Dodaj do ulubionych

ebola- co sadzicie?

17.10.14, 11:52
klamstwo koncernów farmaceutycznych czy realne zagozenie?

WHO donosi o 788 zgonach formalnie zidentyfikowanych z powodu wirusa Ebola. Pozostałe przypadki to podejrzewane lub prawdopodobne
Zdjęcia osób w maskach i jednoczęściowych kombinezonach zakładanych, aby zbliżyć się do osób podejrzanych o zakażenie wirusem jak z kiepskiego filmu sci-fiction, sianie zametu kiedy wirus wcale nie przenosi sie tak latwo i trzeba sie niezle nagimnastykowac by sie zarazic..Sianie paniki aby jak najszybciej i bez potrzebnych testó wprowadzic szczepionki do masowego uzycia?

Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 11:59
      Sądzę, że warto to przeczytać:
      joemonster.org/art/29643/Powody_dla_ktorych_powinnismy_przestac_bac_sie_eboli
      I przestać panikować. Siejące grozę artykuły o eboli pamiętam sprzed co najmniej dwudziestu lat, wtedy opisywano to jako nowy, śmiercionośny wirus, który będzie przyczyną zagłady ludzkości.
      • pomidorpomidorowy Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 12:03
        pamietam smile i jako dziecko panicznie sie tego balam smile artykul o ebola wywolal u mnie panike choc nijak bylo sie tym zarazic ;D
      • memphis90 Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 11:23
        Kilka rzeczy trzeba sprostować: opis "mógłbyś zanurzyć ręce w wiadrze z krwią chorego" - pod warunkiem, że nie robiłaś manicure z wycinaniem skórek na przykład. To już jest uszkodzenie skóry, które może stanowić wrota zakażenia- każdego, nie tylko eboli.
        Mamy świetnie wyposażone szpitale- hi, hi.... Jasne, czy tylko ja znam te szpitale, gdzie są sale 5-8 osobowe z jedną toaletą na wszystkich? Bo przecież chory z gorączką nie ma napisane na czole "ebola", więc po 12h oczekiwania na zatłoczonym SOR'ze może trafić na dowolną wieloosobową salę. Nie będę natomiast opowiadać jak rozbryzgnąć się mogą wymiociny po ścianach tej wspólnej toalety i ile osób nie myje rąk po podtarciu tyłka, roznosząc zarazki dotykając klamek czy przedmiotów (ile osób zaraża się w ten sposób rotawirusem...).
        Ok, prawdopodobieństwo zetknięcia z ebolą nie jest na razie duże, nie jest też tak zakaźna, jak ospa na przykład, ale gdybym już się zetknęła z chorym, to sikałabym po nogach ze strachu, bo śmiertelność sięgająca 90% robi na mnie wrażenie.
    • gaskama Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 12:01
      Nie mam pojęcia. Ale męczy mnie to ciągłe sianie paniki. Co kilka lat straszą jakąś pandemią świńskiej grypy, ptasiej grypy itp. I tak o wiele więcej ludzi umiera pod kołami samochodów, z powodu chorób spowodowanych otyłością, z głodu itp. Ale media bardzo rozdmuchują sprawę i akcje w kombinezonach robią wrażenie.
      • pomidorpomidorowy Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 12:04
        dokladnie ,ponad milion osób umiera rocznie na malarie , setki tys na zwykla grype a zarazic sie bardzo latwo
        • mondovi Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 14:22
          A propos malarii - czytałam, że koncernom nie opłaca się pracować nad szczepionką, ponieważ choruje na nią tzw. trzeci świat, którego i tak nie będzie stać. Opłaca się tworzyć pastylki na odchudzanie, bo jest na nie zbyt. Ile w tym prawdy - nie wiem.
          • morgen_stern Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 14:24
            Kupy się trzyma.
            • pomidorpomidorowy Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 15:20
              nie od dzis to wiadomo ... i wiele wiele innnych pod przykrywkami dzialalnosci charytatywnych jak sprezentowanie mm matkom z Afryki
          • crises Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 15:51
            To akurat najprawdziwsza prawda i dlatego bardzo szanuję Gatesa za wydawanie milionów na badania nad malarią.
            • mynia_pynia Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 22:32
              A co tu badac. Najskuteczniejszym srodkiem do walki z malaria sa opryski na komary. Co roku oprysk w miejscach wystepowania i malari nie ma.
              • memphis90 Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 10:55
                Fantastycznie, w końcu spryskanie połowy Afryki i całej południowej Azjii to pikuś. Jedym samolotem się opędzluje w dwa popołudnia.
          • morekac Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 19:33
            Ale z tego całego szumu wokół eboli wynika też, że na tę chorobę też nie opłacało szukać się lekarstw, szczepionki czy chociażby prowadzić badania. Jeśli nie wiadomo dokładnie , jakie zwierzęta są nosicielami tego wirusa, to o jakiej wiedzy mówimy?
        • premeda Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 17:23
          E tam grypę... na pierwszym miejscu jest malaria, na drugim biegunka. Malarii u nas nikt nie będzie się bał, choć próbowano raz straszyć, że moskity maja się u nas całkiem dobrze. Dobrze że nikt biegunką nie straszy to dopiero by było. No ale na miejscu dziennikarza to tak głupio i śmiesznie straszyć s...ką. Ebola za to, brzmi groźnie i poważnie wink
      • anusia_magda Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 12:09
        gaskama napisała:

. Ale media bardzo rozdmuchują sprawę i akcje w kombinezonach robią wrażenie.

no właśnie , a teraz wychodzi że kombinezony chyba nie są skuteczne ( zakażenie pielęgniarek)
        • morgen_stern Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 12:13
          Widziałam fajny filmik, w którym jakiś lekarz pokazywał, jak do tego dochodzi - nie zachowuje się ostrożności podczas zdejmowania kombinezonu.
        • cosmetic.wipes Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 15:57
          Kombinezony są skuteczne, pod warunkiem, że prawidłowo używane.
    • plater-2 Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 12:06
      Podobny problem jak epidemie pryszczycy w NRD, ktore regularnie wybuchaly przed Bozym Narodzeniem i Wielkanoca za czasow Gierka.
    • redheadfreaq Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 12:06
      Sianie paniki, bo ludzie lubią się bać, lubią krew i flaki. Nie szukałabym w tym żadnej głębokiej ideologii. Jak nie mama Madzi, to ebola. Tylko tyle.
    • majenkir Re: 17.10.14, 14:09
      pomidorpomidorowy napisała:
      > klamstwo koncernów farmaceutycznych czy realne zagozenie?

A co maja do tego koncerny farmaceutyczne??
      • mozambique Re: 17.10.14, 14:20
        a na czym zarabiają koncerny ?
        • morgen_stern Re: 17.10.14, 14:22
          A teraz koncerny na czymś zarabiają w związku z ebolą?
          • ewa_mama_jasia Re: 17.10.14, 15:20
            Teraz pewnie nie. Ale właśnie kończą się prace nad szczepionka przeciwko eboli. Które pewnie trwały z kilka przynajmniej lat. Dziwnym trafem akurat teraz, gdy przestano panować nad rozprzestrzenianiem się (po 20 latach) wirusa i kiedy przeszedł z Afryki do Europy i USA. Nie przed 10 laty tylko teraz, gdy szczepionka jest w takiej fazie, ze można testować na ludziach i niedługo szczepionka będzie gotowa. Afryki na szczepionkę pewnie nie byłoby stać, ale "Stary " i "Nowy" Świat stać będzie. Już opinia publiczna się o to zatroszczy.
            • princess_yo_yo Re: 17.10.14, 15:53
              z tym ze pierwszy swiat sie zainteresowal ebola jak dotarla do drzwi pierwszego swiata jak najbardziej nikt chyba nie dyskutuje ale trudno to polaczyc ze swiatowym spiskiem farmaceutycznym.
              wiadomosci nie sa specjalnie spanikowane - wszyscy podkreslaja ze w europie i commonwalth ebola nie ma praktycznie szans zeby sie rozprzestrzenic do tego stopnia zeby kompletnie zastopowac sluzby medyczne. akuart wiekszy potencjal ma pod tym wzgledem grypa.
              nie zmienia to faktu ze kwarantanny, ograniczenia w podrozowaniu, izolacja i ogolnie nawet zarzadzanie epidemia tylko w afryce to teraz powazna niedogodnosc i koszta wiec szybkie przetestowanie szczepionki na sluzbach medycznych na miejscu ma sens.
              • pomidorpomidorowy Re: 17.10.14, 18:08
                jak odpowiednio nastrasza....to i sprzedadza szczepionki takze w Euopie...spokojnie...
                Strach robi swoje...bylam pare lat temu w Indiach i oczywiscie wszyscy trabili aby brac leki antymalaryczne smile bralam dopóki miejscowi nie uswiadomili mnie ze ostatni przypadek malarii w tym regionie zanotowany zostal jakos niedlugo po II wojnie swiatowej...
                W owej klinice proponowano mi takze szczepionke p/wsciekliznie...
                • princess_yo_yo Re: 17.10.14, 19:27
                  ale kto trabi i gdzie? bo oficjalne porady medyczne ktore ja widze w racjonalnych zrodlach sa bardzo wywazone, czy to jesli chodzi o malarie czy szczepionki w roznych regionach swiata.
                  na pewno ma znaczenie ze u mnie rynek lekow jest dosc mocno regulowany wiec drug pushing przez przedstawicieli medycznych jest zjawiskiem praktycznie nie znanym.
                • memphis90 Re: 18.10.14, 11:00
                  Eeee, a co z tymi dziećmi z Polski, którym rodzice zafundowali wycieczkę do Indii- i wróciły z malarią, bo przecież profilaktyka antymalaryczna to naciągactwo koncernów? A nie, sorry, media o tym nie trąbiły, więc problemu nie ma.
            • nadia000 Re: 17.10.14, 19:19
              To zdecydujcie się w końcu bo same się plątacie w tych teoriach spiskowych. Koncernom nie opłaca się pracować nad szczepionką na malarię, bo ona uderza w biedne kraje na których nie da się zbić kasy a jednocześnie oskarżacie koncerny ,że rozdmuchują histerię związaną z ebolą ,żeby zbić kasę na szczepionkach. To wg waszej pierwszej teorii kogo będzie stać na szczepionkę na ebolę skoro nie stać ich na szczepionkę na malarię a obie te choroby zbierają żniwo w biednych krajach? To na czym i na kim te wredne koncerny będą zbijać majątek? Kupy się nie trzymają te wasze teorie spiskowe
              • braenn7044 Re: 17.10.14, 23:06
                Na kim? Na spanikowanych, bogatych Europejczykach smile
                • ewa_mama_jasia Re: 18.10.14, 10:28
                  I Amerykanach smile Oraz na pieniądzach prywatnych sponsorów czy organizacji jak UNICEF, które będą kupować szczepionki dla Afryki.
                  • memphis90 Re: 18.10.14, 11:01
                    Ale ci sami sponsorzy i UNICEFY już nie będą sponsorować leków na malarię?
                    • ewa_mama_jasia Re: 18.10.14, 15:23
                      A tego to już nie wiem. Malaria jakby bardziej znana, łatwiejsza do wyleczenia i mniej widowiskowa. Na malarię leki mamy od lat, działające i sprawdzone. Na ebole raczej nie.
    • mondovi Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 14:20
      Zdaje się, że więcej osób rocznie umiera z powodu grypy (powikłań), a i tak mało kto się szczepi i panikuje.
      • morekac Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 19:51
        Prawdopodobieństwo śmierci w przypadku zachorowania na ebole jest jednak trochę wyższe niż prawdopodobieństwo zejścia w przypadku zachorowania na grypę. A zważywszy 'wiedzę' nt choroby, nie byłabym taka pewna, ze nie ma jej jak złapać. Zwłaszcza, ze sytuacja w kilku afrykańskich krajach wymknela się spod kontroli i nie będzie bezpiecznie, dopóki tam sobie z tym nie poradzą.
        Poza tym- nawet jeśli potwierdzono laboratoryjne tylko niespełna tysiąc przypadków zgonów z powodu tej choroby, to podejrzanych zgonów jest w tej chwili kilka razy więcej (bo wiele osób zmarło 'bez pomocy' lekarza ze względu na wzmiankowana niedostatki w służbie zdrowia) - akurat tymi nie pocieszalabym się nadmiernie. WHO podaje 4,5tys.
        • pomidorpomidorowy Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 20:19
          czesto na ciebie ktos zyga lub taplasz sie w fekaliach?
          • morekac Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 20:39
            Zobaczymy, ile osób złapie to w Teksasie. Jeśli skończy się na znanych już przypadkach, jestem w stanie przyjąć twój punkt i Joe monsterowy punkt widzenia, jeśli jednak chorobę złapie któraś z tych 132 osób, które leciały feralnym lotem, to oznacza to będzie, ze jest coś, czego JM o eboli nie wie.
          • memphis90 Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 11:04
            Wystarczy, że zakażony będzie kaszlał w zatłoczonym tramwaju. Na pewno na Twoją śluzówkę trafią drobinki śliny, a to wystarczy. Albo brudną od kału ręką (w końcu mnóstwo osób nie myje rąk) złapie się drążka, Ty złapiesz po nim, a potem podrapiesz się w oko albo w nos (kontakt ze śluzówką). Wątpię, żeby zakażone pielęgniarki dla zabawy taplały się w kale zarażonych.
        • cosmetic.wipes Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 09:27
          > Prawdopodobieństwo śmierci w przypadku zachorowania na ebole jest jednak trochę
          > wyższe niż prawdopodobieństwo zejścia w przypadku zachorowania na grypę.

Ale prawdopodobieństwo zarażenia się ebolą jest wielokrotnie niższe niż grypą.
    • tomato.soup Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 20:48
      Śmiejcie się, śmiejcie... A ja sobie jakiś schron w ogródku zorganizuję i zapas broni. A, i nie wiecie może gdzie tanio kupię czołg? I walking death pooglądam zaraz bo:
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/gb/da/io54/AUrgxFi0JElUAftF2X.jpg
    • anorektycznazdzira Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 20:53
      Jak słyszę "kłamstwo koncernów" to słabnę.
      Wybacz.
      A szczepionki trzeba jak najszybciej opracować i tu ciekawostka: wiesz dlaczego ich jeszcze nie ma? Ano bo choroba dotyczy głównie trzeciego świata. Więc świat pierwszy obracający miliardami miliardów na wszelakie badania miał przez lata w odwłoku Ebolę u Murzynów. Taka prawda. W Europie możesz sobie kupić szczepionkę, żeby dziecinka za często nie miała katarku tudzież żeby uniknąć wiatrówki, a tam na śmiertelną chorobę ludzie nie mają nic.
      I z ręką na sercu: czy ktoś w UE albo USA przejął się kilkoma setkami zgonów w Afryce? Nie, wszystkich zelektryzował dopiero przypadek pielęgniarki zarażonej na terenie Hiszpanii. Uuuups, a więc nie jesteśmy nienaruszalnie_bezpieczni_nieważne_ilu_Murzynów_umrze.

I wisienka: jedną z konsekwencji ocieplenia klimatu będzie przesunięcie na północ stref zasięgu chorób tropikalnych.
      To tyle w temacie, czy potrzebna jest szczepionka.
      • anika772 Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 21:01
        Anorektyczna ma rację.
        A tak całkiem na zimno - tej planecie potrzebny jest wirus który nieco zmniejszy populację.
        • princess_yo_yo Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 21:14
          polecam ksiazke pt station 11 - kontrola populacji w wykonaniu agresywnej grypy a wlasciwie efekt 20 po
          • anika772 Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 21:28
            Dzięki, kupię sobie, ale na Kindla chyba, bo przekładu jeszcze nie było?
            • princess_yo_yo Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 21:46
              moja jest na kindle, nie tak dawno bylam na wieczorze z autorka wiec ksiazka zdecydowanie wyszla niedawno, na przeklad na inne jezyki pewnie trzeba bedzie poczekac.
              • anika772 Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 21:52
                Dobra, kupione. Lubię takie po-katastroficzne klimaty.
                • anika772 Re: ebola- co sadzicie? 31.10.14, 16:12
                  Dzięki Princess za polecenie książki, skończyłam, bardzo dobrze się czytało. Dość upiorna w treści, przyznaję.
                  Czy autorka mówiła coś o dalszym ciągu? Albo o zakupie praw przez jakichś hollywodzkich producentów?
      • maadzik3 Re: ebola- co sadzicie? 17.10.14, 21:49
        Malaria do lat 50-ych była endemiczna w południowych Włoszech więc nie ma co mieszać tutaj hiserii okołoklimatycznej. NIetropikalne odmiany malarii miały się w Europie długo dobrze (w Polsce też bywały) i może znów będą. I na pewno nie spowoduj to wymarcia ludzkości big_grin
        • anorektycznazdzira Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 09:09
          Nie mówię ani o malarii, ani o wymarciu ludzkości. To co piszesz to prawda, natomiast ma się nijak do tego, o czym ja napisałam.
      • mia_siochi Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 08:57
        To ja odpowiem w podobnym klimacie:
        wybacz. Ale czy sądzisz, że koncerny farmaceutyczne to instytucje charytatywne? Badanie kliniczne kosztują nie miliony, a miliardy. Serio dziwisz się, że żadna nie paliła się do inwestowania miliardów w stworzenie i wyprodukowanie czegoś, czego i tak nie sprzeda?
        Biznes farmaceutyczny to biznes właśnie.
        Możemy zastanawiać się na stroną moralną tej sytuacji, ale dopóki osobiście nie zrobimy zrzutki na ofiary w Afryce- nie mamy nic do gadania.
        Jeśli wirus dotrze do cywilizowanego świata- szczepionka pewnie pojawi się szybko.
        Dopóki wszystko kręci się wśród plemion zjadających nietoperze- każda ewentualnie zainwestowana kwota będzie i tak zaprzepaszczona.
        Life is brutal. Biznes też.
        • anorektycznazdzira szczepionka 18.10.14, 09:27
          No i?
          Czy z tego co napisałaś wynika, że Ebola w Afryce to ściema bigfarmy?
          Wszystko co napisałaś (że biznes is biznes), to prawda, natomiast w szczegółach, to NIE JEST tak, że badania medyczne finansują tylko koncerny. Niesamowite nakłady ponoszą rządy=społeczeństwa (!) krajów rozwiniętych. I w konkursowych systemach grantowych jakoś dziwnie wygrywają z Ebolą, i to o lata świetlne, takie problemy jak zapalenie pęcherza albo gardła. Siedzę w samym środku tego systemu, więc niech mi nikt nie mówi, że jest inaczej.

Jest też niestety prawdą, że g**** wiemy o tym, co z tą epidemią Eboli będzie. Ciesze się, że Drogie Panie są przeciwne panice. Ale zarówno ci, którzy panice ulegają jak i ci panice przeciwni tak samo zgadują co się wydarzy. Bo widzisz może być tak, że epidemia po prostu wygaśnie w Afryce, już tak bywało. Jednak może być tak, że przy tej skali i zasięgu wirusowi uda się wytworzyć nowy szczep, lepiej znoszący chłodny klimat i zdolny do sprawnego zakażania ludzi w Europie. Być może to już się stało, bo pielęgniarka z Hiszpanii jest ewenementem i może ewenementem jest podtyp wirusa, który ją zakaził. Pozostaje mieć nadzieję, że ona nie zakazi nikogo i ewentualna nowa linia zostanie wygaszona.
          Miejmy nadzieję, Hiszpanie to wiedza i się starają.

Ergo: szczepionkę byłoby miło mieć, nawet jeśli ta zła, zła, pazerna bigfarma nie zechce jej naprodukować za darmo tongue_out
          • mia_siochi Re: szczepionka 18.10.14, 09:31
            anorektycznazdzira napisała:

> No i?
            > Czy z tego co napisałaś wynika, że Ebola w Afryce to ściema bigfarmy?

Normalnie mnie zamurowało. Dawno nie spotkałam się takim brakiem umiejętności zrozumienia słowa pisanego big_grin
            Gdzieś Ty to wyczytała w mojej wypowiedzi??
            • anorektycznazdzira Re: szczepionka 18.10.14, 09:37
              To bardzo proste: czytałaś pierwszy post? Bo moja odpowiedź, ta na którą odpowiedziałaśsmile, odnosiła się wprost do niego.
              • mia_siochi Re: szczepionka 18.10.14, 12:40
                To dlaczego nie odpowiedzałaś na tamten post, tylko na mój...
    • karla.on Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 01:10
      Kolonko o eboli

zawsze w takich watkach zadziwia mnie ta polska ignorancja, podsmiechujki i jednoczesnie wierszyk o Stefku Burczymucha nasuwa, ktory niczego sie nie boi
      Bo to wszystko to jeden wielki spisek sad
      • pomidorpomidorowy Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 08:24
        a t y wierzysz we wszystko co glosza media- gratulacje smile
    • minor.revisions Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 02:52
      SIanie paniki, żeby wygrać wybory smile w USA panikę antyebolową ("wina Obamy!") rozpowszechniają republikanie, tak im akurat z nieba spadło przed wyborami do kongresu, no bo nie ma lepszego sposobu na ograniczenie swobód obywatelskich niż wzbudzenie strachu.
      • bi_scotti Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 03:32
        Zawsze naiwnie wierze, ze przy okazji takich scares choc pare osob na tej Planecie zacznie myc porzadnie rece ale pewnie mam zludzenia, eh ...
    • jagienka75 Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 09:05
      a coż możnna sądzić?
      lepiej by było, gdyby to cholerstwo nie wymknęło się spod kontroli.
      wirus miał do Europy nie dotrzeć a za sprawą chorego misjonarza został przywleczony do Europy i zaraziła się od niego pielęgniarka.
      a odnośnie tek pielęgniarki, wiadomo o niej coś? żyje, czy choroba ją jednak pokonała?
      • anorektycznazdzira Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 09:43
        O ile wiem- żyje, chociaż miała załamanie i stan ciężki prawie tydzień temu. Poprawia jej się, więc obecnie będzie NAJLEPSZĄ w całej Europie przedstawicielką profesji medycznej do zajmowania się pacjentami z Eboląwink
        • opium74 Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 10:31
          Mnie tylko zastanawia po co oni tu przywlekli tego misjonarza. Pojechał. Wiedział na co sie decyduje.
    • memphis90 Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 11:12
      Cóż, mając na uwadze fakt, że mogę realnie i bezpośrednio zetknąć się z chorym, jeśli się takowy trafi- to jednak wolałabym mieć taki kombinezon. Chory, który kicha, kaszle, smarka, rzyga krwią i ma biegunkę rozsiewa zarazki na prawo i lewo, ma je na skórze, na ubraniu, są na jego rzeczach osobistych- pobierz mu wtedy krew albo wymazy śpiewając, że ebola to wymysł koncernów i wcale nie tak łatwo się zarazić. Jak widać- można, jeśli się nieumiejętnie zdejmuje ten fikuśny kombinezon, nie trzeba wcale taplać się w rzygowinach czy nacierać kałem. A co mają powiedzieć nasze służby, które dysponują maseczką i fartuszkiem z fizeliny i rękawiczkami?
      • morekac Re: ebola- co sadzicie? 18.10.14, 11:36
        ebola to wymysł koncernów i wcale nie tak łatwo się zarazić

Wiecie, co oznacza, że chory zaraża tylko dwie osoby? To, że po okresie wylęgania (jakieś 2 tygodnie) chore będą dwie. A po roku nowych zachorowań będzie 2 do potęgi 26 - 67 milionów. Tak mówi czysta matematyka.... W ciągu dwóch lat cała populacja Ziemi to przechoruje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka