Dodaj do ulubionych

Nieznajomość daty imienin

15.11.14, 09:20
Przebiję znaki zodiaku.
Nie wiem, dlaczego tak mam, ale pamiętam daty urodzin wszystkich, a daty imienin prawie nikogo. Może dlatego, że sama mam imieniny wtedy, kiedy urodziny, więc nikt moich imienin nie obchodził?
Właśnie zapytałam męża - znak zodiaku znał, a daty imienin już nie big_grin
Moja matka zawsze do mnie dzwoni i przypomina, że jutro są imieniny taty, lub wczoraj były jej.
I teraz najlepsze - absolutnie nie mam pojęcia, kiedy są imieniny mojego syna. Od 4 lat nie znalazłam czasu, żeby sprawdzić. I zrobię to teraz, dla ciekawości wink
Obserwuj wątek
    • zebra12 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:32
      Znaki zodiaku jakoś nigdy mnie nie interesowały i zupełnie nie rozumiałam sensu pytania: :spod jakiego znaku jesteś?"
      A co do imienin to nie wiem nawet kiedy moje własne dzieci mają, poza tymi, którym się pokrywają z urodzinami. U mnie w rodzinie nie obchodziło się imienin. To katolicki zwyczaj (święto patrona), a u nas rodzina niekatolicka i patronów nie mamy.
      • ichi51e Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:50
        Szybkie sledztwo krajow w jakich obchodzi sie urodziny grecja bulgaria czechy szwecja kiedys rosja. Zdaje sie popierac teze - z tym ze mysle ze to chodzi o jakies wplywy prawoslawia
        • echtom Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:06
          Szwecja to raczej nie prawosławie wink Protestanci też obchodzą urodziny smile
          • ichi51e Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:22
            Czesi i polska tez nie wink ciekawe ze to jakby taki pas - cos jakby domena europy srodkowej... O Bawarii zapomnialam... Chrzescijanstwo ale wschodnie/srodkowoeuropejskie?
          • malwa51 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 16:46
            Szwedzi przyjmuja zyczenia na "namnsdag", ale rzadko kto o tym pamieta. Urodziny obchodzi sie bez wzgledu na wiek, chyba ze ktos sobie tego nie zyczy i ich nie urzadza.
            Czasem w lokalnej prasie sa ogloszenia "all uppvaktning undanbedes" co znaczy, ze ktos nie chce zadnego swietowania w tym dniu.
          • aka10 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 23:59
            echtom napisała:

> Szwecja to raczej nie prawosławie wink Protestanci też obchodzą urodziny smile
            >

Plusem szwedzkiego kalendarza jest to, ze kazde imie ma swoj jeden jedyny dzien. Imieniny nie sa jednak obchodzone jako jakies swieto.
        • cauliflowerpl Re: Nieznajomość daty imienin 16.11.14, 14:38
          W Hiszpanii obchodzi się urodziny, dość hucznie i niezależnie od wieku.
          Co to są imieniny - musiałam wytłumaczyć.
    • maslova Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:35
      Ja pochodze z Górnego Śląska i u nas obchodzi się tylko i wyłącznie urodziny. Dat imienin niczyich nie znam i kompletnie mnie to nie interesuje. Mój mąż i moje dzieci mają dokładnie tak samo.
      • male_a_cieszy Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:42
        Podepnę się pod tą odpowiedź bo jestem z tego samego regionu i nie znam nikogo kto obchodziłby imieniny. Daty urodzin najbliższych znam i to mi wystarczy.
        • maadzik3 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:48
          Ja też z Górnego Śląska i też tylko urodziny smile
          • mag1_k Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 18:31
            dokładnie, jako czwarta potwierdzam smile
            robimy urodziny zaczynając o zgrozo od kawy i ciasta/tortu - kaffeezeit, a później konkretna reszta wink
            Z jakich miejscowości dziewczyny jesteście?
            • maslova Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 22:21
              mag1_k napisał(a):
              > robimy urodziny zaczynając o zgrozo od kawy i ciasta/tortu - kaffeezeit, a późn
              > iej konkretna reszta wink

Dokładnie tak to wygląda! A może być inaczej? wink

> Z jakich miejscowości dziewczyny jesteście?
              Ja z Bytomia
      • morgen_stern Re: Nieznajomość daty imienin 16.11.14, 09:31
        U nos we Chorzowie tyż tak boło smile
        Wszyscy obchodzili urodziny, ale ponieważ moja rodzina to napływowe gorole (dziś powiedzielibyśmy śląskie słoiki), to obchodziliśmy też imieniny, choć dużo skromniej i tylko we własnym gronie. Były kwiaty i drobny upominek, życzenia i to wszystko. Do dziś dzwonię do ojca i mamy w imieniny.
    • echtom Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:41
      To może wynikać z tego, że urodziny przypadają zawsze w jeden określony dzień w roku, a takich Marii jest w kalendarzu kilkanaście i łatwo się pogubić tongue_out
    • 18lipcowa3 no bez kitu 15.11.14, 09:43
      ematki w lesie albo oborze zyją
      gdzie wyście sie chowały?
      OCZYWISCIE ze znam daty swoich imieni, meza, rodziców. Córek nie- bo uwazam ze dzieci nie obchodzą. My tez nie obchodzimy ale sms z życzeniami naprawde nie powoduje konca swiata.
      • maslova Re: no bez kitu 15.11.14, 09:53
        No ja na ten przykład mieszkam w oborze
        • maslova Re: no bez kitu 15.11.14, 09:59
          Oj, przypomniało mi się, że w naszej oborze mieszkałam kiedyś z taką krową, Baśka jej było, i rzeczywiście w jej imieniny zawsze się imprezowało, no ale to przez to, że na Śląsku Barbórka to wielkie święto. Biedaczce zmarło się, bo już stara była i od tej pory to już tylko urodziny...
          • maadzik3 Re: no bez kitu 15.11.14, 10:49
            poplułam monitor smile
    • melancho_lia Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:43
      Mam znajomego, który zapytany o datę urodzin wyciąga dowód żeby sprawdzić. Jak dla mnie to przebija wszystko.
      • fin-dus Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:58
        Mój mąż datę urodzin zna, ale jak się go zapytam, ile ma lat, to sobie zaczyna liczyć (a jeszcze trzydziestki nie ma,hehe)
        • cosmetic.wipes Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:43
          Ja też czasem muszę policzyć, jak mnie ktoś z zaskoczenia spyta ile mam lat. Ale to wynika chyba z tego, że od jakiegos czasu nie mogę uwierzyć, że jestem już taka "stara" big_grin
    • ichi51e Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:44
      Tz w ogole nie wie kiedy sam ma imieniny. Nie wie kiedy maja jego rodzice siostra siostrzenica czy nasze dziecko. Wie kiedy ja mam bo ja mam charakterystycznie i ja zawczasu delikatnie napominam ze nadchodzi dzien x. W domu nie obchodzili imienin tylko urodziny bo uznawali imieniny za komuszy wymysl. U mnie w za to bylo na odwrot urodziny mialy dzieci i najblizsza rodzina a oficjalni obchodzilo sie tylko imieniny...
      • ichi51e Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:45
        A i wszystko jasne! Ojciec tz Slazak!
        • bbuziaczekk Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 09:47
          Dat imienin nie znam od nikogo. Wlasnych tez nie. Wogole dla mnie takie pojecie jak imieniny nie istnieje. Na slasku imienin się nie obchodzi i jest to wydarzenie całkowicie obojętnie dla wszystkich.
    • dziennik-niecodziennik Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:17
      ja tez nie znam dat imienin żadnych, swoją znam na zasadzie skojarzenia (dwa dni przed innym wydarzeniem, przy czym z reguły przypominam sobie o nich własnie w dniu tegoz wydarzenia, czyli dwa dni po terminie big_grin). u nas sie obchodzi urodziny.
    • fomica Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:17
      Imieniny ogarniałam jako dziecko - były raptem 3 daty do zapamiętania (rodzice i siostra). Z czasem liczba imienin, urodzin, ale tez rocznic ślubu wzrosła kilkakrotnie, doszla rodzina męża, rodzeństwo się powydawało, więc współmałżonkowie, nowe dzieci. Nie obchodzimy takich świąt, zapominam o nich na co dzień. Ale tez lepiej kojarzę daty urodzin niż imienin, choć zdarza mi się przypomniec sobie 3 dni po, że chyba 3 dni temu były czyjes urodziny sad
      • dziennik-niecodziennik Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:44
        matko boska, daty ślubów tez trzeba pamietac?? pamietam swoją i brata, bo to akurat wypadał ten sam dzien big_grin i rodziców, ale nikogo więcej...
    • kkalipso Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:21
      U nas do szkoły się przynosiło cukierki z okazji imienin. W rodzinie raczej było tak że do 18-nastki obchodziło się urodziny a później huczniej imieniny. Miałam na początku miesiąca nikt nie pamiętał oprócz niezawodnego fb smile
      • ichi51e Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:24
        O dokladnie jak u mnie! A skad jestes mniej- wiecej?
      • kochamruskieileniwe Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 17:06
        cukierki na imieniny w szole u mnie tez były. I świetowwało sie imieniny raczej. Urodziny - w gronie rodziny.
        Mazowsze smile
    • aleska Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:22
      Pamiętam tylko datę imienin męża. Bo jak to Sylwester imieniny ma 31 grudnia smile Żeby było mi jeszcze łatwiej, tego dnia ma też urodziny big_grin
      • zuzann-a Re: OT do Aleska. 16.11.14, 19:01
        Aleska sorry, że tu ale miałaś na forum Hashimoto zdać relację z wizyty u pani dr Filus i dr Maj, bardzo jestem ciekawa Twojej opinii.
    • triss_merigold6 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:34
      Nie pamiętam dat imienin poza takimi oczywistymi jak Adam/Ewa/Barbara/Anna/Zofia. O własnych najczęściej zapominam, nie pamiętam kiedy dzieci mają imieniny czy szanowny konkubent.
      • ichi51e Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:48
        I Sylwestra big_grin i Andrzejki big_grin
        • triss_merigold6 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 10:56
          Sylwestra tak, Andrzejek nie rejestruję odkąd nie baluję.
        • eraz-lilipop Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 11:09
          Ja znam tylko swoją datę imienin.Kiedyś w kalendarzu z odrywanymi kartkami moje urodziny były tylko raz w roku to i datę zapamietalam .Znaki zodiaku znam wszystkich najbliższych z rodziny tym(teściowej i szwagierki też) , daty urodzin tylko domowników.W tym tygodniu tata mój zadzwonił z życzeniami dla wnuczka, a w tym tygodniu inny wnuczek taty ma urodziny a mój syn dopiero w lutym wink. Moja teściowa pamięta o wszystkich urodzinach i imieninach i tym faktem zawstydza mnie bo ja a tym bardziej jej syn nie mamy pojęcia kiedy jej się odwdzięczyć życzeniami . Najlepsze jest to ze z mężem mamy urodziny w ten sam dzień i jak ja zapomnę i on nie pamięta to kartka urodzinowa od teściowej przypomina nam ze taki dzień minął albo się zbliża.
        • echtom Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 17:27
          I Noc Świętojańska wink
    • mia_siochi Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 11:04
      Nie przebijesz mnie, też nie pamiętam smile chłop już pamięta, żeby życzenia swojej rodzinie składać ode mnie również (oni to celebrują bardzo), u mnie nikt nie robi afery, bo niepamiętanie mamy we krwi wink

Za dużo PINów muszę pamiętać, żeby dobie jeszcze głowę duperelami zawracać.
      • mia_siochi Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 11:06
        A urodziny pamiętam tylko swoje i syna,ale nad jego zawsze muszę się zastanowić...
    • jowita771 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 17:22
      Ja też nie wiem, kto ma kiedy imieniny, pamiętam kilka tylko. Moje córki mają jednego dnia, ale też zapomniałam datę.
    • wimperga Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 17:53
      U nas w rodzinie obchodzi się tylko urodziny.
    • jagienka75 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 18:14
      ja również nie pamiętam dat imienin poza swoją i starszego syna a młodszego syna i mężą, nie pamiętam.
      w tym roku mąż się na mnie wkurzył, bo w dzień jego imienin ( których daty nie znam), wypada DZIEŃ PSA o którym tego dnia wciąż mówili w radiu i napomknęli w telewizji.
      tego dnia właśnie powiedziałam do męża:
      -czy ty wiesz, że dziś jest DZIEŃ PSA???
      mąż na mnie spojrzał ponurym wzrokiem po czym jadowicie zasyczał:
      -no tak! o DNIU PSA to pamiętałaś , ale o moich imieninach zapomniałaś!!!
      zamiast poczuć skruchę z tego powodu, zaczęłam się śmiać, bo sytuacja była komiczna.
      oczywiście mój mąż NIGDY o moich imieninach nie pamiętał, więc nie miałam wyrzutów sumienia z tego powodu.
      • jagienka75 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 18:17
        teraz sobie przypomniałam, że imieniny mojego męża wypadają pod koniec czerwca a DZIEŃ KUNDELKA na początku lipca.
        • wioskowy_glupek Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 22:17
          dzień kundelka to był 25 października wink
          • jagienka75 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 22:38
            mozliwe, ale znalazlam coś takiego i to sie zgadza, bo z tym dniem psa wyskoczylam 1 lipca , czym wkurzylam swojego chlopa.
            malo nie wyszedl z siebie.

www.kalbi.pl/dzien-psa
    • guderianka Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 18:21
      nigdy nie pamiętałam, nie pamiętam , nie obchodzę
      25 lat temu moi rodzice obchodzili imieniny. w sumie fajna sprawa-spotykali się w gronie rodziny/znajomych, wspólnie spędzali czas, było dobre jedzonko, alkohol, śmiech i ciekawe rozmowy
      • wioskowy_glupek Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 22:16
        Poza swoją i mamy datą imienin nie pamiętam żadnej u nas się obchodzi urodziny wink
    • slonko1335 Re: Nieznajomość daty imienin 15.11.14, 23:12
      > I teraz najlepsze - absolutnie nie mam pojęcia, kiedy są imieniny mojego syna.
      ja także tyle, że nie mam tego pojęcia od 6 lat a w przypadku córki od niespełna 9...
    • mruwa9 Re: Nieznajomość daty imienin 16.11.14, 09:25
      u nas obchodzi sie urodziny. Nie mam pojecia, kiedy ja /moj maz/moje dzieci miayby imieniny, gdybysmy je obchodzili.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Nieznajomość daty imienin 16.11.14, 14:25
      Ja wiem, kiedy są syna i nawet znak zodiaku znam - wszystko to posprawdzałam z ciekawości. Ba, nawet wiem, że jest numerologiczną jedynką... big_grin Za to o męża imieninach zawsze zapominam, mimo że jego rodzina pamięta i zawsze do niego dzwoni suspicious Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że on sam o swoich imieninach nie pamięta i nie celebruje ich.
    • angazetka Re: Nieznajomość daty imienin 16.11.14, 18:42
      Imieniny były dla mnie zawsze tym mniej ważnym świętem, więc znam daty swoich, najbliższej rodziny i kilku najbardziej podstawowych solenizantów (wiem, kiedy jest Anny, Małgorzaty, Katarzyny, Barbary, Andrzeja).
    • landora Re: Nieznajomość daty imienin 16.11.14, 19:35
      Mój mąż pozazdrościł mi imienin i od paru lat twierdzi, że je obchodzi w dzień imienin swojego polskiego odpowiednika. Przedtem nie znał tego zwyczaju.
      U nas obchodzi się i urodziny, i imieniny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka