Dodaj do ulubionych

Makijaż- jak się nauczyć

24.03.15, 12:24
Na fali wątków o starzeniu się, zaczęłam zastanawiać się nad makijażem. Maluję się od wielkiego dzwonu i nie bardzo potrafię to robić sama. Dlatego zastanawiam się, czy można samemu tego się nauczyć, czy może jakiś kurs, ewentualnie, czy kilka wizyt u kosmetyczki na malunku nie dało by podobnego efektu, jak wspomniany kurs (kurs, który wpadł mi w ręce jest dwugodzinny). Jak nauczyłyście się makijażu?
Obserwuj wątek
    • nihiru Re: Makijaż- jak się nauczyć 24.03.15, 12:29
      Eeee, w erze youtube'a szkoda kasy na kursysmile

Wyszukaj sobie vlogów makijażowo-urodowych, np.: red lipstick monster albo azjatycki cukier i z nich się ucz.

Przy czym zacznij od szkolenia w zakresie dobierania właściwych produktów i kolorów dla Twojego typu skóry. Jak źle dobierzesz podkład, to technika niewiele Ci pomoże.
      • alfa36 nihiru 24.03.15, 12:39
        nihiru napisała:

> > Przy czym zacznij od szkolenia w zakresie dobierania właściwych produktów i kol
        > orów dla Twojego typu skóry. Jak źle dobierzesz podkład, to technika niewiele C
        > i pomoże.
        To też w necie? Miałam zamiar isc do kosmetyczki, pewnie wiedzą, jak z typem skóry.
        • nihiru Re: nihiru 24.03.15, 12:46
          Rady znajdziesz na pewno - właśnie azjatycki cukier dokładnie radziła jak określić kolorystykę cery. Przyznam się jednak, że mnie to przerosło i sama kupowałam podkład metodą prób i błędów.
          Tak naprawdę nie wiem, czy mam cerę bardziej żółtą czy bardziej różowąsmile
        • dziennik-niecodziennik Re: nihiru 24.03.15, 12:50
          no ale typ skóry z grubsza to mozesz sobie sama określic. sa do tego proste przewodniki, bazujace na codziennych odczuciach, na schematach pielęgnacyjnych.
    • dziennik-niecodziennik Re: Makijaż- jak się nauczyć 24.03.15, 12:41
      ja sie nauczyłam malując sie po prostu.
      tyle ze stopniowo. napierw ograniczałam makijaż do pudru i tuszu do rzes, potem dołączył podkład i kredka do oczu, potem cienie, długo później przekonałam sie do eyelinera, a róż i korektory dopiero niedawno.
      po co Ci kurs. najpierw ustal kolory odpowiednie dla Ciebie - bierz próbki podkładów, poproś przyjaciółkę (taką o ktorej wiesz ze ma zdrową skórę i żadnego jakiegos cudactwa) o kropelkę jej podkładu na spróbowanie. cienie zacznij testowac od naturalnych, czyli nieperłowe brązy, potem jak opanujesz malowanie naturą to zaczniesz eksperymenty z kolorem. kredka - daje miękkie kreski, mozna ją dodatkowo rozetrzec jak wyjdzie krzywo i tez dobrze wygląda, nie to co eyeliner. szminka - bardzo wazne - jak pomalujesz usta to sie usmiechnij! - przy niekotrych kolorach twarz wygląda dobrze, a zeby jak zepsute itd.
      makijażystka to Cie pomaluje, ale swoich sekretów zdradzaC Ci nie bedzie...
    • marzeka1 Re: Makijaż- jak się nauczyć 24.03.15, 12:53
      Filmików na yt masz mnóstwo - wrzuć temat i filmików będzie sporo.
      • alfa36 Re: Makijaż- jak się nauczyć 24.03.15, 14:06
        Właśnie tak myślałam o tych sekretach.
        • anusia_magda Re: Makijaż- jak się nauczyć 24.03.15, 14:50
          ja lubie oglądać jedna dziewczynę ze stronki Sephory, chyba Magda, ona jest ładna, ale makijaz duuuzo daje...
    • anusia_magda Re: Makijaż- jak się nauczyć 24.03.15, 14:55
      pomyłka , szukaj makijażu - Anna Galińska
    • edelstein Re: Makijaż- jak się nauczyć 24.03.15, 14:59
      Samo przyszlo.
      • alfa36 Re: Makijaż- jak się nauczyć 24.03.15, 15:18
        Mi nie chcesad
    • princesswhitewolf Re: Makijaż- jak się nauczyć 24.03.15, 15:56
      meczy mnie i upiornie nudzi robienie codziennie makijazu. Nie ze nie umiem, bo robie to calkiem niezle ale... nudne to upiornie i strata czasu w sumie

Marzy mi sie takowy sprzet jak miala Jovia w filmie Fith ELement. Pod koniec tego krotkiego wideo
    • tol8 Re: Makijaż- jak się nauczyć 24.03.15, 16:14
      400 zł kosztuje 4-godzinna sesja nauki z wizażystką. Masz w tym też dobór kolorów.
      • alfa36 Re: Makijaż- jak się nauczyć 25.03.15, 10:22
        Tylko ta myślę, czy jestem w stanie wszystko spamiętać. U mnie taniej, ale 2 godziny.
        • raczek47 Re: Makijaż- jak się nauczyć 25.03.15, 15:10
          Szkoda kasy wg mnie.Metoda prób i błędów najlepiej się sprawdza, tyle,że ja, chyba zresztą jak większość takie ćwiczenia przeprowadzałam od lat nastoletnich razem z koleżankami.Duże lustro na biurku, każda przynosiła jakieś mazidła i malowałyśmy się.
          Teraz mam kilka wypróbowanych kolorów na których bazuję na co dzień,ale od czasu do czasu lubię zaszaleć i kupić coś nowego-jak nie pasuje, oddaję córce.
          Poszukaj za darmo na youtube albo na babskich kanałach w tv i próbuj sama.Tylko lustro musisz mieć dobrze oświetlone,albo przenośne, które ustawisz sobie przy oknie.Po kilku tygodniach sama będziesz wiedzieć, co Ci pasuje co nie. Superdrogich kosmetyków nie kupuj na początek.Poradź się koleżanek w pracy-jaki np.kolor kredki pasowałby do twoich oczu-ja tak ostatnio kupiłam dwie.Chciałam brązowo-złotą, kumpela przekonała mnie do bakłażana i granatu-i bardzo trafnie, zadowolona jestem.Podobnie z pomadkami-są testery, możesz zobaczyć, która Cię postarza, która jest ok.
          Idealnie i tak nie będzie od razu.Powolutku.
          • alfa36 Re: Makijaż- jak się nauczyć 25.03.15, 16:00
            Pooglądałam trochę. Sama mam największy problem z podkładem, bo jestem blada i cokolwiek nałożę, to zawsze dekolt w innym kolorzesmile Pomadki wypróbowane i póki co nie mam zamiaru zmieniać, tuszu używam od czasu do czasu (brązowego) a oczy maluję sporadycznie i z kiepskim efektem. Ze 3 razy w życiu malowała mnie kosmetyczka.
            • raczek47 Re: Makijaż- jak się nauczyć 25.03.15, 16:17
              Ja jak maluję oczy, mam kilka stałych zasad::
              -najpierw na całą powiekę biały cień, ewentualnie tylko pod nasadą brwi, na całej długości,
              -potem cienie-od wewnętrznego kącika najciemniejszy, na brzeg najjaśniejszy, używam dwóch, trzech, na dzień oczywiście jasne kolory-jakieś beże,róże, jasne brązy, łagodny pomarańcz,
              -kredka u mnie tylko na zewnętrzną powiekę, na całą długość.Nie mogę malować wewnętrznej, bo mi zmniejsza oko;trzeba wyczuć, jak ci będzie dobrze,, ewentualnie eyliner,ale delikatnie
              -brwi maluję jasnoszarym cieniem, mam jeden ulubiony stały odcień, nie próbuję innych, ani kredek, kredka to do takich wyskubanych sznureczków, ja mam normalne.
              Rzęsy normalnie, ja mam rzadkie i cienkie,ale nie przejmuję się.

Nie bój się pobawić kolorami, spróbuj, jak będziesz miała wolny dzień, kwestia wprawić rękę i odnaleźć tych kilka kolorów, które będą do ciebie pasować.ale wg mnie na to nie trzeba wizażystki
              • raczek47 Re: Makijaż- jak się nauczyć 25.03.15, 16:18
                ups: "-od wewnętrznego kącika najciemniejszy, na brzeg najjaśniejszy"

ma być odwrotnie
                • aqua48 Re: Makijaż- jak się nauczyć 25.03.15, 16:57
                  Oglądam z przyjemnością porady Maxineczki na YT i próbuję na sobie z dużym powodzeniem. Oczy malowane jej sposobem rzeczywiście wyglądają lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka