15.03.15, 11:59
Emamy pomóżcie. W czerwcu mam ślub, potem obiad w restauracji z polską kuchnią, kameralny. Mamy ustalić menu, wszystkie przystawki strasznie wydziwione. Czy tatar latem to dobry pomysł? Oraz śledztongue_out? Konslutowaliśmy z goścmi, jedni uwazają, że jedzenie tatara latem jest ryzykowne, a śledź jest tłusty i nie pasuje na lato. Inni są chętni. Owszem, możemy wziąć kilka rzeczy ale czy tatar i śledź to obciach czy nietongue_out?

P.S. Nie mam większych problemówsmile.
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: tatar 15.03.15, 12:01
      Jak będzie całonocna impreza z wódeczką to śledzik tak, ale podany później.
      • gazeta_mi_placi Re: tatar 15.03.15, 12:04
        P.s. Tatara bym nie ryzykował.
        • kaamilka Re: tatar 15.03.15, 15:51
          > P.s. Tatara bym nie ryzykował.

Ryzykowal? suspicious
          • snakelilith Re: tatar 15.03.15, 15:56
            kaamilka napisała:

> Ryzykowal?

Co cię w tym dziwi?
            • mamaemmy Re: tatar 15.03.15, 17:55
              Bo Gazecia to kobieta,tylko teraz ściemnia,że jest facetem- bo wszyscy i tak ją brali za faceta smile
              Looknijcie sobie na jej bloga Krakowska Sucha - takich fajnych blond włosów ani zadbanych paznokci nie ma żaden facet tongue_out
              A co do pytanie-ja byłabym zachwycona tatarem na weselu, ale większośc moich znajomych nie byłaby zachwycona .. Co do śledzia- mysle ze ok smile
              • annajustyna Re: tatar 15.03.15, 17:58
                A skad wiesz, ze to jej blog?
                • gazeta_mi_placi Re: tatar 15.03.15, 18:10
                  Mam kilka blogów w podpisie.
                  • annajustyna Re: tatar 15.03.15, 20:53
                    A, faktycznie.
    • aka10 Re: tatar 15.03.15, 12:02
      Nie bierz ani jednego ani drugiego.
      • nisar Re: tatar 15.03.15, 12:08
        tatar w czerwcu był obecny na chrzcinach mojego dziecka. Ale ja miałam dwustuprocentowe zaufanie do restauracji i po prostu byłam pewna, że będzie świeżutki. Na stoły został postawiony w ostatniej chwili. Zniknął w pierwszej kolejności jak sen złoty i nikomu nic nie było. Niemniej ja miałam osobisty kontakt z menadżerką, która wzbudzała zaufanie w tych kwestiach.
    • triismegistos Re: tatar 15.03.15, 12:11
      Jakem wielka fanka tatara radzę: bierz. No, ale ja się na żadne wesele w czerwcu nie wybieram, więc szansa, że będę na twoim jest nikła.
      • annajustyna Re: tatar 15.03.15, 12:14
        U kuzyna byl. 90 % gosci odstawila ze wstretem (Nie ze wzgledow smakowych, ale higienicznych).
    • beverly1985 Re: tatar 15.03.15, 12:38
      To weż tatara dla tych, którzy są chętni. Dobry tatar szybko znika.
    • aankaa Re: tatar 15.03.15, 12:43
      porządna knajpa robi tatara tuż przed podaniem więc nie widzę problemu
    • lauren6 Re: tatar 15.03.15, 12:49
      My nie zdecydowaliśmy się na tatara na stole weselnym. Wesele było w lecie.
    • eliszka25 Re: tatar 15.03.15, 15:38
      ale ten sledz, to z czym? w oleju, w smietanie, matjasy? sledzia bym sobie gdzies pod wieczor chetnie zjadla. jak napisal gazeciarz "pod wodeczke" wink. tatar natomiast, to jedna z niewielu potraw, ktore jem tylko i wylacznie, gdy zrobie sama lub gdy jestem u kogos, kogo znam i mam zaufanie w kwestii jedzenia. takich osob jest bardzo malo i w restauracji, latem, tatara nigdy nie zjem. taka moja fobia. na wesele tatara tez bym nie planowala, nawet zima.
      • snakelilith Re: tatar 15.03.15, 15:48
        eliszka25 napisała:

tatar
        > natomiast, to jedna z niewielu potraw, ktore jem tylko i wylacznie, gdy zrobie
        > sama lub gdy jestem u kogos, kogo znam i mam zaufanie w kwestii jedzenia

I tak zachowa się każdy, kto nie zechce ryzykować. Tatar tylko u ludzi, u których można zajrzeć do kuchni, nigdy na wielkich, masowych imprezach i w niepewnych restauracjach. A na stole będą pewnie alternatywy, więc wielu tatara nie ruszy. Szkoda zachodu i drogiego pewnie mięsa.
        • buglady Re: tatar 15.03.15, 16:58
          Manager powiedział, że tatar będzie przyrządzany przy gościach przy stole przez kucharza i od razu podany. Zapewnial, ze to bezpieczne i zebysmy nie kojarzyli tego z jakimś zdechlym mięsem przechowywanym nie wiadomo gdzie i ile i zalegającym na stołach.To niby bardzo dobra restauracja i przyjęcie na niewielką liczbę osób. Chyba po prostu powiemy, żeby przewidzieli dla mniejszej liczby osób, bo niektórzy zadeklarowali, ze uwielbiają tatara i na pewno zjedzą (np. mój narzeczony), a wiem z kolei, ze niektórzy nie ruszą tego (np. ja czy moja siostra).
          Śledź w oleju lub śmietanie ale sledzia chyba sobie darujemy.
          • annajustyna Re: tatar 15.03.15, 16:59
            No dobra, ale skad macie wiedziec, skad mieso etc.
    • wies-baden Re: tatar 15.03.15, 18:13
      Prawdziwy tatar tylko z polędwicy wołowej, a więc świeże mięso, wszystkie przyprawy na stoliku, bo w tatarze najlepsze jest to przyrządzanie wg gustu, a więc cebula, oliwa, sól, pieprz, maggi i to kontrowersyjne żółtko, ale wbite tuż przed podaniem - zagrożenia nie widzę.
      • beverly1985 Re: tatar 15.03.15, 20:07
        Maggi do tatara? O jej...
        • wies-baden Re: tatar 15.03.15, 20:45
          www.radiomuseum.org/r/unknown_maggi_wuerze.html?language_id=2
          oczywiście, że tak
    • inguszetia_2006 Re: tatar 15.03.15, 20:21
      Witam
      Byłam na weselu w sierpniu. I jadłam tatar, a raczej pożerałam. Chyba z pół kilo opędziłam. Jak jest dobry tatar, to mogę jeść aż padnę.
      Pzdr.
      Ing
      • baltycki Re: tatar 15.03.15, 20:28
        Rola przystawki jest zaostrzenie apetytu na danie glowne, a nie rezygnacja z niegosmile
        • nickbezznaczenia Re: tatar 15.03.15, 20:33
          Ale często przystawka czyli tatar jest o niebo lepsza niż danie główne. smile
          • baltycki Re: tatar 15.03.15, 20:46
            Nie uwazam tatara za przystawke, nie rozumiem, jak ma zaostrzyc apetyt,
            (chyba, ze apetyt na wiecej tatarawink
            za przekaske, to i owszem.
            • nickbezznaczenia Re: tatar 15.03.15, 20:50
              O to to! smile

baltycki napisał: nie rozumiem, jak ma zaostrzyc apetyt,(chyba, ze apetyt na wiecej tatarawink
    • zielona.limonka Re: tatar 15.03.15, 23:53
      Skoro masz dobrą restaurację, to ja bym wzięła tego tatara. Śledzia też, czemu nie, dobry śledź pod wódeczkę jest cacy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka