Dodaj do ulubionych

Odbiór poleconego

29.05.14, 13:47
Według przepisów jakie znalazłam to przesyłkę poleconą może odebrać dorosły domownik.
Ale jak jest rozpatrywany domownik?
Moją przesyłkę odebrała opiekunka.
Listonosz poprosił o podanie pokrewieństwa, a ona wpisała "lokatorka"
I co w takiej sytuacji?

Chodzi o to, że termin mi biegnie i mam kłopot.

Czy mogę jakoś udowodnić, że ona nie jest w żadnym stopniu uprawniona do odbioru?
A kto w ogóle jest?
Macie na podorędziu jakieś przepisy?
Proszę ładnie o pomoc.
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: Odbiór poleconego 29.05.14, 15:17
      Możesz złożyć na poczcie reklamacje za wydanie pisma poleconego osobie nieupoważnionej.

Musiałabyś udowodnić temu kto pismo wysłał, że nie mogłaś się z nim zapoznać. A to raczej jest nie do zrobienia, bo opiekunka musiałaby podać, że pismo wzięła i nie przekazała.
    • gretchen184 Re: Odbiór poleconego 29.05.14, 15:40
      list polecony może odebrać wyłącznie dorosła osoba zameldowana pod tym samym adresem co ty.
      wyjątkiem są pisma z US, sądu, policji- te musisz odebrać osobiście. choć z tego co wiem to zaprzyjaźniony listonosz nie patrzy na takie drobiazgi
      • aqua48 Re: Odbiór poleconego 29.05.14, 18:36
        gretchen184 napisała:

> list polecony może odebrać wyłącznie dorosła osoba zameldowana pod tym samym ad
        > resem co ty.
        U mnie jeszcze mająca takie samo nazwisko i wpisująca pokrewieństwo na kwitku odbioru.

Masz jak najbardziej rację jeśli chcesz złożyć zażalenie na listonosza, nie powinien zostawiać lokatorce, która nie posiada upoważnienia do odbioru, pisma poleconego do Ciebie.
    • mama.gucia Re: Odbiór poleconego 29.05.14, 19:49
      Nie wiem od czego chcesz sie odwolac?. Nastepnym razem powiedz wszystkim obcym osobom przebywajacym w Twoim domu zeby nic nie odbieraly.
      mojafirma.infor.pl/przedsiebiorca-w-sadzie/przed-sadem/253540,Na-czym-polega-doreczenie-zastepcze.html
    • filipianka Re: Odbiór poleconego 29.05.14, 20:15
      kpc Art. 138. § 1. (117) Jeżeli doręczający nie zastanie adresata w mieszkaniu, może doręczyć pismo sądowe dorosłemu domownikowi, a gdyby go nie było -administracji domu, dozorcy domu lub sołtysowi, jeżeli osoby te nie są przeciwnikami adresata w sprawie i podjęły się oddania mu pisma.

domownik- osoba mieszkająca wspólnie z innymi w domu lub mieszkaniu

mieszkać- przebywać, zajmować jakiś lokal, mieć mieszkanie

Możesz próbować udowodnić, że osoba odbierajaca nie była domownikiem. Listonosz miał podstawy przypuszczać, że osoba przebywająca w mieszkaniu to domownik, bo zwykle postronne osoby w mieszkaniach nie przebywają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka