26.08.14, 12:06
uwielbiam jajka sadzone, albo w ostateczności jajecznicę na masełku. zero dodatków. Ani szynka, ani pomidory ani cebulka. Sadzone z rozlewającym się żółtkiem.
JAkie macie jajeczne preferencje?

jeszcze uwielbiam jajko na miękko ale wychodzi mi tak jak lubie raz na 10, wiec zarzuciłam próby. Nie umiem zrobic scietego białka i płynnego żołtka zeby gluty nie latały tongue_out
Obserwuj wątek
    • sonniva Re: jajo 26.08.14, 12:17
      kup sobie egg-timer.
      Mi zawsze wychodzi rewelacyjne jajko na miękko
      trendz.pl/foto/jak-dlugo-gotuje-sie-jajko-na-miekko-0
    • solejrolia Re: jajo 26.08.14, 12:22
      najwięcej wykorzystuję do różnych wypieków, omletów, naleśniczków, placuszków itp
      bardzo lubię jajko ugotowane na twardo, na kanapce z majonezem.
      czasem robię sadzone, i czasem na miękko
      i w tej kolejności zjadam



      nie lubię jajecznicy, dobra, zjem, ale tylko łyżkę, i to raz na kilka miesięcy, bo nie przepadam
    • dziennik-niecodziennik Re: jajo 26.08.14, 12:23
      lubie wiele postaci:
      - na twardo w kazdej postaci praktycznie;
      - na miekko - musi byc scięte bialko calkiem, najchętniej z rozpływającym sie zółtkiem, ale to juz mniejsza, grunt zeby to białko było jakie ma byc;
      - sadzone TYLKO z plynącym zóltkiem;
      - jajecznicę z dodatkami - czysta mi najmniej "robi";
      • wielkafuria Re: jajo 26.08.14, 12:28
        od tygodnia jem codziennie jajka sadzone tongue_out na sama mysl cieknie mi slinka. taki okres smile
        i mam super zyły, zero cholesterolu czy czegos tam innego tongue_out
    • cytrynamalina Re: jajo 26.08.14, 12:24
      Jajka muszą być ekologiczne, żółciutkie zerówki albo najlepiej ze sprawdzonego żródła, wtedy wychodzi pyszna jajecznica, sos carbonara czy ciasto. Ja czuję różnicę między moimi jajakami, a jajkami które serwuje mi ktoś inny i jestem pewna, ze te co ostatnio jadłam nie były eko. Czuć w smaku.
      • cytrynamalina Re: jajo 26.08.14, 12:27
        Lubie jajka na twardo z majonezem, jajka na twardo nadziewane farszem z kaparami, sos carbonara, ciasta, kogel mogel z cytryną, kokosanki na białkach jajek naturalne
    • kruche_ciacho Re: jajo 26.08.14, 12:27
      o matko uwielbiam w kazdej postaci, az mi teraz slina pociekla tongue_out
      na twardo z majonezem, jajownica w kazdej postaci, pasta jajeczna ze szczypiorem, czesto jest dodatkiem do salatki

      pamietam czas na studiach ze jakos bylo w pewnym momencie z kasa krucho
      dostalam od babci wiaderko 50 jaj wink zylam na nich dobre dwa tygodnie do czasu az posucha finansowa sie skonczyla, nie przejadly mi sie! smile
    • mondovi Re: jajo 26.08.14, 12:31
      Wszystkie postacie oprócz jaja na twardo. "Twarde" żółtko jest dla mnie nie do przełknięcia. Najbardziej lubię jajecznicę z pomidorami i jajka faszerowane, o ile oczywiście farsz nie daje za bardzo żółtkiem na twardo wink
    • default Re: jajo 26.08.14, 12:32
      Nie przepadam za jajkami - jadam, ale bez szału. Najlepiej wchodzi mi sadzone, z płynnym żółtkiem, podane koniecznie w towarzystwie młodych ziemniaczków z koperkiem + kefir. Poza tym może być pasta jajeczna ze szczypiorkiem, ewentualnie na twardo z majonezem, ale najlepiej samo żółtko - białko ugotowane na twardo jestem w stanie zjeść tylko drobno posiekane.
      Jajecznicę smażę mężowi na każde niedzielne śniadanie i choćby z tego względu jej nie lubię smile
    • demonii.larua Re: jajo 26.08.14, 12:53
      Ostatnio mam fazę na jajowe "mufinki" wink Znaczy robię jajeczną breję, do której dodaję różne składniki pt. warzywa, mięska różne albo grzybki, przyprawiam wg humoru, zalewam mufinkową blachę i do piekarnika smile Dzieciaki bardzo lubią jajowe mufinki z dodatkiem podsmażanej kiełbasy sucuk.
      Lubię też pasty jajeczne wszelkiego rodzaju, ostatnio dorwałam znowu keczup curry i dodałam do zwykłej jaj pasty, smakowe big_grin Jajka na kanapce pokrojone też lubię oraz zwykłe w majonezie.
      Sadzone smażę na patelni pod przykryciem, patelnia mocno rozgrzana nic się wtedy nie rozlewa, bo białko bardzo szybko się ścina, potem zmniejszam płomień i pokrywa na patelnie - wychodzą idealne sadzone z płynnym żółtkiem smile
      Nie potrafię dobrego omleta zrobić, ale mój chłop robi doskonałe więc ja nie próbuję.
    • redheadfreaq Re: jajo 26.08.14, 13:16
      Kocham jajka, najbardziej półtwarde, gdy białko jest prawie do końca ścięte, a żółtko płynne. Kocham jajecznicę - może być solo, może być z dodatkami (cebulka, pomidor, czasem odrobina sera). Bez jajek życia nie widzę smile Mam dostęp do doskonałych jajek od "rodzinnych" zielononóżek.
    • peggy_su Re: jajo 26.08.14, 15:17
      Lubię jajka ale nie znoszę płynnego żółtka big_grin Musi być ścięte na twardo, wtedy mniam smile Zresztą jajka jem codziennie.
    • triismegistos Re: jajo 26.08.14, 15:27
      Lubię smile Sadzone, poszetowane, jajecznicę, omlety, tortille, na miękko, na twardo, pasty jajeczne, konfitowane żółtka, suflety, zapiekane z warzywami...
      • sonia-3 Re: jajo 26.08.14, 20:26
        Na miękko, na twardo z majonezem, faszerowane, jajeczniczkę z cebulką i sadzone- uwielbiam. Nawet ostatnio kupiłam w Lidlu taka silikonową foremkę do robienia jajek sadzonych ( moja jest w kształcie kwiatka). Jajka sadzone wychodzą idealne. Dziś zajadałyśmy z córką z ziemniaczkami i zsiadłym mlekiem. Rewelka.
        • gazeta_mi_placi Re: jajo 27.08.14, 09:14
          Na twardo uwielbiam w sosie z jogurtu, chrzanu i musztardy, pyszne są, ostatnio jadłam u rodziny, jajka ekologiczne, sosik pyszni, zjadłam chyba z cztery.
    • majenkir Re: jajo 26.08.14, 21:19
      wielkafuria napisał(a):
      > JAkie macie jajeczne preferencje?


      Sadzone, rozbite zoltka, podsmazone z obu stron, przypalone boki.
      Od moich slodkich kurek smile.
    • 18lipcowa3 Re: jajo 27.08.14, 09:19
      Kocham jaja w każdej postaci, nie będę wymieniała bo to nie ma sensu.
      Narobiłyscie mi smaka na paste jajeczną, dziś zrobię.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka