08.08.14, 13:17
Drogie emamy pomóżcie!
Zamówiłam na allegro kilkanaście rzeczy dla córki.
Jak przyszło do zapłaty(przelew) to pokazało mi na koncie, że mam zapłacić 100 złotych więcej.
Zadko zamawiam przez internet i dlatego po prostu wylogowałam się z konta i następnego dnia zamówiłam prawie to samo i znowu allegro obliczyło mi najpierw kwote około 150 złotych a na przelewie prawie 350złotych!!!
Znowu nie zaplacilam bo nie wiedziałam o co chodzi.
Teraz kobieta pisze do mnie maila ze mam w sumie zaplacic 400 złotych i jest lista tego co zamówiłam czyli ok 3 plecaki, 3 farby itp.
Tel do kobiety jest albo zajęty albo wyłączony.
Napisałam do niej maila ze zaszła pomyłka i ze chętnie kupie od niej ten towar który chciałam zamówić czyli na około 150 złotych.
400 złotych przy moich dochodach to niewyobrażalna suma!!!
Zamawiałam bez logowania bo nie mam konta na allegro.
Mam pytanie: czy jeśli kobieta się ze mną nie skontaktuje a ja nie zapłacę tych 400 złotych to co mi grozi?
Jak napisałam bardzo ja przeprosiłam za moją pomyłkę i chce zamówić towar za 150 złotych.
Co teraz zrobić?

Obserwuj wątek
    • tuya Re: allegro 08.08.14, 13:21
      Może ci policzyło za wysyłkę każdego towaru oddzielnie? Wylogowywanie się z konta nie rozwiązuje problemu. Jak kobieta jest rozsądna to się dogadacie, jak nie to nie wiem, teoretycznie prawo jest po jej stronie chyba...
      • mozambique Re: allegro 08.08.14, 13:25
        dziwnie sie kupuej na all od keidy jest syste payU =- system wylicza koszt acalkowity sumując po prostu poszczegolne skladnieki
        keidys sama kupowalam pare rzeczy u jednego spzredawcy, napislaam , kobieat podsumowala , dodała jedną oplate pzresyłową i tyle jej przelałam

tearz praktyznie jest to chyab niemozliwe, jesli psrzedawca ustawil platnosc tylko przez PayU trza zaplacic kilka razy za przesylke

idoityzm

z tego powodu rezygnuję z kupowania na tym portalu
        mialo byc ułatwienie , jest utrudnienie
        • martialis Re: allegro 08.08.14, 13:39
          Nie dziwnie - to niestety zależy do sprzedającego, czy prawidłowo wypełni cenniki do przesyłek (95% porządnych sprzedających z moich obserwacji ma wypełnione tak, że nie trzeba płacić kilka razy, tylko ewentualnie dolicza się drobna kwota z kolejny przedmiot).
          Tylko kilka razy zdarzyło mi się, że źle liczyło, ale po info i udostepnieniu przez sprzedającego możliwości wpisania kwoty ustalonej przesyłki w Payu też w sumie nie było problemów.
        • alkocholistka Re: allegro 08.08.14, 18:18
          mozambique napisała:

tearz praktyznie jest to chyab niemozliwe, jesli psrzedawca ustawil platnosc tylko przez PayU trza zaplacic kilka razy za przesylke

Co ty pleciesz? wink
          Kupuję na all kilka razy w miesiącu, zazwyczaj po kilka/kilkanaście przedmiotów u jednego sprzedawcy i system zawsze nalicza jedną opłatę z transport.
          Przykład - wczoraj zamówiłam kilka przedmiotów na sumę prawie 500 zł, koszt przesyłki za wszystko 11 zł.
          • agni71 Re: allegro 08.08.14, 23:47
            jesli sprzedający zaznaczy, że w przesyłce może byc tylko jeden przedmiot, to właśnie tak naliczy - osobny koszt przesyłki do każdej zakupionej rzeczy. Zazwyczaj wynika to nie ze złej woli, tylko niewiedzy sprzedawcy.
    • czarna_kita Re: allegro 08.08.14, 13:24
      W sumie nic Ci nie grozi. Ona zgłosi to do allegro, oni się skontaktują z Tobą w celu wyjaśnienia sytuacji tzw polubownego załatwienia sprawy. Oddadzą jej prowizję i ona wystawi Ci np negatywny komentarz. Tyle.
      Tak ja miałam z babką która u mnie zrobiła zakupy i nie wpłaciła pieniędzy. Tyle że to ona nie kontaktowała się ze mną mimo moich maili do niej.
      Doczytałam ze nie masz konta na allegro a więc nie wiem czy w takim przypadku czymś się to będzie różnić.
    • mama_olenki1985 Re: allegro 08.08.14, 13:38
      za przesyłkę miałam zapłacić tylko raz - nieważne ile rzeczy kupuje ale nie wiem skąd wyszła taka kwota.
      zależy mi na kupnie artykułów szkolnych które chciałam zamówić- prawie 30 rzeczy!
      kobieta nie odpowiada
      boje się ze teraz będzie mnie ktoś ścigał za ten dlug-400 złotych!!!
      • zebra12 Re: allegro 08.08.14, 13:41
        Masz linka do jakiejś jej aukcji? Trzeba zobaczyć, czy nie ma jakichś ukrytych kosztów. Jak możesz to wklej.
      • mia_siochi Re: allegro 08.08.14, 14:33
        mama_olenki1985 napisał(a):

> boje się ze teraz będzie mnie ktoś ścigał za ten dlug-400 złotych!!!

Ale jaki dług, nie masz żadnego długu...
        • mama_olenki1985 Re: allegro 08.08.14, 14:37
          dziękuję za wpisy - kamień spadł mi z serca. będę jeszcze próbowała skontaktować się z ta osoba i kupić to co chciałam bo nie lubię robić ludziom kłopotów.
          • alkocholistka Re: allegro 08.08.14, 18:20
            A po co zamawiałaś to samo jeszcze raz na drugi dzień?
      • lafiorka2 Re: allegro 09.08.14, 14:21
        mama_olenki1985 napisał(a):

> za przesyłkę miałam zapłacić tylko raz - nieważne ile rzeczy kupuje ale nie wie
        > m skąd wyszła taka kwota.
        > zależy mi na kupnie artykułów szkolnych które chciałam zamówić- prawie 30 rzecz
        > y!
        > kobieta nie odpowiada
        > boje się ze teraz będzie mnie ktoś ścigał za ten dlug-400 złotych!!!

nie przesadzaj i śpij spokojnie.
        Jesli allegro się z tobą skontaktuje w tej sprawie,napisz,że jesteś nowa i próbowałaś skontaktować się ze sprzedającą,bo zaszła z Twojej strony pomyłka.
        Masz maile,to skopiuj w razie "wu" i spokojnie.Do więzienia cie nie wezmą.
        W ogóle po co się brałaś za coś o czym nie masz pojęcia? i po co zamawiałaś na nowo,skoro pokazał ci,że masz do zapłacenia tyle i tyle.
        A jeśli wydało ci się dużo,trzeba było wtedy dzwonić do sprzedającej i pisać maile z wyjaśnianiem sytuacji,a nie dobijałaś kupując to samo.
    • zana781 Re: allegro 08.08.14, 13:53
      kUPILA JAKO NIEZAREJSTROWANA, i kupila po kilka rzeczy jednego rodzaju.Ot uczyla sie kupowac i taki tego efekt.
      Nic ci nie grozi, ale nasterpnym razem rob spokojniej zakupy, nie kupuj jednej rzeczy kilka razy.
      • beti222 Re: allegro 08.08.14, 18:09
        Z tego co mi wiadomo, kupując przez internet, kupujący ma 10 dni na odstąpienie od umowy (rezygnację ze sprzedaży) bez podania przyczyny. Nic Ci nie grozi, spokojnie.
        • zdzisnadzis Re: allegro 08.08.14, 18:58
          Tak, tylko trzeba ten towar otrzymac a pozniej mozna odeslac w ciagu 10 dni. Gdyby tak kazdy chcial klikac do woli i od razu rezygnowac zanim otrzyma towar, to sprzedajacy mieliby niezly bajzel.
          • ocwiejka Re: allegro 08.08.14, 19:24
            Miałam kiedys podobna sytuacje
            Sprzedająca zle wypełniła formularz dostawy i płatnośći ,tak ze do każdej kolejnej rzeczy liczyło osobny koszt wysyłki.
            Mi przy zakupie kilku książek wyszło 70 zł za przesyłkę.
            Dziewczyna która je sprzedawała nie zdawała sobie z tego sprawy ,dopiero po moim @ poprawiała ustawienia.
            Radze napisac do sprzedającej ze kupiłaś kilka rzeczy i prosisz o wspólny koszt wysyłkismile
            A możesz dac linka do jakiejś aukcji?
      • wielkafuria Re: allegro 09.08.14, 19:00
        jak mozna kupowac jako niezarejestrowana? chyba trzeba miec konto zeby cos kupic. bo jak inaczej zweryfikowac kupujacego?
    • mamaemmy Re: allegro 09.08.14, 00:23
      ależ kompletnie się nie denerwuj,nie bedziesz musiała płacić 400zl smilesmile
      Nikt Cie nie będzie ścigał smile
      Może po prostu zamówiłaś zamiast 1 rzecz-to 3-i stąd ta cena smile?
      Napisz po prostu maila co chcesz,jak nie odpowie-jej strata. I kup u kogos innego wink
      I nie zrazaj się do allegro wink

Historia małej Emmy Marii
    • mynia_pynia Re: allegro 09.08.14, 14:55
      Bo należy sprawdzić koszty dostawy. Dzisiaj zamawiałam pokrowiec na telefon i 2 folie i co sprzedający miał w kosztach dostawy: List polecony 5 zł., ilość sztuk 1, czyli musiałabym doliczyć 15 zł za przesyłkę.
      • agni71 Re: allegro 09.08.14, 15:15
        Dokładnie, przy opcji wysyłki listem zazwyczaj jest wyszczególnione, że cena dotyczy jednej sztuki. Logiczne, bo zazwyczaj większa liczba przedmiotów wraz ze wzrostem wagi przesyłki wiąże się z wyższym kosztem przesyłki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka