Dodaj do ulubionych

apropo wigilijnej kolacji

01.12.13, 21:06
przeczytałam sąsiedni wątek z zainteresowaniem, gdyż sama poszukuję inspiracji kulinarnej, ale chciałabym przygotować te potrawy trochę bardziej pod kątem dzieci. Na naszej wigilii to dzieci właściwie tylko rybę smażoną jedzą, bo grzybów im nie dam, śledzi nie lubią.
Napiszcie co Wasze dzieciaki lubią i jadają (poza słodkościami oczywiście). Bo jak mniemam potraw z grzybami (a tego chyba najwięcej w wigilijnych przepisach) też dzieciom nie dajecie.
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: apropo wigilijnej kolacji 01.12.13, 21:12
      Może pierożki pieczone z nadzieniem rybnym?

Zupa rybna.

Jeśli dzieci nie są uczulone na orzechy, to kluski z makiem - choć to słodkie.

• dzika41 Re: apropo wigilijnej kolacji 01.12.13, 21:25
      Moja córa do barszczu dostaje uszka faszerowane mięsem drobiowym, uwielbia smile

Lubi również kulki rybne: wędzony łosoś (więcej lub sam) + wędzony pstrąg + drobniutko posiekana cebulka - przekręcić przez maszynkę, doprawić solą, białym pieprzem, kapką soku z cytryny, formować kulki. Jak nie chce się lepić dać troszkę oleju.
      Kulki nadziewać na wykałaczkę i układać na półmisku.
      Ja jeszcze oprószam świeżym koperkiem i słodką papryką w proszku.
    • marghe_72 Re: apropo wigilijnej kolacji 01.12.13, 21:31
      Może krokiety rybne?
      U nas prym wiodą pieczone ziemniaki - od małego kocha i nie ma mowy, żeby ich w Wigilię nie było wink
    • edelstein Re: apropo wigilijnej kolacji 01.12.13, 21:36

Moj syn jada to co jest na stole,nie robie nic specjalnie pod niego,jedynie pilnuje,by nie bylo orzechów ziemnych w potrawach.
      Ryby,grzyby,wszystko je.
    • heca7 Re: apropo wigilijnej kolacji 01.12.13, 21:39
      U mnie są pierogi z kapustą i grzybami. Moje dzieci je uwielbiają. I uszka do barszczu też są tylko z cebulką i grzybami. Grzyby zbieram sama.
    • joa66 Re: apropo wigilijnej kolacji 01.12.13, 21:39
      łosoś.

• dziennik-niecodziennik Re: apropo wigilijnej kolacji 01.12.13, 22:05
      moje dziecko je pierogi ruskie, barszczyk, rybę, warzywka jakies z chlebem, mandarynki, pije kompot z suszu.
    • meresanch Re: apropo wigilijnej kolacji 01.12.13, 22:25
      synek prawie 4 latka
      na pewno zje śledzia, może karpia i wyje suchy chleb
      nie wiem czy dam mu pierogi z grzybami
      słodyczy raczej nie tknie
    • olena.s Re: apropo wigilijnej kolacji 01.12.13, 22:43
      Niezłe są pierogi z kapustą kwaszoną - ja robię mocno przegotowane nadzienie z dużym dodatkiem rumianej cebulki, ale bez grzybów.
    • katriel Re: apropo wigilijnej kolacji 01.12.13, 23:01
      Jedzą co jest na stole. Z grzybami włącznie. Najchętniej fasolę i pierogi.
    • volta2 Re: apropo wigilijnej kolacji 02.12.13, 00:48
      Nigdy nie mialam watpliwosci, ze grzyby to ozdoba i najlepszy smak wigilii, wiec nie odmawiam dziecku

U nas dla dzieci grzybowa z kluskami i smazony filet z dorsza z ziemniakami. W ramach normalnego obiadu, potem juz jadly tylko suchy chleb, bo z wigilijnych dan nic juz im wiecej nie smakuje.

• ichi51e Re: apropo wigilijnej kolacji 02.12.13, 02:33
      Ale czy ktos moze mi wyjasnic dlaczego jesli to sa pewne grzyby dzieci mialby ich nie jesc? uncertain
      • z_lasu Re: apropo wigilijnej kolacji 02.12.13, 03:13
        Bo nie ma pewnych grzybów wg ematki. Grzyby się dzielą na pieczarki i sromotniki. wink

• lola211 Re: apropo wigilijnej kolacji 02.12.13, 08:53
        Bo grzyby sa ciezkostrawne i dzieciom niepolecane.
        • edelstein Re: apropo wigilijnej kolacji 02.12.13, 09:22

Faktycznie umra Jak zjedza raz czy dwa razy w roku grzyby.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
          • meresanch Re: apropo wigilijnej kolacji 02.12.13, 09:26
            każdy ma prawo decydować co je jego dziecko i kiedy
            i nikt nie ma prawa oceniać tego czy ktoś daje grzyby czy nie daję
            bo nie znasz tego dziecka i nie ty za nie odpowiadasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka