Dodaj do ulubionych

Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokciu

26.04.14, 14:40
Ratujcie!
Wczoraj miałam zerwanego paznokcia w dużym palcu w nodze.
Wieczorem chciałam zmienić opatrunek ale się okazało ze gazik przykleil się do "miesa"
Kazda proba odklejenia konczyla się moim wrzaskiem a gazik ani drgnie.
Nie kazcie mi zacisnąć zebow i oderwać sila bo się po.....ram z bolu. To odpada. Mam dość sad
Polewanie rivanolem i sola fizjoligiczna nie działa.
Teraz mocze noge w misce z przegotowana i mineralna woda ale hmmm czarno to widze ze zadziała.
Jakies pomysły ? oczywiście bezbolesne bo nie wytrzymam więcej bolu.
Obserwuj wątek
    • isa1001 Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 14:46
      Mocz dalej, nie ma siły, żeby się nie odkleiło.
      • sonia-3 Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 14:51
        Trzeba odmoczyć. Dobra jest ciepła woda z mydłem biały jeleń, albo w rivanolu.
        • bbuziaczekk Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 14:57
          Ok to wrzuce białego jelenia i doleje cieplej wody.
          Ruszam tez stopa w tej wodzie żeby gazik sobie wirowal w kazda strone i żeby się odklejal.
          Oby pomoglo bo ryczeć mi się chce już z tego bolu i bezsilności.
          • sonia-3 Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 14:59
            ewentualnie obficie polać wodą utlenioną, która rozpuści krew, do której przykleił się gazik.
            • bbuziaczekk Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 15:02
              A to pewnie będzie moooocno szczypać sad
              Mietka jestem sad
              Przezylam 2 porody sn i cc ale teraz wymiękam.
              • pol-ita Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 30.08.14, 18:12
                Mam ten sam problem. Drugi dzień moczę w rivanolu na zmianę z szarym mydłem, noc spędzona w woreczku foliowym, a opatrunek ani drgnie. Proszę o info jak się skończyła ta męka w twoim przypadku.
              • ichi51e Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 30.08.14, 18:22
                Co ma szczypac? Rozwala mnie to - to alkohol szczypie nie utleniona!!!
          • madame_edith Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 15:01
            Znam ten ból. Nie odrywaj calego, bo on sie nie odklei. Sprobuj go zdejmowac najpierw warstwa po warstwie, a tą ostatnią pruj niteczka po niteczce. Jak tak zrobilam w identycznej sytuacji. Inaczej tez bym z bolu padla. To zywa mieso przecież. Powodzenia
            • bei Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 15:09
              czytam i zasłabłam- naprawdę!
              WSPOLCZUJĘ!

Mocz, na noc woreczek foliowy z mokrym- a później nie przykładaj gazikiem- tylko zelowym opatrunkiem, takim, którego zdejmować nie trzeba- Kikgel czy inne- leki przez nie przechodzą, powietrze również a zabezpieczają przed zlemsmile

Dlaczego zdjęto Ci paznokieć??

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
              • bbuziaczekk madame_edith 26.04.14, 15:15
                A zrywalas warstwa po warstwie od razu ? czy zajelo ci to kilka dni ?
                Bo zastanawiam się ile mogę się bujac z takim przyklejonym gazikiem jeśli moczenie w wodzie nie pomoze.
                • sonia-3 Re: madame_edith 26.04.14, 15:18
                  Ta utleniona, to szczypać nie bedzie, a chyba to jednak dobry bedzie sposób. Spróbuj chociaż.
                  • bei Re: madame_edith 26.04.14, 15:20
                    przy poparzeniach stosuje się odmaczanie opatrunku parafiną (kupisz w aptece)
                • madame_edith Re: madame_edith 26.04.14, 21:31
                  Z tydzien po zabiegu bo mi w szpitalu zapomnieli zmienic opatrunku. I mnie samej zajelo to kilka dni. Najpierw tez moczylam smarowalam. Cuda na kiju wyczynialam i sie nie odkleilo. Moja mama wymyslila to prucie po nitce (jako dziecko miala poparzone nogi i tak jej wlasnie zdjeto opatrunek, cienia blizn nie ma). Generalnie to 25 lat temu bylo to moje i swoja desperacje pamiętam do dzis...
              • bbuziaczekk Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 15:20
                Bo mi wrastal paznokieć i bujałam się takim malym obrzękiem 2 m-ce. Az wkoncu poszlo na caly palec tzn podeszlo ropa. Bol straszny. Wkoncu wczoraj wyladowalam u chirurga.
                Dostalam zjebke ze doprowadziłam się do takiego stanu a do tego zrobila się grzybica.
                Ale historia tego paznokcia jest dluzsza.....
                W sierpniu spadlo mi z wysokości metalowe przeslo z rusztowania (maz myslal ze trzymam i puscil) pierdyknelo prosto w gołego palca.
                Już wtedy bujałam się z obrzękami, ochodzacym paznokciem, ropa.
                Potem paznokieć odrastał. Troszke brakowało do całkowitego odrosniecia. Wtedy wrocilam do pracy po wychowawczym i zaczal się cyrk z tym wbijaniem się itd.
              • jematkajakichmalo Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 15:20
                ale ma moczyc czy polac moczem?? wink big_grin

Zrob kapiel z soli fizjologicznej albo z jodyny jak masz.
                U nas po 5-10 minutach kapieli w jodynie odchodzil kazdy opatrunek i to z sam z siebie bez ciagniecia.

Wskazowka nr 2: gazy, waty itp. nie przyklada sie bezposrednio na tak rane... Sa do tego specjalne opatrunki (z wazelina).
                • bbuziaczekk Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 15:24
                  Podobno mocz jest dobry na sciąganie ropy smile

A ta jodyna to ma być rozpuszczona w czym ? czy sama jodyna ?

Opatrunek zakładano mi w gabinecie zabiegowym po zerwaniu. Wiec myslalam ze wiedza co się robi i co się zakłada żeby się nie przykleilo sad
                  Nie wiedziałam ze to się przyklei sad
                  • jematkajakichmalo Re: Jak odkleic gazik z rany po zerwanym paznokci 26.04.14, 15:28
                    To rana bardzo podobna do oparzenia, my kladziemy ten opatrunek wazelinowy (nie wiem czy w Pl tak samo sie to nazywa - Branolind - ale w aptece na pewno beda wiedzieli), dodatkowo na to normalnie masc i dopiero zawijamy.

Jodyne mozesz rozpuscic w kubeczku z woda i po prostu pomoczyc palucha.
                    • jematkajakichmalo Napisalam Ci na priv 26.04.14, 17:09

• bbuziaczekk Odpisalam 26.04.14, 17:34
                        • bbuziaczekk Re: Odpisalam 26.04.14, 19:56
                          1. Moczenie w wodzie z szarym mydlem nie pomoglo ani trochę
                          2. Polewanie woda utleniona, rivanolem nie pomoglo.
                          3. Zrywalam kolejne warstwy gazika az doszłam do tych ostatnich najgorszych. Jest tak przyklejone ze ciagne mieso, nie mowiac o bolu.
                          Wiec zostajemy prawie w punkcie wyjścia.

Jutro bede probowac z jodyna i parafina.

Nastepne propozycje mile widziane.

• verdana Re: Odpisalam 30.08.14, 18:22
                            Syn miał w czwartek zrywany paznokieć. Zalecenie - polewać opatrunek wodą z sodą (łyżeczka sody na szklankę), niczego absolutnie nie zrywać, chirurg bedzie zmieniał opatrunek. Syna nie boli absolutnie nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka