Dodaj do ulubionych

Pamiętacie o pierniczkach?

12.11.13, 22:34
Która zrobiła już legendarne forumowe ciasto na pierniczki, czy aby już nie nadszedł czas?
Obserwuj wątek
    • mysia125 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 12.11.13, 22:37
      U mnie stoi od 1 listopada - adwent za progiem.

...właśnie sobie zdałam sprawę, że jeszcze chwila i znów będzie Kevin. I love actually wink
      • di_kormia Re: Pamiętacie o pierniczkach? 12.11.13, 22:39
        dajcie namiar na to ciasto, ja tez chceeee big_grin
        • viki711 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 12.11.13, 22:47
          Pierniczki Silije
          "Składniki:
          1 kg mąki
          1/2 litra miodu
          2 szklanki cukru
          1 kostka smalcu
          1/2 szklanki mleka
          3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
          3 jajka
          szczypta soli
          1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:
          imbir
          cynamon
          gałka muszkatałowa
          kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
          mielone goździki

W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą
          masę i czekamy.
          Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
          rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz
          przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by
          wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi
          aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale ja polecam tą pełnię korzennych
          aromatów).
          Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym
          miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie
          całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5
          tygodni. Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego
          surowego ciasta.

Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy
          fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci,
          obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Jak sobie
          przypomnę to napiszę do ilu stopni nagrzewamy
          piekarnik. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i
          wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną
          bierzemy się za artystyczną robotę (koniecznie z dziećmi!)
          Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też
          możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę
          czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową
          cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na
          cały wieczór.
          Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na
          Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha. "
          • makowapanienka2 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 12.11.13, 23:58
            Ja właśnie w weekend piekłam pierniczki z ciasta dwuletniego smile Trochę się cykałam, ale łakomstwo zwyciężyło. Ciasto było przechowywane w lodówce w zamkniętym pojemniku i trzeba było zrobić miejsce na nowe big_grin
          • misterni Jak ktoś nie lubi smalcu, można zamienić na masło 13.11.13, 01:36
            ja tak robię smile
          • attiya Re: Pamiętacie o pierniczkach? 13.11.13, 15:01
            czy te pierniczki, tzn ciasto na pierniki faktycznie tak musi długo leżakować? i dlaczego? proszę o przemyślane odpowiedzi, bo jestem ignorantką w temacie tongue_out
            • paszczakowna1 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 14.11.13, 22:05
              > czy te pierniczki, tzn ciasto na pierniki faktycznie tak musi długo leżakować?

Nie muszą, ale wtedy dawaj mniej sody (połowę tego co w przepisie maksymalnie). Natomiast powinny długo poleżeć po upieczeniu, żeby zmięknąć (można przyspieszyć proces kropiąc wodą albo dodając jabłko, ale z kolei trzeba uważać, by nie zmiękły za bardzo).
          • naomi19 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 14.11.13, 19:10
            Jesteś dobrym człowiekiem. smile
    • eliszka25 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 13.11.13, 00:40
      nie pieke pierniczkow, ale robie piernik staropolski. w weekend mam zamiar "nastawic" ciasto.
    • misterni Re: Pamiętacie o pierniczkach? 13.11.13, 01:35
      Zrobiłam już 2 porcję - pierwsza została zjedzona wink
    • paul_ina Re: Pamiętacie o pierniczkach? 13.11.13, 04:34
      Dzięki za przepis, chyba właśnie dojrzałam do takiego projektu, spróbuję smile

Dotąd robiłam tylko pierniczki dla zapominalskich, w ostatniej chwili - a są takie dobre, że mój mąż zjadł nawet te okurzone, ściągnięte w styczniu z choinki:
      pierniczki w ostatniej chwili
    • kai_30 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 13.11.13, 06:48
      U mnie już czeka w lodówce smile

W zeszłym roku nie miałam już siły na wycinanie pierniczków (zawsze robię z podwójnej porcji) i mniej więcej połowę ciasta podzieliłam na dwie duże blachy i upiekłam dwa pierniki. Zawinęłam ładnie blachy i z braku miejsca wepchnęłam na książki wysoko na regale, żeby "doszły" do świąt. I oczywiście zapomniałam - pierniki odkryliśmy ze sporym zdziwieniem gdzieś w lutym. Wiecie, jakie były pyszne? wink
    • anika772 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 13.11.13, 07:12
      Zrobię w tym tygodniu, czekam tylko na przyprawy.
    • kocianna Re: Pamiętacie o pierniczkach? 13.11.13, 07:38
      A jak nie mam smalcu, to co? No nie ma tu smalcu, nie ma, nie ma, nie ma sad
      • mx3_sp a ja pójdę krok dalej, w tym roku porywam się na: 13.11.13, 09:00
        https://1.bp.blogspot.com/_O-HbjcJE85g/SxkqWpqzxZI/AAAAAAAABLA/s_wQo-s6Rxk/s400/golf+99+focus+028.jpg
        • yotsukaido Re: a ja pójdę krok dalej, w tym roku porywam się 13.11.13, 11:14
          Ja robiłam takie:

https://i1.celebixy.pl/281e2fad10dd3eefeedda1e467f420a199f9d689/ciasteczko-jpg

Jeśli ktoś chciałby spróbować, to moja rada jest taka, żeby "od linijki" powycinać poszczególne elementy. Mi na początku nie chciały się sklejać, myślałam że oszalejęsmile, ale trzeba po prostu było dłużej przytrzymać, żeby lukier stężał.

Czy Wasze forumowe ciasto nada się do takich kubkowych ozdób?
          • chipsi Re: a ja pójdę krok dalej, w tym roku porywam się 13.11.13, 11:21
            Ale fajneeee big_grin
          • pszczolaasia Re: a ja pójdę krok dalej, w tym roku porywam się 13.11.13, 11:26
            łaaaałł... ale super. obydwie i ta wyzej tez. dokladnie jak to robiliscie poprosze!!!!!
            • yotsukaido Re: a ja pójdę krok dalej, w tym roku porywam się 13.11.13, 12:05
              www.notmartha.org/archives/2009/12/18/a-gingerbread-house-that-perches-on-the-rim-of-your-mug/
              Tu jest instrukcja. Ja za pierwszym razem nieprecyzyjnie wycinałam poszczególne ścianki i później trudniej mi było spasować elementy w całość, ale nadrobiłam to większą ilością lukrusmile
              Bardzo polecam taką zabawę, a później jak miło pić w takich kubeczkach gorącą czekoladę/herbatę z cytryną/grzane wino przed kominkiem, podziwiać choinkę... aż się rozmarzyłamsmile i zachciało mi się świątecznej atmosfery. Jutro robię ciasto pierniczkowe!
          • mysia125 yotsukaido 13.11.13, 11:27

> Czy Wasze forumowe ciasto nada się do takich kubkowych ozdób?

Tak, jedyny warunek - musi poleżakować przed pieczeniem przynajmniej 4 tyg w chłodzie.
            Sprawdzone empirycznie, w pierwszym roku działalności pierniczkowej piekłam mała partię co tydzień, żeby sprawdzić. Po miesiącu leżenia trzyma się w piekarniku nadanej foremką formy, wcześniej jest zbyt pulchne i zbyt mocno rośnie.
          • loola_kr Re: a ja pójdę krok dalej, w tym roku porywam się 14.11.13, 22:27
            Fantastyczne! ja nie mam tyle cierpliwości...
      • gaga-sie Re: Pamiętacie o pierniczkach? 13.11.13, 11:34
        Ja daję masło.
    • pszczolaasia Re: Pamiętacie o pierniczkach? 13.11.13, 11:24
      robila. juz czassmile
    • aleksandra1357 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 13.11.13, 15:06
      Smalec??? Jakoś mi nie pasuje. Nie lepsze masło?
    • kocianna Re: Pamiętacie o pierniczkach? 14.11.13, 17:44
      Tia. Zrobilam. Postawiłam na balkonie, bo w lodówce ciasno. Spadł śnieg i przypomniałam sobie, że za chwilę na balkonie będę miała -20. Czy temu ciastu jest wszystko jedno, że leżakuje na mrozie?
      Aha - i czy ono się będzie nadawało do pierniczków z szybką?
      • vvipp Re: Pamiętacie o pierniczkach? 14.11.13, 20:23
        One wcale nie muszą leżakować, dobre są już po nocy. Poza tym miękną też szybko jeśli się je przechowuje w wilgotnym pomieszczeniu.
    • dzika41 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 14.11.13, 21:41
      Piekę z przepisu na Pierniczki alpejskie z Moich wypieków.
      big_grin
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/jf/cf/tuxa/PbjHa2b2KDIn519mVB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/jf/cf/tuxa/ljiRLsEvkLUvlocU9B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/jf/cf/tuxa/54PxKvVBNl43duUPqB.jpg
    • loola_kr Re: Pamiętacie o pierniczkach? 14.11.13, 22:26
      ja nie lubię pierniczków...
      ale może w tym roku zrobię dzieciom bo one chyba lubią.
    • naomi19 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 15.11.13, 21:19
      O matko, co jest z tymi piernikami? Jak możecie to włożyć do ust? Ja właśnie zrobiłam ciasto z tego przepisu i jest mi cały czas niedobrze, po skosztowaniu malutkiej ilości. Taka ilość łoju wieprzowego- to cały czas czuć, nawet po dodaniu takiej ilości miodu, cukru i przypraw, piszecie, że zjadacie to na surowo- nie wierzę, przeciez to czuć świnią. żałuję, że nie dałam masła zamiast smalcu.
      Pytanie- czy ten okropny smak zniknie i zostanie sam smak piernika?
      • lola211 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 15.11.13, 22:18
        Po upieczeniu nie czuc smalcem.
        Ten tłuszcz jest najlepszy do tego ciasta.
        • moofka Re: Pamiętacie o pierniczkach? 15.11.13, 22:21
          jasne ze nie czuc
          ze smalecem sa pyszne
          jutro zagniote
        • naomi19 Re: Pamiętacie o pierniczkach? 15.11.13, 22:58
          całe szczęście, ale chyba zrobię drugą partię z masłem. dla pewności tongue_out
          • misterni Re: Pamiętacie o pierniczkach? 16.11.13, 00:14
            I dobrze. Są o niebo lepsze. Raz (z 10 lat temu) zrobiłam ze smalcem. I powiedziałam, nigdy więcej.
      • misterni Ja daję masła od zawsze. Też nie trawię smalcu 16.11.13, 00:06
        A pierniczki nic nie tracą
    • ichi51e Re: Pamiętacie o pierniczkach? 15.11.13, 22:05
      Czy to da sie zrobic na innym tluszczu niz smalec? Kokosowym np?
      • tymianek21 Masło też może być! 15.11.13, 22:21
        Robiłam już pierniczki z tego przepisu 3x i zawsze dodawałam masło! Nie wyobrażałam sobie dodania smalcu. Są pyszne i wszystko udaje się z masłem. A tu cały wątek o tych słynnych pierniczkach
        forum.gazeta.pl/forum/w,16375,147922614,147922614,Pierniczki_2014.html
        • ichi51e Re: Masło też może być! 15.11.13, 22:24
          Ja akurat rozumiem ten smalec :p sek w tym ze chce zrobic w wersji wege i zastanawiam sie jaki tluszcz najlepszy zamiast smalcu...
          • naomi19 Re: Masło też może być! 15.11.13, 22:57
            okropieńswo. dalej mi niedobrze. nawet córka łamokam na słodycze nieśmiało powiedziała, że nie chce oblizywać palców bo tam jest coś dziwnego i chce ręce umyć... ble
            • ichi51e Re: Masło też może być! 15.11.13, 23:10
              W smaku pewnie nie bedzie czuc - smalec daje taka inna konsystencje. Moja tesciowa do truchego daje i jest inne. I czym by tu zastapic...?
        • lola211 Re: Masło też może być! 16.11.13, 11:18
          Slaba wyobraznia zatem dysponujesz.Smalec jak najbardziej nadaje sie do tego ciasta i pierniki wychodza pyszne.
    • yenna_m Re: Pamiętacie o pierniczkach? 15.11.13, 23:06
      w tym roku, pierwszy raz od kilkunastu lat, nie piekę
      przejadły mi sie
      (piekłam zawsze na maśle)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka