Dodaj do ulubionych

Pytanie o amniopunkcję

27.12.14, 12:47
Znalazłam na innym forum informację, że standardowo przy amniopunkcji bada się tylko ryzyko trisomii - Zespół Downa, Edwardsa, Turnera i Patau. Żeby zbadali dodatkowo inne choroby (mukowiscydozę, zanik mięśni, dystrofię mięśniową), trzeba mieć wskazania, np. taką chorobę w rodzinie.To prawda? Jak robiłyście amniopunkcję, to co miałyście napisane w wyniku?
Pytam, bo przede mną decyzja, czy robić amniopunkcję czy NIFTY.
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 14:23
      tak to prawda.
      a masz takie wskazania?

jak masz, to oczywiste, ze zrobią i w tym kierunku.

a jak nie masz wskazań, to co ty chcesz własciwie badać? i z jakiego powodu, skoro wskazań brakuncertain i w sumie w kierunku tysiąca chorób? bo taka jest prawda, ze chorób genetycznych jest ogromnie dużo, a nie 7, które wymieniłaś.

więc: skoro brak wskazań, to co badać?uncertain
    • miacasa Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 14:40
      Niestety jesli wskazaniem do amniopunkcji jest wiek matki to faktycznie tylko te podstawowe choroby są wykluczane/potwierdzane. Nie zdecydowałam się, miałam 37 lat i o tyle trudną decyzję, że dziecko siostry urodziło się z wielowadziem i zmarło. Przy amniopunkcji pobiera się bardzo dużą jak na wiek ciąży ilość płynu owodniowego i to gwałtowne zmniejszenie objętości może być przyczyną wad wrodzonych u dziecka (choćby stopy konsko-szpotawej) a nawet amputacji jeśli w wyniku powikłań dojdzie do wytworzenia tzw. taśm owodniowych. Nie robiłam testów z krwi bo na nifty nie było mnie stać. Zrobiłam porządne usg w 12 t.c. i w 22t.c., wyszły bez zastrzeżeń więc odpuściłam inne. Życzę ci byś wybrała dobrą dla siebie decyzję no i przede wszystkim by dziecko było zdrowe i ciąża przebiegała prawidłowo.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 14:48
      My zdecydowaliśmy się póki co na NIFTY - acz jeszcze w poniedziałek mam drugie usg i wtedy dopiero zdecydujemy na 100%
    • iziula1 Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 15:06
      Zawsze uważałam,że każda kobieta ma prawo do amniopunkcji, każda bez względu na historię chorób w rodzinie.
      W przypadku podejrzenia poważnej wady czy istniejącego obciązenia genetycznego w rodzinie wtedy uważam to za wręcz obowiązek ze wzgledu na dziecko które ma się urodzic.To dopowiedzialność za dziecko i jego stan, a także prawo do decyzji - co dalej jest podstawą wykonania tego badania.
      Straszenie konsekwencjami, natrętne pytanie "po co" jest tu nie na miejscu.
      Tak, badanie jest inwazyjne, płyn pobiera się w okresie kiedy jest go najwięcej w stosunku do wielkości płodu. Ryzyko jest, na szczęscie niewielkie w stosunku do korzyści jakie ze sobą niesie.
      Rozumiem obawy autorki postu, rozumiem że boi się o utratę dziecka i ryzyko powikłań po amniopunkcji.

A.va jeśli w rodzinie występują choroby genetyczne z pewnością powinniście mieć wykonane dodatkowe badania. Czy skierowanie na amnio masz od ginekologa czy od genetyka?
      Nifty jest nieinwazyjne ale nie daje odpowiedzi na twoje pytania.
      Porozmawiaj z lekarzem o swoich obawach, poszukaj podobnych watków na forum Ciąza i poród.
      Żyzczę wam podjęcia dobrej decyzji.
      • solejrolia Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 15:23
        ale tu nie chodzi o to "po co" tylko "co" badać:
        jesli sa wskazania do badań, to jak najbardziej robić amniopunkcję.
        ale jesli nie ma wskazań, to "co" badać? jakie choroby? KONKRETNIEw jakim kierunku iść, skoro w samej mukowiscydozie jest do zbadania ponad 1000mutacji. no chyba, że jest wskazanie- mamy w rodzinie osobę chorą na mukowiscydozę, albo stwierdzone nosicielstwo, no to bada się konkretne mutacje (dwie mutacje, bardzo konkretne dwie mutacje)
        Zwyczajnie trzeba wiedziec w jakim kierunku iść. a nie szukać igły w stogu siana.
        skoro chorób genetycznych jest tysiące, a nie 7, które wymieniła autorka postu, i w kazdej z chorób może być wiele mutacji.
    • peranema Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 15:07
      Nifty sprawdza tylko trisomie. Przy amniopunkcji sprawdzają wszystkie duże zmiany w ilości i budowie chromosomów.
      Wszelkie choroby jednogenowe tego typu, które wymieniłas trzeba sprawdzać w zupełnie inny sposób niz oglądając chromosomy. Trzeba miec do tego wskazania, bo chorób jest najzwyczajniej w świecie zbyt wiele, zeby sprawdzać wszystkie w ciemno.
      • a.va Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 17:23
        Czyli co poza trisomiami mogą wykryć w przypadku amniopunkcji?
        • peranema Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 19:57
          Kariotypowanie następujące po amniopunkcji pozwala wykryć choćby delecje kawałków chromosomów (np. Zespol Cri du chat). No i zespół Turnera, którego nie każda wersja NIFTY wykrywa.
          I nie daje fałszywie pozytywnych wynikow, co zdarza sie w przypadku NIFTY.

Za to przy NIFTY nie ma ryzyka poronienia.
          • a.va Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 20:31
            Właśnie o to mi chodziło, dzięki. Jeszcze jakieś choroby oprócz Cri du chat i zespołu Turnera?
    • a.va Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 17:21
      U mnie wskazaniem jest wyłącznie wiek. W rodzinie występowały tylko choroby serca i choroby metaboliczne (fenyloketonuria), ale tego chyba nie ma potrzeby badać prenatalnie - myślę, że nie są tak groźne, żeby z ich powodu przerywać ciążę. Czyli rozumiem, że w moim przypadku zbadają tylko trisomie?
      • a.va Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 17:22
        Tzn. w przypadku amniopunkcji - nie doprecyzowałam tego.
        • nadia000 Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 17:36
          Warto wiedzieć, że nifty nie bada z.Turnera, a to też choroba skorelowana z wiekiem, chyba druga po z. Downa pod względem częstotliwości.
          • nadia000 Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 17:43
            W niektórych źródłach podają , że jednak bada więc w sumie sama nie wiem jak to jest
          • a.va Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 17:46
            Ale wyczytałam, ze z Turnerem da się żyć, więc myślę, że to nie jest powód do przerwania ciąży. Chyba że się mylę?
            • nadia000 Re: Pytanie o amniopunkcję 27.12.14, 18:17
              Masz rację. To wychodzi na to, że bez sensu jest podejmowanie ryzyka amniopunkcji, jeśli Nifty wykrywa te same choroby. Byłam przekonana , że jak się już idzie na amniopunkcję to badają wszystko, i dystrofię i mukowiscydozę.
              • morenadenna Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 10:09
                mialam napisane kariotyp prawidlowy meski
              • lauren6 Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 10:43
                Pewnie dlatego, że nifty jest za drogie na kieszeń zwykłego Polaka.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 11:45
                  No tanie nie jest - ok 2500zł kosztuje w tej chwili..ale chyba jednak lepiej wydać kasę niż jeszcze się martwić czy po amnio ciąża się poroni. Z drugiej strony, nifty nie jest badaniem diagnostycznym więc w razie złego wyniku i tak trzeba zrobić amniopunkcję - bo tylko wynik tego badania umożliwia ewentualne usunięcie ciąży.
    • glicynia15 Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 15:36
      Mnie przy wyniku powiedziano ze sprawdzone zostaly wszystkie chromosmy. Oczywiscie dyskretnych mutacji w pojedynczych genach nie sa w stanie wykryc ale duze zmiany tak. No i plec. A najlepiej isc do genetyka i wypytac. Ja z ulicy niemal poszlam na kasprzaka w wawie i wszystkiego dowiedzialam sie.
    • sanciasancia Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 15:45
      Kariotyp prawidłowy żeński, ale u mnie robiono amnio pod kątek zespołu Patau.
      A co genetyk poleca? I jakie jest prawdopodobieństwo False Negative i jak się ma do analogicznego p-stwa przy amniopunkcji? Jeżeli są podobne, to chyba lepiej wybrać coś nieinwazyjnego, jeżeli jest taka możliwość.
    • a.va Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 16:11
      Do genetyka dopiero się wybieram, na razie jestem tylko po rozmowie z ginekologiem, który optował za NIFTY i ja też się ku temu skłaniałam. Ale nowością jest dla mnie to, co napisała Zuleyka wyżej - że po złym wyniku NIFTY i tak musiałabym zrobić amnio, żeby mieć wskazania do zabiegu. To zmienia postać rzeczy, bo zliczając czas oczekiwania na wyniki NIFTY i potem amnio, robi się wąsko - przecież zabieg można zrobić tylko do któregoś tam tygodnia. Nie wiem dokładnie którego, bo też różnie na różnych stronach podają.
      • kiddy Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 16:19
        No niestety, nikt nie pozwoli ci przerwać ciąży tylko na podstawie nieprawidłowego wyniku NIFTY, w takim przypadku trzeba przejść całą procedurę po kolei, łącznie z amniopunkcją.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 16:27
          Nie całą, tylko amniopunkcję. PAPPA to też test przesiewowy a nie diagnostyczny.
          a.va - ja idę pojutrze na pobranie krwi (chyba, że uda się jutro) do nifty i akurat jak przyjdzie wynik z nifty to powinnam być w tygodniu, gdzie już można robić amnio (15) - w razie złego wyniku leci badanie za badaniem. Ja nie wytrzymam kolejnych trzech tygodni bezczynności. A w razie dobrego wyniku nifty nie ma co się narażać na powikłania po amnio.
          Choć jak czytam różne kraje mają różne normy...niektóre nawet do 3.5mm - więc szczerze mówiąc co kraj to obyczaj...
          • a.va Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 16:58
            Jak sobie to wszystko poskładałam do kupy, to też chyba tak zrobię, to jest najrozsądniejsza opcja. Amnio się okropnie boję, bo i tak mam większe niż przeciętne ryzyko poronienia.
            Mogę do ciebie napisać na priv?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 17:17
              Tak, pisz na maila gazetowego (zuleyka.z.talgaru @gazeta.pl)
          • glicynia15 Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 16:59
            Tylko z amnio jest taki problem ze jak sa wyniki w 18-19 tygodniu to czasami dosc dobrze czuc juz ruchy dziecka i staje sie takie realne .... Wtedy decyzja jest ... Na forum ciaza i porod chyba jest wpis chlopaka ktory jest ojcem chorego dziecka - mieli wynik falszywie ujemy z Nifty... Polecam do poczytania
            • a.va Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 17:08
              Tak, znalazłam ten wpis, ale podobno to jedyny przypadek w Polsce (tak mi mówił mój lekarz i tak też znalazłam w materiałach z NIFTY). Zresztą dobry wynik amnio też nie daje 100% pewności, niestety.
              • annajustyna Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 18:12
                jak to nie daje? Chyba daje, gdy chodzi o ZD, Edwarda i Patua?
                • lauren6 Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 18:52
                  Poczytajcie sobie ten wątek na forum Ciąża i Poród:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,585,144759406,,Amniopunkcja_czy_NOWOSC_test_NIFTY.html?v=2
                  Szczególnie do myślenia daje ta wypowiedź:
                  Robilam nifty kilka dni temu.czekam na wyniki.przy okazji dowiedzialam sie od genetyka,ze te testy sa dla osob,ktorym wyniki usg prenatalnego wychodza dobrze czyli niskie ryzyko,dobra przeziernosc i obecna kosc nosowa.przy jakichkolwiek zlych wynikach nifty moze pokazac wynik falszywie dodatki/ujemny.taka ciekawostka.

Nie zapłaciłabym 2500 zł za takie badanie.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 19:35
                    Jakieś źródło? Opinia jednej osoby na forum niezbyt mnie przekonuje. Loteria to jest PAPPA gdzie każda kobieta może mieć inne stężenie hormonów (bo taka jej uroda) i jest to typowa statystyka. NIFTY sekwencjonuje DNA dziecka więc jakby nie patrzec jest lepsza metoda diagnostyczna. Zresztą w cywilizowanych krajach odchodzi się od PAPPA jako badania które jest niemiarodajne i przynosi kobiecie więcej stresu niż pożytku.
                    • lauren6 Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 23:03
                      Nifty tak sami jak pappa podaje tylko jakaś statystykę. Statystykę, która może być błędna, do tego opóźnia wykonanie właściwego testu, co w kontekście dopuszczalności legalnej aborcji w Polsce ma bardzo duże znaczenie. Jak dla mnie bardzo słabo wydane 2500 zł.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 07:52
                        Nie opóźnia. Tj. zależy w którym tygodniu robisz badanie. W moim przypadku dopiero za 3 tyg będę mogła zrobić amnio - do tego czasu dostanę już wynik nifty, który jest dużo bardziej miarodajny niż pappa - która przy moim ryzyku i tak jest bez sensu. Bo nawet jeśli obniży ryzyko to nie na tyle, bym się przestała kwalifikować do amnio.
                        • annajustyna Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 11:32
                          Pappa w ogole jest bez sensu u kobiety pow. 30 r. z. Z definicji bedzie podwyzszac ryzyko.
                          • lauren6 Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 12:08
                            Pappa jest bez sensu u każdej kobiety, bo to tylko statystyka z dużym marginesem błędu. Sama znam przypadek, gdy po złym wyniku usg PAPPA uśpił czujność rodziców na kilka tygodni i na aborcję było już za późno, choć płód posiadał ciężkie wady genetyczne. Z tego co czytam z nifty może być podobnie. Dlatego jakby USG genetyczne wypadło źle od razu bym szła na amnio, bez bawienia się w testy statystyczne.
                            • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 12:58
                              Jak bardzo usg musiałoby wyjść źle? 0,1mm, 0,5mm, 1mm powyżej normy? U mnie przezierność jest 0,7mm powyżej polskiej normy (wg angielskiej 0,2mm) + wiek 29 lat i ryzyko wyszło 1:38 na trisomię 21 (18 i 13 wyszło ok) a przy tym wszystkie inne parametry są w stanie idealnym. Kość nosowa, przepływy, zastawki, kość udowa itp. itd. NIFTY określa dokładniej ryzyko poza tym oceniane jest DNA dziecka a nie hormony matki. Szerzej będę mogła się wypowiedzieć jutro - mam konsultację z lekarzem od NIFTY i jeszcze jedno usg.
                              • annajustyna Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 13:05
                                Zuleyka, jakis 1% calkowicie zdrowych dzieci ma zla wedle statystyk przeziernosc (taka uroda), poza tym te USG nieraz sa zle odczytywane...
                                • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 13:19
                                  To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
                                  • annajustyna Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 15:32
                                    To nie byla odpowiedz, tylko stwierdeznie faktu, ze moze byc u Ciebie wszystko ok.
                                    • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 15:54
                                      Tyle to i ja wiem, z tego ryzyka określonego przez kompa to na matme wychodzi iż jest 2,7% szans na chore dziecko...a więc 97,3% że urodzi się zdrowe...ale matma sobie a życie sobie. Trzeba zrobić diagnostykę, skoro zalecają.
                                      • annajustyna Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 16:04
                                        No tak - na CiP byly przypadki, ze przy ryzyku ZD 1:4 dziecko bylo zdrowe, a przy 1:4 000 000 bylo chore niestety. ja w kazdym razie po takiej lekturze zrezygnowalam nawet z badania przeziernosci, bo stwierdzilam, ze jest ono zbyt niemiarodajne etc.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 07:54
                        Jedni wolą wydać 2500 na nową torebkę a inni na badania pozwalające ewentualnie uniknąć dalszych inwazyjnych, które mogą spowodować poronienie lub inne niefajne powikłania np. zdrowej ciąży ( bo jak ktoś jest pewny, że urodzi i chore dziecko to raczej nie robi inwazyjnych badań).
            • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 17:18
              Jest jeden przypadek w Polsce, że wynik był fałszywie ujemny. Takie rzeczy się niestety zdarzają. Niezależnie od wyników badań.
          • kiddy Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 19:02
            Całą, czyli amniopunkcję i dalsze przeboje i badania. O to mi chodziło.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 19:27
              Jeśli po amniopunkcji wyjdą wady genetyczne/letalne to jest to wskazanie do terminacji ciąży - jakie inne badanie chcesz zrobić? Dalsze przeboje to takie, że w tym popieprzonym kraju lekarze zasłaniają się boziowymi obrazkami.
              • kiddy Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 21:27
                Nie mów, że po złym wyniku amnio od ręki dostajesz skierowanie na terminację ciąży. Leżałam na patologii z dziewczyną, która miała za sobą taką historię. Po amnio było jeszcze kilka badań USG. Po co? Nie wiem, pewnie żeby był porządek w papierach.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 28.12.14, 21:55
                  Pewnie po to, żeby na maksa przeciągnąć czas....do 24tc i uniemożliwić dokonanie terminacji...taki kraj...mój lekarz mówi, że jeśli amnio wykaże wady, które upoważniają do terminacji to od razu się umawia na tenże zabieg. Mam nadzieję tego na własnej skórze nie doświadczyć.
                  • annajustyna Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 11:33
                    A to nie lepiej sie zastanowic jeszcze, czy dziecka nie da sie ratowac? Nie kazda wada jest terminalna...
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 11:45
                      Oczywiście. Pisałam o najgorszej wersji wydarzeń. Szczególnie, że bez wyników to jest tylko gdybanie. Oby żadna z nas nie musiała stawać w sytuacji decyzji.
                      • annajustyna Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 11:48
                        Dokaldnie tak jak piszesz! Trzymam kciuki, bys miala wszytskie wyniki w normie i spokojna ciaze az do konca (w terminie konca oczywiscie).
                    • iziula1 Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 21:33
                      Od zastanawiania się nad decyzją są rodzice dziecka. To oni wiedzą czy są w stanie podjąć się trudu opieki nad chorym nieuleczalnie dzieckiem. Nie my, nie lekarze. Nie każdy ma na to sily, i należy to uszanować.
                      • annajustyna Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 22:22
                        Np. w Niemczech rodzice nie maja zazwyczaj sil na dziecko z wada serca. Chociaz operacje sa za darmo i daja bardzo dobre efekty. To mialam na mysli pod zastanowieniem sie, czy nie dac dziecku szansy. Zbytni pospiech w dzialaniu moze pchac przerazonych rodzicow do przedwczesnych decyzji. Ale sa oczywiscie sytuacje, z ktorych nie ma dobrego wyjscia. Kazde jest tragiczne...
                        • zuleyka.z.talgaru Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 22:43
                          Jedynie w swoim imieniu się mogę wypowiedzieć...ale modlę się by w naszym przypadku była to tylko operacyjna wada serca.....a nie coś znacznie, znacznie gorszego. Natomiast nie daję sobie prawa do oceny/komentowania decyzji innych rodziców.
                          • annajustyna Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 22:55
                            Nikt tutaj nikogo nie ocenia, co najwyzej pochopnosc/slusznosc niektorych decyzji. A ja sie modle, by w Waszym przypadku bylo wszystko ok. Byscie stanowili potwierzdenie tego, ze niestety wiele badan prenatalnych wciaz jest niemiarodajnych.
                        • iziula1 Re: Pytanie o amniopunkcję 29.12.14, 22:53
                          Wiesz, przy tego typu decyzjach nie ma żadnego pośpiechu.
                          Nie znam rodziców ani lekarzy którzy podejmują decyzję od razu po otrzymaniu wyniku.
                          Nie słyszałam też o aborcjach w Niemczech z powodu operowalnych wad serca u płodu. Wydaje mi się to jakąś okropną plotą powtarzaną w celu...no właśnie nie wiem w jakim.
                          Historie rodziców, którzy stali przed dylematami o terminacji lub urodzeniu są przeważnie tragiczne. Wystarczy poczytać te historie w sieci.
                          Mogę też wypowiedzieć się ze swojego punktu widzenia i przezyć- taka decyzja jest najtrudniejsza i najbardziej bolesna i nigdy się nie wie do końca czy była właściwa dopóki nie przyjdzie się zmierzyć z jej konsekwencjami. I można przedyskutować z partnerem/ojcem dziecka setki godzin i wciąz mieć wątpliwości sad.
                          To trudny i bardzo bolesny temat, dlatego jak napisała Zuleyjka powinno się go podejmować we własnym sumieniu.
                          Inni mogą tylko być obok i wspierac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka