Dodaj do ulubionych

JSW - prezes

06.02.15, 11:55
Tekst linka

Wypowiedz owego prezesa dla forbes'a o tyle ciekawa ze mówi w miarę konkretnie co górnicy dostają i podkreśla ze wcale nie chodzi mu o likwidacje kopalń czy górnictwa.

Jeśliby sadzić po wypowiedziach górników ten prezes to d..ek nie znający sie na górnictwie, słowem spadochroniarz na ciepła posadkę.
Tymczasem wcale tak nie jest ale za to jest bardzo niewygodny dla związków.

Poniżej jego życiorys ze strony JSW
Tekst linka

Mam nadziej ze pan Duda nie pokrzyżuje mozolnie idącego procesu rozmów w tej spółce.-smile
Obserwuj wątek
    • mimarika Re: JSW - prezes 06.02.15, 11:59
      owszem, prezes jsw jest niewygodny, bo w ciągu ostatnich 6 lat prawie trzykrotnie wzrosło jego wynagrodzenie, bez względu na to, że dochody kopalń spadają. ot, taka polska ciekawostka.
      • myfaith Re: JSW - prezes 06.02.15, 12:02
        To jest spółka skarbu panstwa wiec obowiązuje ja zasady kominowe zapewne. Tak wiec powyżej pewnej kwoty nie podskoczy.

Pozatym inne wynagrodzenia w tej spółce w ogóle nie wzrosły? Tylko Jego ?
        • klamkas Re: JSW - prezes 06.02.15, 12:33
          Od kilku lat nie ma żadnych podwyżek (przynajmniej dla "zwykłych" pracowników), bo w ramach oszczędności są zamrożone, więc nie, nie wzrosły, a już na pewno nie kilkukrotnie, jak w jego przypadku.

Szkoda, że w Forbes prezes nie pochwalił się mocno dyskusyjnymi inwestycjami, m.in. za to ludzie go nie chcą (za nowy biurowiec, za zakup kopalni, na której nigdy spółka nie zarobi, za inwestycje w niepotrzebny sprzęt i jednoczesne zmuszanie ludzi do drobnych zakupów z własnej kieszeni). I szkoda, że się nie pochwalił tym, jak odpowiednio ustawiona rodzina postawiła go na czele spółki skarbu państwa.
          • myfaith Re: JSW - prezes 06.02.15, 13:33
            Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
            To ciekawe co piszesz - czy audyt wykazał ze inwestycje w biurowiec, niepotrzebny sprzęt , zakup kopalni kt przynosi straty to są złe decyzje / nietrafione inwestycje czy Po prostu mówi sie tak "na ulicy" ?
            Bo jesli audyt ( a każda spółka jest zobowiazana do przeprowadzenia audytu) to powinien być pociągnięty do odpowiedzialności,

A czy te drobne zakupy były zgłaszane np do BHP? ( bo jak rozumiem mogły dotyczyć no nie wiem, np cieplej odzieży ochronnej albo mydła)

Co do rodziny to nie wiem ale musiałaby być to jak najbardziej rodzina równa Kulczykom zeby goscia najpierw posadzić w ministerstwie ( za innych rządów- lata 90te) gdzie nie zaczynal by najmniej od rangi ministra ani dyrektora departamentu a potem postawić na czele spółki kt jak rozumiem nie od razu r miała jazdę w dół ale zalicza ja po kryzysie w surowcach energetycznych. Generalnie jest w tej spółce już ze 11 lat,

I tak rozumiem ze moze wkurzać ze szeregowy pracownik ma kilka tys brutto a prezes kilkaset , uważam to za przegięcie tak samo jak przegięciem są zarobki prezesów banków ale... Trzeba by było obalić chyba ustrój panujący powszechnie na świeciewink zeby dysproporcje były mniejsze

Górnicy chcą jego odejścia ale czy górnicy myślą co bedzie po nim? Ja bym nie liczyła ze następny kt by przyszedł to pensje miałby mniejsza i inaczej traktował ludzi - moze i by traktował ale spółkę by przy okazji powoli wyprzedawał lub oddawał jej części firmom zewnętrznym.
            • derena33 Re: JSW - prezes 06.02.15, 14:09
              Rodzina?
              • myfaith Re: JSW - prezes 06.02.15, 15:01
                A to pytanie chyba do klamkas bo to ona wspomniała o tym ze rodzina go ustawila
    • margierita Re: JSW - prezes 06.02.15, 17:35
      Niezbyt dokładnie, ale śledzę jego poczynania od kiedy został prezesem JSW.

W mojej ocenie ma kwalifikacje- i właśnie za to go nie kochają.
      Do tego- wprowadził spółke na giełdę (sp ma wciąż około 55%- ale są i inni- w tym instytucjonalni- akcjonariusze), dwa- widać że dba o firmę a nie tylko o jeden z jej elementów czyli pracowników. A po trzecie i najważniejsze- chyba (tego oczywiście nie wiem) nie jest uwikłany w partyjne zalezności, więc ma w poważaniu koniunkturę polityczną. I oczywiście ma żelazne jaja.

Chłopcy ZZ chcieliby postapić z nim jak z M. Tarasem- a tu proszzz- RN to nie jest paru chłystków z MG czy MSP.

Krótko mówiąc- trzymam za niego kciuki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka