Dodaj do ulubionych

Specjalistki od CV :)

12.09.14, 08:54
Potrzebuje infomacji odnosnie zdjecia. Ja wiem, ze musi byc aktualne, ale jak bardzo?
Chodzi o zmiane samej fryzury (dlugosci wlosow), zdjecie nie jest bardzo stare, ale wole sie upewnic.

Wrzuce fotke tej samej osoby, zeby bylo lepsze porownanie.

Ostatnie zdjecie bylo robione okolo marca i mialam takie wlosy:
www.schlagerplanet.com/cache/sp/image/9/2/8/helene-fischer-frisur_ni453.jpg
teraz mam takie: (no moze z cm krotsze)

www.eventim.de/obj/media/DE-eventim/galery/kuenstler/h/helene-fischer-tickets-10-2009-004.jpg

Ujdzie czy lepiej zrobic nowe?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 08:56
      Pewnie ze ujdzie.
    • stacie_o Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 09:04
      Ujdzie. Jestem za zmiana zdjęcia: jeśli się zestarzało, zmieniła nam się gwałtownie waga, zmieniliśmy fryzurę, tak że sami siebie nie poznajemy w lustrze bądź się głupio wyszło.
    • zlotarybka_1 Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 09:11
      spoko moze byc
      ale przeciez uaktualnic zdjecie to zaden problem - uczesz sie, podmaluj, odziej ladna bluzke, maz Ci trzaska 50 zdjec, przegrywasz do komputera, wybierasz jedno.
      I po krzyku.
      • gazeta_mi_placi Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 09:38
        A jak ktoś brzydki to lepiej bez zdjęcia?
        • zlotarybka_1 Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 09:44
          czasami zdjecie jest wymagane. Nie wiem czemu to ma sluzyc (jakby sie uprzec to mozna podpiac pod dyskryminacje), ale w ofertach pracy jest wyraznie napisane, ze cv ze zdjeciem.
          W PL moj maz funkcjonowal 15 lat z cv bez zdjecia, nagle w Szwajcarii sie okazalo, ze w co drugiej ofercie wymagaja foty.
          No i trzaskalismy 50 zdjec, wybral jedno, chyba dobre, bo prace dostal smile
        • stacie_o Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 09:45
          Nie wyczaisz gazeta, ja wolę zawsze ze zdjęciem, pozwala to na zbudowanie relacji już na etapie przeglądania. Inni wolą bez. Niektórzy odrzucają te bez.
    • ailia Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 09:51
      Od marca to nie jest stare zdjecie, a zmiana nie jest radykalna. Bardziej niz dl wlosow zwrocilabym uwage, czy masz przyjemna mordke na tej fotce. I blysk w oku, taki wiesz radosny i inteligentny. Ja musialam odnowic fote i sie okazalo ze wygladam jak po wylewie, tak sie krzywo smieje. Kurde co to zycie z czlowiekiem robi wink

p.s. Powodzenia!
    • best_bej Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 10:10
      teraz trend ze proszenie o cv ze zdjeciem jest generalnie nieprofesjonalne itd. Ale kumaty i ogarnięty kandydad ma wiedzieć ze cv wysyła sie zawsze ze zdjeciem. Takie info dostalam ostsnio od hr
      • tuya Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 13:31
        Kumaty specjalista od hr wygrzebie sobie bez problemu zdjęcie w necie - linkedin, goldenline, nie wspominając o fejsie wink
        • zlotarybka_1 Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 13:40
          mojego nie znalazby NIGDZIE
          • best_bej Re: Specjalistki od CV :) 14.09.14, 14:33
            mojego też
    • ewa_mama_jasia Re: Specjalistki od CV :) 12.09.14, 13:47
      Zdjęcie do cv załączasz jeśli chcesz. Pracodawca nie ma prawa żądać cv ze zdjęciem. Gdyby odrzucił Twoje cv z uwagi na brak zdjęcia, możesz go pozwać do sadu i masz szansę wygrac. Tylko niestety jeśli odrzuci Twoje cv z uwagi na brak zdjęcia, nie udowodnisz mu tego powodu. Zdjęcie ma być mniej więcej aktualne, niekoniecznie z najbardziej aktualną fryzurą.
      • najma78 Re: Specjalistki od CV :) 14.09.14, 15:49
        Nigdy nie wyslalam cv ze zdjeciem. Pracowalam tez w HR i cv ze zdjeciem nigdy nie widzialam. Owszem, mozna sobie grzebac w internecie tyle ze nie aby koniecznie kandydata zobaczyc na portalu spolecznosciowym (nie kazdy zdjecia zamieszcza albo ma profil) ale aby zobaczyc jak ten profil wyglada. Choc to tez czesto nie dziala bo wielu ma tylko niektore dane dostepne dla osob postronnych. Liczy sie to co jest w cv i liscie motywacyjnym a nie to jak kto wyglada.
      • ja204 Re: Specjalistki od CV :) 14.09.14, 18:10
        ewa_mama_jasia napisała:

> Zdjęcie do cv załączasz jeśli chcesz. Pracodawca nie ma prawa żądać cv ze zdjęc
        > iem. Gdyby odrzucił Twoje cv z uwagi na brak zdjęcia, możesz go pozwać do sadu
        > i masz szansę wygrac. Tylko niestety jeśli odrzuci Twoje cv z uwagi na brak zd
        > jęcia, nie udowodnisz mu tego powodu. Zdjęcie ma być mniej więcej aktualne, nie
        > koniecznie z najbardziej aktualną fryzurą.
        >

ha ha ha dobre
        a skąd wiesz ze odrzucił z tego powodu? a skąd wiesz ze wogole czytał cv? albo ze cokolwiek z nim robił?
        JAk się przyjłęam do pracy to kolezanka która mnei wybierała spośród innych cv powiedziała że kilka wybrała a reszta około 50 cv odrazu wykasowała, bo jej się nie chciało przeglądac.
        Z tym może być to samo.
        Ostatnio znajomy mi z pracy powiedział ze dał ogłoszenie, 1200 cv, a okazało się ze ma znajomego na to miejsce i nawet nikt nieprzelgadał cv.
        Tak więc zdjecie lepiej dać, bez zdjecia to nie ma szans raczej, jeśli wogole zostanie przegladnięte cv.
    • jematkajakichmalo Re: A jeszcze jedno pytanie... 14.09.14, 17:42
      Tez odnosnie podania o prace, ale nie o CV

Dlaczego list motywacyjny jest taki wazny?
      Mieszkam w De i list motywacyjny stanowi chyba najwazniejsza czesc calego podania o prace.
      Wszedzie sie go pisze, a ja sie tak zastanawiam po co...

Dla mnie osobiscie liczylby sie tylko CV. Tam zawarte sa fakty, konktrety, wszystko mozna sprawdzic i udokumentowac.
      List motywacyjny jest czesto pieknym pisemkiem pisanym przez wszystkich dookola, ale nie przez samego zainteresowanego wink
      Tak bylo w moim przypadku. Moim jezykiem ojczystym jest polski, niemiecki znam dobrze, ale zeby napisac absolutnie bezblednie i pieknie stylistycznie podrasowane CV to chyba nie.
      Zaczelam pisac sama, oczywiscie z pomoca wujka gugla i jego przyjaciol, a potem sprawdzily, skorygowaly i upiekszyly to 4 osoby (2 z nich majace z takimi pismami do czynienia na co dzien). Jak poszlam na konsultacje do urzedu pracy to pani az taaaaakie oczy z zachwytu zrobila. Ja bym w zyciu takiego cuda sama nie wymyslila nawet w ojczystym jezyku smile
      • najma78 Re: A jeszcze jedno pytanie... 14.09.14, 18:07
        Ja zawsze pisalam list motywacyjny sama i zawsze zostalam na rozmowe zaproszona. Tez nie w swoim pierwszym jezyku. A list motywacyjny jest bardzo wazny bo on daje ci pierwsza okazje do zaprezentowania siebie jako najlepszej kandydatki do danej pracy. Nie zdjecie ani cv bo zdjecie to za malo, zreszta u mnie to rzadkosc zeby ktos zamieszczal a cv moga byc podobne, miec podobne info. Dlatego tez w liscie powinno byc to co jest istotne co osobe robiaca liste osob zaproszonych na rozmowe przekona ze np z 15 cv i listow ty bedziesz na liscie 5-7 z ktorymi beda rozmawiac. W cv sa tylko suche informacje.
      • ja204 Re: A jeszcze jedno pytanie... 14.09.14, 18:15
        jematkajakichmalo napisała:

> Tez odnosnie podania o prace, ale nie o CV
        >
        > Dlaczego list motywacyjny jest taki wazny?

>
        A ja uważam że zamiast głupiego CV wolałabym żeby został list motywacyjny.
        W cv podajesz szkoły, prace, dane i co? nic więcej
        A w liscie piszesz jakiej pracy szukasz jaka stawka wpisujesz- ja wpisywałam.
        Jak szukałam prayc to dla mnie było najwazniejsze napisać czego oczekuję i ile chcę za to dostać. A Cv to nic tma nie ma o moich oczekiwaniach. Ja nie chce marnować czasu żeby jeździć dowiadywać się ile mi zaproponują. Ostatnio chciałam zmienić pracę, ale bezpośrednio w liscie pisze co i jak i telefonicznie się dowiedziałam że niestety stawka niższa, ze sa zainteresowani. A tak to bym traciła czas, bezsensowne jazdy zeby mi to powiedzieli.
        A tak to zaoszczedziłam czas.
        • jematkajakichmalo Re: A jeszcze jedno pytanie... 14.09.14, 19:28
          Dobrze, ale moze byc tak, ze zaproponuja Ci nizsza stawke, ale ponegocjujesz i jakis kompromis wypracujecie (jesli obie strony sa naprawde zainrteresowane), a tak to nie ma na to wiekszych szans, bo podanie zostanie najprawdopodobniej na wstepie odrzucone.

Tutaj nie pisze sie stawek. Wpisuje tylko od kiedy chce zaczac i czy na caly czy czesc etatu.

Jak dla mnie list motywacyjny jest jakby skroceniem i upiekszeniem zyciorysu, ale napisac go moze kazdy zamiast tej osoby.
          Sama bylam dlugi czas po stronie pracodawcy i odrzucalam albo nie podania i nie przeczytalam nigdy ani jednego listu motywujacego.
          Zagladalam w zyciorys i dolaczone kopie swiadectw poprzednich pracodawcow to jest tu obowiazkowe), dyplomow (oceny) itp.

Raz sama skladalam papiery i zapomnialam dolaczyc swiadectwa pracodawcy to od razu po to zadzwonili. Wlasnie, czesto jest tak, ze po przewertowaniu zyciorysu ktos do Ciebie dzwoni i chwile rozmawia. Zapewniam, ze po takiej rozmowie pracodawca wie wiecej o mnie anizeli po liscie motywacyjnym napisanym przez kolezanke z HRu czy osoby za to odpowiedzialnej z urzedu pracy.
    • alionna Re: Specjalistki od CV :) 14.09.14, 19:37
      Spokojnie mozesz takie zdjecie umiescic.

Wg mnie jednak nie ma zadnej roznicy czy kandydat przyslal CV ze zdjeciem czy nie, nigdy nie odrzucilabym CV bo ktos nie umiescil zdjecia. Jadnak rozumiem dlaczego HRowcy tak cenia sobie CV ze zdjeciem, jest to przeciez jeden z niewielu elementow CV, ktory rozumieja i sa w stanie ocenic :p.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka