Dodaj do ulubionych

Wiek dziecka - zagadka

08.12.14, 18:32
W jakim wieku, waszym zdaniem, jest dziecko, które:
1. samodzielnie je posiłki, stałe i płynne, posługując się łyżką i widelcem (nożem nie)
2. rozwiązuje sznurowane buty, przekłada sznurówki w 'oczka' w butach
3. rozpina i zapina rzepy
4. rozpina i zapina zamek błyskawiczny
5. liczy do pięciu
6. rozpoznaje litery alfabetu (poza kilkoma wyjątkami typu q), wie, jakie słowo zaczyna się na daną literę
7. składa trzyliterowe słowa z rozsypanych liter, czyta je (np. kot, Ola)
8. rysuje postacie z dużą głową, detalami typu oczy, uszy, nos, usta, kończyny, palce)
9. rysuje postacie zwierząt z głową ułożoną 'z boku' tułowia, nie jak w przypadku postaci ludzi, nad tułowiem
10. koloruje w obrębie obrysu, z centymetrowym 'wyjeżdżaniem za linię'
11. rozpoznaje i nazywa kolory, poza fioletowym, brązowym i szarym (to są wg dziecka kolory "smutne")
12. rozpoznaje i nazywa kształty: kwadrat, trójkąt, koło, romb
13. układa z prędkością światła puzzle składające się z od 14 do 25 kawałków
14. ma rozbudowaną wyobraźnię, tworzy wymyślonych przyjaciół, wymyśla bajki o nich lub dla nich
15. odnajduje się w grupie równolatków, potrafi bawić się i działać wspólnie, dzielić się, ustępować, pilnować przestrzegania zasad
16. jest karne, np. wie, że nie może wychodzić na ulice samo i nie robi tego

Podejrzewam, że pewnie padną pytania: po co? Nie chcę porównywać swojego dziecka do innych, wiem, że szerokie są granice 'norm rozwojowych'. Chciałabym po prostu potwierdzić lub obalić to, co usłyszałam od terapeuty po godzinnym spotkaniu z moim dzieckiem.
Później napiszę obszernie, o co chodzi, teraz nie chcę niczego sugerować.

Liczę na was smile
Obserwuj wątek
    • kkalipso Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:36
      Dałabym 4 ale punkt piąty mi tu nie pasuje.Dlaczego liczy tylko do pięciu?
      • annajustyna Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:56
        Wlasnie? Moja trzylatka liczy do dwudziestu...
    • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:37
      ok 3,5 roku
    • jak_matrioszka Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:40
      Przeciety 5-latek, moze tez byc 4-latek.
      • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:51
        jak_matrioszka napisała:

> Przeciety 5-latek, moze tez byc 4-latek.

Liczy tylko do 5?
        • jak_matrioszka Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:58
          A musi do ilu? Dzieci ucza sie roznych rzeczy w roznym tempie, do 5 to malo - tu sie zgodze, a jak nadrabia w innych dziedzinach to wciaz w normie sie zmiesci. Moja starsza corka w wieku lat 7 robila bledy liczac do 10, co zupelnie nie mialo wplywu na pozniejsze osiagi matematyczne (im dalej tym lepiej jej idzie, jakby bardziej zaawansowana matematyka byla dla niej latwiejsza).
          • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:02
            jak_matrioszka napisała:

> A musi do ilu?

5 latki tak do 100.

> co zupelnie nie mialo wplywu na pozniejsze osiagi matematyczne (im dalej tym lepiej jej idzie, jakby bardziej zaawansowana matematyka byla dla niej latwiejsza).

Oczywiście, że nie ma wpływu na późniejsze osiągnięcia matematyczne. Dzieci, które znają litery i umieją nazywać figury nie są ponadprzeciętne. A te, które tego nie umieją nie są głupie i opóźnione. Po prostu nikt ich tego nie uczył. W swoim czasie się tego nauczą.
      • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:58
        Poza tym dla 5 latka puzzle 100 elementowe z reguły nie stanowią już problemu.
        • jak_matrioszka Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:00
          "układa z prędkością światła puzzle składające się z od 14 do 25 kawałków" - to i takim 100-elementowym da rade, ale wolniej.
          • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:09
            jak_matrioszka napisała:

> "układa z prędkością światła puzzle składające się z od 14 do 25 kawałków" - to
            > i takim 100-elementowym da rade, ale wolniej.

5 latek układa 100-elementowe puzzle już bardzo szybko (niemalże z prędkością światła) smile
    • guderianka Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:40
      4-5 lat
    • priszczilla Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:42
      3-4, chociaż litery to jednak niewiele dzieci w tym wieku rozpoznaje.
      • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:50
        priszczilla napisała:

> 3-4, chociaż litery to jednak niewiele dzieci w tym wieku rozpoznaje.

Nie rozpoznaje, gdy nikt ich nie uczy. Ale zmuszać też nie można. Mój syn miał po prostu miał zapęd do liter i znał je w wieku 3,5 roku (tzn wszystkie poza Ą, Ę, Ć, Ź oraz tylko wielkie litery, a nie małe).
      • ichi51e Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:48
        Zalezy czego uczysz. Moje ma 2.4 i caly alfabet mowi.
        • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:53
          ichi51e napisała:

> Zalezy czego uczysz.

Dokładnie. Jedni uczą liter, inni marek samochodów, a jeszcze inni nazw dinozaurów. Jeżeli wytłumaczysz dziecku litery to nie ma żadnych przeszkód, żeby 3 latek znał je wszystkie.
          • priszczilla Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:12
            To oczywiste. Nie napisałam przecież, że 3-4 latek nie może się tego nauczyć, a jedynie że niewielu to umie.
      • ginger.ale Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:21
        to akurat zależy czego dziecko się uczy - mój ma 2 lata i 2 m-ce i od dłuższego czasu zna wszystkie litery i cyfry, nie dlatego, że jest geniuszem, ale po prostu uwielbia abecadło i cyferki na magnes, jak miał 1.5 roku to non stop chciał się tym bawić
        potrafi powiedzieć słowa na każdą wskazaną literę np. narysuję mu "T" to powie "t - tata, traktor, toyota "etc, wskazuje i nazywa literki w książkach, jak są ponumerowane rozdziały np. 1,2, 3 to mówi "o tutaj jeden, tutaj trzy" i wskazuje odpowiednie cyfry - bo 100 razy mu się to pokazywało, rysowało, przyczepiało na tablicę magnesową, tak samo jak marki samochodów etc

nie żeby umiał sznurówki na kokardkę zawiązać wink
    • nangaparbat3 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:45
      Ale się podłozyłaś, zaraz przeczytasz, ze 16 miesiecy.
      Powiem tak: jakis czas temu kolezanka zastepowala nauczycielkę w SP, klasa II (czyli 8 lat). Poprosila o narysowanie czlowieka - większość dzieci spotworzyla głowonogi. I to jest aktualna polska przecietna.
      • nangaparbat3 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:47
        Acha - moj rodzony brat poszedł do przedszkola mając lat 5, nie umiał wiazać sznurówek, koleżanki mi wiązaly. Mature zdał, medycyne skończył, jest dyrektorem dużej firmy.
        • aka10 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:49
          Miedzy 3 a 4.
        • kj-78 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:39
          Ale w posice startowym jest "rozwiazywanie butow", a nie zawiazywanie...
      • edelstein Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:01
        Moje dziecko nigdy nie rysowalo glowonogow.
        • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:05
          edelstein napisała:

> Moje dziecko nigdy nie rysowalo glowonogow.

Ja nie widziałam żadnego dziecka rysującego głowonogi.
          • ichi51e Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:03
            To wpisz w google "rysunki trzylatkow"
    • mid.week Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:54
      wiek wczesnoprzedszkolny?
    • triss_merigold6 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 18:55
      3,5 roku.
    • aurita Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:03
      kazdy niemowlak ematkowy takie rzeczy ma w malym palcu!!! stawiam na 6 miesiecy, nie wiecej tongue_out
    • viviene12 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:05
      3,5?
      4?
      • wioskowy_glupek Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:06
        18
        • annajustyna Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:58
          Padlam big_grin.
          • wioskowy_glupek Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 22:36
            wink
    • melancho_lia Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:10
      Moja córka wieku 3-4 lat spelniala wszystkie punkty, niektóre przewyzszala (Np. Liczenie i czytanie). Syn w sumie podobnie. Ja bym stawiala na 4 lata.
      • azile.oli Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:21
        Trudno powiedzieć. Jeśli chodzi o znajomośc liter, składanie ich itd, to statystycznie mi wskazuje na dziecko 5-6 lat. Piszę to z obserwacji nie swoich dzieci, tylko większej grupy w tym wieku - dużo dzieci ma problemy.
        Z kolei zakres liczenia wskazuje na dziecko sporo młodsze. Te puzzle tak 3-4 lata, przeciętnie.
        Tu akurat po obserwacji własnego potomstwa - ok. 4 lat to było tak ok.100-150 puzzli.
        Jeśli chodzi o rysowanie - mogłoby być to dziecko 5 letnie, przeciętne, bez uzdolnień, ale mieszczące się bez problemu pewnie gdzieś pośrodku dla wieku.
        Sznurówki - też dziecko 5 letnie, pojętne, zdolne manualnie. Bardzo wiele dzieci , nawet starszych, nie radzi sobie z tym.
        • jak_matrioszka Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:37
          Patrzac na osiagniecia indywidualnie, to pkt.1. "samodzielnie je posiłki, stałe i płynne, posługując się łyżką i widelcem (nożem nie)" to juz 13-miesieczne dziecko moze miec opanowane, ale motyryka z innych punktow wskazuje na starsze, wiec rozpietosc jest duza.
        • edelstein Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:06
          Na serio 5latki i starsze nie radza sobie z rozwiazywaniem sznurowek?
          • guderianka Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:42
            Moja Młodsza w miarę sprawnie ogarnęła jako prawie 8latka
            • slonko1335 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:00
              rozwiązywanie? czy zawiązywanie? moim zdaniem to własnie dzieci roczne i dwuletnie z lubością te sznurówki ciągle rozwiązują-ja w każdym razie wiązane buciki kupiłam dla takiego malucha raz a dokładniej dwa razy pierwszy i ostatniwink
              • easyse Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:14
                Rozwiązywanie. A dokładnie to rozpoznanie, które w supełku to 'pętelki', za które ciągnąć nie należy, a które 'końcówki', za które należy, żeby but rozwiązać smile W ten sposób rozwiązuje but, luzuje sznurowadło i ściąga.
                • slonko1335 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:17
                  pytałam guderiankęsmile
                • ichi51e Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:47
                  A suwak sklada i zamyka czy tylko odsuwa i zasuwa? Ogolnie nie ma sie co martwic (wink ) na zapas lepiej zeby odstawala na plus niz na minus. Ja bym osobiscie sie skoncentrowala na rozwoju fizycznym i do tego odczekala troche i wprowadzila zabawe instrumentem muzycznym. A reszta do obserwacji - to ze w jakis aspektach jest na poziomie 4 latka nie znaczy ze uczuciowo i emocjonalnie To tez 4 latek. 2.3 to jeszcze maluszek smile
              • guderianka Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 22:06
                zawiązywanie-ogarnęła pod koniec I klasy
                Jeśli chodzi o rozwiązywanie-toż to sama przyjemność właśnie dla 2,5 latka big_grin
                • slonko1335 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 22:16
                  no własnie dlatego się zdziwiłam, zawiązywanie z kolei mnie nie dziwi zupełnie-oni nie maja potrzeby wiązać to i sie uczą później.
    • plain-vanilla Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:20
      2 latek moze to robic. Moj syn w wieku rowno dwoch lat znal wszystkie litery alfabetu, kolory, liczyl do 20, znal marki samochodow po znaczkach. Pamiec mial fenomenalna, podobnie z rozumieniem wszystkich polecen.
    • koralik12 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:24
      Jeśli takie rozgarniete dziecko liczy tylko do 5 to ma od 1.5 roku do max 2.5 lata
      • easyse Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:35
        Mała ma 2,3 l. Psycholog stwierdziła, że ma inteligencję 4 latka i poradziła zastanowić się nad dalszym kształtowaniem jej rozwoju "żeby nie zaprzepaścić potencjału". Nie mam porównania, to moje pierwsze dziecko i szczerze mówiąc trochę się przestraszyłam... sama nie wiem czego. Że będzie 'inna' niż dzieci w jej wieku?
        • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:40
          easyse napisała:

> Mała ma 2,3 l.

To bardzo dobrze się rozwija. A dlaczego poszłaś z nią do psychologa?
          • easyse Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:12
            Psychologa - terapeuty SI. Mała urodziła się w zamartwicy, z wadą rozwojową twarzoczaszki. Psycholog stwierdził zaburzenia czucia głębokiego, nadwrażliwość dotykową, słuchową etc. no i wysoką inteligencję. Nadwrażliwość przeszkadza w terapii logopedycznej, ale córka daje czadu mimo wszystko smile
            • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:53
              easyse napisała:

> Psychologa - terapeuty SI. Mała urodziła się w zamartwicy, z wadą rozwojową twa
              > rzoczaszki. Psycholog stwierdził zaburzenia czucia głębokiego, nadwrażliwość do
              > tykową, słuchową etc. no i wysoką inteligencję. Nadwrażliwość przeszkadza w ter
              > apii logopedycznej, ale córka daje czadu mimo wszystko smile

Pięknie. Pogratulować wink
            • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:59
              I na prawdę nie martwcie Cię na zapas. Stymulujcie, rozwijajcie, a córeczka będzie się rozwijała dobrze. Byliście u neurologa i robiliście USG główki, gdy była mała?
            • lady-z-gaga Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 22:09
              Ja rowniez gratuluję, ale ze szczerego serca radzę, abys słowa o "zaprzepaszczeniu potencjału' zignorowała. Psycholog sugeruje Ci , abys dzieciństwo swojego fajnego, bystrego dziecka zmieniła w hodowlę geniusza. To jest ewidentna bzdura, dzieci rozwijają się w zmiennym tempie, mają okresy burzliwego rozwoju i stagnacji na przemian. Mało tego, dziecko wyprzedzające tzw normy wiekowe, ale wychowywane w domu, często w środowisku rówiesniczym nie jest juz genialne, bo np jego rozwój społeczny nie nadąża za intelektualnym.
              Na ocenę faktycznego potencjału Twojej córki jest za wczesnie.
        • koralik12 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:52
          Dobrze ci powiedziała. Zapisz ją na jakiś język, będzie potem miała z górki. Jak nic z tym nie zrobisz to wyrówna do rówieśników. W dół.
          • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:13
            koralik12 napisała:

> Jak nic z tym nie zrobisz to wyrówna do rówieśników. W dół.

Może też sama z siebie wkrótce wyrównać z rówieśnikami. Dzieci w tym wieku rozwijają się w różnym tempie i w różnym zakresie. Są dzieci, które lubią litery i puzzle, a są takie które są bardziej żywiołowe i inaczej kontemplują świat, co nie znaczy że są mniej inteligentne bo w wieku 3-4 lat nie znają liter.
        • mallard Re: Wiek dziecka - zagadka 10.12.14, 14:37
          easyse napisała:

> Mała ma 2,3 l.

Czyli 2 lata i 3,6 miesiąca?
          (0,3 roku pomnożone przez 12 miesięcy daje właśnie 3,6 miesiąca. 0,6 miesiąca to mniej więcej 18 dni)
    • butch_cassidy Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:34
      3?
      • matyldamoja Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:41
        moja w wieku 2 lat , 2,5 spełniała wszystkie te kryteria , dziś ma 8 , łatwo jej przychodzi nauka - w sumie wiele nad lekcjami nie siedzi , uczy się celująco, łatwo uczy się wierszy na pamięć, przeczyta ze 2 razy i już prawie umie , jakaś nadzwyczajna nie jest, nie ma co się podniecać a na pewno nie bać
    • klubgogo Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:41
      4,5 no może góra 5 lat.
    • ichi51e Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:47
      Jestem w stanie sobie wyobrazic dziecko 2.5 ktore jest w stanie to wszystko zrobic. A przecietnie to tak 3+ Najtrudniejsze chyba buty i kolorowanie zeby nie wychodzic za linie...
      • matyldamoja Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 19:54
        jeszcze dodam że moje dziecko układało później przed 3 urodzinami puzzle odwrotnie, obrazkiem do dołu równie sprawnie smile a dlaczego twojemu dziecku przyglądał się psycholog
        • ginger.ale Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:23
          nieźle smile
    • edelstein Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:03
      2,5-3lata.4latki licza duzo dalej niz do 5.
      • andaba Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:13
        Punkt 6,7 to ok 5 lat, reszta 2-3 lata.
        • edelstein Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:28
          Wyuczone,mój syn w wieku lat 2,5 "czytal" bus,dm,ikea i inne krotkiebig_grin
        • agnieszka77_11 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:31
          andaba napisała:

> Punkt 6,7 to ok 5 lat

Dokładnie. Tego można wyuczyć. Jeżeli ułoży się inne słowo, którego dziecko do tej pory nie widziało to go nie przeczyta. Dziecko zapamiętuje ułożenie liter KOT, a nie czyta to słowo.
          • ichi51e Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:10
            O wlasni! U takich malych sie mowi o rozpoznawaniu liter/slow nie czytaniu. Czyta jak samo sobie sklada np klocki i mowi co "napisalo" zmienia ustawienia i bawi sie slowami. Nie jest tez czytaniem rozpoznawanie symboli napisu ikea apteka shell itp
    • damajah 4 ? /nt 08.12.14, 20:24
    • 18lipcowa3 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:31
      Moja 5 latka to umie.
    • mynia_pynia Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:33
      Od 2,5 do 6.
    • kota_marcowa Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:43
      3-4
    • mag1982 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:48
      Moja starsza potrafiła wszystko poza 7 i 13 (układanie wyrazów i puzzle) gdy miała ok. 2,5 roku. Tylko liczyła do 10.
      • mag1982 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 20:52
        Zapomniałam, że gdy miała prawie dwa lata recytowała wiersze, m.in. samochwałę. Teraz ma 3,8 i puzzle układa, potrafi wykonywać działania do 10(dodaje, odejmuje), liczy do ok. 20, potem się gubi. Liter nadal nie rozpoznaje bo jej tego nie uczę. Tylko A zna.
        • annajustyna Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:01
          No to moja jest lepsza, bo jeszcze E zna wink.
          • mag1982 Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:06
            Kujonka wink
    • saszanasza Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:05
      Wyuczony i rozgarnięty 3,5 latek powinien dać sobie radę.
    • ichi51e Re: Wiek dziecka - zagadka 08.12.14, 21:43
      Tak mi sie skokarzylo jeszcze -slyszalam ostatnio wywiad w temacie jak sie roznia obecne dzieci od tych z przed 20 lat. i o ile praktycznie nie ma juz dzieci ktore nie wiedza co to krepina nozyczki czy nie znaja w ogole liter (5 latki) w zyciu kredki nie widzialy itp to znacznie wzrosla liczba dzieci ktore sa pozno odpieluszane nie jedza same nie umieja wejsc na drzewo pojechac na rowerze/hulajnodze ogolnie sa lekliwe i zasadniczo czekaja na polecenie co maja ze soba zrobic.
      • nangaparbat3 Re: Wiek dziecka - zagadka 09.12.14, 08:02
        ogolnie sa lekliwe i zasadniczo czekaja na polecenie co maja ze soba zr
        > obic.

I to im zostaje.
        Co nas czeka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka