Dodaj do ulubionych

będąc chrzestną

04.06.14, 13:42
witam

drogie mamy, mam od niedawna mala chrzesnicę i nie wiem na jakie okazje oprocz urodzin mam o niej pamiętac...tzn. czy obdarowywac prezentami w dniu dziecka, w mikolaja.
Jak to jest u was? dzieki za odp.,
Obserwuj wątek
    • logi.nek Re: będąc chrzestną 04.06.14, 14:06
      Mam chrześnicę - córkę brata, której kupuję prezenty na urodziny i Boże Narodzenie. Mam też chrześniaka u brata mojego męża i jemu kupuję tylko na BN, trzeci chrześniak to syn kuzynki, z którą dawno się nie widziałam i jemu nie kupuję wcale, z tym, że na BN umówiłyśmy się kiedyś, ze nie kupujemy, ponieważ było tak, że ja kupowałam jemu i jego siostrze a kuzynka moim dzieciom. Z bratem jesteśmy blisko, spotykamy się często i jakoś czuję się związana z bratanicą, z pozostałymi już nie.
    • slonko1335 Re: będąc chrzestną 04.06.14, 14:15
      To zależy -chrześniaków których mamy na miejscu obdarowujemy na wszystkie okazje, a konkretniej-urodziny, Gwiazdka, MIkołajki(drobiazg), Zajączek(drobiazg), Dzień Dziecka.
      Do chrześniaków zamiejscowych jeśli nie jedziemy na urodziny to wysyłamy zawsze prezent, podobnie z Gwiazdką i dodatkowo jak mamy okazję się widzieć poza okazjami.
    • zona_mi Re: będąc chrzestną 04.06.14, 16:31
      Nie wiem, czy ma sens wchodzenie z założenia w rolę "cioci od prezentów".
      Możesz chodzić z nią na spacery, bawić, spędzać razem czas, zarówno teraz, jak i gdy będzie starsza.
      Zakazu dawania prezentów też nie ma, ale ja np. od chrzestnych moich dzieci nie oczekuję podarków na każdą okazję - jednak kontakt, pamięć niekoniecznie poparta prezentem, to jest to.
      • eo_n Re: będąc chrzestną 04.06.14, 16:57
        Nie jestem ekspertem wink jednak daję prezenty na wszystkie okazje, o jakich wspomniałaś, dzieciom moich bliższych koleżanek. Mówię oczywiście o drobiazgach.
        • buzka25 Re: będąc chrzestną 04.06.14, 17:12
          ja chrzesniakowi kupuje na kazda okazje, na Mikołaja, Wielkanoc, dzien dziecka jakies drobiazgi a na urodziny i BN cos konkretniejszego. nie jest mi dane spedzaniez nim czasu bo od porodu bratowej odpi......liło i unika kontaków z nasza rodzina, bratu wiecznie dogryza, wypomina agdyby nie on nie miałaby tego co ma, i nie jeden by juz kopnoł w tyłek. Idąc do nich czuje sie jak intruz , dlatego czekam az brat zjedzie z pracy, natomiast kiedys miałysmy super kontakt, kilka smsów na dzien, ploteczki przez tel, w realu, od poordu wszytsko sie zmieniło, kiedys sama przyjezdzała do swego chrzesniaka - mego syna , teraz z łaska kazałam mezu (moemu bracie) dac prezent na DD. wiec chyba obdarowywanie prezentami wiele tez zalezy od kontaktów choc dzieci niczemu winne nie sa.
    • pederastwa Re: będąc chrzestną 04.06.14, 17:09
      urodziny, BN
    • koronka2012 Re: będąc chrzestną 04.06.14, 18:09
      Chrześnicę obdarowywalam świątecznie, jednego chrześniaka - przy byle okazji (ale to bliska rodzina) innego chrześniaka - w zasadzie wcale, bo mamy okazjonalny kontakt.

Nie podoba mi się wersja sprowadzania chrzestnych do woli dostarczycieli prezentów.
    • kol.3 Re: będąc chrzestną 05.06.14, 07:28
      W przypadku mojego dziecka i jego chrzestnej - niewielki prezent na urodziny, BN, drobiazgi na zajączka i Mikolaja, 2-3 dni razem w ferie, w wakacje - pobyt na działce chrzestnej (my płaciliśmy za utrzymanie).
    • solaris31 Re: będąc chrzestną 05.06.14, 09:10
      nie oczekuję od chrzestnych moich dzieci niczego, tym bardziej prezentów z kazdej okazji. bycie chrzestnym ma dla mnie wydźwięk bardziej duchowy. ale wiem, że czasem ludzie sprowadzają się do żądań prezentowych i finansowych - no mnie jest to obce.

w kwestii prezentów - fakt, było mi przykro, jak moje dzieci nie dostały od nich choćby batona na gwiazdkę - ale nie dlatego, że sa chrzestnymi, ale dlatego, że ja o ich dzieciach / nie jestem chrzestną/, zawsze pamiętam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka