Dodaj do ulubionych

nabycie spadku

19.01.14, 23:36
czeka mnie sprawa sądowa o nabycie spadku po rodzicu, testamentu nie ma, przedmiotem jest dom , ziemia i oszczędności, dziedziczą -drugi rodzic i kilkoro dzieci
moje pytanie- czy prawidłowosc jest taka, ze albo przyjmuję całą nalezną mi czesc spadku albo całości się zrzekam , czy mogę np. zrzec się czesci( na rzecz drugiego rodzica), a nabyc nalezną mi czesc w nieruchomości
z tego co się orientuję problemem w przypadku zrzeczenie się spadku jest to , ze mam niepełnoletnie dzieci
pomozcie
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: nabycie spadku 20.01.14, 10:54
      Przyjmij, a potem zrób darowiznę?
    • myszy80 Re: nabycie spadku 20.01.14, 11:03
      Jest coś takiego jak dział spadku. Jeśli dobrze kojarzę, wówczas masę spadkową dzieli się nie udziałami wynikającymi ze spadkobrania tylko dowolnie.
    • paul_ina Re: nabycie spadku 20.01.14, 11:07
      W sprawie o nabycie spadku stwierdza się nabycie PRAWA do części spadku, a dopiero potem - umownie lub w drodze sądowej (dział spadku) dzieli się prawa do konkretnych przedmiotów wchodzących w skład spadku.
      Czyli np. nabywasz prawo do 1/12 masy spadkowej, a dopiero w drodze umowy między spadkobiercami bądź przed sądem przelicza się tę 1/12 na konkretne przedmioty majątkowe.
      Na tym etapie możesz spadek albo odrzucić w całości albo przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza - wtedy odpowiadasz za długi spadkowe tylko z majątku spadkowego. Obie te czynności są ograniczone terminem 6 miesięcy od momentu otwarcia spadku - czyli momentu, w którym spadkobierca dowiedział się o śmierci spadkodawcy.
      Odrzucony spadek przechodzi na zstępnych odrzucającego - wszyscy żyjący muszą po kolei złożyć to oświadczenie, jeśli nie chcą spadku, wszyscy są ograniczeni terminem.
      Na moje oko opisywane przez Ciebie kombinacje to etap działu spadku, czyli dalszy. Na etapie stwierdzenia nabycia warto pokusić się o to przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza.

Powyższe nie stanowi porady prawnej, bo nie chciało mi się sprawdzać przepisów, radzę pogooglować albo udać się do prawnika, taka porada nie powinna kosztować więcej niż 50 pln.
    • antychreza Re: nabycie spadku 20.01.14, 11:17
      1. Przyjmujesz albo odrzucasz cały udział z danego tytułu - ponieważ masz 1 tytuł, tzn. dziedziczenie ustawowe, to jeśli odrzucisz, to odrzucisz całość
      2. Jeśli chcesz żeby twoją cześć dostała konkretna osoba, to przyjmujesz i robisz darowiznę na rzecz tej osoby
      3. Jeśli odrzucasz, to tylko w swoim imieniu, a na twoje miejsce wchodzą twoi spadkobiercy ustawowi. To problem jeśli masz małoletnie dzieci - w ich imieniu możesz odrzucić tylko za zgodą sadu opiekuńczego. To znaczy, ze musisz złożyć wniosek do sądu opiekuńczego o zgodę, wtedy główne postępowanie jest zawieszona do czasu kiedy sąd nie wyda orzeczenia co do dzieci, czyli główne postępowanie przedłuży się o jakieś pół roku.
      • zmyslona2 Re: nabycie spadku 20.01.14, 11:24
        czyli mam rozumiec , ze pierwsza sprawa sadowa jest tylko sprawa o nabycie spadku, bez dzialu?
        na wezwaniu mam napisane-stawiennictwo celem zlozenia zapewnienia i oswiadczenia spadkowego

a pozniejsza darowizna poszczegolnych czesci w przypadku przyjecia przeze mnie spadku na rzecz np. drugiego rodzica jak musi byc przeprowadzona? sadownie? u notariusza?
        • zmyslona2 Re: nabycie spadku 20.01.14, 11:26
          i jak wyglada kwestia rozliczenia podatkowego ,ewentualnego podatku w przypadku przyjecia spadku?
          • turzyca Re: nabycie spadku 20.01.14, 11:34
            zmyslona2 napisała:

> i jak wyglada kwestia rozliczenia podatkowego ,ewentualnego podatku w przypadku
            > przyjecia spadku?

W ciagu pol roku od przyjecia spadku skladasz zgloszenie w urzedzie skarbowym (jest specjalny formularz na te okazje) i jako dziecko spadkodawcy nie placisz nic. Tylko trzeba tego terminu przypilnowac.
    • thorgalla Re: nabycie spadku 20.01.14, 15:41
      Radzę Ci nie zrzekać się spadku bo przejdzie na Twoje dzieci i zacznie się problem.
      Bo cokolwiek będziesz chciała z tym spadkiem (w ich imieniu) zrobić musisz do sądu się zwracać.
      I nie ma pewności,że zgodę uzyskasz np.na sprzedaż czy zrobienie darowizny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka