goodnightmoon Re: imie dla dziewczynki 02.07.14, 23:11 Nie lubię roślinno-spożywczych, więc swojej córce bym nie dała. Skoro wam się podobają botaniczne imiona, to może pójść w łacińskie nazwy kwiatów? Taka Abelia, Artemiza czy Iris też są nietypowe Ale: 1 - to wam ma się podobać 2 - zupełnie inaczej odbiera się imię w połączeniu z konkretnym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: imie dla dziewczynki 02.07.14, 23:23 > 2 - zupełnie inaczej odbiera się imię w połączeniu z konkretnym człowiekiem. A to akurat prawda. Mi się Róża nie najlepiej kojarzy, kiedyś miałam do czynienia z kobietą po 60, mocno otyłą, niezbyt urodziwą, z kosmiczną ilością brodawek, która nazywała się coś w rodzaju (wiadomo, że nie podam prawdziwego nazwiska na forum), ale typu Namiętna Róża, która ani nie była Róża, ani tym bardziej namiętna, za to była niestety obiektem żartów. Odpowiedz Link Zgłoś
goodnightmoon Re: imie dla dziewczynki 02.07.14, 23:33 Zdarza się również w drugą stronę Kiedyś np. imię Ziemowit mi się nie podobało, brzmiało jakoś dziwnie. Aż zatrudnił się w naszej firmie sympatyczny, kompetentny i bardzo miły Ziemowit - od razu polubiłam to imię. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: imie dla dziewczynki 02.07.14, 23:39 Na pewno ogromne znaczenie ma dopasowanie imienia do nazwiska, myślę, że z jakąś zwykłą Kowalską, ta róża nie raziłaby aż tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 00:50 Róża, Rózia, Rozalka - bardzo ładnie. Znajoma starsza pani miała siostrę Różę, nawet banalna opowieść o niej brzmiała dla mnie intrygująco, właśnie przez to imię. A propos: najważniejsze, żeby do nazwiska pasowało. Znajomym o nazwisku Białek przy każdej ciąży doradzam, żeby córkę nazwali Denaturacja. Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Mary_lu 03.07.14, 11:50 mary_lu napisała: > Znajomym o nazwisku Białek przy każdej ciąży doradzam, żeby córkę nazwali Denat > uracja. i co, nie biore pod uwage Twoich sugestii? Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: Mary_lu 03.07.14, 11:56 Jak na złość, samych synów mają. Ale nie tracę nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
corka.bossa Re: Ładne, ale wolę Rozalia :) 03.07.14, 06:03 Ja takie inne... dostalam ELIZA !!! Co to za imie /do cholery???! Bylam jedyna w szkol,Patrycja wolalam i tak córka dostala. Też nie zadowolona... Jeśli nie możesz iść obok mnie i trzymać mnie za rękę, to idź za mną i pilnuj mnie,żebym umiała żyć na tym świecie bez Ciebie.. Odpowiedz Link Zgłoś
diamondcrazy Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 11:00 moja corka ma na imie Beata jedyna w szkole i na placu zabaw Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 15:10 Imie z polskimi znakami to jest dosc problematyczne za granica.Jak dziewcze zechce sie wprowadzic z Polski albo trafi na pana o nazwiska typu "Jurek"czy"Kapusta " to bedzie zgrzyt. "Roza "tak bedzie wygladal to imie w krajach z innymi literami.Poza tym kojarzy mi sie z rosencja z forum Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 16:09 edelstein napisala: >>trafi na pana o nazwiska typu "Jurek"czy"Kapus > ta " to bedzie zgrzyt. hehe a od razu mi sie skojarzylo: Biatlonistka Małgorzata Ruchała: "Na pewno po ślubie nie będę nosiła podwójnego nazwiska, bo mój narzeczony nazywa się Piotr Bosko" jak sie zakocha w kapuscie to trudno, zostanie przy panienskim a mi sie Roza w ogole nie kojarzy z nasza Rosa, tylko z taka inna osoba, no ale mi sie ciagle cos kojarzy, a jakos dziecko musi miec na imie Odpowiedz Link Zgłoś
ew00 Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 15:20 Bardzo mi się podoba, ale musi pasować do nazwiska. niutaki napisała: > sie namnozylo tych watkow o imionach to ja tez, co sadzicie o imieniu Róża? Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 16:18 Miałam ciotkę Różę, którą bardzo lubiłam, więc pewnie dlatego lubię to imię, ale niestety nie mogłam tak nazwać córki, ponieważ mam nazwisko roślinno-spożywcze Odpowiedz Link Zgłoś