Dodaj do ulubionych

ciasto z owocami - pytanie techniczne

11.11.13, 11:11
pytanie do bardziej obytych kulinarnie:

Będę robić ciasto z owocami (truskawkami), zawsze układam truskawki na wierzch i one potem nieco opadają, ale tym razem chcę, żeby opadły bardziej, żeby były tak w połowie ciasta.
Da radę jak wyleje połowę ciasta formę, wyłożę owoce i pokryje je resztą ciasta? Czy polecą na dno? '
Nie mam już czasu na eksperymentowanie niestety, a ciasto musi się udać smile
Obserwuj wątek
    • goodnightmoon Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 11:18
      kikimora78 napisała:

> tym razem chcę, żeby opadły bardziej, żeby były tak w połowie ciasta.
      > Da radę jak wyleje połowę ciasta formę, wyłożę owoce i pokryje je resztą ciasta? Czy polecą na dno?

Powinny polecieć, druga połowa ciasta je "przygniecie".
      Ale po co tak kombinować? Nie wystarczy położyć owoce na ciasto i troche docisnąć palcem?
      • kikimora78 Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 11:25
        Skomplikowana sprawa - to ma być w sumie tort urodzinowy do przedszkola, i potem ma być udekorowany jako miś.

I jak owoce będą ułożone na wierzch i się pozapadają to powstaną "dziury" w powierzchni i ciężko będzie udekorować ładnie i równo polewą i zrobić mordkę. A z kolei odwrócić ciasto się nie bardzo da, żeby dno było górą, bo musiałabym ścinać wierzch, żeby było równe i te owoce wtedy pościnam.

Tort klasyczny nie wchodzi grę dla takich maluchów. Może być tylko biszkopt z owocami. Chodzi i wygodę jedzenia łapkami, żeby się nie rozpadał i nie mazał za bardzo.
        • goodnightmoon Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 11:35
          Hmmmm .... no to faktycznie może lepiej podzielić ciasto na części - 2/3 na dno, potem owoce i 1/3 na wierzch.
        • goodnightmoon Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 11:38
          A musi być z owocami? Ja czasem daję do formy ciasto muffinkowe z płatkami czekoladowymi lub kawałkami czekolady. Tylko że ono wyrośnie po środku, więc mordka misia nie bardzo ... chyba że jednak zetniesz i odwrócisz uncertain
          • kikimora78 Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 11:44
            Nie musi, ale bez owoców mi się wydaje zawsze takie suche, także owoce trochę urozmaicą.
            A że wyrośnie to dobrze - będzie brzuchaty misio smile
            • lola211 Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 11:51
              Obawialabym sie zakalca, bo truskawki puszcza sok,ktory nie odparuje, bo truskawki zalane ciastem.
              Jesli wydaje ci sie za suche to raczej upieklabym bez truskawek, a potem je nasaczyła.
            • goodnightmoon Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 11:55
              Spróbuj tego - można drobno pokroić jabłko, gruszkę lub suszone śliwki.
              Tylko że czasu pieczenia pilnuj patyczkiem, bo w formie się piec trochę dłużej.
              No i ta ilość ciasta jest na 12-16 muffinek, jak "misiowa" forma jest mała, to może się nie zmieścić. A wyrasta sporo.

2 szklanki mąki tortowej
              1 niepełna szklanka cukru
              1 łyżeczka sody oczyszczonej
              1 łyżeczka proszku do pieczenia
              1 opakowanie cukru waniliowego i/lub łyżeczka cynamonu mielonego
              można dodać też 2 łyżki kakao zależ czy sie chce białe mufinki czy murzynki
              3 jajka
              pół szklanki mleka (ja zastępuje maślanką, mufinki są wilgotniejsze - takie wolę)
              3/4 szklanki oleju

Mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, potem wszystkie na raz- nie ma co się przykładać do mieszania, żadne miksery czy inne wynalazki- łyżką wybełtać byle jak, akurat mufinki to lubią
              Na samym końcu dosypujemy albo rodzynki, albo pokrojone drobno jabłko,gruszkę, albo czekolade, co tam zalega w kuchni
              Rozgrzewamy piekarnik do 200 st i wkładamy babeczki na 20 min.
              • kikimora78 Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 11:58
                Dzięki smile Akurat jabłek i gruszek mam pod dostatkiem smile
                • oteczka Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 12:06
                  Też tak robię ale z bananami ciasto jest pyszne i wilgotne.
                  • goodnightmoon Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 12:23
                    O właśnie, zapomniałam o bananach!!!! Z bananami i płatkami czekoladowymi jest super http://emots.yetihehe.com/1/mniam.gif
                    • kikimora78 Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 12:29
                      ale te owoce to na wierzch się układa - czy trzeba wymieszać z ciastem?
                      • goodnightmoon Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 11.11.13, 12:31
                        Wymieszać z ciastem, ale na końcu - po wymieszaniu mokrych i suchych skłądników.
                        Aha, brzuch misia pewnie pęknie, tak że to może być wadą. Ewentualnie tam guziki wsadzisz smile
    • goodnightmoon Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 12.11.13, 19:13
      No i jak, udał się miś?
      • bei Re: ciasto z owocami - pytanie techniczne 12.11.13, 20:26
        Jak opadną, to odwrocisz smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka