Dodaj do ulubionych

Varsaviana

28.04.14, 22:58
Życzę sobie takowe nabyć i wypożyczyć. Uprzejmie proszę o polecenie odpowiednich pozycji. Życzę sobie znać dokładnie historię każdej warszawskiej kamienicy bądź jej repliki, w dzisiejszych granicach miasta. Myślę, że lektury powinno mi starczyć na najbliższe parę lat.
Proszę również uniżenie łaskawe panie o polecenie godnego uwagi forum tematycznego i blogów.
Obserwuj wątek
    • ola Re: Varsaviana 28.04.14, 23:15
      Wszystkie pozycje Jarka Zielińskiego, z "Atlasem dawnej architektury..." Na czele.
      "Korzenie miasta"
      Książki Magdy Stopy z serii Ostańców
      Roczniki Zamkowe
      To jeśli chodzi o serie.
      Literatura wydawana np. Przez muzeum sztuki nowoczesnej albo wydział architekrury to setki pozycji.
      Do tego dochodzą książki Barbary Engelking o getcie.
      Serwis www.warszawa1939.pl - tu masz wszystko na kupie
      Blogów i fanoejdzy FB tez setki, wliczając mój własny.
      Do tego darmowe spacery i wykłady.
      Lektury na lata czytania smile
      • verdana Re: Varsaviana 28.04.14, 23:20
        opac.buw.uw.edu.pl/cgi-bin/katalog/chameleon
        Wchodzisz do katalogu i masz czytania na latasmile
        • kocianna Re: Varsaviana 28.04.14, 23:36
          Verdana, ty nie bądź taka mądra big_grin
          Najładniejsza półka z interesującą mnie literaturą, jaką do tej pory widziałam, jest na Koszykowej. Ale dostępna wyłącznie w czytelni sad
          A ja, po pierwsze primo, muszę je czytać w domu/metrze, po drugie primo, biblioteka musi być po trasie praca-dom, a BUW wybitnie nie jest (buu). BN też ma fajny katalog online, tylko co mi po nim... A po trzecie primo, to takie "Dzieje Pragi" są pozycją bardzo szacowną, ale całkowicie nie do czytania. A "Historia Białołęki" to bardziej zbiór wspominków - arcyciekawych, i w tym akurat przypadku "z braku laku" mogą mi posłużyć, ale potrzebuję raczej doskonale opracowanej monografii, tudzież serii monografii o stolycy, napisanej lekko i ze swadą.
          Czym jest "Spacerownik", czy ktoś to czytał i czy to jest fajne?
          • joa66 Re: Varsaviana 28.04.14, 23:39
            Spacerownika się nie czyta , tylko z nim spaceruje smile Jest opis tras spacerowych, z opisem i historią (krótko) budynków po drodze.
            • kocianna Re: Varsaviana 28.04.14, 23:43
              Króko to ja nie chcę sad Albo OK, chcę i poglębię sobie gdzie indziej.
              Dawno temu, kiedy uczyłam się słownictwa dotyczącego architektury w obcym języku, mieliśmy za zadanie przygotować wycieczkę Traktem Królewskim, o każdym poważnym zabytku wynajdując - lub wymyślając - anegdotkę. To była najlepsza moja wycieczka po Warszawie w życiu! I zamierzam tę przygodę rozszerzyć na całą stolycę.
              • joa66 Re: Varsaviana 28.04.14, 23:52
                Krótko, bo to jest na pocżąteksmile Ja mam zresztą miłe wspomnienie związane ze spacerownikiem. Wybrałam się z nim na Saską Kepę, raczej mi obcą rodzinnie. Nagle zobaczyłam pod jakimś budynkiem dużą grupę ludzi, taki mini manifestacja. Podeszłam z ciekawością - okazało się, że to spacer z przewodnikiem. Zapytałam się czy mogę dołączyć się do grupy-pozwolono mi. I nie tylko mi - grupa puchła po drodze, dołączli się przypadkowi przechodnie, mieszkańcy, którzy wyszli na spacer z psembig_grin Kobieta była rewelacyjna - poza wiedzą merytoryczną wiedziała gdzie są dziury w płocie, żeby zobaczyć coś więcej, wymyślała preteksty, żeby dostać się do środka budynków itd. To od niej dowiedziałam się o "Geometrii Wyobraźni".

Spacerownik jest fajnym punktem startowym - jeżeli Ciebie coś zainteresuje , zgłębiasz temat.
                • ola Re: Varsaviana 28.04.14, 23:58
                  Blondynka, brunetka czy ruda? Starsza czy młoda? Było ogólnie o dzielnicy czy o jakimś konkretnym temacie?
                  • joa66 Re: Varsaviana 29.04.14, 00:02
                    big_grin

Chyba farbowana blondynka , a co to za różnica?smile

Tematem była architektura międzywojnia na Saskiej Kępie. Do tego co mówila przewodniczka czasami wtrącali się uczestnicy "wycieczki" - mieszkańcy (byli lub obecni) Saskiej Kępy- ze swoimi komentarzami.

• ola Re: Varsaviana 29.04.14, 00:09
                      Taka różnica, że ciekawa jestem na kogo trafiłaś. Ja robiłam kiedyś spacer po Saskiej Kępie, o międzywojennej architekturze. Nywało sie to "poemat o kącie prostym: urok miasta- ogrodu" i skupiało się na funkcjonalizmie międzywojnia. Spacer był dla fundacji Varsaviana. Świetny spacer robi tez moja kolezanka, ta z kolei jest młodą blondynką. Ona jednak nie skupia się na architekturze ale literaturze, obyczjowości. Jest jeszcze kilku przewodników, ktorzy mają w dosier Saską. Stąd moje pytanie.
                      • joa66 Re: Varsaviana 29.04.14, 00:18
                        Nie mam pojęcia jaka była oficjalna nazwa trasy/tematu - dołączyłam w trakcie.

Za to znalazłam w necie przewodniczkę - Hanna Dzielińska.
                        • ola Re: Varsaviana 29.04.14, 00:27
                          Aa! Hania rzeczywiście jest git!
                          • joa66 Re: Varsaviana 29.04.14, 00:31
                            Jak znasz, to pozdrów od anonimowej wielbicielki smile
              • ola Re: Varsaviana 28.04.14, 23:55
                Dużo anegdot dotyczących historycznej cześci miasta jest w ksiazce Wojciecha Bilskiego "Warszawa"
    • ola Re: Varsaviana 28.04.14, 23:22
      Ach, i Jurka Majewskiego seria "Warszawa nieodbudowana".
    • joa66 Re: Varsaviana 28.04.14, 23:30
      Na przykład:

lubimyczytac.pl/ksiazka/173506/zaczyn-o-zofii-i-oskarze-hansenach

oraz fragmenty dotyczące Warszawy z:

ksiazki.onet.pl/fragmenty-ksiazek/geometria-wyobrazni-szkice-o-architekturze-dwudziestolecia-miedzywojennego/w0bx1
      Poza tym, na początek, spacerowniki gazety nie są głupie jeżeli zamierzasz chodzić a nie tylko czytaćsmile

• joa66 Re: Varsaviana 28.04.14, 23:33
        Poza tym, z ciekawostek:

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,11200768,Nowy_Starbucks__kelnerka_w_neglizu_na_scianie.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka