zuleyka.z.talgaru 03.03.15, 17:42 Z czym podajecie leniwe pierogi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamusia1999 Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 17:47 Z masłem, cukrem i cynamonem. Na szczęście rzadko mam odpowiedni, polski twaróg. Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 17:51 Twaróg, mąka, jajo, w wersji mniej ortodoksyjnej jeszcze gotowane ziemniaki, zagnieść, uformować wałeczki i ugotować Moje dziecię jada z masłem i cukrem albo uprażoną bułką tartą Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 22:06 No właśnie, dlatego leniwe, że to niby wersja pierogów z serem dla leniwych pań. Dlatego pierogi leniwe. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 17:51 No wlasnie. Jak sie maja do klusek leniwych? Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 18:00 Jakby kluski to niby czemu leniwe? Po prostu serowe/ twarogowe. Dopiero jako pierogi mogą być "leniwe", bo dużo mniej pracochłonne niż pierogi z serem. A może to z krakowska, bo u mnie w domu też "pierogi". Odpowiedz Link Zgłoś
aknaszilak Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 22:01 Przeprowadziłam kiedyś całą dyskusję z wielkopolską szagierką, ona że kluski, ja że pierogi, bo logiczniejsze. Chyba regionalnie sie rozkłada jakoś. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Pierogi leniwe. 04.03.15, 09:12 U mnie pierogi, a jestem z Poznania I pierwsze słyszę o kluskach leniwych. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Pierogi leniwe. 04.03.15, 09:14 To tak jak ja Tak samo jak się pół Polski upiera że pyzy to kluski Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 17:53 Można zmiksować maliny, lub truskawki, albo brzoskwinie i ten przecier wykorzystać jak sos. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 17:56 co to są?kluchy romby krojone z wałków ciasta z twrogu, mąki i jajka. Niektorzy dodają ziemniaki. Takie wieksze niż kopytka. ad rem z masłem (surowym, niestopionym) i cukrem. Czasami wytrawnie, z sosem. dziecko z sosem malinowym.je leniwe z sera koziego. ale on ma spaczony gust Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 22:06 hmmmmmm chesz mi napisać, że takie cóś jak twaróg mąka i jajka da się uformować i ugotować???? jakim cudem??? ja zawsze z ziemniakami, nie wiedziałam, że można inaczej.... Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 22:07 Jajko skleja. Ja też robię bez ziemniaków. A tu szukam nowych inspiracji Odpowiedz Link Zgłoś
zuzi.1 Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 22:25 Ostatnio z rozmrozonymi truskawkami zblendowanymi ze smietana i cukrem, i tradycyjnie z bulka tarta maslem i cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 22:12 sa delikatniejsze niż z ziemniakami.tylko za duzo mąki -będą twrde, za mało - rozplyą sie . kiedys eksperymentalnie dodalam pure z dyni - ale dosypałam mąki. Fajne wyszly. aha - z pesto sa dobre. mozna dać kleksik śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pierogi leniwe. 04.03.15, 08:45 beata985 napisała: > chesz mi napisać, że takie cóś jak twaróg mąka i jajka da się uformować i ugoto > wać???? jakim cudem??? No właśnie ja mam ten problem - chociaż lubię i umiem gotować, to akurat takie czysto serowe leniwe pierogi nie bardzo mi się udają, nigdy nie utrafię jak należy z proporcją i albo są za twarde, albo się rozlatują. Za to wszelkie odmiany klusek serowo-kartoflanych (czyli kopytek, ewe. gnocchi i pochodne) wychodzą mi znakomicie i robię je w wielu wariacjach, smakach i kolorach . Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 18:04 Z masłem i cukrem lub bułką tartą smażoną na maśle z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 18:05 Córka z masłem i cukrem (jak je poza domem to również z cynamonem, w domu tego świństwa nie trzymamy), latem z sosem malinowym/truskawkowym, mąż wcale (nie lubi), ja wytrawnie - z sosem albo z warzywami, albo takie ze szpinakiem dodanym do masy, wtedy polane tylko masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 19:52 Chodzi o kluski leniwe? Córka lubi ze śmietaną, cukrem i cynamonem albo z bułką tartą. Ja lubię z jagodami i cynamonem. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 20:25 Fuj, nigdy nie lubiłam tego jeść na słodko! Zawsze z solą, a najlepiej ze smażoną cebulką i/lub skwarkami, ale z samym masłem i solą też mogły być. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 20:27 z podsmażonymi na patelni jabłkami i cynamonem z zmiksowanymi z jogurtem owocami z niczym też sa dobre Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 21:38 Z bułką tartą podsmażoną na maśle i posypane cukrem trzcinowym. Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 22:05 Ja z masłem i cukrem. Moja mama robiła czasem z bułką tartą i cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 22:58 Z bułką tartą uprażoną z masłem (na słono), ewentualnie na słodko - ze śmietanką i cukrem. Chyba jutro zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 23:13 U mnie się je z sosem pieczarkowym I ortodoksyjnie - z masłem i cukrem, lub z samym cukrem Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Pierogi leniwe. 03.03.15, 23:15 u mnie z bułką tartą podsmazoną i cukrem Odpowiedz Link Zgłoś
fasol-inka Re: Pierogi leniwe. 04.03.15, 08:30 leniwe z pieczarkami? czy kopytka? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Pierogi leniwe. 04.03.15, 12:13 leniwych pierogów nie podaję, gotuję za to kluski leniwe, choć w domu zwane dalej kluskami serowymi - są zawsze z roztopionym masłem i cukrem. polane śmietanką też ok, ale dzieci nie lubią z bułką prażoną tylko w domu rodzinnym Odpowiedz Link Zgłoś