Dodaj do ulubionych

groupon - faux paux?

06.11.14, 14:16
taka sytuacja - korzystacie z uslugi X i nagle na grouponie widzicie oferte w cenie dosc promocyjnej- kupujecie groupon i korzystacie ze znizki czy to takie faux paux? Wiadomo ze groupon bierze masakryczna prowizje i taka usluga to czesto raczej reklama niz realny zarobek .
Obserwuj wątek
    • pomidorpomidorowy Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 14:17
      oczywiscie usluga na groupon u firmy u ktorej wczesniej kupujecie usluge w standardowej cenie.
      • moofka Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 14:18
        jasne ze bym wziela
        dla nowych klientow to promocja na zachete
        ty mozesz potraktowac jako program lojalnosciowy typu co 10 maska taniej smile
        zeby oslodzic powiedz ze polecilas 10 innym smile
    • mozambique Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 14:17
      jak mi pasi to kupuje i koszrystam
      jakie fopa? gdzie ?
      • pomidorpomidorowy Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 14:22
        smile tak tylko dumam ...
    • mgla_jedwabna Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 14:28
      Jak już rozważasz, co wypada, to wiedz, że nie wypada używać niepoprawnie słów z języka obcego. Jeśli się nie jest pewnym wymowy/pisowni, należy poszukać polskiego słowa. Na przykład można zapytać "groupon - czy to wypada?"

Odpowiadając na twoje pytanie - podzielam pogląd Moofki.
      • pomidorpomidorowy Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 14:35
        wiem jak sie pisze big_grin jakos w moim srodowisku nieuków uzywamy dla beki faux paux bo sie ladnie RYMUJE ....big_grinDDD
        • wtopek Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 15:14
          Rymuje ci się pisane??? Przecież wymogi jest ta sama.

Walnelas babola, więc dorabiają sobie "środowisko " smile)
          • wtopek Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 15:15
            Wymowa
        • mgla_jedwabna Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 16:14
          Twoje środowisko to forum? Współczuję wink
        • pomidorpomidorowy Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 18:04
          nie wiem jak ty ale oprocz pisania takze mówie....btw wyjmij kij z d...
    • naomi19 Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 14:43
      Na pewno wypada, można z tego skorzystać. Ja powiem jednak szczerze- gdyby moja stała klientka skorzystala z takiej oferty, trochę bym się zdziwiła i byłabym średnio zadowolona oczywiście nie dając jej tego w żaden sposób odczuć.
      • mozambique Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 15:16
        a czemu ?

skoro "stała" to jzu nie trezba o nią dbać i jej w zaden sposób zachęcac?
        • gazeta_mi_placi Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 18:13
          Czemu stała klientka gorsza od nowej? Nowa duża szansa że skorzysta z promocji jednorazowo i więcej nie wróci bo np. na normalną niepromocyjną cenę jej już nie stać, stała cały czas korzysta z normalnych cen i po jednorazowym skorzystaniu z ceny promocyjnej wróci do salonu jak zwykle.
          A Groupon nie jest obowiązkowy, jak kogoś nie stać na taką promocję to nie oferuje.
        • naomi19 Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 20:50
          o stale dbam w inny sposob, grupon jest po to, by wykonac usluge za darmo dla nowej osoby, pryciągnac nowych klientow
          polowe oddaje sie gruponowi, z tej polowy, ktora zostala trzeba oddac podatek plus koszty zabiegu- wychodzi na zero
          tak, wkurzylabym sie, gdyby ktoras z moich stalych wypieszczonych i zadowolonych klientek zrobila mi taki numer...
          • gazeta_mi_placi Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 21:16
            Za mało na nich zarabiasz by jeden raz im odpuścić?
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 15:26
      pomidorpomidorowy napisała:

> taka sytuacja - korzystacie z uslugi X i nagle na grouponie widzicie oferte w c
      > enie dosc promocyjnej

wykonujemy do firmy telefon z informacją, że znaleźliśmy taką ofertę i z zapytaniem co oni na to?

Ksiadz Anatol
      • mozambique Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 15:29
        a oni na to ze owszem , to ich

co ty na to ?
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 15:35
          mozambique napisała:

> a oni na to ze owszem , to ich
          >
          > co ty na to ?

Cóż, jeżeli firma należy do matołów [lub jest zarządzana przez debili] trzeba wtedy znaleźć firmę konkurencyjną B i wykonać do niej telefon, że firma A ma taką ofertę na grouponie i zapytać co oni na to?

Jeżeli jednak z jakiś powodów zależy nam na współpracy z matołami, kupujemy vouchera i idziemy skorzystać z usługi....

Ksiadz Anatol
          • bu-shy Re: groupon - faux paux? 07.11.14, 10:16
            Zabawnie wygląda osoba, która w co drugim zdaniu wyzywa innych od matołów i debili, a sama nie potrafi sklecić poprawnie zdania po polsku i nie odróżnia "jakiś" od "jakichś".
            I kto tu jest matołem?
    • marychna31 Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 18:02

> taka sytuacja - korzystacie z uslugi X i nagle na grouponie widzicie oferte w c
      > enie dosc promocyjnej- kupujecie groupon i korzystacie ze znizki czy to takie f
      > aux paux?
      Raczej poczułabym się jak idiotka, która wcześniej przepłacała. Na tej ofercie z gruponu też ktoś zarabia-przecież to nie oferty charytatywne.
      • naomi19 Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 20:51
        zarabia grupon... to darmowa reklama, nic wiecej
    • sajgonetka Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 21:42
      dzwonię do firmy, ktora oferuje usługę X.
      mówię - że znalazłam ich ofertę na gruponie.
      proszę o taki sam rabat.
      8 na 10 się zgadza bez szemrania.
      • ida_listopadowa Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 22:16
        8 na 10 sie zgadza, mowisz. Czyżby... Wczesniej podpisali umowe z grouponem, ze nie wolno im udzielać takiej znizki w czasie trwania współpracy.
        Groupony i inne takie pseudopromocje na usługi to typowo polska myślenie o klientach metoda "dziurawego wiadra", czyli co sie dołem wyleje, to góra dolejemy, koszty nieważne. O stałego klienta jako złapanego przestaje się zabiegać, jakby usługodawca z nim slub wziął co najmniej.

Ostatnio tak bank BPH mnie rozśmieszyl dodatkiem do reklamy radiowej "osoby, ktore juz skorzystały poprzednio z promocji, w tej edycji nie moga brac udzialu". WTF!???

Nie widzę sensu w pytaniu "czy stałemu klientowi wolno kupic groupon". Na złość kupic 15 sztukwink
      • evrin dokładnie tak. 06.11.14, 22:22
        .
    • burina Re: groupon - faux paux? 06.11.14, 22:33
      Faux pas - robię to dla tych wszystkich, które chciałyby użyć, ale od lat nie widziały na forum poprawnie napisanej wersji.

A co do grupona: jeśli byłabym stałą klientką i firma robiąca sobie promocję, nie zaoferowałaby mi jakiegoś upustu, to użyłabym bez wahania oraz wytłumaczyła, żeby szanowali wróble w garści.

Prowizjami dla groupona bym się w ogóle nie przejmowała - firmie się najwidoczniej skalkulowało, że chcą brać w tym udział. Najwyżej się nauczą, że marketing dzielący na równych i równiejszych, na jakieś uprzywilejowane kluby może skończyć się tym, że ci, którzy płacą uczciwą cenę mogą się wkurzyći zażądać tych samych przywilejów, co posiadacze wszelkiech kuponów i voucherów.

Inną sprawą jest to, że często klienci z grupona są traktowani jako klienci gorszej kategorii, bo np. salon nie ustawił sobie sensownego limitu i musi nagle obsłużyć 50 klientów dziennie więcej. W związku z czym traktuje klientów po łebkach, a na próby zwrócenia uwagi odpowiada tym, że i tak się człowieku ciesz, bo ułamek normalnej ceny płacisz. Ja się z takim podejściem nie zgadzam, nie znajduję dla niego żadnego usprawiedliwienia i jesli bym się bawiła w groupony, to pewnie dopiero przy płaceniu bym wyciągała.
      • pomidorpomidorowy Re: groupon - faux paux? 07.11.14, 08:29
        czy naprawde tak trudno zrozumiec ze ktos wie jaka jest porrawna pisownia? smile fałks pałks - tak dla beki...
        tak jak inne wasze "ajlawju" i inne :d
        • burina Re: groupon - faux paux? 07.11.14, 09:25
          Nie, nie trudno. A Tobie było trudno zrozumieć to: "robię to dla tych wszystkich, które chciałyby użyć, ale od lat nie widziały na forum poprawnie napisanej wersji"?
          • pomidorpomidorowy Re: groupon - faux paux? 07.11.14, 10:02
            uzalam to za osobiasta wycieczke
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: groupon - faux paux? 07.11.14, 08:39
        burina napisała:

> jesli bym się bawiła w groupony, to
        > pewnie dopiero przy płaceniu bym wyciągała.

Jeślibyś się bawiła w groupony to byś wiedziała, że skorzystanie z niego trzeba zgłaszać wcześniej oraz bardzo często rezerwować z wyprzedzeniem....

Ksiadz Anatol
        • burina Re: groupon - faux paux? 07.11.14, 09:27
          Odniosłam się do pytania z pierwszego postu.
    • tonik777 Re: groupon - faux paux? 07.11.14, 08:37
      Oczywiście, że bym skorzystał ze zniżki. Nie ma się nad czym zastanawiać.
    • ruda_owca Re: groupon - faux paux? 07.11.14, 10:14
      Jesli w warunkach skorzystania z kuponu nie ma obostrzenia, iz oferta skierowana tylko do nowych klientow, to nie ma zadnego powodu, dla ktorego stali nie mieliby z niego nie skorzystac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka