Dodaj do ulubionych

Skąd się bierze bieda?

06.05.14, 14:24
Chodzi mi zwłaszcza o kraje tzw. cywilizowane?

wyborcza.pl/1,75477,15906963,Wielka_Brytania_przeciera_oczy_ze_zdziwienia___Niektore.html#CukGW
"Według danych europejskiego biura statystycznego południowo-wschodnie regiony, m.in. Kornwalia i Południowa Walia, są już biedniejsze na osobę niż średnia nie tylko w Polsce, ale także na Węgrzech i Litwie."
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Skąd się bierze bieda? 06.05.14, 15:13
      Jest dziedziczona.
      • gazeta_mi_placi Re: Skąd się bierze bieda? 06.05.14, 15:20
        Też tak myślę, ale skąd dziedziczona bieda w takim wspaniałym kraju dbającym o obywatela i zamożnym?
        • joa66 Re: Skąd się bierze bieda? 06.05.14, 15:22
          W opisanym przypadku stawiam na Thatchersmile
    • iwoniaw Daily Fail i wszystko jasne :-D 06.05.14, 15:40
      Tak, zaprawdę zadziwiające, ze w jakimś bogatym kraju są przypadki większej biedy niż średnia w innym kraju, mniej zamożnym ogólnie big_grin
      Jednak dobrze, że nie każdy ogarnia tak skomplikowane pojęcia, bo daily fail by jeszcze stracił czytelników i kolejni dziennikarze zasililiby szeregi bezrobotnych na zasiłku, niewątpliwie niższym niż średnie zarobki w londyńskim City big_grin
      • joa66 Re: Daily Fail i wszystko jasne :-D 06.05.14, 15:53
        To poczytaj Guardiana n/t smile
      • ichi51e Re: Daily Fail i wszystko jasne :-D 06.05.14, 18:58
        To mi przypomina ze widzialam kiedys dokument o skrajnej biedZie i dzieciach i byl tez dzieciak z uk. Moze zeby ludzmi wstrzasnac. Nizle to bylo - jakis Bangladesz (no wiadomo) Etiopia... A tu dziewczynka z Anglii... Przymierajaca glodem

Gazeta - zobacz sobie Billy Elliota - zeby pojechac ze dwoch z synem do Londynu ojciec musi obraczke zmarlej zony sprzedac. uncertain
        • yuka12 Re: Daily Fail i wszystko jasne :-D 06.05.14, 20:08
          Jakos mnie to nie dziwi. Zwlaszcza teraz, gdy tak mocno przycieto pomoc socjalna. Wystarczy miec 4 malych dzieci, wynajmowac dom (w niektorych hrabstwach czeka sie na mieszkania socjalne nawet 10 lat) i nie moc znalezc pracy (bo kto zajmie sie wtedy malymi dziecmi?- dzieci w UK nie mozna zostawic nawet na 5 minut samych w domu, przynajmniej formalnie). Wtedy dzwoni sie do Banku Zywnosci po pomoc, ale to jest pomoc tylko dorazna. Nawet jezeli hrabstwo pokrywa duza czesc kosztow, to i tak otrzymywane zasilki moga nie wystarczac. Czesto sa to rodziny, ktore nawet nie wiedza, jakie zasilki czy dodatki im przysluguja. Z drugiej strony sa i cwaniaki, ktorzy wiedza o systemie wszystko i skad co wyludzic, nawet jezeli cos nie do konca im przysluguje.
          • najma78 Re: Daily Fail i wszystko jasne :-D 06.05.14, 20:13
            yuka12 napisała:

dzieci w UK nie mozna zostawic nawet na 5 minut samych w domu, przynajmniej formalnie).

Jest taki zakaz w prawie w uk?
            • yuka12 Re: Daily Fail i wszystko jasne :-D 06.05.14, 20:47
              www.gov.uk/law-on-leaving-your-child-home-alonePozdrawiam.
            • yuka12 Re: Daily Fail i wszystko jasne :-D 06.05.14, 20:48
              www.gov.uk/law-on-leaving-your-child-home-alone
              • najma78 Re: Daily Fail i wszystko jasne :-D 06.05.14, 20:59
                yuka12 napisała:

> www.gov.uk/law-on-leaving-your-child-home-alone

Oh a juz myslalam ze cos sie zmienilo i obecnie nie mozna dzieci zostawiac samych w domu nawet na 5 minut smile
                Tez pozdrawiam i radze jednak unikac nadinterpretacji.
    • atteilow Re: Skąd się bierze bieda? 06.05.14, 19:05
      Skąd się bierze bieda? Z neoliberalizmu.
    • yuka12 Re: Skąd się bierze bieda? 06.05.14, 19:59
      Nie Poludniowa Walia ale Walia Zachodnia i w dolinach (The Times, Daily Mail i in.). Akurat Walie troche znam i wiem, skad sie bierze tutaj ubostwo. Przemyslu tutaj praktycznie nie ma lub zamknieto to, co bylo, kopalnie i kamieniolomy dawno pozamykane, sytuacje ratuja farmerzy i turysci oraz smaczne lokalne produkty. Radza sobie jeszcze studenckie osrodki. Generalnie place tutaj oscyluja wokol minimalnych, jezeli juz sie cos uda znalezc do roboty. Polacy tutaj tez dotarli, ale jest ich zdecydowanie mniej niz we Wschodniej i Poludniowej Walii, wielu zreszta po jakims czasie sie przenosi do Anglii, Szkocji lub Norwegii. Walijczycy sa czesto dosc zamknieci i nielatwo sie nawiazuje z nimi kontakty, jezeli nie jest sie czlonkiem ich rodziny lub kolega/kolezanka ze szkolnej lawki. Jest tez kwestia jezyka walijskiego, ktory jest bardzo promowany, ale tez jest trudny do nauki. Coraz trudniej znalezc prace jego nie znajac (zwlaszcza w lepiej oplacanym zawodzie czy profesji jak nauczyciel czy lekarz), co ogranicza dostep obcokrajowcow i Anglikow i doplyw kapitalu jakiegokolwiek rodzaju i skutkuje coraz wieksza izolacja i bieda w Walii. Bo najbiedniejsza Walia to ta najbardziej walijska niestety.
      • ichi51e Re: Skąd się bierze bieda? 06.05.14, 21:06
        Walia jest krajem od setek lat okupowanym przez Anglie. Nigdy nie oplacalo im sie w nia inwestowac uncertain bo i po co?
    • tonik777 Re: Skąd się bierze bieda? 07.05.14, 08:08
      Z biedy intelektualnej, jeśli wiesz co mam na myśli.
      • gazeta_mi_placi Re: Skąd się bierze bieda? 07.05.14, 09:12
        Wiem, wiem....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka