Dodaj do ulubionych

Minimalistyczne święta?

19.12.13, 13:28
Nie pytam, czy z konieczności, czy z wyboru.

Robicie? Bo czytam o tych kryzysowo-ekologicznych trendach i nie powiem - podobają mi się smile Nawet bardzo. W tym roku to już za późno na przeorganizowanie big_grin Ale może w przyszłym?

Tylko mam jedną obawę: co na to małe dziecko? Wyłączyć z tego? Tzn np. wszyscy dostają drobiazgi, oprócz dziecka, które jest traktowane standardowo, czyli większość marzeń rodzina próbuje spełnić? Też jakoś mnie to nie przekonuje uncertain

Albo minimalistyczna choinka? Podobnie. Dla dorosłych może być dowodem dobrego smaku, ale dziecka nie zachwyci tak jak wielkie drzewko obwieszone najróżniejszymi ozdobami...

Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: Minimalistyczne święta? 19.12.13, 13:37

przeciez wielka kolorowa obwieszona choinka nie gryzie sie z kryzysowo-ekologicznymi trendami
    • zuzanna56 Re: Minimalistyczne święta? 19.12.13, 13:38
      Mam wrażenie że ja od 20 lat robię minimalistycznie wink ale mnie nie słuchajcie, ja nie znoszę Świąt. Staram się bardzo nie marudzić ale słabo mi idzie, choć długo nic nie mówiłam. Prezenty normalne, jakieś ozdoby dokupuje ale mam ich mnóstwo od lat zbieranych i teraz nie kupuje za wiele. Jedzenie jak na spotkanie ze znajomymi, fajne ale bez wariactwa.
      • mx3_sp Re: Minimalistyczne święta? 19.12.13, 13:41
        żywa, największa jaka tylko się zmieści choinka i do tego obiad z deserem - wigilia. Prezenty dla synka i symboliczna paczuszka dla rodziców.
    • werualta Re: Minimalistyczne święta? 19.12.13, 15:06
      prezenty symboliczne od lat
      dla dzieci troszkę mniej symbolicznie, ale są to kwoty naprawdę minimalistyczne wink
      choinka-od lat chcę małą, dziecko chce dużą, jest średnia wink
      od lat te same ozdoby
      w tym roku zrobiliśmy po dwa małe drobiazgi ozdobne na choinkę
      jedzenie-standardowo
      bez opychania się, gór mięsa (wędliny ani mięsa nie kupuję)
      za to jest więcej owoców niż zwykle wink
      więcej czasu niż zwykle
      i więcej siedzenia przy stole
      smile
      bez napinki, pieczenia wszystkiego, czyszczenia wszystkiego i wyglądania jak spod igły. SPOKOJNIE smile
      • wielkafuria Re: Minimalistyczne święta? 19.12.13, 17:36
        u mnie jest taki zwyczaj ze co roku dokupujemy jedną bombkę. jakas wyjatkową, wybajerowaną. na mojej choince wiszą ozdoby sprzed 50 lat, sa przepiekne i recznie robione - moja babcia je u siebie wieszała, potem moja mama, teraz ja. nie chcialabym miec "nowoczesnej" choinki.
    • rosapulchra-0 Re: Minimalistyczne święta? 19.12.13, 15:13
      W ogóle nie robię w tym roku świąt. Liczę, że same się zrobią.
    • shumi-mi-las well... 19.12.13, 17:14
      no cóz... wczoraj usłyszałam menu wigilijne...

na pierwszym miejscu tradycyjnie kaczka z jabłkami... na drugim rosołek dla moich dzieci.... bo przecież gdzież tam grzybowa dla nich, a bez zupy umrą.

poza tym śledzie.... w tym roku nie... nie w miodzie.... w tym roku całkowite zaskoczenie! śledzie będą w cynamonie!!!! i ananasie!!!

JUŻ SIĘ NIE MOGĘ DOCZEKAĆ.

osobiście zapragnęłam karpia. poczciwego smażonego karpia. i owego karpia przyrządzę i zawiezę te 300 km, co by mieć smak wigilii. ....
      • rosapulchra-0 Re: well... 19.12.13, 17:16
        Akurat śledzie w cynamonie to smakowy cymes. Polecam!
        • shumi-mi-las Re: well... 19.12.13, 17:28
          Rosalka.... nie prowokuj....

wigilia:
          - zupa rybna, barszcz lub grzybowa
          - karp po żydowsku
          - pierogi z kapustą i grzybami
          - makiełki
          - groch z kapustą
          - kapusta z grzybami
          - ryba w occie
          - śledź w oleju
          - karp w galarecie
          - sos do ryby po żydowsku wink
          - kompot z suszonych owoców
          - sernik
          - makowiec

i opłatek wink

ogólnie to dzień postny, choćby biskup, papież czy Bóg oznajmił, że daje dyspensę wink

nowości? AJLOWYT! ale w pierwszy i drugi dzień świąt oraz sylwestra.
          wigilia to dzień wyjątkowy. jeden w roku, od którego oczekuję jakiejś bliskości z KK, do którego rodzina mojego męża przejawia awersję od lat.

i tyle.
          • mariahcarrey Re: well... 20.12.13, 12:40
            Jak rozpoznać, że ryba jest świeża? przydatna wiedza przed świętami smile
            Świeżość – jak ją rozpoznać?
    • bri Re: Minimalistyczne święta? 19.12.13, 17:26
      W mojej rodzinie w ogóle prezenty na gwiazdkę kupujemy tylko dla dzieci.
    • kkalipso Re: Minimalistyczne święta? 19.12.13, 17:30
      Ani za bardzo nie szalejemy ani nie skąpimy . Zresztą tak jak zawsze , złoty środek.
      Wśród dorosłych prezentów właściwie nie kupujemy (tylko dzieciom) . Lubimy za to wyjść sobie gdzieś wieczorem z towarzystwem do dobrego clubu , czy restauracji - kosztuje ale lubimy.

Co roku sobie mówię, że za rok wyjedziemy na kilka dni gdzieś daleko , ale jak zwykle nie wychodzi.
    • default Re: Minimalistyczne święta? 20.12.13, 12:56
      Mnie z każdym kolejnym rokiem coraz bardziej wkurza przymus "świętowania", w sensie robienia całej tej szopki z zasiadaniem do suto zastawionego stołu, składaniem sobie życzeń, wymyślaniem na siłę prezentów itd. Najchętniej spędzałabym święta BN zwyczajnie, jak inne "długie weekendy", np. ten majowy, kiedy każdy robi co chce i nie ma presji na jakieś okolicznościowe spędy połączone z nienormalnym obżarstwem.
      Wymiar religijny świąt nie ma dla mnie, jako niewierzącej, żadnego znaczenia, więc w imię czego niby mam robić ten cały cyrk ? W rodzinnym gronie można się spotkać przy wielu innych okazjach lub bez nich i zazwyczaj wtedy bywa milej - bo bez tej napinki.
    • mw144 Re: Minimalistyczne święta? 20.12.13, 13:03
      Z tradycjii światecznych jest w domu duża choinka, bo dzieciaki chcą. Reszta - nie robię, bo albo na Wigilię do teściowej, a pozostałe dwa dni jak w normalny weekend, albo wyjeżdżamy na wakacje. Prezenty tylko dla dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka