Dodaj do ulubionych

Testy PAPPa i z krwi

28.11.13, 10:50
Czy warto wykonać u kobiety 34 letniej gdy usg w 12 tc wyszło prawidłowo (u dobrego specj.)
Czy przypadkiem wiek, nie będzie podstawowym kryterium przez które wynik z automatu będzie zły...

Robiłyście te badania, warto się stresować do końca i tak naprawdę nie wiedzieć nic na pewno. (Amnio. w razie czego nie wchodzi w grę)...

Poradzcie plisss
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: Testy PAPPa i z krwi 28.11.13, 10:54
      traurigkeit82 napisał(a):

> Czy warto wykonać u kobiety 34 letniej gdy usg w 12 tc wyszło prawidłowo (u dob
      > rego specj.)
      > Czy przypadkiem wiek, nie będzie podstawowym kryterium przez które wynik z auto
      > matu będzie zły...

Chyba nie, bo ja w dokładnie tym samym wieku robiłam test PAPPA i wynik był dobry. Oczywiście, jest mozliwe, że wynik będzie fałszywie zły. Moim zdaniem, jesli w razie złego wyniku nie zamierzasz robić amniopunkcji, to i PAPPA możesz sobie darować.
      >
      > Robiłyście te badania, warto się stresować do końca i tak naprawdę nie wiedzieć
      > nic na pewno. (Amnio. w razie czego nie wchodzi w grę)...
      >
      • mamusia1999 Re: Testy PAPPa i z krwi 28.11.13, 11:13
        mialam jako 35latka USG i PAPPA, czyli w sumie triple-test. pappa wyszedl nieprawidlowo i psychicznie nie mialam innego wyjscia niz amnio. mam zdrowego syna. za to dwa tygodnie mialam niezla jazde czekajac na wyniki z amnio. byc moze byla to przyczyna nadwrazliowsci Mlodego, neurolog (bo nasz pediatra ma przy okazji taka specjalizacje) nawet sie sklanial: stres matki przy pomocy hormonow programuje mozg dziecka.

jesli amnio nie wchodzi w gre to i papp traci sens, to jest z zalozenia test TYLKO przesiewowy, pozwalajacy niektorym chetnym odetchnac i zrezygnowac z amnio.

poza tym test pappa jest bardzo "wymagajacy" jakosciowo, powinien byc wykonany natychmiast po pobraniu krwi w zasadzie, bo inaczej sie alfa-hcg moze np. w wyniku temperatury podniesc. moj (zrobiony w duzej klinice polozniczej) byl chyba spartaczony: pobrano w piatek, protokol badania z poniedzialku, labor poza klinika a akurat upaly. tyle pamietam po 10 latach.
    • czajkax2 Re: Testy PAPPa i z krwi 28.11.13, 11:00
      Jeżeli amnio nie wchodzi w grę to lepiej nie robić testu pappa. Test ten jest niemiarodajny i wynik często wychodzi fałszywie negatywny. Ponoć bardzo często płód żeński daje fałszywy wynik dużego prawdopodobieństwa zespołu downa. U mnie wyszło bardzo duże prawdopodobieństwo zespołu downa. Amnio wykazało że płód żeński zdrowy. Naprawdę nie warto robić testu pappa. Bo najczęściej i tak trzeba weryfikować poprzez amnio.
      • annajustyna Re: Testy PAPPa i z krwi 28.11.13, 11:06
        Podpisuje sie rekami i nogami. Zreszta przeziernosc karku tez nie jest do konca wiarygodna, stad ja nie robilam ani tego, ani tego. Amnio nie planowalam, zreszta wedle USG "zwyklego" nie bylo podejrzen, by ja robic.
    • traurigkeit82 Re: Testy PAPPa i z krwi 28.11.13, 11:13
      Kochane, dzięki za wypowiedzi. Chodzi o moją siostrę, która się naczytała za dużo w necie i mnie w to wkręciła. Postudiowałam wątki, jest taki długi m.in na CiPie na przykład i w sumie to już nie byłam pewna czy dobrze rozumiem, ale z tego co zrozumiałam test ten z racji wieku może wyjść źle i wtedy do konca stres na maksa...no a tego to raczej ciężarnej nie potrzeba, zwłaszcza, ze ona naprawdę dośćłatwo się denerwuje, więc warto oszczędzić stresu...hmmm
      A tak naprawdę, to chyba powinno się jej odłączyć internet na ten czas smile
    • rhysmeyers22 Re: Testy PAPPa i z krwi 28.11.13, 11:52
      ja nie mialam 34 tongue_out ale robilam. usg genetyczne w 13 tc i jednoczesnie pappa poniewaz bylo to razem w pakiecie.
      mi wyszlo baardzo dobrze ,oba badania,znikome prawdopodobienstwo wad,mojha kolezanka ma 34 i robila i wyszlo jej tez male prawdopodobienstwo.wiek jest czynnikiem podwyzszajacym ryzyko ale jest jeszcze wiele innych rzeczy ,kwestie indywidualne.znam dziewczyne co miala 20 pare i urodzila dziecko z patau a inna z downem.zadna regula.
    • ha-ya Re: Testy PAPPa i z krwi 28.11.13, 12:06
      ja robilam pappa i usg genetyczne dwa miesiace przed 35 urodzinami. wynik miala na drugi dzien ( polozna podala mi przez tel, list z wynikami po 3 dniach). tylko, ze ja brala pod uwage amnio albo biopsje kosmowki. wyniki wyszly ok, dziecko zdrowe ( tzn. urodzone z wada wrodzona, ale takowej nie da sie wykryc przy okazji takiego badania).
    • princy-mincy Re: Testy PAPPa i z krwi 28.11.13, 15:23
      W wieku 33 lat robiłam PAPPA (bo miałam w pakiecie). Usg 12 tyg oraz PAPPA wyszły w normie.
    • mynia_pynia Re: Testy PAPPa i z krwi 28.11.13, 16:05
      Jeśli USG w 12 tc wyszło by nieprawidłowo w w sporym zakresie to poszłabym na konsultacje do kolejnego ginekologa specjalizującego się w usg 2d i w zależności od wyniku zrobiłabym od razu amniopunkcje nie żadne testy papa. Przy małym odchyleniu od normy przy USG po prostu lekarz porządnie monitoruje płód i większość wad można potwierdzić w 16 tygodniu ciąży albo i wykluczyć.
      Po amniopunkcji masz podane jak na tacy wady genetyczne płodu i nie chodzi tylko o zespół Downa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka