpinać od góry. Można okryć się ponczo, dużym szalem. A najlepiej gdzieś wejść, choć to z kolei zmusi albo do rozbierania siebie i dziecka, albo do zgrzania się. Zwykle niemowlęta dobrze śpią na dworze (choć mój syn jest antyprzykładem spania poza domem, w wózku itd.) więc może uda się przetrwać ten miesiąc bez zbytniej ekwilibrystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
bella_roza Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:18 dzieci na mrozie cudownie śpią, trzeba to wykorzystać a nie striptiz na śniegu robic. zresztą z przyczyn klimatycznych spacery w zimie nie są takie długie. albo można też zastosować sposób mojej babci która na wieść o moim jesiennym dziecku stwierdziła "po co ci wózek? i tak do wiosny nie wyjdziesz" Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:23 Mloda pazdziernikowa.Na mrozie nie karmilam nigdy.Nie wiem skad taki pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
feleedia Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:23 Zapytałabym się kogoś mieszkającego w Kanadzie albo Finlandii, gdzie zimy są znacznie surowsze niż w Polsce i karmienie na mrozie jest powszechną praktyką.... Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:30 sugerujesz załozyć nowy watek pt która ematka mieszka w finlandii albo kanadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:32 To ci odpowiem z Norwegii: wchodzi siė do najbliższej kawiarni, sklepu, muzeum, urzędu, biura i (poza kawiarnią, bo tam się kupuje kawę, siada i karmi) pyta się, czy można nakarmić dziecko. Nigdzie mi nie odmówiono, ba - nigdzie nawet nie wyrażono zdziwienia. Zawsze kierowano mnie gdzieś, gdzie mogę usiąść z boku, nie na przesadnym widoku, i karmiłam. Zawsze też pytano mnie czy potrzebuję przewinąć, coś podgrzać, przebrać dziecko. Także karmiłam już przedziwnych miejscach, m.in. w operze, kilku muzeach, centrum nobla, urzędzie pracy, kilku biurowcach w centrum miasta na zapleczu u recepcjonistek i niezliczonej liczbie kawiarni, że o centach handlowych nie wspomnę. Podejzewam, ze jakbym do króla zapukała to też by mnie "do przedpokoju" wpuścili, ale nie było takiej potrzeby nigdy, bo obok jest kino Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:58 > Także karmiłam już przedziwnych miejscach, m.in. w operze, kilku muzeach, centr > um nobla Karmienie w centrum nobla brzmi wytwornie i światowo Wpisuj to Wandzie do CV Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 09:13 W Pl karmiłam systemem norweskim kikimory (no, poza Centrum Nobla i przedpokojem króla, z przyczyn oczywistych, za to w Urzędzie Miasta mają nawet specjalne pomieszczenie dla tego celu stworzone), nie było to na mrozie, jako że wszystkie ww. miejsca mają ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:29 Na mrozie zdarzało mi się karmić, owszem - łaziłam z półrocznym mniej więcej niemowlakiem na wielogodzinne spacery nad Bałtykiem, gdzieś po dwóch-trzech godzinach budził się i chciał jeść. No to siadałam na ławeczce, rozpinałam kurtkę, pakowałam pod nią Młodego, podciągałam gruby sweter, wydłubywałam pracowicie pierś z dekoltu tiszerta pod swetrem, rozpinałam biustonosz do karmienia i już można było karmić Nie wystawał mi ani skrawek gołego ciała, zaręczam. Jak było bardzo zimno, to jeszcze przykrywałam nas kocykiem Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 21:35 w lesie czy innym buszu to pod jakims przykryciem - nigdy nie miałam potrzeby karmic w takich warunkach; w obszarze miejskim korzystałam z jakiegos publicznego przybytku: restauracja, kościół (poza godzinami nabożeństw przewijają się tylko pojedyncze staruszki), urząd jakis.... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 22:03 > kościół (poza godzinami nabożeństw przewijają się tylko pojedyncze staruszki), Ostatnio widziałam panią karmiącą dziecko +-2 letnie podczas niedzielnej mszy Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 22:14 poszukac cieplego schronienia ( centrum handlowe, kawiarnia, biblioteka). Jakos nigdy nie musialam karmic dziecka zima w plenerze, a mam dzieci urodzone zima i pozna jesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 22:39 poszukac cieplego schronienia ( centrum handlowe, kawiarnia, biblioteka). w lesie? Nie po to jadę do Polski na wakacje by w mieście siedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 15:48 > w lesie? No to pozostanie ci znaleźć niedźwiedzią gawrę i do spiącego misia się przytulić DD Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 23:05 Nie karmi sie Karmi sie przed wyjsciem, na mrozie zasypia, jak sie obudzi to sie wchodzi do jakiegos przyjemnego miejsca i karmi tam. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 23:15 podkocem napisała: > Jakieś praktyczne rady dla matki dziecka urodzonego jesienią? Jeden zimowy mies > iac spędzam w PL i az mnie mrozi na myśl karmienia na mrozie. Brrrrr... Jak to > zrobić w praktyce? Normalnie, przystawiasz dziecko do piersi i przykrywasz siebie i dziecko kocem. Kilka razy musiałam młodego nakarmić na ławce w parku , bo przez zaspy smieszne spacer mi sie wydłużył . Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 06.11.13, 23:33 Podkocem, pod kocem nie karm, ja się raz nabawiłam zapalenia piersi przez karmienie w chłodzie, który jeszcze z mrozem nic wspólnego nie miał. Lepiej się schować do jakiegoś ciepełka, piersi są fajne, jeszcze się Tobie i dziecku przydadzą, o reszcie świata nie wspominając. Za to - choć karmiłam w życiu w sumie przez cztery lata, nigdy mi się nie zdarzyło MUSIEĆ karmić na mrozie. Ludzie życzliwi są wokól, naprawdę Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 00:12 Mam obie córki jesienno zimowe.nigdy nie karmilam na mrozie. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 10:27 Łazić w okolicach, gdzie się znajdzie jakieś miejsce cieplejsze Zdarzało mi się trafić do teatru, restauracji, przychodni, sklepu. Najlepiej oczywiście, jak po drodze jest centrum handlowe z kącikiem dla rodziców z dziećmi, ale to rzadko bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 10:38 Nie karmić na mrozie. A jak już trzeba, to wejść do knajpy czy innej bramy. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 10:41 ja zwykle wchodziłam do jakiejś knajpki, nie było mi wygodnie w tych wszystkuch kurtkach, szalikach i kominach. bałam się też przeziębić pierś. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 16:23 Dziwne pytanie. Czy zamierzasz z niemowlakiem urządzać wielogodzinne spacery z dala od cywilizacji? Jakis rodzaj survivalu ze zmienianiem pieluch w zaspie i kąpielą w wodzie sniegowej przy ognisku? Jesli nie, to karmisz w domu, w restauracji czy innym miejscu, gdzie Ci pozwolą wejść i posiedzieć chwile. Jak jest miło i ciepło mozna ewentualnie posadzić pupe na jakiejs ławeczce i próbować karmić na dworzu, jesli Tobie i dziecku bedzie wygodnie. Kocham wypowiedzi w stylu "juz dwa lata mieszkam z dała od kraju, przypomnijcie mi jak sie zachować w tych polskich ekstremalnych warunkach, jak wy tam zimę przetrzymujecie" Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 16:52 Nigdy nie miałam tego problemu córka zimowa, nigdy na mrozie nie zażyczyła sobie karmienia zawsze spała jak suseł, im mroźniej tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 17:13 > Jakieś praktyczne rady dla matki dziecka urodzonego jesienią? Jeden zimowy mies > iac spędzam w PL i az mnie mrozi na myśl karmienia na mrozie. Brrrrr... Jak to > zrobić w praktyce? Szybko Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 17:33 Moje dzieci późnojesienne. Karmiłam w domu przed wyjściem, wychodziłam na spacer z najedzonym dzieckiem, które zasypiało migiem. Po ok. 3 godz. spaceru wracałam do domu, jak dziecko zaczynało się wiercić. Karmiłam w domu. A ile godzin zamierzasz spacerować z niemowlakiem na mrozie, ze planujesz karmienie? Odpowiedz Link Zgłoś
podkocem Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 08.11.13, 09:46 nie wiem, na razie moje dziecko bez żarła nie wytrzymuje godziny Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jak się karmi piersią na mrozie? 07.11.13, 18:04 Ja wchodziłam do osiedlowej cukierni, był pretekst to zjedzenia drożdżówki Odpowiedz Link Zgłoś