moje.m
25.11.13, 10:52
nie podoba mi się punktacja w szkole podstawowej.
Tzn za zachowanie we wrześniu dzieci otrzymują 100 punktów - czyli zaczynają od zachowania dobrego. Żeby miec zachowanie bdb czy wzorowe trzeba zdobyc ok 150 punktów czyli 50 więcej niż sie dostaje na poczatku lub 200 na wzorowe.
Zdobyc można strojem galowym 10 punktów- 2,3 razy w roku, albo stracic jeśli dziecko nie będzie ubrane na galowo. dostac można za przyniesienie cos z domu (dekoracje, tonery, papier) a ostatnio proszek do prania.
Stracić można szybko za to że nie ustawi się dziecko w parze z 5 sekund, czy zapomni strój na w-f, albo nie odrobi lekcji jest jedynka i minus 5 pkt.
Ostatnio syn jadł kanapke na przerwie, przerwa sie skończyła, pani kazała stanąc w parach, natomiast syn pobiegł odlozyc kanapkę i za to pani zabrała mu 10 punktów.
Zdarzyło się to 3 razy. a więc syn może miec zachowanie naganne, bo jeszcze brakuje odebrania 20 puntków!
To jest jakies chore! Dziecko jest bardzo grzeczne a punkty zabierają za nic tak naprawde.
Syn powiedział ze w takim razie nie bedzie już jadł!
kanapki sa jedynym posiłkiem do 16 godziny! ale popłakał sie i kategorycznie wyciaga kanapki w domu z plecaka i mowi ze nie bedzie jadł.
Tego dnia pani jak zabrała te punkty powiedziała, jak chcesz zdobyć nowe punkty to przynieć proszek do prania!
Ja jestem wstrzaśnięta!