09.02.14, 11:57
z jakiej kapusty robicie gołąbki o tej porze roku? włoska czy zwykła?
Oprócz klasycznych ryż i mięso jakie nadzienie jest godne polecenia?
A odnośnie sosu, jak robicie pomidorowy?
Tak mnie coś naszło przed obiadem że zjadłabym sobie gołąbeczka.
Obserwuj wątek
    • irina_katodina Re: gołąbki 09.02.14, 12:12
      mama_duzych_dzieci napisała:

> z jakiej kapusty robicie gołąbki o tej porze roku? włoska czy zwykła?

Z włoskiej - łatwiej oddzielić liście nie rozrywając ich.

> Oprócz klasycznych ryż i mięso jakie nadzienie jest godne polecenia?

Ryż z grzybami leśnymi.

• mama_duzych_dzieci Re: gołąbki 09.02.14, 12:39
      a sos? a może ktoś jeszcze cos podrzuci?
      • raczek47 Re: gołąbki 09.02.14, 13:18
        teraz nie polecam robienia gołąbków, bo kapusta jest masakrycznie twarda, liscie się łamią.Ja sobie odpuszczam już do maja.
        Farsz możesz urozmaicić dorzucając np.podduszone pieczarki, włoszczyznę/chińszczyznę(taką mrożoną).
        Sosik-pomidorowy lub grzybkowy(mogą być pieczarki, ale z leśnych oczywiście lepszy).
    • moni_kaw Re: gołąbki 09.02.14, 13:30
      z białej robię klasyczne z ryżem; z włoskiej robię wersję z kaszą i na wierzch gołąbka kładę cieniutki plasterek boczku ( liście włoskiej lubią wysychać - ja przyrządzam gołąbki w piekarniku - a nie dusze w bulionie);
      gołąbki z ryżem "idą" z sosem pomidorowym, a z kaszą z pieczarkowym;
    • latarnia_umarlych Re: gołąbki 09.02.14, 13:36
      Ze zwykłej, ale najpierw ją blanszuję, a dopiero potem odrywam liście, dzięki temu się nie łamią.
      Farsz oprócz mięsnego - kasza jaglana z pieczarkami, czosnkiem i szpinakiem. Jaglanka jest drobna, ładnie się lepi i trzyma formę.
      Zalewam gołąbki sokiem pomidorowym z kartonu - przyprawiam go i jest pyszny, o właściwej konsystencji sos.
      • bei Re: gołąbki 09.02.14, 13:42
        Jesli mam malo czasu to z pekińskiej, z salaty, z lisci winogron marynowanych, gdy czasu więcej na obrobkę termiczną to z kapusty czerwonej, bialej, z wloskiej również, zalezy jaka w sklepie zalega smile
        • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 13:53
          Z farszem z ziemniaków. Robię gołąbki przez okrągły rok. Wystarczy kapustę wsadzić do mikrofali na 15-20 minut, liście pięknie odchodzą i są mięciutkie. Ale to wersja dla tych, którzy nie wierzą w zabójczą moc mikrofalówki. Pozostali mogą tradycyjnie - blanszować w garze z wrzącą wodą.

truskawkiwmilanowku.blox.pl/2014/01/GOLABKI-DLA-STONKI.html
          ---
          truskawkiwmilanowku.blox.pl/html
          najlepszepolskiefilmyiseriale.blox.pl/html
          • latarnia_umarlych Re: gołąbki 09.02.14, 14:16
            Wystarczy kapustę wsad
            > zić do mikrofali na 15-20 minut, liście pięknie odchodzą i są mięciutkie

Co? W mikrofali?
            Zmarnowałam tyle lat męcząc się z wrzątkiem i za gorącą/niedoblanszowaną kapustą?
            • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 14:29
              latarnia_umarlych napisał(a):

Co? W mikrofali? Zmarnowałam tyle lat męcząc się z wrzątkiem i za gorącą/niedoblanszowaną kapustą?

No. big_grin Sama na to wpadłam jakieś 12 lat temu. Po zalaniu kuchni i poparzeniu łap, wpakowałam wredną kapustę za karę do mikrofalówki. Od razu zmiękła zaraza i tak ładnie liście odchodziły. Od tamtej pory - nie ma mikrofali, nie ma gołąbków.

---
              • capa_negra Re: gołąbki 09.02.14, 14:34
                Nie mogłaś wcześniej tego napisać??
                Tydzień temu robiłam gołąbki...
                Ta mikrofala to na max??
                • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 14:44
                  Na max. Wiadomo, że różne mikrofale różną moc posiadają, więc musisz sama obczaić. No i zależy od wielkości kapusty.

---
                  • arwena_11 Re: gołąbki 09.02.14, 16:23
                    Ale na mikrofale ustawiasz? I nie spali się?
                    • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 16:34
                      arwena_11 napisała:

> Ale na mikrofale ustawiasz? I nie spali się?

Normalnie. Moja mikrofalówka nie ma żadnych opcji dodatkowych. Kapusta ma sporo wody, więc pod wpływem działania mikrofal po prostu gotuje się.

---
                      • pitahaya1 Re: gołąbki 09.02.14, 16:40
                        No cudniesmile Właśnie to gotowanie mnie odstraszało od "gołąbkowania". Moja mikrofalówka nie ma regulacji mocy. Rozumiem, że wrzucamy bez jakiegoś pojemnika z wodą? Ot tak, włożyć i uruchomić?
                        Ciekawe...
          • moni4444 Re: gołąbki 09.02.14, 16:41
            Ja tez robie w mikrofali kapuste,ale zawsze zawijalam w worek,czy ty bez worka ja gotowalas,,,,
            • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 16:44
              Bez worka, bez wody, po prostu na talerz i do mikrofalówki.

---
              • gaga-sie Re: gołąbki 09.02.14, 23:43
                Też tak robię. Wycinam głąb i kładę na talerz z wodą.
          • ella_nl Re: gołąbki 09.02.14, 21:32
            myszomle napisała:

> Z farszem z ziemniaków. Robię gołąbki przez okrągły rok. Wystarczy kapustę wsad
            > zić do mikrofali na 15-20 minut, liście pięknie odchodzą i są mięciutkie. Ale t
            > o wersja dla tych, którzy nie wierzą w zabójczą moc mikrofalówki. Pozostali mog
            > ą tradycyjnie - blanszować w garze z wrzącą wodą.
            >
            Kapustę białą czy włoskąsuspicious?
            • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 21:56
              Z białą. Włoską jakoś widzę tylko w zupie. Ale może kiedyś zmienię zdanie na jej temat.

---
              • misterni Re: gołąbki 09.02.14, 22:52
                Bo z włoską kapustą trzeba dusić z dodatkiem bulionu, ona musi wchłonąć jak najwięcej wilgoci. No nie trzeba blanszować, chyba że środkowe liście.
    • misterni Re: gołąbki 09.02.14, 14:29
      Wczoraj zrobiłam z kiszonej kapusty. Bardzo dobre wyszły.
      • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 14:40
        Sama kisiłaś kapustę?

---
        • misterni Re: gołąbki 09.02.14, 14:47
          Tak i sama hodowałam w ogródku na eko farmie big_grin
          A tak poważnie, czasem można dostać w warzywniaku w moim miasteczku - albo na wagę z beczki, albo paczkowaną.
          • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 14:54
            Jutro przeprowadzę śledztwo w sprawie liści kiszonej kapusty na miejscowym bazarku.

---
            • misterni Re: gołąbki 09.02.14, 16:14
              Zazwyczaj takimi liśćmi obkładają dno beczki i przykrywają wierzch.
              • baltycki Re: gołąbki 09.02.14, 22:17
                misterni napisała:

> Zazwyczaj takimi liśćmi obkładają dno beczki i przykrywają wierzch.

Ech, a juz sobie wyobrazalem, jak tasiemkami kapusty kiszonej owijasz kawalki miesa.
                • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 22:38
                  Masz wyobraźnię Bałtycki. Jestem pod wrażeniem big_grin

---
                • misterni Re: gołąbki 09.02.14, 22:46
                  Nie o, co Ty, wcześniej bym utkała big_grin
    • rosapulchra-0 Re: gołąbki 09.02.14, 14:55
      Z quorum i ryżem są dobre, ale to wersja dla moich dzieci. Ja jem z mieszanką mięsa mielonego w równych proporcjach: wołowe, wieprzowe, indycze. Czasem z ryżem, czasem bez, od chęci zależy. Kapusty używam jednej i drugiej. Ostatnio nawet z czerwonej robiłam, bardzo smaczne wyszły, polecam. No i obowiązkowo do tego osobno zrobiony beszamel pomidorowy.
      • misterni Re: gołąbki 09.02.14, 16:14
        Rosa, jak robisz beszamel pomidorowy?
        • rosapulchra-0 Re: gołąbki 09.02.14, 17:08
          Dokładnie tak, jak tu podano: kotlet.tv/sos-beszamelowy-bechamel
          Zawsze wychodzi. Na koniec dodaję, już na oko i smak odpowiednią ilość przecieru pomidorowego i przyprawy.
    • mala-wiedzma Re: gołąbki 09.02.14, 16:34
      ja robię zazwyczaj z białej kapusty, farsz - mięso mielone ze świni wymieszane pół na pół z soczewicą ugotowaną, do tego podduszona włoszczyzna lub pieczarki lub co tam mi się uwidzi. z przypraw obowiązkowo w tym zestawie cząber.

sos - na bazie śmietany koperkowy. za cholerę mi nie wchodzą gołąbki z sosem pomidorowym. śmietanowo - pomidorowy jeszcze ujdzie wink
      • misterni Re: gołąbki 09.02.14, 16:44
        Do gołąbków jeśli pomidorowy, to ze sporą ilością śmietany i koperkiem smile
        • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 16:46
          Ja robię bez śmietany. I nie robi wrażenia, jakby mu tej śmietany brakowało.

---
          • mala-wiedzma Re: gołąbki 09.02.14, 16:49
            co kto lubi, mi sam pomidorowy nie wchodzi wink a inna rzecz, że śmietana u mnie w kuchni jest czysto umowna. w zdecydowanej większości jak mówię śmietana to mam na myśli jogurt grecki wink chyba jedynie w lodach używam śmietany.
    • gagunia Re: gołąbki 09.02.14, 17:30
      Właśnie w piątek robiłam. Zawsze robię klasyczne gołąbki z białej kapusty, z ryżem i mięsem. Z włoskiej nie robię, bo nikt nie zjada kapusty. Kapustę wrzucam do gara i parzę, wcześniej nacinając wokół przy głąbie. Liście pięknie schodzą i są miękkie. Przed włożeniem farszu ścinam z liścia tą grubą środkową część.
      Sos natomiast robię najczęściej na bazie przecieru pomidorowego (czasem koncentratu), bo jest gładki i ma intensywniejszy smak niż ze świeżych/puszkowych pomidorów. Nie dodaję też śmietany, żeby intensywności smaku nie złagodzić.
    • jusiakr Re: gołąbki 09.02.14, 21:23
      Kiedys skonczyl mi sie ryz I dalam kasze jeczmienna - mozna wtedy nie dodawac jajka do farszu.
      • misterni Re: gołąbki 09.02.14, 22:47
        Ja nigdy nie daję jajka do gołąbków - pierwsze słyszę w ogóle wink
        • myszomle Re: gołąbki 09.02.14, 22:51
          Też mnie to jajko zdziwiło. Nigdy nie dawałam. Ten farsz przecież nie musi być taki ścisły jak np. masa na kotlety.

---
          • jusiakr Re: gołąbki 10.02.14, 04:59
            A ja zawsze wcześniej dodawałam. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka