Dodaj do ulubionych

Chłopiec czy dziewczynka?

07.03.15, 14:43
Wchodzę ostatnio do poczekalni u pediatry i widzę dziecko dziesięcioletnie z plastikowym karabinem w rękach. Pierwsza myśl "dzieciak zabrał jakiemuś młodszemu dziecku" bo rzadko widuję tak duże dzieci ciągnące ze sobą zabawki, szczególnie tak duże. Ale jednak to był właściciel karabinu. Kolejne zdziwienie: właściciel karabinu na blond kucyk z włosów do ramion. Cóż, widocznie dziewczynka ma antydziewczyńską fazę bo ubrana w chłopięce ciuchy: czarne spodnie krój wojskowy i szarą bluzkę. Tylko że na bluzce widnieje oczorzutny napis "Najfajniejszy CHŁOPAK na świecie". Figura jeszcze dziecięca czyli płci nieokreślonej, buzia również dziecięca. Wołano na dziecko imieniem męskim.

Serio się zastanawiam jakiej płci było to pacholę.
Obserwuj wątek
    • kalina_lin Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 14:52
      Nie rozumiem. Widzisz dziecko z chłopięcą zabawką, chłopięcym imieniem, w chłopięcym ubraniu, podpisane "najfajnejszy chłopak na świecie" i jeszcze się zastanawiasz jakiej jest płci?
      • wrednarzeka Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 15:09
        Bo te elementy były aż nazbyt podkreślone. Chłopcy w tym wieku nie mają zwykle już w zwyczaju ciągnąć ze sobą zabawek a jeśli już to zwykle jest coś drobnego a nie ponad pół metrowy kałach. Był podpisany że jest chłopcem.

Bardziej to wyglądało na dziewczynę która się upiera że chce być chłopcem. Albo mamuśka pozostawiła pozostawić synowi pszeniczne loki i się wkurzyła bo enty raz usłyszała "że ma córkę" i dlatego zaczęła dodawać dziecku tak widoczne elementy.
        • buzka25 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 19:57
          To To bylo gender😉
        • zuleyka.z.talgaru Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 19:58
          Rozumiem,że znasz 100% populacji chłopców 10 letnich skoro wydajesz takie sądy.
          10-latek to jeszcze dziecko i ja nie widzę nic dziwnego w tym, że bawi się zabawkami i się tego nie wstydzi.
          • buzka25 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 10:11
            To bylo z ironia 😉 mam w domu 9latka i jakby mogl toby z zabawkami swymi wszedzie chodzil,
    • szamanta Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 15:03
      No dobra, ale w czym masz rozterki życiowe? Do wróżki napisz
      Żadne tutaj odpowiedzi nie rozjaśnią twojej zagadki najwyraźniej, zapewne miałaś o czym rozmawiać z seniorkami w kolejce .
      Po tym widoku do zabiegowego na zmierzenie ciśnienia nie ustawiałyście się drogie Seniority ??
      • wrednarzeka Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 15:14
        Bo poczułam się nieszczególnie w momencie gdy stwierdziłam, że byłam bliska nazwania chłopca dziewczynką. Znałam trochę dziesięciolatków i większość z nich byłaby szalenie urażona za pomyłkę w określaniu płci.
        • e-kasia27 Przesadzasz 07.03.15, 20:22
          Mój w tym wieku miał gruby warkocz do zadka, a buzię, jak aniołek.
          Mało tego, że wyglądał jak dziewczynka, to wyglądał, jak śliczna dziewczynka - każdy zwracał na niego uwagę i z zachwytem mówił: O jaka śliczna dziewczynka i jakie masz piękne włosy.
          Na co mój syn z uśmiechem odpowiadał: Nie jestem dziewczynką, jestem chłopcem.
          Wtedy konsternacja w oczach, dwuznaczny uśmiech i spojrzenie na mnie...- myślę, że przynajmniej połowa z tych ludzi nie uwierzyła w to, że naprawdę jest chłopcem.

Syn nie miał z tym żadnego problemu, bawiło go to.
          Włosy sam zaczął zapuszczać w zerówce, a ściął je dopiero pod koniec szkoły średniej.
    • lauren6 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 15:09
      Odkrylas ze chłopcy tez moga miec dlugie włosy?
      • t.tolka Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 15:14
        Ale w czym problem, bo nie rozumiem?
        Co kogo obchodza wyglad i zabawki jakiegos dziecka.
        Jakby moj 12stolatek zapragnal isc z torba lego do lekarza to moja jedyna uwaga dotyczylaby faktu dzwigania tej torby. I tyle.
    • ichi51e Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:00
      Na mojego syna ludzie notorycznie mowia dziewczynka.serio nie wiem czemu bo dla mnie na chlopca wyglada zwlasza jak ostatnio scielam mu wlosy - chyba dlatego ze kurtke ma czerwona a czapke teczowa a w sezionie zawsze jest na kolorowo. Zwlaszcza starsze panie. Mam wrazenie ze ludzie dzieci wlasnie po ubiorze/acesoriach oceniaja nie po buziach...
      • bi_scotti Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:12
        A w ogole mialas powod zeby z tym dzieckiem rozmawiac? No bo jesli tylko teoretycznie (!!!) moglabys musiec sie do tego dziecka zwrocic to trudno zrozumiec czemu az tak Cie gnebia te jakies watpliwosci co do plci. A jesli faktycznie mialabys powod do nawiazania rozmowy to zawsze mozna zaczac w sposob od razu wyjasniajacy kwestie gender, szczegolnie w PL gdzie imiona sa przypisane plci: "czesc, jestem Wrednarzeka, a ty jak masz na imie?" I sprawa prosta, odpowiedz "Waldek" vs. "Jadwinia" wyjasni Ci wszystko instantly. Where's the problem?
        • rasowa_sowa Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:57
          Nawet nie trzeba było zagadywać, "Wołano na dziecko imieniem męskim."
    • majarzeszow Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:17
      troche rozumiem. niedawno bylam u weterynarza i nagle weszlo do poczeklani dziecko, ktore bylo nieokreslonej plci. mialo warkocze, chlopieca buzie, bluzke ze spidermanem, rozowy plecak, fioletowe buty, a ojciec mowil do niego Pituś. to owo coś chcialo poglaskac mojego psa, a moja corka mi mowi: mamo, ta dziewczynka, chce poglaskac Tinę, a Tina zaczęła drżeć ! - i w tym momencie jak nie skoczy owy tatus i krzyczy: to jest CHLOPIEC !!!!
      no ok, to po co mu robi warkocze i ubiera dziwacznie ? moze dziecko ma sobie samo wybrac plec czy co ?
      w kazdy, razie dziwadło straszne.
      • z_lasu Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:50
        > w kazdy, razie dziwadło straszne.

Nie pojmuję tego, jak babcie kocham. Niejednokrotnie zdarzyło mi się, że nie byłam w stanie rozróżnić płci dziecka, ale żeby z tego powodu obrażać dziecko albo jego rodziców? Albo w ogóle negatywnie to oceniać? Ty chcesz uprawiać seks z tym dzieckiem, czy jak? Jeśli nie, to co to dla Ciebie za różnica jakiej jest płci? Co Cię to obchodzi czy dziecko lubi różowe plecaki czy czarne?
        • majarzeszow Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:53
          nie interesowalo mnie to dziwadło do momentu az tatus skoczył az mi pies chory na serce jeszcze bardziej zaczął drżeć.
          • z_lasu Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:56
            Skoro nie dziecko Ci przeszkadzało tylko zachowanie tatusia to dlaczego obrażasz dziecko?
            • majarzeszow Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 18:03
              nie obrażam, natomiast uważam, ze ubiór i uczesanie dziecka to wymysł rodziców, tatuś wyglądał jak maczo, rasowy samiec, a z syna pośmiewisko zrobił, wszyscy sie na niego gapili w tej poczekalni. Normalnie w każdym razie nie wygladalo to dziecko.
              • z_lasu Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 18:22
                Owszem, obrażasz, "dziwadło" i "pośmiewisko" to nie są komplementy. Ponadto mierzysz innych własną miarą, sugerując, że ocena pozostałych osób w poczekalni była podobna do Twojej. Gdybym była w tej poczekalni pewnie też bym patrzyła na to dziecko, choćby dlatego, że każde dziecko w poczekalni jest bardziej interesujące do dorosłych. A normalność jest pojęciem bardzo względnym. Dla mnie Twoja reakcja na to dziecko nie jest normalna.

> natomiast uważam, ze ubiór i uczesanie dziecka to wymysł rodziców,

A ja uważam wprost przeciwnie. Sądzę, że dziecko ubrało się tak, jak samo chciało, bo nie miało pojęcia, że z powodu ubioru może się spotkać z pogardą zupełnie obcych osób.
                • majarzeszow Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 18:48
                  tiaaaa, i warkocze francuskie też samo sobie zaplotło.....
                  • z_lasu Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 19:02
                    Nie, rodzice mu siłą zapletli, a ono się broniło rękami i nogami wrzeszcząc wniebogłosy. Chciał warkocze - dostał warkocze. Widocznie rodzice nie widzieli problemu. Ja też nie widzę. Problem jest w Twojej głowie, a nie w dziecku ani jego rodzicach. Warkocze można bardzo łatwo rozpleść, nienawiści i pogardy do "innego" znacznie trudniej się pozbyć.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 18:41
                W twoim ograniczonym mniemaniu może i "pośmiewisko". Ale tylko Twoim.
                • wioskowy_glupek Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 00:34
                  Nie nie tylko w jej, mały chłopiec w warkoczach i fioletach to jest pośmiewisko
                  • edelstein Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 08:31
                    bi.gazeta.pl/im/7/6549/z6549247X.jpg
                    ecx.images-amazon.com/images/I/51M8sjrLsZL._SX342_.jpg
                    Posmiewisko chyba tylko dla przyglupow.
                    • wioskowy_glupek Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 12:29
                      Nie, dla normalnych ludzi nieskażonych ideologią dla idiotów... facet to facet kobieta to kobieta. Oczywiście są transseksualiści ale to jest zupełnie co innego. Chłopak w warkoczach dziewczęcych i fioletach to dziwiadło. Bluzka którą zalinkowałaś to normalny podkoszulek.
                      • ichi51e Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 12:39
                        Ale dla normalnej osoby facet czy babka niezaleznie od tego jak jest ubrany pozostaje facetem badz babka chyba?
                        • ichi51e Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 12:42
                          Aczkolwiek biali to dobrze wygladaja tylko w warkoczu a la wiking/elficki wojownik - inaczej to mega ciotowato wychodzi. Ale np Czarnym lepiej w warkoczach przy skorze...
                      • edelstein Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 13:43
                        To ta Ideologie jest b.stara,zaplatanie wlosow u facetow jest znana nie od dzis.To meski,fioletowy,podkoszulek.Moj syn tez ma fioletowy rzeczy w szafie.
                      • z_lasu Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 14:36
                        > facet to facet kobieta to kobieta.

No, a gdzie w tym jest fiolet? Jak facet założy fiolet to mu kuśka odpadnie czy jak? Ja też uważam, że facet to facet i założenie fioletowego podkoszulka nie jest w stanie tego zmienić. Dzisiaj założył fioletowy, jutro założy czarny. To dzisiaj jest mniej facetem, a jutro będzie bardziej? Czy jednak "facet to facet"?
                  • z_lasu Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 14:37
                    > mały chłopiec w warkoczach i fioletach to jest pośmiewisko

Wśród wioskowych głupków pewnie tak...
              • lillaj Re: Chłopiec czy dziewczynka? 30.11.16, 14:15
                majarzeszow wstrętne jest to co piszesz. Jesteś wyjątkowo nieciekawym człowiekiem. Spotkałam kilka takich kobiet w życiu. Ograniczone, zakompleksione, wszyscy mają być tacy jak one i ich dzieci - nudne, szare i smutne. Każdy kto się wyróżnia od razu ma obrobiony tyłek i jest dziwadłem. Lubię dziwadła, nie znoszę ograniczonych babonów z metra ciętych. Nazywanie tak dziecka to już w ogóle rzyg ( w twoim kierunku rzecz jasna).
      • szamanta Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 18:06
        >>>> no ok, to po co mu robi warkocze i ubiera dziwacznie ?...>>>

Bluzka z spidermanem , fioletowe buty to dla ciebie dziwaczny ubiór? Stylista Pajacykow jesteś , żes taka rzekomo niby nieomylna w modzie ?
        Nawet piłkarze światowej ligi potrafią grać w różowych butach, jakie kosztują setki euro
        • edelstein Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 08:39
          www.google.de/search?q=fussballschuhe+adidas+pink&client=ms-android-hms-vf-de&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=9_r7VJL7EMq9UdKBgsgL&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=360&bih=640
          Dziecece kolo 50 Euro,meskie kolo 100-150euro.Setki Euro to kosztuje model nike magista,ale tu tez jestesmy w przedziale 200-300euro.
          Wlasnie uswiadomilam sobie,ze moj syn tez ma buty z rozem;takie:
          www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.fussballgott24.de%2Fimages%2Fprodukte%2Fi14%2F1439-651653---1nike-Magista-Onda-2.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.fussballgott24.de%2Ffussballschuhe%2Fnike%2Fkinder%2Fnike-magista-onda-fg-junior-fussballschuhe-gelb-rot-schwarz%2Fa-1439%2F&h=800&w=800&tbnid=8agOhIwErJvesM%3A&zoom=1&docid=jBPwCWkBKvI-6M&ei=Xvz7VKLwM8z_UuOtgsgE&tbm=isch&client=ms-android-hms-vf-de&iact=rc&uact=3&page=1&start=0&ndsp=8&ved=0CCYQrQMwAw
      • nangaparbat3 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 00:25

A moje dziecko mialo wloski na dwa milimetry, czasem chodzilo w spodniach, i wtedy mowili do niej "maly", a ja krzyczalam: To jest dziewczynka!
        Straszne, nie?
      • kropkacom Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 09:06
        > no ok, to po co mu robi warkocze i ubiera dziwacznie ? moze dziecko ma sobie sa
        > mo wybrac plec czy co ?
        > w kazdy, razie dziwadło straszne.

AAA! Rozum mi się kurczy!
    • annajustyna Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:20
      Dziecko bylo plci DZENDER. Mialas bliskie spotkanie trzeciego stopnia...
      • kota_marcowa Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:58
        big_grin
    • zebra12 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:48
      Może chłopiec miał jakąś dysfunkcję np autyzm, czy ZA i zabawka była jego poczuciem bezpieczeństwa. Czasem wydaje się, że coś jest dziwne, a potem okazuje się, że jest przyczyna tej dziwności.
    • kota_marcowa Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 17:58
      Co za różnica, według ostatnich trendów płeć nie istnieje.
      • purchawkapuknieta Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 18:20
        A jeszcze do niedawna mozna było sobie wybrać tongue_out
      • ichi51e Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 18:56
        Niby nie istnieje i ja ogolniejestem za ubiorem uniseks ale rozumiem ze dziecku moze byc przykro. Ludzie delikatnosci nie maja - jak nie jest na jeza i w buroniebieskim to od razu dziewczynka....
        • andaba Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 19:06
          Tym bardziej dziesięcioletnie dziewczynki nie ciągną za sobą zabawek, no chyba, że to różowy telefon lub lakier do paznokci.

Chłopcy miewają kucyki, mój jeden ma i też go do ukichania brali za dziewczynkę, przestali tak gdzies w okolicach 15 roku życia.

• maurra Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 20:21
      ja dziś spotkałam 5-6 letniego chłopca pchającego po chodniku wózek z lalką
      jakoś nikt z przechodniów nie wyrżnął o krawężnik z wrażenia, takie wstrząsy i szoki tylko na e-matce
      • e-kasia27 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 20:31
        No, ale skąd masz pewność, że to był chłopiec?
        Może to była dziewczynka, która wyglądała, jak chłopiec?
        • olewka100procent Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 21:10
          kiedys zaczepił mnie znajomy z zoną , i zaglądają do wózka, znajomy pyta jaka płeć , a jego zona oburzona do niego- no nie widzisz jak jest ubrany ?!!! to chłopczyk ! syn był ubrany w szaro-czerwone śpiochy ...
          • bei Re: Chłopiec czy dziewczynka? 07.03.15, 23:55
            Moj nosi dlugie blond włosy, z karabinem nie chodzi, ale ma w domu niezły arsenal po starszym bracie.
            Kazdy z synow nosil dlugie wlosy, jeden obciął je przed maturą, drugi na studiach, trzeci w pierwszej klasie LO. Gdy nosili wlosy krotkie ( ale nie fryzury robione maszynką) tez często byli brani za dziewczyny ( nie nosili różowych ubrań)
            Moj ojciec ( rocznik 1939) do tej pory nosi dlugie wlosy, juz nie do lopatek, tylko za ucho, ale wciąż moze je zebrać w gruby kucyk- czyli nie jest to jakaś nowa moda.
            • kai_30 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 00:04
              Mój najstarszy ściął włosy jakoś w końcówce gimnazjum, miewał długie do łopatek albo półdługie postrzępione, w których wyglądał identycznie jak ten chłopak z Ja w kapeli. Średni ma nadal długie (14 lat ma), tylko najmłodszy się jeszcze uchował krótkowłosy, ale możliwe, że też zachce w którymś momencie zapuszczać. Starszych przestano brać za dziewczyny jak wyrośli powyżej 185cm, wcześniej zdarzało się to notorycznie, żaden się nie przejmował. Najśmieszniej było, jak już byli nastolatkami i zdarzało się, że ktoś się do nich zwracał per "pani" wink
              • lolinka2 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 00:48
                Mój osobisty mąż całe życie nosi krótkie (lub b. krótkie) włosy. A jednak...
                Pierwsza ciąża, trafiam do szpitala, jest sobie czas, gdy ordynator udziela informacji o pacjentkach. Małżonek się stawia. Dr Ordynator "Proszę, niech pani wejdzie..." Chłop: O żonę chciałem zapytać... Dr Ordynator: Ojjj, przepraszam..

Półtora roku później trafiliśmy z pierworodną na oddział zakaźny. Pani Ordynator: "Która z pań jest mamą?" Ja: "Pani doktor, to mój mąż" Pani Ordynator: "Mnie pań życie prywatne nie interesuje"... i za cholerę nie zrozumiała, że jesteśmy dwojga płci. Null, zero.
                • sanrio Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 11:07
                  big_grin
                  mąż nie ma zarostu? nie widać na twarzy śladów po goleniu chociaż? A figura? damska?
                  • lolinka2 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 11:30
                    no właśnie NIE - ma zarost, aktualnie nawet brodę nosi
                    sylwetka - wtedy jeszcze szczupły był, ale klata szeroka i płaska; nie wiem, jak mogli nie zauważyć.
                • rhaenyra Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 11:57
                  big_grin

może przestan pozyczac mu ubrania wink
    • nanuk24 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 08:02
      Wrocmy do poczatku. Zobaczylas dziecko, ktore ubrane bylo w ubrania okreslajaca meska plec, mialo chlopieca zabawke, meskie imie, a ty masz dalej problem z okresleniem plci dziecka? Komediabig_grin

Rozumiem, ze do pediatry zglosilas sie przez przypadek, bo mial to byc inny lekarz;->
      • misiu-1 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 12:07
        Rozumiem, że jak zobaczysz szympansa ubranego w gronostaje, z berłem w ręku, do którego będą się zwracać "panie profesorze", to kwestia zawodu tej, hm... osoby, nie wzbudzi Twoich wątpliwości?
        • wioskowy_glupek Re: Chłopiec czy dziewczynka? 08.03.15, 12:30
          big_grinbig_grinbig_grin
    • 2aura2 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 15.06.15, 14:20
      Mój ma włosy do pasa a zapuściłam mu bo mi sie długie włosy podobają. Często chodzi w warkoczu, czasem w opasce. Jest mylony z dziewczynką ale mnie to schlebia. Jest taki sliczny że go mylą.
      • ichi51e Re: Chłopiec czy dziewczynka? 15.06.15, 14:44
        Mojego tez przez wlosy myla big_grin
    • fomica Re: Chłopiec czy dziewczynka? 15.06.15, 14:52
      Ja uważam że do wieku 10+, gdy już wyraźnie się różnicuje wygląd, dźwięk głosu, płeć dziecka nalezy traktowac lajtowo. W tym wieku wygląda się jak dziecko, po prostu, można miec zabawki w ręku, kolorowe ciuszki, jakies koraliki, loczki, okrągłą buzię, piskliwy głosik.
      Jedyna refleksja jest taka, że jeśli rodzice świadomie ubierają dziecko niezgodnie ze stereotypem (jak ten chłopiec z warkoczami) to muszą do tej kwestii podchodzić podwójnie lajtowo i nie spinać się nadmiernie gdy ktoś się pomyli.
      • kanga_roo Re: Chłopiec czy dziewczynka? 15.06.15, 15:29
        a jak się czeszą Wasi długowłosi synowie? bo mój nie lubi włosów spinać, i nie wyobrażam sobie jak wytrzyma lato, ma włosy takie jak ja (bujne loki za ramiona), mnie już teraz gorąco i spinam. on twierdzi, że jest OK, jedno, co przewalczyłam to buff na głowie kiedy zajmuje się eksperymentami chemicznymi (BHP jakoś do niego trafia).
        aha, ma 10 lat i jest śliczny jak aniołek smile a włosy ma długie BO CHCE
        • ichi51e Re: Chłopiec czy dziewczynka? 15.06.15, 15:37
          Kluczowe wydaje mi sie jest dobre obciecie - zeby sie ladnie ukladaly a zeby nie przeszkadzaly - dlugosc to drugorzedna sprawa - ile babek z rozpuszczonymi w lato gania? No i pielegnacja
          • kanga_roo Re: Chłopiec czy dziewczynka? 15.06.15, 15:45
            no brakuje mu jeszcze paru cm żeby zakładać te z przodu za ucho, reszta wygląda OK tak, jak jest, tylko naprawdę gorąco potrafi być w takiej fryzurze.
        • 2aura2 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 15.06.15, 16:33
          Mój ma dopiero 5 lat. Nie ma problemów ze spinaniem i lubi się czesać. Jak byliśmy na etapie zapuszczania i ciężko jeszcze się związywały to mu po domu robiłam kitkę i upinałam wsuwkami a jemu było wszystko jedno. Włosy do pasa więc muszą być spięte do przedszkola. Jak jest bardzo gorąco to podwijamy warkocza i drugą gumką łapiemy na 2 albo 4 części.
        • mondovi Re: Chłopiec czy dziewczynka? 15.06.15, 17:13
          Mój miał długo (do wieku 8,5) włosy za łopatki, (nawiasem mówiąc kolor fioletowy bardzo lubi i nosi)i
          • mondovi Re: Chłopiec czy dziewczynka? 15.06.15, 17:15
            Ups, o enter za daleko. W każdym razie - włosy zawsze nosił rozpuszczone, wymiękł w końcu, bo miał dosyć mylenia z dziewczyną.
    • stal26 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 30.11.16, 12:50
      Nie rozumiem takich zdziwionych ludzi. Małemu wypada jeszcze wszystko. Mój był zapatrzony w starsza siostrę i chciał mieć włosy jak ona. W efekcie miewał włosy w porywach do pasa. Żeby łatwiej czesać stosowaliśmy odżywi itp. Jak miał 6 lat miał lśniącego warkocza grubszego niż córka i niż moja ręka. Wszyscy się zachwycali tymi włosami.
      • livia.kalina Re: Chłopiec czy dziewczynka? 30.11.16, 13:01
        Teraz wszyscy z zapartym tchem czekamy na nazwę tej odżywki i linka do sklepu, gdzie okazyjnie można ją kupić wink
        • grey_delphinum Re: Chłopiec czy dziewczynka? 30.11.16, 14:11
          Mam 10-letniego syna. On (i wszyscy jego koledzy) BARDZO starają się by wyglądać "męsko". Zniewiescialy wygląd (np. warkocze u chlopca) powodowałby w jego otoczeniu z pewnością negatywne komentarze.
          • stal26 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 30.11.16, 16:10
            W otoczeniu moje go zdarzały sie takie negatywne komentarze ale bardzo rzadko. Wszyscy się przyzwyczaili i nie było problemu nawet w szkole. Ja go nie zmuszałam sam takie chciał. Gdyby twój chciał to też bys się zgodziła i pomagała w pielegnacji żeby nie wyglądał jak czupiradło.
        • stal26 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 30.11.16, 15:49
          Niestety nie podam konkretnej marki bo stosowaliśmy różne. poza tym taka kryptoreklama jest chyba zabroniona. Chciałam tylko powiedzieć że miał ładniejsze włosy niż córka i większość kobiet. To się zdarza.
    • koza_w_rajtuzach Re: Chłopiec czy dziewczynka? 30.11.16, 15:43
      Jeju, ale masz problem.
      Skoro dziecko nosiło męskie imię to jakim cudem mogło być dziewczynką? A poza nie musiało mieć 10 lat, niektóre dzieci są wysokie.
      • vaikiria Re: Chłopiec czy dziewczynka? 30.11.16, 15:54
        W życiu nie widziała emerytowanego komandosa, ktory pierwsze co robi to wreszcie zapuszcza włosy, bo może smile Rambo też mial włosy do ramion.
    • gat45 Re: Chłopiec czy dziewczynka? 30.11.16, 16:17
      A mnie się wydaje, że autorka wątku miała na myśli kontrast między "dźęderowym" wyglądem młodej istoty a gwałtowną reakcją rodzica - jeżeli wzięcie syna za dziewczynkę aż tak go oburzyło, to rzeczywiście coś jest nie tak w rodzinie, ojciec powinien zdawać sobie sprawę z możliwości takiej pomyłki, a już z pewnością nie powinien naskakiwać ostro na osoby postronne.
    • itka-julitka Re: Chłopiec czy dziewczynka? 30.11.16, 16:17
      Śmieszne są Twoje rozkminy. Przecież wszystko wskazuje na to, iż był to chłopiec - imię, sposób ubierania się, napis na bluzie, rodzaj zabawki. A długie włosy chłopcy / mężczyźni noszą od lat!!!

Spotkałam dziś osobę w sklepie. Nie wiem jakiej płci - początkowo sądziłam, że mężczyzna, bo osoba dość wysoka, a do tego krótkie włosy. Ale potem moją uwage przykuł fakt, iz miała spódnicę, kozaki na szpilce, typowo damski sweterek i pomalowane usta, co spowodowało moja zupełną konsternację. Na dodatek po chwili okazało się, ze ma na imię Justyna....
      Jak myślisz jakiej płci była ta osoba ????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka