Dodaj do ulubionych

Talent a warunki życiowe

05.03.15, 14:18
Czytam właśnie na lokalnej stronie o sukcesie ucznia - to 2 klasa gimnazjum, z rodziny wielodzietnej, ale bardzo, bardzo zdolny. Jak Waszym zdaniem powinno się pomagać takim uczniom? Czy pomagać?
Zdolny matematyk
Wydaje mi się, że dobrze by było obok stypendium, zajęcie się nim pod względem matematyki/fizyki przez ludzi z politechniki, ale nie wiem, czy jest taka możliwość.
Obserwuj wątek
    • menodo Re: Talent a warunki życiowe 05.03.15, 14:48
      Na pewno ważne, aby chłopiec znalazł się w dobrej szkole, wśród podobnych do siebie, pod opieką doświadczonych nauczycieli, którzy potrafią pracować ze zdolnymi dziećmi.
      Wiem, że BGŻ oferuje zdolnym dzieciom z niezamożnych rodzin stypendia w kilku"renomowanych" liceach w Polsce. W przypadku Warszawy jest to akurat Lo Słowackiego, więc raczej nie polecam, ale III LO to już coś. Szczegóły tu:
      fundacja.bgz.pl/klasa_bgz/informacje_dla_kandydatow.html

Poza tym chłopiec na pewno powinien być pod opieką Krajowego Funduszu na Rzecz Dzieci; moja córka miała w liceum kolegów, którzy bardzo wiele mu zawdzięczają.

fundusz.org/program
    • gazeta_mi_placi Re: Talent a warunki życiowe 05.03.15, 15:18
      Miałam takiego w klasie, też z rodziny wielodzietnej, ale nie jakoś bardzo ubogiej. Wiem, że poszedł do dobrego liceum z internatem, a teraz jest naukowcem. Bardzo fajna rodzina wielodzietna, katolicka. W wieku 10 lat rozwiązywał zadania matematyczne trzy roczniki wyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka