Dodaj do ulubionych

Seler naciowy

05.03.15, 19:22
Jak można smakowicie zagospodarować seler naciowy? Najlepiej na sposób możliwy do powtórzenia przez kogoś średnio kochającego czynne przebywanie w kuchni wink
Obserwuj wątek
    • sanrio Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:30
      zrób potrawkę z mięsa indyka, selera naciowego, marchewki, cebuli i pietruszki (korzeń).
      Najpierw podsmażasz mięsko na oliwie, następnie dodajesz cebulę do zrumienienia i zalewasz gotującą wodą. Wrzucasz pokrojone warzywa i dusisz do miękkości. Następnie dolewasz śmietany kremówki oraz wsypujesz ser typu gorgonzola. Prze-py-szne smile
    • ichi51e Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:31
      Salarka. Kroisz ser plesniowy i orzechy wloskie i contam chcesz...
      • zuleyka.z.talgaru Re: Seler naciowy 05.03.15, 20:50
        O to, i roszponka do tego + winegret.
        I masz salatkę Ramseya big_grin
    • najma78 Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:32
      mid.week napisała:

> Jak można smakowicie zagospodarować seler naciowy?

Glownie uzywam seler naciowy, korzen bardzo rzadko. Seler naciowy czesto jemy na surowo z roznymi dipami oraz w salatkach.
      • mid.week Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:38
        no ja właśnie też najcześciej z dipami, ale bardzo go lubię i chciałabym jakiejś odmiany wink
    • a.va Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:36
      Do wszelkich dań typu makaron/ryż z warzywami/sosem.
    • rasowa_sowa Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:36
      Salatka z selera, jajka, szynki i sos z jogurtu i curry.
    • anika772 Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:37
      Schrupać maczając w maśle orzechowym albo sosie czosnkowym.
    • rosapulchra-0 Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:38
      Duszę różne warzywa w woku: kapusta, cebula, papryka, pomidory, oberżyna, cukinia, seler naciowy. Do tego przyprawy według smaku. Pychota.
    • mynia_pynia Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:47
      Lubię na surowo zagryzac, kiedyś zrobilam risotto z selerem ( przepis z internetu), ubogie w inne składniki i było świetne. Ogolnie jem na surowo bo nikt w rodzinie tego nie jada. Jeszcze sałatka/surowka z selerem orzechami żurawina ( tez z internetu).
    • cauliflowerpl Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:54
      Zupy-kremy też całkiem fajne wychodzą. Często robię, bo mam czasem ochotę na gałązkę surowego selera, a kupić muszę cały wiecheć. I potem mi zbywa.
    • olinka20 Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:56
      Zupa:
      dyja.pl/index.php/404-zupa-warzywna-z-dorszem.html
      Zaskakująco dobra, a nie przepadam za zupami rybnymi.
      I jeszcze mięcho:
      dyja.pl/index.php/470-smazona-cielecina-z-ananasem.html
      • mid.week Re: Seler naciowy 05.03.15, 19:59
        O!o!
        Ta cielęcinka trafia do mnie bardzo!
    • morgen_stern Re: Seler naciowy 05.03.15, 20:51
      Ja robię coś w rodzaju zupy jarzynowej z selerem - podsmażam pokrojonego pora i seler naciowy na maśle klarowanym, potem zalewam bulionem, do tego ziemniaki, przyprawy, zabielam śmietaną. Czasami dodaję marchewkę, seler i pietruszkę, ale bez tego też jest pyszne.
      • morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 09:27
        Jeszcze dodam, że mój, którzy wielu warzyw nie lubi i jest niechętnie nastawiony do nowości tę zupę uwielbia.
      • mid.week Re: Seler naciowy 06.03.15, 22:43
        Wczoraj zrobiłam twoja zupę - jest mega!
        • morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 22:58
          Bardzo się cieszę smile
    • mas.uka Re: Seler naciowy 05.03.15, 21:03
      ja toriche modyfikuje przepis i dodaje do hariry
    • lorelailee Re: Seler naciowy 05.03.15, 22:56
      ja jeszcze robie z niego smoothie- w blender wrzucam pokrojonych pare lodyg selera, jablko i sok jablkowy a dodatki to np. nac pietruszki, ogorek, w sumie na co masz chec. Mi najlepiej smakuje polaczenie selera naciowego z jablkiem.
      Do zupy lubie wrzucic zamiast korzeniowego - nadaje aromat smile w ramach wloszczyzny go wrzucam.
      Robilam tez danie curry z selerem naciowym, ale w sumie to on mi sie tak kojarzy z zupami ze dopiero z tym smoothie jablkowym jakos go sobie przestaje kojarzyc z zupami.
    • tryggia Re: Seler naciowy 05.03.15, 23:00
      namiętnie wciskam go do wyciskarki do soków
    • kota_marcowa Re: Seler naciowy 05.03.15, 23:18
      > Jak można smakowicie zagospodarować seler naciowy?

Nie można.
      • default Re: Seler naciowy 06.03.15, 07:55
        kota_marcowa napisała:

> > Jak można smakowicie zagospodarować seler naciowy?
        >
        > Nie można.

Zdecydowanie nie można. Ostatnio mąż kupił sobie selera, że niby ciśnienie obniża i będzie jadł. Nie dał rady, ja też nie. Zaniosłam nieszczęsne warzywo danielom w zagrodzie w lesie - odwróciły się ze wstrętem. Byłam tam wczoraj znowu - seler dalej leży na wybiegu, nie chcą go nawet racicą trącić smile
        • morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 09:14
          Skoro nie umiecie go przyrządzić...
          • olinka20 Re: Seler naciowy 06.03.15, 09:23
            Ja na surowo tez nie lubie, wiec sie danielom nie dziwie tongue_out
            Ale w wyzej zalinkowanych przepisach mi smakował.
            W koktajlach z jarmuzem czy pietruszką tez lubie- daje taką ostrość.
          • default Re: Seler naciowy 06.03.15, 10:39
            morgen_stern napisała:

> Skoro nie umiecie go przyrządzić...

Czego bym nie zrobiła z selera, to pozostanie selerem, a ma on smak i zapach, którego nie znoszę. Dotyczy to naciowego, korzeniowego, surowego czy gotowanego. Dla mnie jest odpychający. Jak anyżek.
            • kota_marcowa Re: Seler naciowy 06.03.15, 10:45
              > Czego bym nie zrobiła z selera, to pozostanie selerem, a ma on smak i zapach, k
              > tórego nie znoszę. Dotyczy to naciowego, korzeniowego, surowego czy gotowanego.

U mnie dotyczy to tylko naciowego, na sam widok i zapach mam odruch wymiotny. Korzeniowego w potrawie jakoś zniosę, choć tez miłośniczką nie jestem.
              • morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 10:46
                Ale to tylko dla was seler naciowy jest odpychający wink skoro dziewczyna pyta, co można z nim zrobić znaczy, że go lubi. Więc tekst "nie można" jest bezsensowny, bo MOŻNA go smacznie przyrządzić.
                • kota_marcowa Re: Seler naciowy 06.03.15, 16:47
                  Dla jednego można, dla drugiego nie wink
                  • mid.week Re: Seler naciowy 06.03.15, 22:42
                    Załóżmy, że pytam tych jednych wink
                  • morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 22:59
                    Przecież dokładnie i ja o tym piszę...
    • anorektycznazdzira Re: Seler naciowy 06.03.15, 08:05
      U nas schodzi w wersji minimalizującej przetwarzanie: umyty i pokrojony w słupki "do chrupania", często równolegle z marchwią.
      Dzieci i mąż nawet tak go lubią, bo ja to każde zielsko zeżrę.
    • kawad Re: Seler naciowy 06.03.15, 09:31
      Ja zagospodarowuję seler naciowy dając go moim królikom. Dla mnie to jedyny sposób. wink
    • klamkas Re: Seler naciowy 06.03.15, 09:38
      Sałatka: seler, podsmażony kurczak, obrany z błonek miąższ mandarynki, jogurt i troszkę majonezu. Pycha smile.
      • hedna Re: Seler naciowy 06.03.15, 17:18
        jak ten kurczak podsmażony?
        • klamkas Re: Seler naciowy 06.03.15, 19:53
          Pierś, pokrojona w kostkę i lekko posolona.
      • mid.week Re: Seler naciowy 06.03.15, 22:40
        Ja to znam w wersji z groszkiem zielonym/kukurydzą w miejsce mandarynki. Też pycha. Wypróbuje teraz z mandarynką.
        • klamkas Re: Seler naciowy 06.03.15, 22:50
          Trzeba pamiętać o obraniu z błonek - jest pyszna tylko pod warunkiem, że te śmieszne "ziarenka" rozleją się po całym sosie smile. Nadaje boskiego słodkiego i jednocześnie cytrusowego posmaku (jak mandarynki bardzo słodkie to zdarza mi się dodać trochę soku z cytryny).
    • katklos Re: Seler naciowy 06.03.15, 10:56
      Znalazłam taki przepis, zrobiłam, było to moje pierwsze podejście do selera naciowego i jest to przepyszne! (nie dałam tylko chili, ale i tak jest boskie) Polecam!
      www.mytaste.pl/click/index/69302437/?site=sio-smutki.blogspot.com
    • millitta Re: Seler naciowy 06.03.15, 11:00
      Dodaje do sosu bolońskiego, fajnie wzbogaca smak. smile No i w różnych zielonych i nie tylko smootkie też jest dobry.
      • vvipp Re: Seler naciowy 06.03.15, 11:19
        Zwykła surówka, nie czuć zapachu selera.
        Cieniutkie plasterki (ok. 3 łodyg) solę, dodaję sporo soku z cytryny i całe grubo tarkowane jabłko.
        • aka10 Re: Seler naciowy 06.03.15, 23:09
          Ja jem lodygi na surowo, czasem z jakims naturalnym jogurtem.
    • mamaa3d Re: Seler naciowy 06.03.15, 23:20
      Przepis ze starej kuchni polskiej. Ugotować bulion na włoszczyźnie ( później wyrzucić), pokrojony seler poddusić z masłem na patelni ( do miękkości) przełożyć do garnka, wsypać zielony groszek ( może być mrożony), zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub z kluskami lanymi. Bardzo szybki i wypróbowany wiele razy przepis. Pyszne
      • morgen_stern Re: Seler naciowy 06.03.15, 23:59
        Podobne do mojej zupy, tylko zamiast pora jest groszek smile muszę spróbować w tej wersji, bardzo lubię groszek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka