Dodaj do ulubionych

Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością

30.11.14, 19:19
Forumki w ciąży proszę o nieczytanie poniższego tekstu wink

Taka mieszanina strachów mnie dopadła ostatnio. Chciałabym mieć dziecko, nie wyobrażam sobie już że mogłabym być bezdzietna, ale jednocześnie boję się, że mogę mieć problemy z zajściem, że dziecko może być chore, a poród ciężki i traumatyczny. Lata lecą, a mi jakieś głupie myśli cały czas latają po głowie.. Jak to sobie wytłumaczyć? Czytam właśnie o cc, jak można sobie taki poród załatwić.. paranoja jakaś...

Proszę o konstruktywne opinie i porady - bez nabijania.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 19:22
      Dam jedną radę: jak chcesz mieć dziecko, przestań czytać te rzeczy, które w taki strach Cię wpędzają.
    • 18lipcowa3 Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 19:25
      ciążę można przeleżec, weź zwolnienie lekarskie jesli bedziesz sie zle czuła
      a cc sie po prostu kupuje
    • triss_merigold6 Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 19:30
      CC się kupuje, badania prenatalne z tych inwazyjnych też możesz kupić (ja tak zrobiłam w pierwszej ciąży). Najpierw zajdź, a potem będziesz się martwić.
      • bachtin Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 19:54
        W publicznym szpitalu można kupić CC? Na pewno w prywatnych się da, ale to kosztuje kilka tysięcy, więc wymiękłam.
        • triss_merigold6 Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 19:55
          Ile Ty masz lat, że takich rzeczy nie wiesz? Można, jak masz konkretnego lekarza.
          • bachtin Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 20:01
            Po prostu staram się wszystko robić oficjalnie i legalnie i nie mam doświadczeń z "załatwianiem". A ostatecznie miałam wskazania, więc temat się zdezaktualizował. Skąd się bierze konkretnego lekarza?
            • triss_merigold6 Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 20:07
              Ze znajomości.
        • echtom Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 20:26
          Wszystko można kupić - nawet cc z podwiązaniem jajowodów. Nie znam warunków i ceny, trzeba popytać.
    • paliwodaj Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 19:44
      nie wiem co co dorzadzic, moze na jakas terapie sie na poczatek udaj, bo jak masz takie schizy miec w ciazy to chyba to nie jest nikomu potrzebne, serio mowie
    • echtom Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 19:53
      No nie mogę się powstrzymać od nabijania - za moich czasów to było takie proste, dzieci się po prostu robiło, zamiast rozkminiać wink A poważnie - dziewczyny mądrze piszą. Zajdź i obserwuj przebieg, a w razie ew. problemów zastosuj ich rady. Schizy ciążowe to rzecz normalna, nie napiszę Ci o swoich, bo się przerazisz tongue_out Oczywiście nic z tego się nie sprawdziło. Powodzenia smile
      • panikara_28 Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 20:02
        Dzięki za dobre słowa smile zawsze wszystko kalkulowałam, w głowie miałam kilka planów zapasowych, nie inaczej jest z ciążą.. ale cc na życzenie bardzo by mi pomogło, nie mogę słuchać jak koleżanki mówią, że prawie umarły z bólu po kilku godzinach porodu, a i tak miały cesarkę bo dziecko nie chciało wyjść.. no i ta sprawa Bonków...
        • triss_merigold6 Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 20:08
          No to umawiasz się na wywołanie i zzo.
        • echtom Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 20:34
          > zawsze wszystko kalkulowałam, w głowie miałam kilka planów zapasowych, nie inaczej jest z ciążą.

Ja zwykle też, ale z ciążami poszłam na żywioł. Martyrologię porodu i w ogóle macierzyństwa dziel przez dwa, to taki odpowiednik kombatanckich opowieści o bohaterstwie i wojennych ranach wink
        • mamakasienki1 Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 21:02
          Mam cztery naturalne porody za sobą, ból do przejścia, najdłużej na porodówce byłam 5 godzin.
    • woman_in_love surogatka na Ukrainie :) 30.11.14, 20:23

• melancho_lia Re: surogatka na Ukrainie :) 30.11.14, 20:40
        Pierwsza ciaza pelen lajcik. Zero stresu, luz. Do porodu tez na luzie chociaż okazalo się ze byl ciężki i dlugi. Druga ciaza- ciągle lęki, poród sprawny chociaż pod wieloma względami zaskakujący.
        Rozkminianie wczesniej nie ma sensu. Kiefys babki tak nie rozmyslaly bez sensu. Zachodxilo sie w ciążę i rodziło.
    • kernel.panic Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 30.11.14, 22:42
      Moim zdaniem nie ma się co męczyć, tylko uzbierać te 5k i niech inni rodzą za nas.
    • hema14 Re: Strach przed ciążą, porodem i bezdzietnością 01.12.14, 12:42
      Jak jesteś w fajnym związku to po prostu zróbcie sobie dziecko. Wtedy poród będzie opcją obligatoryjną i żaden strach Cię przed nim nie uchroni. Jak również Wasze połączone geny stworzą nowy organizm, który już będzie, trzeba będzie go przyjąć takim jakim się urodzi. Pewnie najtrudniej podjąć decyzję, ale skoro w ogóle chcesz mieć dziecko to w zasadzie decyzja już podjęta, teraz czas na miłą realizację. Jak nie masz partnera to myślenie o porodzie i jak załatwić sobie cesarkę jest dużo za dużo do przodu wink Ustal kolejność. Mężczyzna, związek, ciąża. I na tym poprzestań - reszta STANIE SIĘ SAMA. Po co się nakręcać?
    • oowocowo paranoja 01.12.14, 12:57
      Ja jestem rok mlodsza od Ciebie. Nie jestem mezatka. Zapisalam sie wlasnie na jezyk obcy, na wolontariat do domu dziecka. Spotykam sie z facetem, podrozuje i nie mysle co bedzie. Za rok mozesz zachorowac i po co takie rozkminy? ciesz sie zyciem, a nie zyj marzeniami i fantazjami o dziecku. Realizuj sie w inny sposob. Jesli nie bedzie daną ci być matką to musisz znalezc sposob zeby byc szczesliwa w inny sposob.
      • olewka100procent Re: paranoja 01.12.14, 13:13
        A te co cesarki sobie załatwiały, to co mówiły lekarzowi ? chciałabym cesarkę bo się porodu boję ? i koperta do ręki ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka