Dodaj do ulubionych

regularne sprzątanie

07.09.14, 12:40
witam, zarejestrowałam się na forum ze względu na to, że jak się okazuje jestem nieprzystosowana do życiawink a czasami podczytuję to forum i domyślam się, że tutaj mogę otrzymać poradę.

niedawno przeniosłam się na swoje i dopiero uczę się wszystkiego, co jest związane z prowadzeniem domu- w moim domu rodzinnym niestety zjawisko sprzątania praktycznie nie występuje, a z pewnością nie odbywa się to regularnie. oczywiście coś tam czasami robiliśmy, ale rodzice od zawsze sporo pracują, więc sprzątanie mogłoby być moją działką, ale zwyczajnie nikt mnie tego nigdy nie nauczył. nie mam wyrobionych żadnych nawyków z tym związanych- raz na pół roku jak ktoś miał zryw to np. umył porządnie piekarnik i kuchenkę, ale już lodówki się nie chcialo ruszać, o łazience nie wspomnę. próbowałam cos robić od dawna na własną rękę, ale sama nie miałam czasu ani sily ogarniać całego dużego domu, bo dla jednej osoby to po prostu za dużo. raz wytarłam wszędzie kurze, raz odkurzylam i umyłam podłogę, raz wzięłam się za kibelek i wannę, ale nie miałam mocy i doby, żeby wszystko było zawsze czyste. wstydziłam się tego jako dziecko i potem też, a pamiętam jedynie ogarnianie w popłochu widocznych miejsc gdy ktoś miał przyjść. pewnie nieskuteczne, bo przecież brud zawsze widać. bo to o to chodzi- nie o bałagan, bo przecież nie ma nic złego w tym że ktoś rzucił kurtkę na fotel, tylko o zwyczajny BRUD.

i teraz moje pytanie do was, ponieważ niedawno wynajęłam mieszkanie- celowałam o zgrozo w jak najmniejsze, żeby dać radę wszystko sama ogarniać i żeby zawsze było czysto- i już czuję niemoc, bo zwyczajnie nie wiem, jak się utrzymuje dom w czystości. jak najlepiej dzialać, żeby mieszkanie zawsze było ogarnięte, żeby nie zapuścić żadnej jego części? wiem że niektórzy rozkladają sobie to na cały tydzień i np. jednego dnia robią jedno pomieszczenie, drugiego drugie... ale mam wrażenie, chociaż może po prostu nie umiem tego robić dobrze, że syf robi się momentalnie, nawet następnego dnia po sprzątaniu. nie wiem czy to już nie obsesja, bo kieruje mną wstyd przed brudem w domu, poza tym staram się nie bałaganić. ale nie wiem zwyczajnie jak niektórzy ludzie to robią, że ZAWSZE mają czystą toaletę, ładnie pachnący dom, czyste podłogi, czyste półki bez kurzu na nich, lśniące krany i ogólny ład i czystość.

z jaką częstotliwością nalezy sprzątać kazde pomieszczenie w domu? co jaki czas myje się toaletę, co jaki czas lodowkę czy piekarnik? co ile dni należy odkurzac, myć podłogę, wycierać kurze i zbierać pajęczyny? i jak to sobie rozlożyć, żeby zawsze było znośnie? prosze o porady.
Obserwuj wątek
    • mnietoniemi Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 12:45
      xsomewherex napisała:
      prosze o porady.

Porada pierwsza:
      Nie tam jest czysto gdzie się dużo sprząta ale tam gdzie się mało brudzi.
      • xsomewherex Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 12:48
        domyślam się, że łażenie w butach albo rozlewanie napojów po stołach jest niewskazanewink ale mam wrażenie że to wciąż za mało. sprzątam po sobie, np. jak gotuję, ale jest też brud który robi się 'sam', jak się wchodzi do mieszkania, jak kurz osiada, jak się korzysta z łazienki. i to o to głównie mi chodzi, bo nie wiem zupełnie jak to sobie rozplanować i jakie są w ogóle 'normy' w tej kwestii.
    • paul_ina Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:04
      Kobito, jak widzisz, że brudne - sprzątasz, kurz osiada - ścierasz, podłoga nieelegancko zafafluniona - odkurzasz. Na to nie ma przepisu, każdy ma swój wewnętrzny czujnik.
      Ja lubię mieć czysto, więc jedną ręką mieszam w garze a drugą ścieram blat kuchenny, do tego przychodzi co tydzień sprzątaczka. Mój małżonek brudu nie widzi, drażnią go rzeczy zabałaganione - nie brud. Różnie ludzie mają.
      • aqua48 Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:20
        Kurze wycieram co dwa- trzy dni, odkurzaczem jadę co dwa dni, albo codziennie - jeśli coś się nakruszy, kuchenkę myję po gotowaniu, wieczorem uprzątam kuchnię - wstawiam talerze do szafek i sztućce do szuflad, podłogę w kuchni i łazience przejeżdżam mopem codziennie wieczorem przed spaniem.
        Kabinę prysznicową i łazienkę (umywalka i toaleta mleczkiem) myję co dwa dni - tuż przed wieczornym umyciem się. to parę ruchów gąbką. Odkładam wszystkie rzeczy od razu nam miejsce - brudne do kosza na brudną bieliznę, czyste wieszam w szafie, zakupy rozładowuję zaraz po przyniesieniu, ustawiam na swoich miejscach, chowam do lodówki oraz od razu chowam/wyrzucam torby. Brudne naczynia wkładam do zlewu i myję jak się napełni. Codziennie wyrzucam śmieci przy okazji wyjścia z domu. Nie lubię mieć na noc pełnego kosza. Co dwa-trzy tygodnie myję na szybko półki w lodówce, co pół roku ją rozmrażam. Raz na dwa - trzy miesiące myję okna i lampy, piorę przy okazji firanki.
      • xsomewherex Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:29
        paul_ina napisała:

> Kobito, jak widzisz, że brudne - sprzątasz, kurz osiada - ścierasz, podłoga nie
        > elegancko zafafluniona - odkurzasz. Na to nie ma przepisu, każdy ma swój wewnęt
        > rzny czujnik.

to prawda, z tym że ja po prostu nie chciałabym zapuszczać mieszkania na tyle, żeby coś było na oko bardzo brudne. rozumiesz- chcę, żeby zawsze było znośnie, dlatego wydaje mi się że łatwiej byloby wiedzieć co jaki czas należy myć coś tam. bo że podłoga syfiasta albo kurzu gruba warstwa, to widać, tylko że chciałabym tego uniknąc i nie przebijać się przez ten kurz i syf raz na X czasu.
        • aqua48 Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:41
          xsomewherex napisała:

> ja po prostu nie chciałabym zapuszczać mieszkania na tyle,
          > żeby coś było na oko bardzo brudne
          > dlatego wydaje mi się że łatwiej byloby wiedzieć co jaki czas należy myć coś

Zacznij od mycia co dwa dni. Przy sprawnej organizacji (ścieraniu tego co się nachlapie i odstawianiu na miejsce) i jednej - dwu osobach w domu to powinno wystarczyć i wbrew pozorom nie zabierze zbyt dużo czasu.
          Aaa, w kuchni - wycieraj wilgotną szmatką nie tylko blaty, ale i fronty szafek.

• beverly1985 Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:12
      Jest takie reality show brytyjskie "how clean is your house". Ogladalam kiedyś (teraz jest na youtubie) i nawet kupilam książkę napisana przez prowadzących. Serial otwiera oczy na to jak dużo można zdziałać dokładnym posprzataniem.

W książce była rozpiska taka jak potrzebujesz- co sprzatac kiedy. Lista uwzględniała naprawdę wszystko- w tym mycie lamp i sztucznej choinki. Poszukam, czy jest może gdzieś online. Tymczasem polecam youtubowe filmiki.
    • mynia_pynia Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:24
      Jako młode dziewczę byłam bardzo pedantyczna, sprzątanie mojego pokoju (20m2) co sobotę rano zajmowało mi 4h, oprócz tego jeszcze z 2 razy w tygodniu odkurzałam wink.
      Jak moja mama wyjechała ma miesiąc to ustaliłam grafik codziennego sprzątania i mycia garów z siostrą (ja miałam lat 14 siostra 10 - typ flei), ojciec był w szoku po tygodniu bo z braku kurzu zaczęłyśmy ściany odkurzać wink.
      Obecnie moje standardy uległy obniżeniu, nawet bardzo wink. Czasami łapie się na tym że zastanawiam się jak mogę żyć w domu w którym okna myję może z 2 razy w roku (kiedyś myłam conajmniej 4 nie licząc co tygodniowego przetarcia szyb wink.
      Zmierzając do sedna - nie popadaj w paranoje i tak tego nikt nie doceni, po pewnym czasie staniesz się niewolnicą własnych porządków i wyjście z nałogu zajmie ci z 5 lat.
    • xsomewherex Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:25
      aqua, beverly- dziękujęsmile poszukam tego programu gdzieś online.
    • xxxtabxxx Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:39
      Znaleziony w necie harmonogram sprzątania
      Niekoniecznie pokrywa się z moim, ale można sobie zmodyfikować na własny użytek. Ja muszę sobie ustalać w głowie harmonogram robienia pewnych rzeczy, żeby robić je regularnie, bo gdy jestem zabiegana to zwyczajnie nie zauważam kurzu itd.
      • xsomewherex Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:48
        dzięki! co prawda zmiana pościeli raz na miesiąc nawet mnie wydaje się przesadą, więc też go sobie trochę poprzestawiam, ale generalnie daje mi to obraz tego co powinnam robić, więc dziękujęsmile
        • thea19 Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:58
          Posciel zmieniam raz na tydzien a jak nas czesto nie ma to co dwa tygodnie. Miesiac bez zmiany to jakis hardkor a ja pedantka nawet nie jestem.
          Jak sobie nie dasz rady to wynajmij kogos by raz na tydzien, dwa wpadl ogarnac chalupe.
    • kkalipso Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 13:58
      Nie wiem jak inni, ale ja sprzątam raz na 10-14 dni z reguły. Dokładnie. W międzyczasie codziennie ogarniam. Przychodzę z pracy ścielę łóżka, układam ubrania jak gotuję to sprzątam po sobie na błysk. Wieczorem zostawiam salon kuchnię łazienkę w takim stanie, żeby się rano nie przestraszyć. Nie ma u mnie takiej opcji, żeby naczynia w zlewie stały dłużej niż godzinę. Co mogę to zabiorę i odstawię na miejsce. Staram się, żeby córka nie znosiła wszystkich zabawek do salonu odkładamy do jej pokoju jak już jej się znudzi. Zawsze mam w miarę czysto. Zbieram ze 3-4 pralki i wtedy prasuję ze 2 godzinki. Lubię.
    • eo_n Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 14:21
      Sprzątam, kiedy widzę, że coś jest brudne. Natychmiast wycieram, odkurzam, myję, odkładam czy co tam trzeba. Ale to na wierzchu. Po kątach sprzątam 2x w roku. Tradycyjnie. I wtedy pomieszczenie po pomieszczeniu dokładnie, kilka dni.
    • mag1_k Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 15:09
      Aqua odpisała Tobie bardzo dobrze i wyczerpująco. Nie zoribłabym tego lepiej. Dodałabym od siebie jedną pomocna radę: ustal sobie na początku jeden dzień w tygodniu, najlepiej jakis przed weekendem albo sobotę i porządnie raz w tygodniu umyj wilgotną szmatką (mikrofibra namoczona w wodzie z płynem) wszystkie kurze z blatów, szafek, frontów itp. Wykonuj tę czynność krok po kroku, nie skacz z jednego pomieszczenia do drugiego, z jednego mebla do kolejnego, po prostu miejsce przy miejscu. Jak skończysz jedno pomieszczenie, to dopiero przechodzisz do kolejnego. W łazience umywalkę i prysznic/wannę psikasz jakims dobrym środkiem, polecam naruralny Frosch winogronowy czy cytrynowy. Odczekujesz chwilę, spłukujesz wodą i wycierasz szmatką, możesz tą samą od kurzów. Osobną szmatką wilgotną myjesz muszlę WC, do śroka wlewasz płyn, po chwili szorujesz szczotką do wc. Później bierzesz do ręki płyn do mycia szyb i ręczniki papierowe, którymi przecierasz lustra i błyszczące inne elementy, np. marmurowe parapety, armaturę, dodatkowo muszlę do wc już po umyciu, umywalkę juz po umyciu itp. Na końcu podłoga - napierw najlepiej porządnie odkurzyć (zaopatrz się w porządny odkurzacz z dużą mocą ssania , workowy np. Bosch), a później umyj szmatką, może być tą samą którą uzywałaś do wcześniejszego sprzątania. Po umyciu podłogi taką ściereczkę wrzucam do prania. Po takich cotygodniowych zabiegach, nie posiadając dzieci i psa nie powinnaś mieć sporo pracy w międzyczasie. Oczywiście pod warunkiem, że na bieżąco myjesz naczynia/wkładasz do zmywarki, układasz ubrania w szafach/szafkach i odkładasz każdą rzecz na swoje miejse. Może jeszcze tylko w środku tygodnia ponownie odkurzysz i umyjesz podłogę już na szybko mopem, przetrzesz wc i moim zdaniem powinnaś być zadowolona z efektu. Jak chcesz, aby armatura lśniła, to faktycznie codziennie trzeba ją przetrzeć, ja to robię ręcznikiem po umyciu sięsmile
      Ważna jest systematyczność, aby nie zapuścic mieszkania. Proponuję wprowadzenie takiego sposobu myślenia:wychodzę z mieszkania zostawiając je w takim stanie, że zawsze moge do niego wrócić już z gośćmismile Jak od początku wszystkie rzeczy będą na swoim miejscu, łóżko pościelone, pomieszczenia wywietrzone itp., to po czasie będziesz wykonywała te czynności automatycznie. Gwarantujęsmile
      • mag1_k Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 15:10
        Sory, z jednej rady wyszedł elaborat big_grin Ale mam nadzieję, że pomocny
      • mag1_k Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 15:15
        Zapomniałam o kuchni: po każdym gotowaniu przecierasz porządnie blaty i kuchenke wilgotna szmatką z płynem, póxniej błytę, zwłaszcza jak jest błyszcząca ręcznikiem papierowym i płynem do szyb.
    • agni71 Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 15:10
      wg ematkowych standardów to ja jestem fleja, ale napiszę ci, jak ja to robię. Przyznaję, że przez pare ostatnich lat miałam pania do sprzątania, ale przedtem sprzątałam sama i teraz tez do tego wróciłam.

Właściwa kolejnośc sprzątania: u mnie najpierw łazienki (mam dwie): umywalka, krany, wanna, ubikacja. Jeśli są meble w łazience drewniane czy inne, to tez trzeba przetrzeć. Wycieram też kurz i/lub myje różne rzeczy stojące na wierzchu, jakies pojemniki, kosmetyki. Podłogi na końcu, razem z resztą podłóg. Najpierw odkurzanie, później mycie na mokro.

Później kuchnia: płyta i blaty - to trzeba przetrzeć praktycznie codziennie, przynajmniej samą szmatką na mokro. Jak się coś wyleje przypali to trzeba na bieżąco wyczyścić. Co tydzień - blaty i płyta odpowiednimi środkami czyszczącymi, fronty szafek, okap, kafelki (o ile nie wymagały czyszczenia wcześniej). Wnętrze lodówki przecieram w miarę potrzeby, gruntownie sprzątam może ze dwa razy w roku. Kurz z otwartych półek ścieram średnio raz na 2 tygodnie, oczywiście, jesli czegoś z takiej półki potrzebuję, to wycieram lub myję bezp. przed uzyciem.

W pokojach: najpierw kurze z mebli i innych przedmiotów, później odkurzanie, później mycie na mokro, na koniec meble mleczkiem. Przy odkurzaniu nie zapomnij podnieść krzeseł i odkurzyć nóżek od spodu. Przy odkurzaniu odkurz też wierzch listew przypodłogowych. Mycie kloszy lamp robię kilka razy w roku.

Nie zapomnij o lustrach, również tych na drzwiach szaf wnękowych, jesli masz.

Dywaniki takie małe przy łóżku trzepię raz w tygodniu, raz na jakiś czas piorę (raz na pół roku?).

Przy utrzymaniu łazienki w czystości na bieżąco pamietaj o myciu ubikacji na bieżąco, kiedy zabrudzi się po skorzystaniu. Umywalkę przecieram co drugi dzień "magiczną gąbeczką" z Rossmana bez uzycia środków myjących i 2 razy w tygodniu zwykłą gąbką z mleczkiem.

Pamiętaj o wyczyszczeniu co jakiś czas (przynajmniej raz w miesiącu) odpływów w umywalce i zlewie w kuchni. Można zasypać kretem dla udrożnienia.
    • kol.3 Re: regularne sprzątanie 07.09.14, 15:27
      Generalne sprzątanie mieszkania raz na tydzień, codzienne utrzymywanie porządku na bieżąco, tzn, regularne zmywanie naczyń po każdym jedzeniu, wycieranie, chowanie wszystkiego do szafek, przetarcie całej kuchni - kuchenka blaty, podłoga, zlewozmywak.
      Ogarnięcie wanny i łazienki po każdej kąpieli - metodą przyśpieszoną, raz na tydzień - porządniejsze zmycie płynem wysprzątanie całego pomieszczenia. WC raz na tydzień z monitoringiem czy muszla czysta, jeśli nie to częściej.
      Odkurzanie podłogi 2-3 razy na tydzień. Zmycie podłogi - minimum raz na tydzień. Okna - minimum 3 razy w roku.
      Zakladam że Autorka jest osobą pracującą, mocno zajętą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka