crea.tura Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 19:26 Schabowy na oleju. Winegret z torebki (przecież to mega prosta rzecz do zrobienia, składniki każdy ma w domu!), Sałatka z zupek chińskich. To tak na szybko Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 19:29 crea.tura napisała: > Winegret z torebki (przecież to mega prosta rzecz do zrobien > ia, składniki każdy ma w domu!) Nie kumam, ale to co jest w takim razie w tej torebce?.... Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 19:38 krew z jakiegoś ptaka (nazywa się to danie zupą) Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 19:42 > krew z jakiegoś ptaka (nazywa się to danie zupą) Co powiesz w takim razie o karpiu w szarym sosie oraz czarnym salcesonie i kaszance ? Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 13:22 Proszę: "maltodekstryna, cukier, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, dioctan sodu, skrobia modyfikowana, laktoza, natka pietruszki, cebula, olej roślinny, ekstrakt drożdżowy suszony, szczypiorek, trybula, koperek, gorczyca, lubczyk, piaprz biały, skrobia grochowa, aromat, kurkuma". Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 19:33 Kiedyś nie rozumiałam jak można jeść placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem. Już wiem i czynię to sama-profanacja! Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 19:38 guderianka napisała: > Kiedyś nie rozumiałam jak można jeść placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem. pyyyycha!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 19:37 jakiś czas temu pewna znana podczęstochowska firma cukierniczo-lodziarska wypuściła lody o smaku piwa ! fuj! były tylko jeden sezon Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 19:41 po takie lody smakowe to do czech -koperkowe na przykład , cebulowe Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 19:50 W Polsce - sosy do pizzy. Na milosc boska, kto polewa pizze sosem czosnkowym i keczupem ? W ogole zamilowanie do keczupu i majonezu jest w naszym kraju dosc spore. Belgijskie paskudztwo: chleb z nutella i salami. Jedza to wszyscy i zupelnie nie rozumieja o co chodzi obcokrajowcowi. Inne profanacje: kielbaski wszelkiej masci podawane z ryzem/ziemniakami i musem jablkowym. Specjalna czekolada, bardzo cieniutkie tabliczki, ktore kladzie sie na chleb z margaryna i je jak kanapke. Wloska profanacja - ziemniaki pokrojone na cienkie plastry i usmazone a nastepnie polane obficie oliwa z oliwek. Na zimno. Jedyna rzecz jaka mi nie smakowala. Odpowiedz Link Zgłoś
malwa51 Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 16:18 Nie tylko w Polsce. W Szwecji oprocz sosu majonezowego na niektorych pizzach do prawie wszystkich dostaje sie osobno salatke - tj poszatkowana kapuste & cebule z pieprzem w occie Na szczescie - osobno. Ja zawsze dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
belgijska.czekolada Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 20:06 Z profanacji: Bigos z majonezem Zupka chińska z rozpuszczonym w niej pasztetem (niestety byłam zmuszona oglądać cały proces przygotowania i konsumpcji) Chipsy ze słodkim serkiem typu Danio (przysmak mojego męża) A z osobliwych ciekawostek kulinarnych: chleb z marmite Odpowiedz Link Zgłoś
aggy80 Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 20:47 Chleb z marmite i z awokado - pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
sea.sea Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 10:30 Na początku odniosłam się do marmite bez zrozumienia, ale teraz uwielbiam w zestawie chleb posmarowany marmite, na to serek typu almette i jajko na twardo... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Podobny wątek: 04.01.14, 20:29 forum.gazeta.pl/forum/w,77,148814556,148814556,Kuchenne_barbarzynstwa.html Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 20:47 Młoda ostatnio wcinała makaron z bitą śmietaną, a ją frytki że zwykłą śmietaną. Robiliśmy też naleśniki z resztkami sałatek posylwestrowych - były naleśniki z sałatką z makreli, jajka, majonezu i pora, sałatką z żółtego sera z ananasem i standardową sałatką z tuńczyka... Odpowiedz Link Zgłoś
kalia-kalia Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 20:51 Pierogi polane keczupem. Barszcz biały jadany na śniadanie, podawany ze standardowymi dodatkami (jajko, kiełbasa, chrzan) oraz z tłuczonymi ziemniakami (kopka ziemniaków ląduje w talerzu z barszczem). A rosół z ziemniakami to było zwykłe danie w moim domu. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 21:33 gdzie się je rosół z ziemniakami? - nigdy sie nie spotkałam... Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 03:22 My mieliśmy dzisiaj awarie prądu - znajomi, którzy prąd mieli podrzucili nam rosół z ziemniakami. Nigdy nie jadłam, nigdy mi do głowy nie przyszło dodawać. Ale darowanej zupie nie zagląda się w warzywa, zjadłam i byłam wdzięczna. Niezgorsze było. [Nowa Fundlandia, Kanada] Odpowiedz Link Zgłoś
eraz-lilipop Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 01:53 W Uk polewanie deserow , ciast smietana . U mnie w domu jada sie rosol z kartoflami, barszcz bialy z tluczonymi ziemniakami podany w jednym talerzu, pycha. Sasiadka Hinduska gotowala ryz z kartoflami albo ryz z serem bialym oczywiscie o smaku curry , ble .Desery azjatyckie jak dla mnie to slodkie i nie nadajace sie do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 20:59 ja chyba wlasnie popelnilam i boje sie sprobowac, chociaz wyglada smakowicie: salatka kus kus z soczewica i ciecierzyca, do tego suszona zurawina+ rozne zielska i oczywiscie kminek.... balam sie dodac cebuli, chociaz stala w przepisie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 22:34 obrus_w_paski napisała: > ja chyba wlasnie popelnilam i boje sie sprobowac, chociaz wyglada smakowicie: > salatka kus kus z soczewica i ciecierzyca, do tego suszona zurawina+ rozne ziel > ska i oczywiscie kminek.... balam sie dodac cebuli, chociaz stala w przepisie. Jakby zurawine zastapić oliwkami, a kminek kuminem, to byłoby pysznie... Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 22:51 moja wersja jednak byla calkiem smaczna. W przepisie byla jeszcze starta skorka z cytryny i mieta, co dalo ciekawy posmak. Odpowiedz Link Zgłoś
a-inka Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 21:19 Osobiście jestem beztalenciem kulinarnym,i przyznaje ze skruchą,że nieraz sprofanowałam jakieś danie,za to mam chłopa gotującego jak szef kuchni,i dla niego profanacją są- -wszelkie gotowe dania,takie do odgrzewania w mikrofalówce...chłopak naszej najstarszej córy,rodowity Anglik,zupełnie nie zna domowej kuchni-on w domu jest żywiony właśnie takimi paskudztwami z pudełek,szkoda,że nie widziałyście jego miny ,jak spróbował bigosu,heheh,powiedział,że w życiu nie jadał nic równie pysznego,ale zdziwiony jest,że my tyle gotujemy,zupy-dla nich zupa to z puszki...przed świętami w ogóle przeżył szok,że będzie tyle jedzenia i taka różnorodność -profanacją będzie też dodawnaie maggi,kostek rosołowych itd, ,w sumie smak ziół,typu bazylia,rozmaryn itp poznałam od kiedy jestem z moim chłopem,nie wiedziałam nawet,żeniektóre połacze\nia będą tak fenomenalne.. -chipsy octowe,na poczatku plułam nimi dalej niż widziałam,ale po siedmiu latach zjem,a i owszem,ale przyznaje bez bicia,że że jeszcze nie jadłąm chips and fish..za to puree z zielonego groszku nie smakuje w ogóle,zero smaku,jak trawa.. I ciekawostka,większość Anglików za danie narodowe uważa...curry Chyba jako pamiątkę po czasach Imperium ,pozdrawiam wielce ciekawy wątek Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 21:35 Mój brat popatrzył na krewetki z czosnkiem podane mu na talerz i zapytał żartem " a jest keczup? bo ja z keczupem zjem wszystko" Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 21:43 Słodki chleb w Szwecji. Każdy! Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 22:16 moje młodsze dziecko ma takie pomysły, ze czasami robi mi sie słabo ostatnio na obiad zażyczyłsobie makaron z ryżem i masłem ale do dzis mnie poraża jak sie zachwycał smakiem coli z mlekiem... Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: kulinarne profanacje- watek light 04.01.14, 22:52 Moj brat szok kulinarny przezyl na stole ba sniadanie pojawily sie: nalesniki (amerykanskie) z syropem klonowym, male, sniadaniowe pieczone kielbaski, chrupki, zesmazony boczek, salatka owocowa..l Ja zestawy slodko-slone lubie bardzo. Ostatni wynalazek lody o smaku... boczku.... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Frytki wkładane do bułki na hamburgery. Też 04.01.14, 22:51 brytyjska kuchnia Na Ukrainie, a ściślej na Krymie zarówno do zupy, jak i do drugiego dania (ziemniaki, mięso, surówka) każdy je chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 01:03 Zgniły rekin (przysmak islandzki). Odpowiedz Link Zgłoś
sta-fraszka Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 03:19 Pierogi z owocami, a już najgorzej z jagodami. Dla mnie jest to marnotrawstwo zarówno dobrego ciasta na pierogi, ciężkiej pracy w przygotowywaniu tychże oraz (najgorsze) jagód. I z tej samej serii: zupa owocowa z makaronem. Lubię połączenia słodkawe ciasto - wytrawne nadzienie - ciasto i owoce , naleśniki/ciasta robię w wielu wersjach ale to jest dla mnie nie do przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 12:30 Witam O kanapkach z frytkami było już jak widzę;-P To ja podam swój hit. Pijemy z koleżankami wino, jedna z nich pije słodkie, reszta wytrawne. Kończy się słodkie. Koleżanka prosi o dolewkę wytrawnego, wyjmuje z torebki słodzik i bach - dwie pastylki do kieliszka;-D Ryczałyśmy ze śmiechu pięć minut, tym bardziej, że potem stwierdziła, że jest niedobre i je wylała. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatemonster Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 16:35 Znajoma ma męża Irlandczyka. Pewnego razu po świętach wielkanocnych opowiadała jak bardzo smakował mu 'nasz' żurek. Ja lekko zdziwiona zapytałam jak dokładnie ten żurek przyrządziła (zdziwiło mnie,że facetowi posmakowała tak inna od kuchni ekhm... irlandzkiej potrawa i pomyślałam,że może znajoma jest super Nigellą). Ona mi na to 'normalnie! Wlałam zawartośc butelki, podgrzałam i voila!'....Eeee... ps. dlaczego profanacją jest śmietana w carbonarze? I czemu ponoć to carbonary czosnku się nie dodaje? Ja robię ze smietaną i z czosnkiem i wszystkim smakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 21:47 Ponieważ do oryginalnej carbonary nie daje się śmietany, lecz żółtka, parmezan i ser owczy pecorino. Czosnku się nie dodaje ponieważ, carbonara ma mieć delikatny, kremowy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
green.ginewra Re: kulinarne profanacje- watek light 05.01.14, 16:44 w Poznańskich stołówkach mizeria i placki ziemniaczane posypane cukrem Odpowiedz Link Zgłoś