Dodaj do ulubionych

labradorka po sterylce

01.04.14, 13:06
Jak długo wasze psice dochodziły do siebie po wykonanej sterylizacji?
moja labradorka miała 5 dni temu wykonany zabieg i do tej pory widzę, że jeszcze ją boli ponieważ nie porusza się swobodnie.
przez dwa dni po zabiegu latała jak gdyby nigdy nic (chyba działało znieczulenie) a teraz chodzi na sztywnych łapach i widać że nie ma humoru.
Jak długo może ją jeszcze boleć? (mąż sprawdzał miejsce po cięciu, wszystko ok.)
Obserwuj wątek
    • default Re: labradorka po sterylce 01.04.14, 13:30
      To lepiej, że chodzi ostrożnie - nie ma niebezpieczeństwa, że szwy się rozejdą, że coś sobie porozrywa. Ma prawo ją boleć, przecież proces zrastania trwa, gojące się szwy też bolą. Jeżeli miejsce zszycia jest suche, nic się nie sączy, nie jest napuchnięte, obrzmiałe, zaczerwienione, to OK.
      Poza tym psy różnie reagują - są twarde kozaki, co nic nie dają po sobie poznać i są pieszczochy, co będą się rozczulać nad sobą i odstawiać cieżko chorego z powodu drobnego skaleczenia smile
    • starobrno Re: labradorka po sterylce 01.04.14, 13:42
      Moja dozyca miala tabletki przeciwbolowe i antybiotyki - 10 dni po operacji. Drugiego dnia smigala, wiec spacer tylko na smyczy, zeby nie szalala za bardzo. Moze przejdz sie do weta zeby cos dostala? Po co sie ma meczyc.
      • majenkir Re: labradorka po sterylce 01.04.14, 13:54
        Jw. tabletki p/bolowe I antybiotyk po kazdym zabiegu.
    • ulas123 Re: labradorka po sterylce 01.04.14, 14:30
      Przez 5 dni po operacji codziennie byliśmy u weta na zastrzyku przeciwbólowym i antybiotyku.
      Pierwsze 2 dni było kiepsko z chodzeniem, chodziła tylko na szybkie siku, potem coraz lepiej, czwartego dni miała ochotę biegać, ale była prowadzana krótkiej smyczy żeby było bez szaleństw. Generalnie z dnia na dzień było coraz lepiej.
      Ja bym podjechała do weterynarz, bo to nie jest normalne, że pies czuje się gorzej niż po operacji. Powikłania pooperacyjne to nie tylko infekcja szwów na skórze, sami tego nie ocenicie.
    • aknaszilak Re: labradorka po sterylce 01.04.14, 15:47
      2 tygodnie, plus jeszcze dorwała się do szwu, więc doszywanie i jeszcze 1,5 tygodnia.
      Młody, ruchliwy pies, może dlatego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka