Dodaj do ulubionych

Przedszkola państwowe

14.12.13, 14:59
Drogie ematki,

Jako, że w realu nie mam kogo zapytać, przybyłam tutaj. Jak funkcjonują przedszkola państwowe? Tzn rozumiem ,że w dni powszechnie wolne od pracy typu 1.05, 25.12 itp są zamknięte. Ale czy otwarte są we wszystkie pozostałe dni pracujące? Wigilia, 30.12, dni pomiędzy Bożym Narodzeniem a Sylwestrem itd? Czy w przedszkolach jest coś takiego jak ferie wielkanocne/ zimowe jak w szkołach? Z tego co pamiętam z czasów kiedy sama chodziłam do przedszkola, w wakacje są nieczynne przez miesiąc (dwa??). Czy są jakieś Wigilie przedszkolne? Pamiętam jakieś obchody Dnia Babci np., ale czy w przypadku takich obchodów te przybytki są czynne krócej czy normalnie?

Z góry dziękuję za odpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: Przedszkola państwowe 14.12.13, 15:09
      W naszym przedszkolu panstwowym dni pomiedzy swietami sa na zapisy. Czyli wisi lista i wpisuje sie dzieci ktore w te dni pomiedzy swietami beda chodzic do przedszkola. Jesli sie zbierze tych dzieci iles tam (nawet nie wiem dokladnie ile to musi byc minimum tych dzieci ale chyba 8) to wtedy przedszkole otworza. Jesli nie zbierze sie wymagana ilosc dzieci to bedzie zamkniete.

Ferii zimowych nie ma u nas. Przedszkola normalnie sa czynne. A jeslo ktos chce dzieck uzrobic ferie to poprostu go nie posyla.

Z wakacjami jest roznie. Co roku to sie zmienia. Co roku jedne przedszkola 2 m-ce maja zamkniete bo maja np remont, inne maja czynne np lipiec a sierpien zamkniete a jeszcze inne odwrotnie lipiec zamkniete a sierpien otwarte. Przedszkola sie zamieniaja tak zeby zawsze byly jakies przedszkola ktore beda miec dyzur w kazdym miesiacu wakacji. Zawsze jest kilka przedszkoli ktore sa czynne w lipcu a inne w sierpniu. Dziecko mozna zapisac do dyzurujacego przedszkola. I moze dziecko chodzic cale wakacje do przedszkola do 2 roznych ktore maja dyzur w danym miesiacu.

Wigilie zawsze byly. Dzieci same mialy wigilie. Wszystko bylo przygotowane odswietnie.
      W tym roku Panie sobie wymyslily w naszym przedszkolu ze wigila bedzie z rodzicami. I takim sposobem jedno moje dziecko ma wigilie w poniedzialek a drugie w srode (akurat na zadna nie pojdziemy bo dzieci od wczoraj sa chore)

Dzien babci, dziadka, mamy, taty, gornika itp itd zawsze sa obchodzone. Poszczegolne osoby sa zapraszane na kawe, poczestunek i przedstawienie ktore robia dzieci.
      Jedne imprezki odbywaja sie w trakcie godzin przedszkola a inne imprezki juz po zamknieciu przedszkola.
      • black.joanna Re: Przedszkola państwowe 14.12.13, 18:30
        Ta liczba chętnych, którzy muszą się zebrać jest nielegalna. Wiem, że przy małej liczbie dzieci dla przedszkola to trochę nieopłacalne, ale opiekę mają obowiązek zapewnić.
        • bbuziaczekk Re: Przedszkola państwowe 14.12.13, 19:18
          Nasze przedszkole jest malutkie bo liczy tylko 75 dzieci czyli 3 grupy. Na wiecej dzieci nie ma miejsca.
          Zawsze jak jest lista wywieszona to albo zadne dziecko nie jest wpisane albo 1-2
          I widocznie jest to legalne skoro na 1-2 dzieci nie oplaca sie otwieraz calego przedszkola i sciagac Panie i kucharki.
          • bbuziaczekk Re: Przedszkola państwowe 14.12.13, 19:21
            Tak samo z otwarciem. Przedszkole jest czynne od 6 do 17
            Ale ze u mnie w miescie 80% ludzi pracuje od 6 rano to duzo osob ma potrzebe przyprowadzic dziecko o 5:30 max.
            I jest mozliwosc zeby otworzy to przedszkole 30-60 min wczesniej ale pod warunkiem ze tych dzieci bedzie min 8
            Ale nie wiem czy jest tych dzieci 8 czy nie. Czy otwieraja wczesniej czy nie.
    • slonko1335 Re: Przedszkola państwowe 14.12.13, 15:15
      Szczecin-czynne w Wigilię, Sylwestra, miedzy świętami, nie ma żadnych ferii. Wolne jest natomiast w czasie wakacji, przedszkole ma w wakacje dwutygodniowy dyżur ale można w pozostałym czasie dziecko do innego przedszkola dyżurnego zapisać. Mamy coś takeio jak Jasełka z poczęstunkiem jeśli rodzice sobie życzą(u nas sobie nie życzą)-przedszkole jest wtedy otwarte normalnie-Jasełka zaczynają się o 15.30. Jak są Dni Babci, mamy, ślubowanie, itp. także jest czynne normalnie a imprezy te są po południu zazwyxzaj.
    • klubgogo Re: Przedszkola państwowe 14.12.13, 18:28
      Przedszkola państwowe pracują non stop od 1 września do 30 czerwca, oprócz świąt typu 11 listopada czy Nowy Rok. Dni okołoświateczne czy ferie nie sa wolne, w wigilię czy sylwester jest dyżur w miare zapotrzebowania - bo jeśli nie zgloszą się dzieci chętne, sami nayczyciele nie przychodzą.
    • kawka74 Re: Przedszkola państwowe 14.12.13, 19:12
      Przedszkole mojego dziecka jest otwarte we wszystkie dni nieświąteczne, w Wigilię także. Proszono tylko rodziców o deklaracje, które dziecko będzie chodzić, a które nie.
    • dankaimirek Re: Przedszkola państwowe 23.12.13, 09:25
      jamniorra napisał(a):

> Drogie ematki,
      >
      > Jako, że w realu nie mam kogo zapytać, przybyłam tutaj. Jak funkcjonują przedsz
      > kola państwowe? Tzn rozumiem ,że w dni powszechnie wolne od pracy typu 1.05, 25
      > .12 itp są zamknięte. Ale czy otwarte są we wszystkie pozostałe dni pracujące?
      > Wigilia, 30.12, dni pomiędzy Bożym Narodzeniem a Sylwestrem itd? Czy w przedszk
      > olach jest coś takiego jak ferie wielkanocne/ zimowe jak w szkołach? Z tego co
      > pamiętam z czasów kiedy sama chodziłam do przedszkola, w wakacje są nieczynne p
      > rzez miesiąc (dwa??). Czy są jakieś Wigilie przedszkolne? Pamiętam jakieś obcho
      > dy Dnia Babci np., ale czy w przypadku takich obchodów te przybytki są czynne k
      > rócej czy normalnie?
      >
      > Z góry dziękuję za odpowiedzismile

powinny byc otwarte.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka