Dodaj do ulubionych

potrzebuję realnych danych

07.11.14, 10:47
bo niewyspany ostatnio umysł męczy się kwestiami netto/brutto. Czy któraś z was zatrudnia legalnie nianię, ile was to kosztuje i ile z tego dostaje niania?

Potrzebuję realnych przykładów, ogólne zasady pomocy rządowej znam, tylko nie umiem sobie wyliczyć, ile by mnie miało kosztować, gdyby niania miała dostać na rękę np. 1600 zł.
Obserwuj wątek
    • mx3_sp Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 10:49
      Aby otrzymać 1600 zł netto należy zarabiać
      Kwota brutto Rodzaj zatrudnienia
      2254 zł umowa o pracę
      2162 zł umowa zlecenie
      1882 zł umowa zlecenie - student do 26 lat
      1778 zł umowa o dzieło
      1952 zł faktura Vat
      • asia_i_p Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 10:58
        Niania byłaby na jeszcze innym typie umowy - aktywacyjna czy jakoś tak się cholerstwo nazywa.
        Problem polega na tym, że ZUS płaci składki od pensji minimalnej, czyli 1600 brutto. Składki od sumy powyżej to trzeba zapłacić samemu, ale nikt już nie określa w tych artykułach ile te składki wynoszą
      • tonik777 Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 14:05
        > 1952 zł faktura Vat
        Tutaj Ci nie wyszło. Już od kilku lat mamy 23% VAT, a nie 22. Ale to nie wszystko. Jak wystawię fakturę na 1600 zł + 23% VAT czyli 1968 zł brutto, to wcale do ręki nie dostanę 1600 zł. Od tego muszę odliczyć ZUS, a z tego co zostanie jeszcze podatek dochodowy. Mi wychodzi, że ZUS to min. 818 zł (w tym część nieodliczana składki zdrowotnej powiększona o podatek dochodowy), a więc 1975 zł (to kwota przed podatkiem dochodowym) + 818 zł (ZUS) daje nam 2793 zł. Do tego 23% vat i razem mamy 3435 zł płatności faktury.
    • wispar1 Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 11:01
      Chodzi o kwotę brutto czy o to, co będziesz musiała dodatkowo zaplacić do zus/us?

żeby zarobić 1600 netto z umowy o pracę = kwota brutto na umowie 2200,60zł,
      a oprócz pensji pracownika zapłacić trzeba: zus 929,01zł, pit-4 przy zwykłych kosztach uz.prz. 128,00zł

przy zleceniu- jeśli jest ubezpieczona też gdzie indziej i płacisz tylko zdrowotne:
      1600zł netto=1896,70brutto, 170,70 zł zdrowotne, 126zł pit-4

• wispar1 Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 11:04
        zaś przy najniższej krajowej (obecnie, bo od stycznia wzrasta do1750zł brutto) masz:
        1237,20zł netto= 1680zł brutto, 709,23zł zus, 82zł pit-4

• wispar1 Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 11:09
          www.kalkulatory.gofin.pl/Kalkulator-wynagrodzen,12.html
          • wispar1 Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 11:11
            www.archbip.mf.gov.pl/_files_/kip/broszury_informacyjne/opodatkowanie_niani.pdf

a tu masz ulotkę odnośnie umowy aktywizacyjnej, bo możliwe że się tam płaci inaczej niż przy zwykłym etacie.
      • asia_i_p Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 11:09
        Chodzi o bardzo proste pytanie - ile ja muszę wyjąć z portfela, żeby niania legalnie dostała do ręki 1600 zł, będąc na umowie aktywacyjnej?
        • barbara.borowiec Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 11:19
          Kalkulator kalkulator.niania.pl mi wyliczył, że twój koszt to 1991,96 PLN.
    • barbara.borowiec Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 11:15
      Ja zatrudniam nianię na umowę aktywizującą. Niania kosztuje mnie 1600 PLN. Niania dostaje na konto 1560,80 PLN oraz opłacam jej dobrowolne ubezpieczenie społeczne 39,20 PLN (niania wówczas dostanie na przykład pieniądze od ZUSu w przypadku choroby - już od pierwszego dnia zwolnienia, ja nic nie płacę, może też iść na urlop macierzyński...). Niania ponadto odprowadza sobie samodzielnie zaliczkę na podatek. Tu jest kalkulator: kalkulator.niania.pl/
      NIe jest to typowa umowa o pracę, więc na przykład jeśli niania zajdzie w ciążę i będzie na zwolnieniu lekarskim to spokojnie możesz jej wymówić umowę i zatrudnić inną nianię "dyspozycyjną". Niania i tak będzie mieć płacone przez ZUS. O szczegóły możesz się dopytać w ZUSie, bo niestety trzeba tam iść i zgłosić siebie jako płatnika składek oraz nianię. A, i jeszcze jedno. Niania nie musi zarabiać pensji minimalnej, może zarabiać mniej. A jeśli zarabia więcej, to wówczas składki płaci się od różnicy pomiędzy pensją minimalną a tą rzeczywistą, nie od całości. Z tym, że u mnie ta sytuacja nie występuje.
      • asia_i_p Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 11:33
        Dzięki, o to mi chodziło.

Rozumiem, że niania z tych swoich 1560,80 musi jeszcze opłacić podatek dochodowy tak?

Dla mnie to jest wada tej umowy aktywacyjnej - że kobieta będzie widziała na koncie w moim przypadku 1800 +, z których prawie 300 będzie musiała zanieść do US. Na bank będzie mnie pytała, czy nie mogłybyśmy tego załatwić na czarno, bo jej nie zależy - cholernie ciężko jest mieć pieniądze i je oddać.
        • barbara.borowiec Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 11:38
          Dokładnie tak, w moim przypadku niania musi oddać ponad 200PLN co miesiąc... Też płacze ale placi smile Tylko, że ona planuje dziecko i wie, że w dłuższym rozrachunku jej się to opłaci...
        • aankaa Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 11:58
          powiedz niani, że wrodzona uczciwość nie pozwala Ci na zatrudnienie jej na czarno
        • edelstein Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 12:53
          Trzeba byc frajerem,by swiadomie i dobrowolnie dawac US tyle kasy.
          • gazeta_mi_placi Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 14:15
            Ten plus że Pani budżetówka choć przez chwilę zrozumie co to jest być po drugiej stronie i ile naprawdę kosztuje pracodawcę nawet to marne 1600 zł "na rękę" dla pracownika, akurat to jej się przyda, bo w wątkach o pracodawcach i co to oni nie powinni była zawsze pierwsza...
          • barbara.borowiec Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 14:55
            Generalnie to i tak w przypadku umowy aktywizującej mało trzeba oddać państwu, bo z budżetu płacone są pozostałe składki ZUS, czyli emerytalne, rentowe i zdrowotne (około 300 zł pewnie będzie...). Także w stosunku do zwyczajnej umowy o pracę moja niania jest 300 zeta do przodu...
          • 0ldjoanna Re: potrzebuję realnych danych 07.11.14, 19:06
            Dobrze że mamy jeszcze uczciwych ludzi w naszym kraju, tysiąc razy wolę osoby do przesady uczciwe niż np. takiego ku..sa Marcina P. z Amber Gold.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka