mid.week 05.03.15, 19:22 Jak można smakowicie zagospodarować seler naciowy? Najlepiej na sposób możliwy do powtórzenia przez kogoś średnio kochającego czynne przebywanie w kuchni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sanrio Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:30 zrób potrawkę z mięsa indyka, selera naciowego, marchewki, cebuli i pietruszki (korzeń). Najpierw podsmażasz mięsko na oliwie, następnie dodajesz cebulę do zrumienienia i zalewasz gotującą wodą. Wrzucasz pokrojone warzywa i dusisz do miękkości. Następnie dolewasz śmietany kremówki oraz wsypujesz ser typu gorgonzola. Prze-py-szne Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:31 Salarka. Kroisz ser plesniowy i orzechy wloskie i contam chcesz... Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Seler naciowy 05.03.15, 20:50 O to, i roszponka do tego + winegret. I masz salatkę Ramseya Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:32 mid.week napisała: > Jak można smakowicie zagospodarować seler naciowy? Glownie uzywam seler naciowy, korzen bardzo rzadko. Seler naciowy czesto jemy na surowo z roznymi dipami oraz w salatkach. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:38 no ja właśnie też najcześciej z dipami, ale bardzo go lubię i chciałabym jakiejś odmiany Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:36 Do wszelkich dań typu makaron/ryż z warzywami/sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
rasowa_sowa Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:36 Salatka z selera, jajka, szynki i sos z jogurtu i curry. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:37 Schrupać maczając w maśle orzechowym albo sosie czosnkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:38 Duszę różne warzywa w woku: kapusta, cebula, papryka, pomidory, oberżyna, cukinia, seler naciowy. Do tego przyprawy według smaku. Pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:47 Lubię na surowo zagryzac, kiedyś zrobilam risotto z selerem ( przepis z internetu), ubogie w inne składniki i było świetne. Ogolnie jem na surowo bo nikt w rodzinie tego nie jada. Jeszcze sałatka/surowka z selerem orzechami żurawina ( tez z internetu). Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:54 Zupy-kremy też całkiem fajne wychodzą. Często robię, bo mam czasem ochotę na gałązkę surowego selera, a kupić muszę cały wiecheć. I potem mi zbywa. Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:56 Zupa: dyja.pl/index.php/404-zupa-warzywna-z-dorszem.html Zaskakująco dobra, a nie przepadam za zupami rybnymi. I jeszcze mięcho: dyja.pl/index.php/470-smazona-cielecina-z-ananasem.html Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:59 O!o! Ta cielęcinka trafia do mnie bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Seler naciowy 05.03.15, 20:51 Ja robię coś w rodzaju zupy jarzynowej z selerem - podsmażam pokrojonego pora i seler naciowy na maśle klarowanym, potem zalewam bulionem, do tego ziemniaki, przyprawy, zabielam śmietaną. Czasami dodaję marchewkę, seler i pietruszkę, ale bez tego też jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 09:27 Jeszcze dodam, że mój, którzy wielu warzyw nie lubi i jest niechętnie nastawiony do nowości tę zupę uwielbia. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Seler naciowy 06.03.15, 22:43 Wczoraj zrobiłam twoja zupę - jest mega! Odpowiedz Link Zgłoś
mas.uka Re: Seler naciowy 05.03.15, 21:03 ja toriche modyfikuje przepis i dodaje do hariry Odpowiedz Link Zgłoś
lorelailee Re: Seler naciowy 05.03.15, 22:56 ja jeszcze robie z niego smoothie- w blender wrzucam pokrojonych pare lodyg selera, jablko i sok jablkowy a dodatki to np. nac pietruszki, ogorek, w sumie na co masz chec. Mi najlepiej smakuje polaczenie selera naciowego z jablkiem. Do zupy lubie wrzucic zamiast korzeniowego - nadaje aromat w ramach wloszczyzny go wrzucam. Robilam tez danie curry z selerem naciowym, ale w sumie to on mi sie tak kojarzy z zupami ze dopiero z tym smoothie jablkowym jakos go sobie przestaje kojarzyc z zupami. Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Seler naciowy 05.03.15, 23:00 namiętnie wciskam go do wyciskarki do soków Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Seler naciowy 05.03.15, 23:18 > Jak można smakowicie zagospodarować seler naciowy? Nie można. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Seler naciowy 06.03.15, 07:55 kota_marcowa napisała: > > Jak można smakowicie zagospodarować seler naciowy? > > Nie można. Zdecydowanie nie można. Ostatnio mąż kupił sobie selera, że niby ciśnienie obniża i będzie jadł. Nie dał rady, ja też nie. Zaniosłam nieszczęsne warzywo danielom w zagrodzie w lesie - odwróciły się ze wstrętem. Byłam tam wczoraj znowu - seler dalej leży na wybiegu, nie chcą go nawet racicą trącić Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 09:14 Skoro nie umiecie go przyrządzić... Odpowiedz Link Zgłoś
olinka20 Re: Seler naciowy 06.03.15, 09:23 Ja na surowo tez nie lubie, wiec sie danielom nie dziwie Ale w wyzej zalinkowanych przepisach mi smakował. W koktajlach z jarmuzem czy pietruszką tez lubie- daje taką ostrość. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Seler naciowy 06.03.15, 10:39 morgen_stern napisała: > Skoro nie umiecie go przyrządzić... Czego bym nie zrobiła z selera, to pozostanie selerem, a ma on smak i zapach, którego nie znoszę. Dotyczy to naciowego, korzeniowego, surowego czy gotowanego. Dla mnie jest odpychający. Jak anyżek. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Seler naciowy 06.03.15, 10:45 > Czego bym nie zrobiła z selera, to pozostanie selerem, a ma on smak i zapach, k > tórego nie znoszę. Dotyczy to naciowego, korzeniowego, surowego czy gotowanego. U mnie dotyczy to tylko naciowego, na sam widok i zapach mam odruch wymiotny. Korzeniowego w potrawie jakoś zniosę, choć tez miłośniczką nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 10:46 Ale to tylko dla was seler naciowy jest odpychający skoro dziewczyna pyta, co można z nim zrobić znaczy, że go lubi. Więc tekst "nie można" jest bezsensowny, bo MOŻNA go smacznie przyrządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Seler naciowy 06.03.15, 16:47 Dla jednego można, dla drugiego nie Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 22:59 Przecież dokładnie i ja o tym piszę... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Seler naciowy 06.03.15, 08:05 U nas schodzi w wersji minimalizującej przetwarzanie: umyty i pokrojony w słupki "do chrupania", często równolegle z marchwią. Dzieci i mąż nawet tak go lubią, bo ja to każde zielsko zeżrę. Odpowiedz Link Zgłoś
kawad Re: Seler naciowy 06.03.15, 09:31 Ja zagospodarowuję seler naciowy dając go moim królikom. Dla mnie to jedyny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Seler naciowy 06.03.15, 09:38 Sałatka: seler, podsmażony kurczak, obrany z błonek miąższ mandarynki, jogurt i troszkę majonezu. Pycha . Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Seler naciowy 06.03.15, 19:53 Pierś, pokrojona w kostkę i lekko posolona. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Seler naciowy 06.03.15, 22:40 Ja to znam w wersji z groszkiem zielonym/kukurydzą w miejsce mandarynki. Też pycha. Wypróbuje teraz z mandarynką. Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Seler naciowy 06.03.15, 22:50 Trzeba pamiętać o obraniu z błonek - jest pyszna tylko pod warunkiem, że te śmieszne "ziarenka" rozleją się po całym sosie . Nadaje boskiego słodkiego i jednocześnie cytrusowego posmaku (jak mandarynki bardzo słodkie to zdarza mi się dodać trochę soku z cytryny). Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: Seler naciowy 06.03.15, 10:56 Znalazłam taki przepis, zrobiłam, było to moje pierwsze podejście do selera naciowego i jest to przepyszne! (nie dałam tylko chili, ale i tak jest boskie) Polecam! www.mytaste.pl/click/index/69302437/?site=sio-smutki.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
millitta Re: Seler naciowy 06.03.15, 11:00 Dodaje do sosu bolońskiego, fajnie wzbogaca smak. No i w różnych zielonych i nie tylko smootkie też jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
vvipp Re: Seler naciowy 06.03.15, 11:19 Zwykła surówka, nie czuć zapachu selera. Cieniutkie plasterki (ok. 3 łodyg) solę, dodaję sporo soku z cytryny i całe grubo tarkowane jabłko. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: Seler naciowy 06.03.15, 23:09 Ja jem lodygi na surowo, czasem z jakims naturalnym jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaa3d Re: Seler naciowy 06.03.15, 23:20 Przepis ze starej kuchni polskiej. Ugotować bulion na włoszczyźnie ( później wyrzucić), pokrojony seler poddusić z masłem na patelni ( do miękkości) przełożyć do garnka, wsypać zielony groszek ( może być mrożony), zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub z kluskami lanymi. Bardzo szybki i wypróbowany wiele razy przepis. Pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 23:59 Podobne do mojej zupy, tylko zamiast pora jest groszek muszę spróbować w tej wersji, bardzo lubię groszek. Odpowiedz Link Zgłoś