Dodaj do ulubionych

imie dla dziewczynki

• goodnightmoon Re: imie dla dziewczynki 02.07.14, 23:11
      Nie lubię roślinno-spożywczych, więc swojej córce bym nie dała.
      Skoro wam się podobają botaniczne imiona, to może pójść w łacińskie nazwy kwiatów? Taka Abelia, Artemiza czy Iris też są nietypowe wink

Ale:
      1 - to wam ma się podobać
      2 - zupełnie inaczej odbiera się imię w połączeniu z konkretnym człowiekiem.
      • kota_marcowa Re: imie dla dziewczynki 02.07.14, 23:23
        > 2 - zupełnie inaczej odbiera się imię w połączeniu z konkretnym człowiekiem.

A to akurat prawda. Mi się Róża nie najlepiej kojarzy, kiedyś miałam do czynienia z kobietą po 60, mocno otyłą, niezbyt urodziwą, z kosmiczną ilością brodawek, która nazywała się coś w rodzaju (wiadomo, że nie podam prawdziwego nazwiska na forum), ale typu Namiętna Róża, która ani nie była Róża, ani tym bardziej namiętna, za to była niestety obiektem żartów.
        • goodnightmoon Re: imie dla dziewczynki 02.07.14, 23:33
          Zdarza się również w drugą stronę smile
          Kiedyś np. imię Ziemowit mi się nie podobało, brzmiało jakoś dziwnie. Aż zatrudnił się w naszej firmie sympatyczny, kompetentny i bardzo miły Ziemowit - od razu polubiłam to imię.
          • kota_marcowa Re: imie dla dziewczynki 02.07.14, 23:39
            Na pewno ogromne znaczenie ma dopasowanie imienia do nazwiska, myślę, że z jakąś zwykłą Kowalską, ta róża nie raziłaby aż tak bardzo.
    • mary_lu Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 00:50
      Róża, Rózia, Rozalka - bardzo ładnie. Znajoma starsza pani miała siostrę Różę, nawet banalna opowieść o niej brzmiała dla mnie intrygująco, właśnie przez to imię.

A propos: najważniejsze, żeby do nazwiska pasowało.

Znajomym o nazwisku Białek przy każdej ciąży doradzam, żeby córkę nazwali Denaturacja.
      • niutaki Mary_lu 03.07.14, 11:50
        mary_lu napisała:
        > Znajomym o nazwisku Białek przy każdej ciąży doradzam, żeby córkę nazwali Denat
        > uracja.
        big_grin i co, nie biore pod uwage Twoich sugestii?suspicious
        • mary_lu Re: Mary_lu 03.07.14, 11:56
          Jak na złość, samych synów mają. Ale nie tracę nadziei.
    • misterni Ładne, ale wolę Rozalia :) 03.07.14, 02:10

• corka.bossa Re: Ładne, ale wolę Rozalia :) 03.07.14, 06:03
        Ja takie inne... dostalam
        ELIZA !!!
        Co to za imie /do cholery???!
        Bylam jedyna w szkol,Patrycja wolalam i tak córka dostala.
        Też nie zadowolona...

Jeśli nie możesz iść obok mnie i trzymać mnie za rękę, to idź za mną i pilnuj mnie,żebym umiała żyć na tym świecie bez Ciebie..
    • diamondcrazy Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 11:00
      moja corka ma na imie Beata smile jedyna w szkole i na placu zabaw
    • edelstein Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 15:10
      Imie z polskimi znakami to jest dosc problematyczne za granica.Jak dziewcze zechce sie wprowadzic z Polski albo trafi na pana o nazwiska typu "Jurek"czy"Kapusta " to bedzie zgrzyt.
      "Roza "tak bedzie wygladal to imie w krajach z innymi literami.Poza tym kojarzy mi sie z rosencja z forumtongue_out
      • niutaki Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 16:09
        edelstein napisala:
        >>trafi na pana o nazwiska typu "Jurek"czy"Kapus
        > ta " to bedzie zgrzyt.
        hehe a od razu mi sie skojarzylo:
        Biatlonistka Małgorzata Ruchała:
        "Na pewno po ślubie nie będę nosiła podwójnego nazwiska, bo mój narzeczony nazywa się Piotr Bosko"
        big_grin jak sie zakocha w kapuscie to trudno, zostanie przy panienskimsuspicious
        a mi sie Roza w ogole nie kojarzy z nasza Rosa, tylko z taka inna osoba, no ale mi sie ciagle cos kojarzy, a jakos dziecko musi miec na imiesmile
    • ew00 Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 15:20
      Bardzo mi się podoba, ale musi pasować do nazwiska.

niutaki napisała:

> sie namnozylo tych watkow o imionachwink to ja tez, co sadzicie o imieniu Róża?
    • mamalgosia Sherlock 03.07.14, 15:21
      To najładniejsze imię dla dziewczynkiwink
    • wegatka Re: imie dla dziewczynki 03.07.14, 16:18
      Miałam ciotkę Różę, którą bardzo lubiłam, więc pewnie dlatego lubię to imię, ale niestety nie mogłam tak nazwać córki, ponieważ mam nazwisko roślinno-spożywcze wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka